Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By antibiotic
Jos jedan serbski fenomen. Surfujem srpskim dijasporskim portalima i trazim tekstove na temu LGBT, parada itd. misljenja i reakcije ljudi iz 'dijaspore'...

Nije bas da nisam ocekivao, ali sam prilicno iznenadjen tom kolicinom homofobije ljudi koji zive u drzavama u kojima odavno - ne samo da niko ne pravi pitanje o pravima LGBT, vec ona postaju sve veca.

Ispada da je zabluda ono verovanje da je u Srbiji homofobija toliko rasprostanjena, jer vecina njih "nije videla zapad" ...

Malo je teze za dokuciti, ipak, sta vi mislite otkud toliko mrznje prema LGBT i protivljenja paradi u Srbiji od strane zemljaka koji zive na zapadu?
Korisnikov avatar
By V25
Upravo pišem blog o delanjima dijaspore kada je u pitanju stanovništvo koje je ostalo ovde, kao i o svim propratnim fenomenima koji sačinjavaju njihov život izvan granica Srbije, pritom ne mislim samo na fascinaciju turbofolkom.
Korisnikov avatar
By Madonna
pa ima ona krilatica, ''seljak može iz sela otići, ali selo iz njega nikad'' tako nekako, remiksuj i eto rrrešenjja
Korisnikov avatar
By antibiotic
Null, a da li je bas tako? Moj je utisak da u gradovima ima vise homofobije (barem one agresivne), nego po manjim mestima.

Uz to, na zapadu se mogu sresti outovani LGBT ljudi na svakodnevnom nivou; medju kolegama, prijateljima... sto razuverava predrasude. Dalje, svake godine se vidi i cuje o prajdovima o kojima javno niko nista strasno ne govori. Ipak, stavovi da je to 'boslest & co' i dalje stoje.

Oba sto pak najvise zacudjuje je to da ti ljudi nisu gladni, pa da kazu ono cuveno "dok narod nema sta da jede...".
Sasvim su dobro upoznati sa sistemu, jer su na to primorani, i vrlo dobro znaju sta smeju, a sta ne smeju da kazu.
By Kragi
Mislim da je rec o tzv. 'patriotizmu' i jos vecoj potrebi za dokazivanjem lojalnosti i pripadnosti ovoj zemlji i narodu bas zbog toga sto se zivi vani.
Srbija je homofobicna a kad, recimo, patrijarh popljuje pedere onda se to shvati kao stav drzave koji se mora usvojiti.
Postovani g. Ubico Klica, nije to stvar gladi, nego PALANACKI MENTALITET. Sve se svodi na to da to selo zivi u njima i da od te prirode mogu da pobegnu, ali nece. Zasto? Zato sto nisu dovoljno osvesceni da to urade.
Ja potpisujem da je veci broj gastarbajtera homofoba ustvari radnicko stanovnistvo koje nema visoko obrazovanje, tj. zanatlije.
Oni koji zive u inostranstvu i imali su prilike da se skoluju su uglavnom tolerantni, jer su prihvatili norme ponasanja zemlje u kojoj zive, bez nekog otpora.
Jos uvek ima slucajeva da ljudi tamo krisom peku svinju u dvoristu i nije im jasno zasto im dolazi inspekcija da im naplacuje kazne.
Homofobija me kod zaostalih ljudi ne cudi.
Korisnikov avatar
By bern
neki ljudi su jednostavno neopisivo necivilizovani. to uključuje brojne preko grane, koji su u stranoj državi 10, 15, 20 god. a ne umiju da pročitaju vremensku progrnozu na lokalnom jeziku.

to što su ih poslodavci naučili da se tuširaju svaki dan (umjesto svake nedjelje, ili o velikim radovima) ne znači da su išta pametniji.

većina emancipovanih emancipovana je svugdje.
Korisnikov avatar
By V25
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2390343#p2390343]Mali-Princ19 napisao:[/url]Postovani g. Ubico Klica, nije to stvar gladi, nego PALANACKI MENTALITET. Sve se svodi na to da to selo zivi u njima i da od te prirode mogu da pobegnu, ali nece. Zasto? Zato sto nisu dovoljno osvesceni da to urade.
Ja potpisujem da je veci broj gastarbajtera homofoba ustvari radnicko stanovnistvo koje nema visoko obrazovanje, tj. zanatlije.
Oni koji zive u inostranstvu i imali su prilike da se skoluju su uglavnom tolerantni, jer su prihvatili norme ponasanja zemlje u kojoj zive, bez nekog otpora.
Jos uvek ima slucajeva da ljudi tamo krisom peku svinju u dvoristu i nije im jasno zasto im dolazi inspekcija da im naplacuje kazne.
:odlican: ali momenat sa svinjama ... :smeh:
Korisnikov avatar
By gnossienne
Mislim da to baš i nije reprezentativan uzorak. Komentatori kao što su Pera Sidnej, Milomir Beč, Branislava-Svedska su često ljudi koji nisu potpuno prilagođeni na svoje okruženje pa ono i nema velikog uticaja na njih. Osim toga, ono što je prihvaćeno u tom društvu, a nije u onom iz koga potiču, im postaje još odbojnije zbog te neprilagođenosti pa iskaljuju ljutnju na virtuelnom Balkanu, jer ne mogu da je ispolje u sredini u kojoj bi njihovo mišljenje bilo izvrgnuto ruglu.
Oni koji se bolje adaptiraju i nemaju toliku potrebu da vise na vesti-online.com i sličnim portalima.
Korisnikov avatar
By barni011
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2390316#p2390316]antibiotic napisao:[/url]Jos jedan serbski fenomen. Surfujem srpskim dijasporskim portalima i trazim tekstove na temu LGBT, parada itd. misljenja i reakcije ljudi iz 'dijaspore'...

Nije bas da nisam ocekivao, ali sam prilicno iznenadjen tom kolicinom homofobije ljudi koji zive u drzavama u kojima odavno - ne samo da niko ne pravi pitanje o pravima LGBT, vec ona postaju sve veca.

Ispada da je zabluda ono verovanje da je u Srbiji homofobija toliko rasprostanjena, jer vecina njih "nije videla zapad" ...

Malo je teze za dokuciti, ipak, sta vi mislite otkud toliko mrznje prema LGBT i protivljenja paradi u Srbiji od strane zemljaka koji zive na zapadu?
a na kojim si to dijasporskim forumima bio? to je veoma vazno naglasiti da bi videli ko te forume posecuje.

necu cekati tvoj odgovor i odgovoricu ti odmah da imas krivi utisak :)
Korisnikov avatar
By barni011
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2390375#p2390375]barni011 napisao:[/url]
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2390316#p2390316]antibiotic napisao:[/url]Jos jedan serbski fenomen. Surfujem srpskim dijasporskim portalima i trazim tekstove na temu LGBT, parada itd. misljenja i reakcije ljudi iz 'dijaspore'...

a na kojim si to dijasporskim forumima bio? to je veoma vazno naglasiti da bi videli ko te forume posecuje.

necu cekati tvoj odgovor i odgovoricu ti odmah da imas krivi utisak :)
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2390330#p2390330]antibiotic napisao:[/url]Null, a da li je bas tako? Moj je utisak da u gradovima ima vise homofobije (barem one agresivne), nego po manjim mestima.

quote]

a ovo si definitivno u pravu, pisao sam tu o jednom slucaju u selu u kome se ja trenutno nalazim od 3000 stanovnika....evo nedavno jos jedna situacija.
Sedim sa nekim drugarom na kafi i prica mi o jednom NN liku, inace i ja ga znam iz detinjstva, lik je neki lokalni problem sa nekoliko brakova iza sebe itd.I jedno vece se pojavi u selu sa tranvestitom.Taj tranvestit je iz susednog sela koga svi znaju kao muskarca.I kaze da se jesu svi cudili u pocetku ali bilo je interesantno pola sata i onda sve normalno.
U tom istom selu nedavno sam video momka koji je vidno feminiziran i ocigledan po svom oblacenju, ali nisam cuo ni jednu ruznu rec o njemu.
Moja teza da je biti covek sa odredjenim kvalitetima ispred svega kada si drugaciji od vecine.Postovanje ces sigurno dobiti od te vecine.

Da se vratim na Popajev blog...koji bezuslovno trazi postovanje LGBT osobe itd.
Sad vas ja pitam, jel postujete vi neku str8 NN osobu koja je bahata, recimo kad vas komsija prica koliko je komsinica povalio dok vam njegova zena stavlja kafu....
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2390361#p2390361]Viktor Vilotijević napisao:[/url]
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2390343#p2390343]Mali-Princ19 napisao:[/url]Postovani g. Ubico Klica, nije to stvar gladi, nego PALANACKI MENTALITET. Sve se svodi na to da to selo zivi u njima i da od te prirode mogu da pobegnu, ali nece. Zasto? Zato sto nisu dovoljno osvesceni da to urade.
Imas moju dozvolu da uzmes bilo koji deo posta za blog, ako hoces.
Mene to podseca na fil gde glume Slobodan i Natasa Ninkovic, Dragan Jovanovic i Manda o gastarbajterima u Svedskoj. Film je imao nesto Jugoslavija u sebi, valjda. Ako nadjete, videcete najrealniji prikaz takvih umova.
Korisnikov avatar
By Madonna
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2390330#p2390330]antibiotic napisao:[/url]Null, a da li je bas tako? Moj je utisak da u gradovima ima vise homofobije (barem one agresivne), nego po manjim mestima.
pa ti organizuj prajd u manjem mestu da ćeš da vidiš homobobiju :lol:
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2390365#p2390365]gnossienne napisao:[/url] Osim toga, ono što je prihvaćeno u tom društvu, a nije u onom iz koga potiču, im postaje još odbojnije zbog te neprilagođenosti pa iskaljuju ljutnju na virtuelnom Balkanu, jer ne mogu da je ispolje u sredini u kojoj bi njihovo mišljenje bilo izvrgnuto ruglu.
Oni koji se bolje adaptiraju i nemaju toliku potrebu da vise na vesti-online.com i sličnim portalima.
:up:

[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2390365#p2390365]gnossienne napisao:[/url]Pera Sidnej, Milomir Beč
:rotflmao:
Korisnikov avatar
By TauCeti
Polovina gastarbajtera ode negde i ne uklopi se u to novo društvo u kom se nađe. Ne smuva nijednu devojku, ne nađe nijednog lokalnog prijatelja, ne nađe kupus salatu i pečenje, i onda im samo ostaje da budu ogorčeni na tu "novu" zemlju i da pljuju po njihovom načinu života i vrednostima, a da veličaju Srbiju iz koje su tako rado pobegli, ali u koju se ne bi tako rado opet vratili.

I onda je sve što se u Srbiji radi savršeno, a stranci su skrenuli. I onda, ako je Srbija homofobna, to je onda zato što tako treba, a stranci su moroni. I naravno, uvek ali uvek su svi mnogo glupi. Srbi su najpametniji narod, pogotovo kad su u inostrantstvu i imaju osnovnu školu i kupe govna bečkih kučića po ulici.
Korisnikov avatar
By antibiotic
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2390343#p2390343]Mali-Princ19 napisao:[/url]Postovani g. Ubico Klica, nije to stvar gladi, nego PALANACKI MENTALITET. Sve se svodi na to da to selo zivi u njima i da od te prirode mogu da pobegnu, ali nece. Zasto? Zato sto nisu dovoljno osvesceni da to urade.
Da te ispravim: ne peku svinje , jer nemaju gde posto zive u stanovima, vec cim dodju u srbiju onda brze-bolje to urade. no, to je stavise ok, neka peku ako vole. tradicija ne mora biti usko povezana sa palanackim mentalitetom.

stepen obrazovanja takdoje ne mora imati veze sa homofobijom. neke nepismene babe seljanke mogu biti tolerantnije od nekih mladih "nacitanih" i "urbanih".

stavise, mislim da klasicni palanacki milje ne mora biti ocekivano homofoban. oni jednostavno odbaciju sve sto se ne uklapa u njihovu ustaljenu, svakodnevnu kolotecinu i preziru, ali agresivno ispoljavanje mrznje prema pederima nije bas uobicnajno. pre ce da diskriminisu nekog pedera zbog toga sto je "cudak", drugaciji... nego zbog toga sto je peder.

no cim se malo bolje "informisu" i "obrazuju" (putem neta np.) onda krece prava homofobija da radi. ispada da je homofobija kategorija polu-pismenih mediokriteta, nego onih zatucanih, seljackih...

mislim da je religija presudno kriva za homofobnu dijasporu, kao i u srbiji.
nije da su ljudi nesto preterano religiozni (pre bi se reklo sujeverni), ali u svojoj zbunjenosti zbog sudara svetova svoja "moralna" nacela i dalje traze u religiji, jer misle da bez vere nema morala.

@barni, uzmi guglaj pa ces se uveriti. ne razumem ovo sto si hteo da kazes o popajevom blogu niti je to tema.
Korisnikov avatar
By Vel boy
ovo - samozivost, KAPRIC, wannabe-superiornost, mrznja, licemerje (koji obiluju i na zapadu gde je dijaspora) i ovo-
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2390340#p2390340]Kragi napisao:[/url]Mislim da je rec o tzv. 'patriotizmu' i jos vecoj potrebi za dokazivanjem lojalnosti i pripadnosti ovoj zemlji i narodu bas zbog toga sto se zivi vani.
Srbija je homofobicna a kad, recimo, patrijarh popljuje pedere onda se to shvati kao stav drzave koji se mora usvojiti.
Korisnikov avatar
By barni011
Dobar ti je post antibiotic, ali :)

Mislim da je to predrasuda oko gastabajtera da su oni nekakvi zaostali itd.
U jednom postu sam pisao o tome zasto je Beograd homofobicniji od nekakva varosice.Zato sto je nezadovoljstvo sobom vece kod prosecnog Beogradjanina nego kod osobe iz manje sredine.To nezadovoljstvo ce uvek biti usmereno ka manjini i slabijem.Nezadovoljstvo je posledica nepostavljanja sebi jasnih i realnih ciljeva vec se poistovecujes sa ciljevima, zeljama i statusom drustva u koje su dosao.
Isto ti je i sa gastabajterima.Sredine u koje su oni otisli njih vecinom nisu prihvatile kao sebi ravnopravne te su oni uglavnom nezadovoljni svojim kvalitetom zivota(ako izuzmemo materijalni)...zato se uglavnom svi i vracaju ovamo kad uzmu novac tamo.
Homofobnu osobu uvek prati licni problem, nezadovoljstvo sobom.
Sto manja sredina i skromniji nacin zivota homofobija je manja ili je prakticno nema.
Dakle to nema veze nisakakvim obrazovanjem.Popaj je recimo obrazovan i fasista u najavi :)
Korisnikov avatar
By Vel boy
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2390380#p2390380]barni011 napisao:[/url] Moja teza da je biti covek sa odredjenim kvalitetima ispred svega kada si drugaciji od vecine.Postovanje ces sigurno dobiti od te vecine.
to bi tako trebalo biti ali to sigurno nazalost chesto ne biva tako.
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2390380#p2390380]barni011 napisao:[/url]
Sad vas ja pitam, jel postujete vi neku str8 NN osobu koja je bahata, recimo kad vas komsija prica koliko je komsinica povalio dok vam njegova zena stavlja kafu....
pa, problem je shto u homofobichnom diktatu drushtva, gejevi, koji su pod terorom da to drushtvo ne sazna da su gejevi, su prisiljeni ne samo da poshtuju bahatog hetero mushkarca, komshiju, koji prica koliko je komsinica povalio dok im/nam njegova zena stavlja kafu.... vec je homofobichni diktat drushtva i takve atmosfere i da se moraju/mo burazerski, ortachki uziviti u prichu i isto tako mizoginichno, heteroseksistichno komunicirati- samo da ne bi bahati strejter, komshija sluchajno ni pomislio da je neshto.... drugachije, "chudno", razlichito.
zar ovo barniju treba objashnjavati?
Korisnikov avatar
By blenta
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2390361#p2390361]Viktor Vilotijević napisao:[/url]
ne bih se ja slozio
vise sam kretena nalazio po koncentraciji na fakultetima i po bibliotekama
negoli na drugim mestima

verovatno jer je obrazovanje sve vise trening a ne neki... rad na sebi

nadalje meni je veci problem glasanje stranaca sto je verujem usko povezano sa tom homofobijom

mogu da govorim za usa, nemacku i grcku

ali jos nisam naisao na srbina u dijaspori (u ovim zemljama) koji kad treba da se glesa ne glasa za neku poptuno imbecilnu opciju tipa srs

jedni jer misle da to tako treba a drugi opet jer ne znam kome da uteraju
sto mi je jako strasno

edit:
i ima verovatno udela crkve jer se dosta ljudi skuplja oko crkve ne zarad crkve nego zarad veze sa svojim nasledjem
a od crkve usvoje te neke specijalne rezone
Evo ja sam nezadovoljan pa opet ne mrzim. :hmm: Dakle i to je vrlo relativno.
Uopšte nije bitno da li si završio osnovnu školu, srednju, fakultet ili si dr nauka ili uopšte nisi ni išao u školu. Nije bitno da li živiš u Donjoj Žagubici, Beogradu ili Beču. Bitno je samo kako si vaspitan(na vaspitanje utiče više faktora, kao što su porodica, škola, sredina, mediji...) i kakav si čovek, to je srž svega. :smug:
By Glasnik
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2390365#p2390365]gnossienne napisao:[/url]Mislim da to baš i nije reprezentativan uzorak. Komentatori kao što su Pera Sidnej, Milomir Beč, Branislava-Svedska su često ljudi koji nisu potpuno prilagođeni na svoje okruženje pa ono i nema velikog uticaja na njih. Osim toga, ono što je prihvaćeno u tom društvu, a nije u onom iz koga potiču, im postaje još odbojnije zbog te neprilagođenosti pa iskaljuju ljutnju na virtuelnom Balkanu, jer ne mogu da je ispolje u sredini u kojoj bi njihovo mišljenje bilo izvrgnuto ruglu.
:up:

I to nije ''serbski fenomen''. Imaš toga i u drugim sličnim zemljama. ;)
Korisnikov avatar
By barni011
Jaoj prince, oprosteno ti je sve jer si jos uvek mlad i istrazujes svet oko sebe :)

Sve homofobne licnosti koje gledas preko TV imaju zavrsen neki fakultet uglavnom.Svi akteri poslednjeg rata u regiji i etnickog ciscenja u njemu imaju zavrsen fakultet a neki i doktorat.
Vec mi ta rec tolerancija para usi.Postaje mi sinonima za kontrolisani izliv mrznje......Neko se skolovao i postao tolerantan naucio je da kontrolise svoju netrpeljivost i mrznju.
Pariz je tolerantan grad u kome se mrze crnci i muslimani ali se tolerisu.
A imamo seljaka koji ne zna ni sta znaci ta rec i ne ume da mrzi.
Ko je na visoj lestvici razvoja?

@DrShortbus

nezadovoljstva su razlicita i nemaju istu tezinu po coveka.
Covek koji je nezadovoljan svojim izgledom, brakom, odnosom prema najblizima nece ispoljiti to nezadovoljstvo isto kao i covek koji ovo leto nema para za letovanje ili novi mobilni telefon.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!