Originally posted by Dirrty19g
Ex zatvorenici jednostavno sebi, a i drugima poricu cinjenicu... govore kako ustvari ti likovi u zatvoru i nisu muskarci... vec su pickice, kuckice... i sl.
To mozda ne menja cinjenicu da se oni jesu pederisali... ali samim ne priznavanjem toga, vracaju se na staro, i prema tome se ne svrstavaju u gay osobe.
Nije pitanje da li ja smatram, ili ti smatras, ili bilo ko ovde... vec kako citav svet na to gleda.
Prema njima to se ne svrstava u homosexualnost...
To je jednostavno zadovoljenje trenutne potrebe i zelje... zbog nedostatka osoba suprotnog pola.
nije samo pitanje kako svet to gleda, pitanje je i kako gledaju oni koji u tome učestvuju; tačnije, ta dva pitanja su vrlo vezana. k'o što pomenu polarlicht, sama homoseksualnost je kulturno definisana i svi smo mi manje ili više naučeni/e da se identifikujemo duž tih linija koje su nam ucrtane od strane društva. da ne znaš da postoji nešto što se zove homoseksualnost, mogao bi se cili život kresati sa muškarcima i ne smatrati se homoseksualcem. a to je upravo ono što bi, hipotetički, mogli da rade osuđenici na doživotnu. i uopšte nije potrebna perspektiva "vraćanja na staro" - hipotetički osuđenik nema nikakve šanse da se na to staro vrati, izvesno mu je da seks može da ima s muškarcima ili da ga nema nikako, on bira da ga ima, pri tom ne smatrajući sebe homoseksualnim. jel greši? jok. da li ga okolina smatra homoseksualnim? nebitno, osim ako to ne definiše njegov doživljaj sebe u toj situaciji. tj, ako je u zatvoru opšteprihvaćeno da "nisi peder ako karaš" ili nešto slično, onda ne postoji ni temelj za njegovo preispitivanje implikacija koje bi homoseksualni seks mogao da ima u odnosu na njegov psihoseksualni identitet. isti slučaj i ako se na taj seks gleda prosto kao na nekakav oblik masturbacije with-a-little-help-from-a-friend.
s druge strane, ima tu i drugih momenata, kao što je npr. silovanje u zatvoru, koje se koristi za uspostavljanje odnosa moći među zatvorenicima, tj. stvaranje hijerarhije pomoću nasilja. čini mi se da situaciona homoseksualnost uopšte nije bitna za tu priču, budući da se tu zapravo i ne radi o seksu. naročito ne za one koji su silovani - šta bi tek o njihovom doživljaju seksualnog identiteta i situacione homoseksualnosti moglo da se kaže...
sve u svemu, rather komplikovano. ja se držim onoga da su ljudi ono što mi kažu da jesu. pa i ako će danas biti lezbejke a sutra transgender muškarci, fine by me, to svakako nisu stvari urezane u kamen.