[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2324892#p2324892]svejedno napisao:[/url]@popaj
sve je to jasno, ali iskreno mislim da je preambula u ustavu veci problem od samog priznavanja.
..
bez priznavanja mogu da se imaju 'normalni' odnosi, ili bar mogu da se normalizuju lagano, ali ne mogu sa ustavom koji tvrdi 'vi ste i dalje nasa pokrajina'.
i to je najveci problem trenutno.
..
nije npr. spanija priznala kosovo zbog svojih unutrasnjih problema, suludo je ocekivati da ce ga srbija priznati.
iz realpoliticke perspektive.
..
kazem, ta suluda politika se ogleda samo u tvrdnji 'kosovo je srpska pokrajina', ne u (ne)priznavanju kao takvom.
nije srpsko priznavanje presudna stvar, kao sto ocigledno nije ni spansko.
..
po meni. mozda gresim.
Sasvim se slazem s svejednom ovde!
upravo to sam i ja ima vishe puta rekao. koshtunichin ludjachki ustav je ono shto chini Srbiju da udara glavom o zid nonstop u kosovskom problemu. i to izgleda najvishe jeremic radi.
A, Drashkovic je fino rekao- mogu se zashtititi Srbi na Kosovu i ispuniti kopenhaashki kriteriji BEZ priznanja nezavisnog Kosova.
Konachno, Westerwelle NIJE rekao da Srbija treba da prizna Kosovo (iako je tako isprvo bila naslovljena i vest na B92 pa je ubrzo zatim izmenjena na tachniji nachin) vec u smislu da ono tamo tj. nezavisno, zavisno, albansko, srpsko, pichkomaterinsko..... zovi kako hocesh Kosovo je chinjenica da nije vishe u Srbiji kao neodvojivi, neotudjivi deo Srbije (shto pishe u ludjachkom koshtunichinom ustavu), e, pa, sad kako se poneti prema onom tamo shto se nezavisno-zavisno-zavisno-nezavisno zovi kako hocesh Kosovo zove- zavisi od Srbije. To implicira da, iako bi bilo najlakshe da Srbija prizna Kosovo, Srbiji to ipak NIJE uslov za EU integracije, ali jeste uslov biti konstruktivan i umeren tj. razuman shto Tadiceva administracija uglavnom ovih dana konachno ulaze velike napore da bude i shto je za pohvalu i dobio je pohvale od Ashton-ke, Kacina, velike vecine EU-a, NATO-a, KFOR-a pa chak i Amerike itd!
Nemachki vojnici su bili na udaru barikadasha ovih dana stoga je nemachki glas neshto oshtriji prema Srbiji, no, ukoliko Tadiceva administracija ostane dosledna konstruktivnom pristupu, i nemachki ce biti kao i velika vecina drugih EU-ovih.