Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Mars
:smeh:

ajmo žurkaaa!!

gde su nam zvezde ovakvih zabava, da vidimo...
Korisnikov avatar
By Tungi
Ravnopravnost. ;)

25. lipnja 1991. godine, nakon neuspjelih pregovora s ostalim bivšim jugoslavenskim republikama o izlasku iz državno-politi?ke krize i slovenskog plebiscita o samostalnosti, a na osnovu rezultata prvih demokratskih izbora i referenduma 19. svibnja 1991. godine, 25. lipnja 1991. Sabor donosi Ustavnu odluku o samostalnosti RH. Stoga su se 7. srpnja na Brijunima sastale me?unarodne vo?e sa vodstvom Hrvatske i Slovenije i dogovorile tromjesecni moratorij (zamrzavanje) provodjenja navedene odluke kako bi se pitanje samostalnosti i prekida državno-pravnih odnosa te dvije države sa SFRJ pokušalo riješiti mirnim putem. Nakon isteka moratorija 7. listopada 1991. u 23:59, odluka je 8. listopada proglašena važećom na sastanku Hrvatkog Sabora u podrumima Inine zgrade u Šubićevoj ulici u Zagrebu, s obzirom na to da je grad bio izložen bombardiranjima srpske avijacije. Taj isti dan je nažalost bio i dan eskalacije velikosrpskih zlo?ina i okupiranja Hrvatskog državnog teritorija. Unutar mjesec dana od po?etka Domovinskog rata, trećina hrvatskog državnog teritorija bilo je pod srpskom okupacijom, a mnogi vojni i civilni objekti bili su izloženi stalnom bombardiranju.

U cast donošenja hrabre odluke Hrvatskog Sabora da proglasi nezavisnu državu Republiku Hrvatsku unato? već tada buktećem ratu, svake se godine obilježava Dan Nezavisnosti.
Zanimljivo je spomenuti da je upravo 8. listopada 1991. godine bio subota, baš kao i ove godine
.
Korisnikov avatar
By Burak
Nešto nas hoće hodišnjice i proslave ovih dana! Neka im je srećno!
Korisnikov avatar
By antibiotic
ah ove nase republichice, sve lijepsa od lijepse :)
Umesto čestitke

Igor Mandić, hrvatski književnik i kritičar
u riječkom "Novom listu":

Hrvatska je promašen projekt šovinističkih elita

* Književnik i kritičar britke misli Igor Mandić ističe: "Reći ću nešto što je možda uvredljivo i za vlast i za opoziciju, ali Hrvatska je promašen projekat, nažalost. Kao što je bio promašen projekat kvislinške endehazije, tako je promašen i projekat neoustaške tuđmanovske Hrvatske.

* On smatra da ako je Hrvatska stvorena u nacionalističkoj euforiji 90-ih godina, onda moramo biti svjesni da su temelji truli i da se njima uzaludno pokušava graditi, nadograđivati sve dok se netko ne sjeti da bi trebalo cijeli taj projekt zaključati i srušiti

* Mandić takođe kaže da Hrvatska neće imati velike koristi ni od ulaska u Evropsku uniju i da je jedina mogućnost ponovno ujedinjenje južnoslovenskih naroda, ali ne na stari način.

- Mi ulazimo u EU kao podstanari, moramo podneti sudbinu da ćemo biti tretirani kao rezervna stanica za konobare i prostitutke i ne verujem da ćemo tu nešto posebno profitirati - rekao je Mandić u intervjuu za „Novi list", uz ocenu da je za Hrvatsku najbolje rešenje ponovno ujedinjenje južnoslovenskih naroda, ali ne na stari način.

Povodom ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, Mandić kaže da je „sve to savršeno svejedno jer je pogrešan smer okretanja".

- Ja tvrdim da je jedina mogućnost ponovno ujedinjenje južnoslovenskih naroda. Nikako na stari način i nikako jednopartijski kao stara Jugoslavija, ali ja nisam institucija da to mogu razraditi - kazao je poznati hrvatski književnik i kritičar.

Rat koji nismo objavili neslavno je završen, bez pobednika, jer u građanskom ratu pobednika nema, smatra Mandić.

- Taj rat je možda dokrajčio iluziju da možemo sa susedima, ali možda postoji šansa da zajedno s braćom po plemenu, krvi i naciji stvorimo temelje neke nove, čvršće zajednice. Tu ćemo jedino ostvariti nacionalni identitet i neku novu solidniju državu - rekao je Mandić.

On kaže da se „na silu održava konstrukt Hrvatske".

- Dokazano je taj projekt propao, jer su na vlasti ili nesposobnjakovići, ili lopovi, ili mediokriteti, ili kriminalci. To je dokazano, samo treba napraviti još jedan korak pa se zapitati čemu nastaviti taj nemogući, uzaludni trud - dodaje Mandić.

Današnju Hrvatsku Mandić opisuje kao alkoholičara koji se trese u apstinencijalnoj groznici.

- Zna da ne sme piti i da ga to vodi u propast, a u toj groznici razdiru ga bolovi i muči se da bi za neko izvesno vreme ponovo pao u svoju staru zamku. Reći ću nešto što je možda uvredljivo i za vlast i za opoziciju, ali Hrvatska je promašen projekat, nažalost. Kao što je bio promašen projekat kvislinške endehazije, tako je promašen i projekat neoustaške tuđmanovske Hrvatske. Zadao je osnovne obrasce društvene pokvarenosti i od tada se na njima pokušavaju graditi neke smene vlasti koje nisu doprinele ništa - rekao je Mandić.

On smatra da nema dovoljno elita koje su u stanju da društvo drže na okupu.
Korisnikov avatar
By Stripi
Pa dobro Sheky, ovo je već spam.
Ne gledamo li ovo već u trečem threadu?
Sad si se već počeo ponavljati.
Nemoj da si mi dosadan, nađi neki novi tekst :kiss:
Korisnikov avatar
By Sheytan
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2343828#p2343828]Stripi napisao:[/url]Pa dobro Sheky, ovo je već spam.
Ne gledamo li ovo već u trečem threadu?
Sad si se već počeo ponavljati.
Nemoj da si mi dosadan, nađi neki novi tekst :kiss:
Dragi Stripi, nije to spam, jer ste se ti i GS tim potrudili da ne bude. Predhodna dva su bačena u smeće, pa je ovo sada jedino važeće tu - valjda nećeš i po treći put baciti mišljenje uvaženog hrvatskog književnika i kiritičara Igora Mandića o tome kako je Hrvatska nastala i šta danas predstavlja, te šta joj donosi EU!?

Vidim da je centralno obeležavanje godišnjice medjunarodnog priznanja Hrvatske u Zagrebu bilo samo u znaku ulaska u EU. To je dobro. Zaista bi bilo neumesno podsećati na to kako se Hrvatska otcepila od SFRJ.

A šta će joj doneti EU, evo dela još jednog intervjua koji nudi razmišljanje!

Prof. dr. Slavko Kulić o priključenju Europskoj uniji

Zapad kroz EU pljačka istočnu Europu

Ovih dana imenovan sam direktorom američkog Instituta za svjetske probleme za Europu i ne želim štedjeti ovaj narod od istine. Europska unija samo je još jedan oblik pljačke jer kao što je nekad u povijesti Europa pljačkala druge kontinente, tako danas kroz Europsku uniju pljačka istočnu Europu!

To kaže dr Slavko Kulić iz Ekonomskog instituta i dodaje:

- Europske direktive su ultimativne, ocijenio bih ih kao teži oblik staljinizma. Da kojim slučajem te direktive primamo iz Moskve, sigurno je da bi se pobunili protiv njih. Ovako, šutke ih prihvaćamo. Ne znam zašto nikad nitko nije raspravio ni u vjerskom, političkom ni znanstvenom determinizmu posljedice jednog takvog ultimativnog odnosa prema Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi. Oni žele da kupujemo njihovu robu, tako i brodove, da ostanemo bez domaće proizvodnje. Sve što naša politička vlast stavlja u funkciju političke svrhe proizlazi iz funkcionalnog aspekta Europske unije da sociološko-psihološki principi izostavljaju iz prosuđivanja takvog članstva i suživota. Nitko ne spominje što će se dogoditi s nama kada postanemo članica Unije. Tog trenutka spustit ćemo se na onu potrošnju na razini koje proizvodimo. Drugim riječima, manje ćemo proizvoditi i još ćemo manje trošiti...
Korisnikov avatar
By Stripi
Ovaj, nisi li ti bio proeuropski orijentiran?
Toliko, da si mene optužio da dezavuiram Srbiju na putu do EU?
A ono ispade na kraju grožđe kiselo da ne mere bit kiselije.
A šta nema Mandićevog teksta u Ustaškoj praksi?

*edit*

gle, stvarno nema a zaslužuje da bude tamo.
A onih pobrisanih threadova mi je žao, bili su jedno od najsjajnijih dragulja u kruni gluposti :love:
Korisnikov avatar
By Sheytan
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2343890#p2343890]Stripi napisao:[/url]Ovaj, nisi li ti bio proeuropski orijentiran?
Toliko, da si mene optužio da dezavuiram Srbiju na putu do EU?
A ono ispade na kraju grožđe kiselo da ne mere bit kiselije.
A šta nema Mandićevog teksta u Ustaškoj praksi?
Ja sam i dalje proevropski orijentisan, što ne znači da ne treba čuti i drugačija mišljenja i razmišljati o činjenicama koje se nude.

Tolerancija je moje istinsko opredeljenje. Plus, a ne minus u životu.

Rasprava u temi o ustaškoj praksi u sadašnjoj Hrvatskoj odavno je razumnim učesnicima i čitaocima pokazala upravo ono što je Mandić rekao. Zato je bilo primerenije da se takvo mišljenje jednog uglednog ne samo hrvatskog, već i ex-yu književnika i kritičara, pojavi u drugoj temi...
Korisnikov avatar
By Stripi
aha.
Dakle, ti si proeuropski orijentiran ali samo u slučaju ako bi Srbija ušla prva a Hrvatska zadnja, ili, još bolje, nikako. U tom slučaju je EU super, u suprotnom Hrvatska "srlja" (nakon pregovora koji su trajali deset (10) godina) u tu EU i bilo bi dobro da nam se pojasne svi negativni aspekti :lol:

I kad tako obrazložiš, Mandićev tekst definitivno zaslužuje novu temu. Najmanje jednu a kopije treba pejstat po ostalim threadovima, ako nekome slučajno, zahvaljujući proustaškom gay-serbia teamu, promakne.

:lol:
Korisnikov avatar
By Sheytan
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2343899#p2343899]Stripi napisao:[/url]aha.
Dakle, ti si proeuropski orijentiran ali samo u slučaju ako bi Srbija ušla prva a Hrvatska zadnja, ili, još bolje, nikako. U tom slučaju je EU super, u suprotnom Hrvatska "srlja" (nakon pregovora koji su trajali deset (10) godina) u tu EU i bilo bi dobro da nam se pojasne svi negativni aspekti :lol:

I kad tako obrazložiš, Mandićev tekst definitivno zaslužuje novu temu. Najmanje jednu a kopije treba pejstat po ostalim threadovima, ako nekome slučajno, zahvaljujući proustaškom gay-serbia teamu, promakne.

:lol:
Ne znam baš posigurno zašto :) ali odavno kada vidim nečije ovakve i slične komentare i mišljenja, setim se meni omiljenog citata:

"Mišljenje je kao dupe, svako ga ima!"
Korisnikov avatar
By Stripi
Tako je.
A ti nemaš čak ni to, nego kopiraš tuđe.
:sweet:
"Mirna reintegracija" Istočne Slavonije kao plod etničkog čišćenja i nove, ohrabrujuće, reči predsednika Josipovića

Predsjednik Asocijacije izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir rekao je da je do "mirne reintegracije" u Istočnoj Slavoniji, Baranji i Zapadnom Sremu došlo poslije progona gotovo cjelokupnog stanovništva sa područja Krajine.

"Da je Hrvatska željela da ostanu Srbi, onda ne bi bilo ni `Bljeska` ni `Oluje` i danas bi se moglo govoriti o `mirnoj` reintegraciji na podrucju citave Hrvatske", rekao je Budimir za Srnu, komentarišući oroteklu svečanost u Vukovaru povodom 14. godišnjice "mirne reintegracije".

Budimir ističe da se ne može govoriti da je provedena reintegracija u istocnom dijelu Hrvatske bila "najmiroljubljiviji projekat u Evropi" sve dok problemi prognanih Srba iz Hrvatske ne budu riješeni i ne vrate se oni koji su protjerani sa svojih vjekovnih ognjišta.

"Osim toga, niko ne pominje da je i poslije donošenja Erdutskog sporazuma, za vrijeme te `mirne reintegracije`, ovo područje napustilo oko 70 000 Srba", kaže Budimir.

Prema Budimirovim riječima, povjerenje, mir i pravednost - tri kljucne rijeci koje je izgovorio hrvatski predsjednik Ivo Josipović tokom obilježavanja 14. godišnjice "mirne reintegracije" Vukovara ostace samo demagogija ukoliko nove hrvatske vlasti ne vrate Srbima sva nasilno oduzeta prava.

"Te Josipovićeve rijeci dolaze kao `melem na ranu` Srbima, koji su već dvije decenije tretirani u Hrvatskoj kao građani drugog reda. Nadamo da ce novoizabrana hrvatska vlada i predsjednik Josipović ispraviti nepravdu koja je nanesena Srbima iz Hrvatske i vratiti im ne samo nasilno oduzeta imovinska i druga prava nego i dostojanstvo naroda", rekao je Budimir.

On kaže da je politika HDZ-a i hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana bila da se etnički očisti Hrvatska, u kojoj će Srbi biti svedeni na zanemarljiv procenat, tako da je danas Hrvatska jedna od etnički "najčistijih" država u Evropi.

Budimir navodi da ohrabrujuće riječi hrvatskog predsjednika Ive Josipovića pred njegovu posjetu Srbiji, najavljenu za februar, vraćaju nadu izbjeglim i prognanim Srbima da će konačno dočekati da budu riješeni njihovi brojni problemi.

On kaže da se prvenstveno očekuje da Hrvatska vrati ili kompenzira Srbima stanarska prava, da obnovi u ratu porušene kuce, da penzionerima isplate zaostale penzije, te da bude izvršena ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka. "Posebno se slažemo kada Josipović kaže da `bez pravde nema mira`, jer tek kada bi se ove riječi pretočile u djela moglo bi se govoriti i o boljim odnosima između Srbije i Hrvatske a tako bi i tužba i protivtužba za genocid izgubile svaki smisao", smatra Budimir.

On očekuje da će prilikom posjete Srbiji hrvatski predsjednik Ivo Josipović razgovarati i sa predstavnicima izbjegličkih udruženja koji do sada nisu nikad bili u prilici da prisustvuju ovakvim razgovorima iko se radilo o njihovoj sudbini.
Korisnikov avatar
By Stripi
A mirnu reintegraciju "RSK" otjelovljenu u planu Z4 je odbio ko ono tocno?
Zna li se granica između Srbije i Hrvatske?

Za 20 godina, od kako smo odvojene države, vlasti Srbije i Hrvatske nisu uspele da se dogovore o tome gde se nalazi granica između dve zemlje.

Dok Srbija smatra da granica treba da ide sredinom Dunava (faktičko stanje danas i jeste takvo), Hrvatska se poziva na katastarske karte iz 1878, po kojima oko 10.000 ha zemlje na srpskoj strani pripada Hrvatskoj, dok oko 3.000 ha sa hrvatske strane pripada Srbiji.

Srbija svoj stav zasniva na dva argumenta: Međunarodno pravo nalaže da se plovne reke dele sredinom (sličan argument Hrvatska koristi u pregovorima sa Slovenijom oko Piranskog zaliva) i da je 1945. godine jasno definisana teritorija Vojvodine, gde se kao njena granica spominje sredina Dunava.

Poslednjih godina hrvatska strana je odugovlačila pregovore, komisije se nisu sastale od 2003, a procena nekih naših eksperata je da Hrvatska čeka ulazak u EU, kako bi imala bolju pregovaračku poziciju i kako bi mogla da ucenjuje Srbiju.

Šta Hrvati ustvari žele?

Ukoliko bi se prihvatile katastarske karte, Dunav bi granicom bio presečen 19 puta! Sigurno je da nikom nije stalo da granica dve države bude tako komplikovana. Hrvatska zna da Srbija ne bi mogla da prihvati da opštine Sombor i Apatin ostanu bez nekih vitalnih gradskih zemljišta, što bi ozbiljno ugrozilo funkcionisanje ova dva grada, i da bi iz tog razloga Srbija pristala na kompromis i odrekla se nekih 1.500 ha svoje teritorije, tj. dva rečna ostrva, Šarengradske i Vukovarske ade. Ova dva ostrva i jesu krajnji cilj hrvatskog odugovlačenja utvrđivanja granice.
Korisnikov avatar
By Stripi
Malo je glupo da je vukovarska ada ne van opcine, nego van zemlje. Ali hajde de, to jednog dana ionako nece biti bitno.
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2344906#p2344906]Marko Prelevic napisao:[/url] Ali, ono što znam jeste da otkad je Avigdor Liberman došao na mesto ministra inostranih poslova, Izrael uglavnom ignoriše sve probleme u državama koje nisu direktno zainteresovane za rešavanje palestinskog pitanja.

yep. taj avigdor liberman je jevrejska verzija naciste koji bi najradije sve Palestince ( a nije da su i ovi neshto bolji s obzirom ko ih sve vodi.....) tretirao kao hitler Jevreje.
Korisnikov avatar
By Laerem

Naš horizont je front...

You said it, brother! :ozbiljan:
Korisnikov avatar
By Stripi
sorry šeky, post ti ide u ustašku praksu.
Korisnikov avatar
By Sylar
Katastrofa od teme.
Politiku između država (pogotovo SRB-HR) bi po meni trebalo strogo zabraniti na forumu.
Od vaših prava...naših prava... pa nadalje... ne može ispasti ništa drugo nego glavobolja.
Korisnikov avatar
By Stripi
jesi li ti normalan?
o čemu bi onda pisali?
:D
Korisnikov avatar
By Sheytan
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2345023#p2345023]Stripi napisao:[/url]sorry šeky, post ti ide u ustašku praksu.
Ja ga ne vidim u toj temi, već u smeću... ali, navikao sam ja na tvoju grčevitu odbranu proustaške prakse prema Srbima u sadašnjoj Hrvatskoj.

Nadam se da ćeš se i ti promeniti, makar onoliko koliko i vaša nova vlast koja zaista dosta obećava...

Nadam se da to neće ostati samo na obećanjima, kao što je do sada uglavnom bio slučaj...
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!