Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Udžbenici istorije u Srbiji, BiH i Hrvatskoj vaspitaju decu za nova neprijateljstva

Rat devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije potpuno se različito tumači u udžbenicima istorije u Srbiji, Hrvatskoj i BiH. U zavisnosti od toga čiji je udžbenik - za rat je kriv onaj drugi, on ga je i započeo, mi smo se branili i podneli najveće žrtve. Đaci tako, ne samo što nemaju kritičnu sliku onoga što se dešavalo nego se vaspitavaju za neka buduća neprijateljstva.

Udžbenici istorije u Srbiji menjani su dva puta - u vreme Slobodana Miloševića, i nakon njegovog pada. Prva promena u udžbenicima desila se 1993. u vreme najveće ekonomske krize i inflacije i u jeku ratnih sukoba.

- Smisao tih promena bila je drastična izmena slike prošlosti radi potreba sadašnjosti. Bilo je potrebno napraviti istoriju konflikta da bi se konflikt koji je u toku smestio u odgovarajući istorijski kontekst, da bi se opravdao, učinio logičnim i neizbežnim - kaže istoričarka Dubravka Stojanovć koja je, u okviru projekta Fondacije Fridrih Ebart za BiH, uradila analizu srpskih udžbenika na ovu temu.

Srbija: "Preko Katoličke crkve i njenih fanatizovanih vernika vodi se borba protiv pravoslavlja i Srba"

Prelomna tačka u srpskim udžbenicima, ono odakle počinje „srpska golgota“ u zajedničkoj državi zbog čega se sve kasnije desilo što se desilo jeste - Brionski plenum 1964. i smena tadašnjeg prvog policajca Aleksandra Rankovića zbog prisluškivanja Tita. Autor kaže da je smenom „razbijena jedna snažna savezna institucija“, te da su „stvoreni svi uslovi za ostvarivanje pripremljenog i dobro smišljenog scenarija... za razbijanje jugoslovenske zajednice“.

U udžbeniku istorije za osmi razred navodi se da su nacionalizam i separatizam, u kom je „posebno prednjačilo rukovodstvo Slovenije“ doveli do razbijanja Jugoslavije, a spas države viđen je jedino u „čvrstoj ruci“. Đacima je objašnjeno da su „Srbi izbačeni iz hrvatskog ustava“, te da se zbog toga „srpski narod naoružao“. U celu priču uvučen je i neizbežni Vatikan, pa tako doslovce stoji: „Udeo politike Vatikana u jugoslovenskom sindromu takođe je značajan. Preko Katoličke crkve i njenih fanatizovanih vernika vodi se borba protiv pravoslavlja i Srba“ (!), nakon političkih promena u Srbiji 2000. dolazi do „smirivanja strasti“.

Hrvatska: Srbi su učinili „mnogo i premnogo zla u Hrvatskoj"

Svi hrvatski udžbenici koji se bave savremenom istorijom, bez izuzetka, glavnog krivca za izazivanje jugoslovenske krize i rata vide u „velikosrpskoj politici“. Udžbenici iz kojih đaci uče u Hrvatskoj, uglavnom se koriste i u hrvatskom delu BiH. „Najtvrđi“ je udžbenik Ive Perića „Povijest za osmi razred osnovne škole“. On piše da su Srbi učinili „mnogo i premnogo zla u Hrvatskoj“, jer su „nastojali ubiti što više ljudi i razoriti što više materijalnih dobara“.

- U udžbeniku nema ni pomena o proterivanju preko 200.000 Srba iz Republike Srpske Krajine 1995, kao ni o zločinima koji su tokom rata počinjeni nad njima - kaže Goran Latinović, magistar istorijskih nauka.

U udžbeniku Ive Perića „Povijest za osmi razred osnovne škole“ navodi se: „Rušili su (Srbi) bacačima, topovima, bombama i raketama iz vojnih zrakoplova crkve, spomenike kulture, bolnice, škole, tvornice, stambene i upravne zgrade. Napadali su i kola prve zdravstvene pomoći, iako su ta kola označena crvenim krstom. Za te necivilizovane napadače nisu vredeli nikakvi međunarodni zaštitni znakovi, ni bilo kakvi obziri. Klali su, strijeljali, vješali, masakrirali, pljačkali, palili, odvodili u brojne sabirne logore ne samo u Glini, Kninu i drugde, već i na području Srbije.“

BiH: Srbi su bombardovali i uništavali gradove i sela, a potom su počinili „masovno ubijanje, pljačkanje i protjerivanje stanovništva“

Autori prvog bošnjačkog udžbenika za osmi razred osnovne škole Mustafa Imamović, Muhidin Pelesić i Muhamed Ganibegović kažu da su sredinom osamdesetih godina neki politički krugovi izašli sa idejom „o potrebi rušenja Jugoslavije i stvaranja Velike Srbije“, kao da ni obnova višestranačkog života nije mogla pomoći „jer je projekat Velike Srbije bio već uveliko gotov i samo je bilo pitanje dana kada će se pristupiti njegovoj realizaciji“.

Oni dodaju da je „srpsko-crnogorska agresija na Bosnu i Hercegovinu“ dugo pripremana, a izvedena je uz pomoć „terorističkih formacija Srpske demokratske stranke“. Srbi su bombardovali i uništavali gradove i sela, a potom su počinili „masovno ubijanje, pljačkanje i protjerivanje stanovništva“. Za ostvarivanje tog plana „uništeno je sve što nije srpsko“.

- Na ovaj način autori muslimanskih udžbenika istorije predstavili su prošlost koja će kod novih naraštaja bosanskohercegovačkih muslimana formirati svest o viševekovnom kontinuitetu državnosti BiH, čiji su oni nosioci. Istovremeno, autori muslimanskih udžbenika odgajaju kod đaka sliku o Srbima kao genocidnom narodu i najgorim muslimanskim neprijateljima - kaže istoričar Latinović.
By loreenche
Ja i dan danas ne znam ko je u tom ratu šta radio, a i ne želim da znam. Kontam tako je najbolje.
Korisnikov avatar
By nsc
zato ih vise u hrvatskoj nema - sami su sebe "olujom" oterali :retard:

a za to vreme svi ostali su miroljubivo sedeli i cekali da budu masovno ubijeni, potom opljackani i zatim proterani :wcsolja:

:muva: kako ti umes povremeno da seres :seronjo: , pitam se kako se ne udavis u sopstvenim :posrani:
Korisnikov avatar
By Srklet
nsc napisao:
:muva: kako ti umes povremeno da seres :seronjo: , pitam se kako se ne udavis u sopstvenim :posrani:
pa srbija u sopstvenim govnima prezivljava vec dva desetljeca, i cini se da joj nije dosta. :party: a takodjer, evo i ti si na forumu: covjek se ocito vrlo lako navikne na kontinuirano prisustvo govana. :drama:

u svakom slucaju, konstatacija koju sam citirao je istina. u BiH su srbi zapoceli rat, srbi izvrsili masovna etnicka ciscenja, srbi opkolili i sustavno granatirali gradove, srbi izvrsili genocid i srbi koji su na osnovu svega toga uspjeli dobiti pola drzave za RS. slucajno onu polovicu u kojoj su sve dzamije sravnjene sa zemljom. (dzamije su se, naravno, samounistile kako bi poslale svijetu losu sliku o srbima. )

zlocini hrvata, a narocito bosnjaka, su doista neusporedivi s monstruoznoscu koju su srbi (i to bez ikakve znacajne bh. srpske opozicije tome!) iskazali u BiH. a koja se i danas nastavlja.

u svakom slucaju, ono sto je za BiH nevjerojatno je cinjenica koliko ljudi je doista cekalo doma da ih dodju zaklati. budale, mislili da im to nece uciniti dugogodisnje komsije. ali i da nisu cekali, so fucking what?! sta, kad te srbin dolazi ubiti, i sama ideja samoobrane je neprihvatljiv zlocin? :roll:

a da me proziva jedno nacionalisticko mrtvo puhalo poput tebe, koje je drkalo po javnim vecejima beograda dok je njegova drzava vrsila, poticala i sponzorirala masovne pokolje bosnjaka u istocnoj bosni, well to je nivo podlog licemjerja koji se jedino moze opisati s epitetom - hrvatski. :lol:
Korisnikov avatar
By nsc
Popeye napisao: covjek se ocito vrlo lako navikne na kontinuirano prisustvo govana. :drama:
i ti mislis da te se zato trpi na ovom forumu? (jer svi ostali su te vec izbacili koliko cujem)
Popeye napisao: u svakom slucaju, konstatacija koju sam citirao je istina.
ti uopste ne razlikujes laz koju izgovoris i napises od istine
Popeye napisao: srbi koji su na osnovu svega toga uspjeli dobiti pola drzave za RS.
postoji pisani podatak da su Srbi katastarski bili vlasnici veceg procenta teritorije od ove koju danas imaju
Popeye napisao: zlocini hrvata, a narocito bosnjaka, su doista neusporedivi s monstruoznoscu koju su srbi (i to bez ikakve znacajne bh. srpske opozicije tome!) iskazali u BiH. a koja se i danas nastavlja.
monstruozno je samo tvoje poredjenje zlocina i pravdanje tvojih
ja zlocine nikada nisam smatrao opravdanim, ma koja strana ih cinila
Popeye napisao: a da me proziva jedno nacionalisticko mrtvo puhalo poput tebe, koje je drkalo po javnim vecejima beograda
a kad nemas argumenata, onda prelazis na drsko laganje i vredjanje po licnoj osnovi - niti sam nacionalista, niti sam ikada drakao po javnim mestima - to je tvoj manir
Popeye napisao:
west end napisao:

BiH: Srbi su bombardovali i uništavali gradove i sela, a potom su počinili „masovno ubijanje, pljačkanje i protjerivanje stanovništva“
to je istina. :D
bila bi istina da je recheno kao shto treba u edukativnim materijalima- agresorski i velikosrpski Srbi, pristashe ondashnjeg rezima smiloshevic-sheshelj i ideologija r.karadzica su bombardovali i uništavali gradove i sela, a potom su počinili „masovno ubijanje, pljačkanje i protjerivanje stanovništva“ .
- te dodali da su zrtve takvih Srba bili i drugachiji Srbi koji su s Nesrbima bili dijelili istu sudbinu.

Na autorima edukativnih materijala je da insistiraju na preciznosti, korektnosti, razvijanju analitichkog uma kod uchenika, a ne da, kratko-sprtljanim oslovljavanjima shire stereotipne generalizacije i predrasude prema cijelom jednom narodu!
Korisnikov avatar
By Vel boy
Popeye napisao:
u svakom slucaju, konstatacija koju sam citirao je istina. u BiH su srbi zapoceli rat, srbi izvrsili masovna etnicka ciscenja, srbi opkolili i sustavno granatirali gradove, srbi izvrsili genocid i srbi koji su na osnovu svega toga uspjeli dobiti pola drzave za RS. slucajno onu polovicu u kojoj su sve dzamije sravnjene sa zemljom. (dzamije su se, naravno, samounistile kako bi poslale svijetu losu sliku o srbima. )

zlocini hrvata, a narocito bosnjaka, su doista neusporedivi s monstruoznoscu koju su srbi
ti morash nauchiti da se korektnije izrazavash umjesto shto uzimash zajednichke imenice chitavih naroda za oslovljavanja zlochinaca iz tih naroda. usredsredi se na ideologije kod tih naroda a ne na zajednichke imenice naroda
Popeye napisao:(i to bez ikakve znacajne bh. srpske opozicije tome!) iskazali u BiH. a koja se i danas nastavlja.
svaki Srbin i Srpkinja uklj. i Nesrbe izmijeshane sa Srbima (a chega si i sam dio Popaje) koji josh od prvog dana NISU bili poslushali rkaradziceve paranoje te koji su bili u multinacionalnim bosanskohercegovachkim strankama i/ili apolitichni te koji su kroz to bili zajedno s Nesrbima direktne zrtve rkaradzic-mladic-perishic-smiloshevic-jna-sheshelj bombardovanja bosanskohercegovachkih gradova i naselja te povrh toga josh i nerijetko zrtve generalnih antisrpskih zlochinaca iz reda nesrpskih naroda------ su bili znachajna bh. srpska opozicija velikosrpskoj agresorskoj praksi i politici!
Koliko god malo da je to! A da nije bilo iskustava iz endehazije od prije pola vjeka, bilo bi i znatno vishe.
Korisnikov avatar
By Srklet
nsc napisao:postoji pisani podatak da su Srbi katastarski bili vlasnici veceg procenta teritorije od ove koju danas imaju
ne postoji. to je cista laz.
a cak i da jest bilo tako, so fucking what? :roll: jel to veliko prisustvo nijemaca na mallorci, gdje mnogi od njih imaju vikendice, vazi kao argument da se taj otok treba odvojiti od spanjolske? :roll:
Popeye napisao: monstruozno je samo tvoje poredjenje zlocina i pravdanje tvojih
ja zlocine nikada nisam smatrao opravdanim, ma koja strana ih cinila
ne, poredjenje zlocina uopce nije monstruozno, to je standardna pravna praksa. ili ti provalu u stan, silovanje i ubojstvo smatras jednim te istim? :retard:
nadalje, monstruozno je izjednacavanje agresora i zrtve, izjednacavanje svih zlocina kako bi se skinula odgovornost s najvecih zlocinaca. tvoj model je otprilike ovakav: ja kazem 'auschwitz', ti kazes 'dresden' i naravno osudjujes sve zlocine. licemjerno i neljudski. :barf:
inace, to pravdanje si sam ucitao u moj post, uopce nikoga ne pravdam. jednako tako, i to da postoje 'moji' i 'tvoji' je takodjer tvoj dodatak. sjecas se, valjda demencija nije jos udarila, da si na moje komentiranje situacije iz BiH replicirao spominjanjem hrvatske? :trep:

Popeye napisao: a kad nemas argumenata, onda prelazis na drsko laganje i vredjanje po licnoj osnovi - niti sam nacionalista, niti sam ikada drakao po javnim mestima - to je tvoj manir
jel se ti sjecas kako si mi se obratio u ovom topicu? :lol: ono, post ti je prstao od argumenata, ali zato uopce nije bilo vrijedjanja na licnoj osnovi. :party:
Korisnikov avatar
By Srklet
Vel boy napisao:rkaradzic-mladic-perishic-smiloshevic-jna-sheshelj
ovo ima smisla kao stalno pisati da je za drugi svjetski rat odgovorna hitler-goebbels-himmler-heidrich-ribbentrop-goering ekipa, a ne njemacka.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Popeye napisao:
Vel boy napisao:rkaradzic-mladic-perishic-smiloshevic-jna-sheshelj
ovo ima smisla kao stalno pisati da je za drugi svjetski rat odgovorna hitler-goebbels-himmler-heidrich-ribbentrop-goering ekipa, a ne njemacka.
pa, i treba naglashavati nazi njemachka i nazi nijemci. josh je i lakshe, samo 4 slova. :D znam da je u pitanju pandanshtine s srpske strane malo teze iznaci kratko ime za onu velikosrpsku agresorsku politiku smiloshevic-sheshelja i njihovih satelita devedesetih, ali, evo npr. agresorski od Srba bi bilo rjeshenje. tu je vrlo vazan onaj prijedlog "od". :)

moja poenta je da je bitno kod uchenika podsticati vjeshtine preciziranja, razluchivanja pojmova tj. klarifikacija i korektnosti. upravo tako se stvarni neprijatelj (bilo koji i u bilo kom kontekstu, kazem) ubija upravo tamo gdje treba da crkne. :)
a sto se analize tice, ona je spot on. mogla bi biti i ostrija u svojim zaključcima. i sam se odlicno sjecam da su me u srednjoj skoli, iz hrvatskog udzbenika povijesti, ucili da ustase bas i nisu bile tako losi decki i slicne gadosti.
no, u tadasnjoj svadji s profesorom ispadoh komunjara i dijete ateista. a ovdje s istim stavovima ispadoh ustasa koji pravda zlocine svojih. :lol:
Korisnikov avatar
By Srklet
Vel boy napisao: moja poenta je da je bitno kod uchenika podsticati vjeshtine preciziranja, razluchivanja pojmova tj. klarifikacija i korektnosti. upravo tako se stvarni neprijatelj (bilo koji i u bilo kom kontekstu, kazem) ubija upravo tamo gdje treba da crkne. :)
well, ako je cilj biti jasan, onda spajanje hrpe prezimena u lingvisticko cudoviste bas i ne ide prema tome. :D mozda jednostavno napisati 'velikosrpska politika', 'srbonacizam' ili nesto tako? :hmm:
a sto se opozicije bh. srba prema politici etnickog ciscenja, zlocina i progona bosnjaka i hrvata tice, na teritoriju koji je kontrolirala vojska RS toga je bilo samo u pojedinacnim slucajevima. i da, pojedinci srpske nacionalnosti su gubili zivote u pokusaju da spasu svoje prijatelje koji nisu bili srbi.
ali to nazalost nije jasna i organizirana opozicija jednoj zlocinackoj politici koja ti se odvija pred nosom, nego cin ljudske hrabrosti i integriteta.
doista ne znam, a volio bih saznati, da je bilo tko od politicara, umjetnika, mocnika, tzv. elite i sl. koja se za vrijeme rata nalazila na teritoriju pod kontrolom vojske RS (sto je u jednom trenutku bilo iznad 70% cijele BiH), digao glas protiv protjerivanja i ubijanja bosnjaka i hrvata. (dok je u srbiji toga itekako bilo!)
u banja luci su 92. i 93. srusili dvadesetak dzamija i protjerali skoro sve bosnjake i hrvate; jel se neki banjalucki srbin javno pobunio protiv toga? jel su se barem razbacali anonimno flyeri na kojima se to osudjuje? anything? :sveca:

cinjenica je da su bh. srbi velikom vecinom stali na stranu zlocinacke, velikosrpske politike SDS-a. i to jos u psihozi da ih netko u BiH kao ugrozava, sto jednostavno nije bilo istina (za razliku od hrvatske).
Korisnikov avatar
By Vel boy
Popeye napisao:
Vel boy napisao: moja poenta je da je bitno kod uchenika podsticati vjeshtine preciziranja, razluchivanja pojmova tj. klarifikacija i korektnosti. upravo tako se stvarni neprijatelj (bilo koji i u bilo kom kontekstu, kazem) ubija upravo tamo gdje treba da crkne. :)
well, ako je cilj biti jasan, onda spajanje hrpe prezimena u lingvisticko cudoviste bas i ne ide prema tome. :D mozda jednostavno napisati 'velikosrpska politika', 'srbonacizam' ili nesto tako? :hmm:
pa, rekao sam fino da treba koristiti npr. agresorski od Srba, umjesto predugog smiloshevic-sheshelj-rkaradzic-mladic-jna Srbi te narochito umjesto kratkog a sveobuhvatno automatski generalizirajuceg Srbi.
srbonacisti je jedno od rjeshenja, also. :D
Popeye napisao:a sto se analize tice, ona je spot on. mogla bi biti i ostrija u svojim zaključcima. i sam se odlicno sjecam da su me u srednjoj skoli, iz hrvatskog udzbenika povijesti, ucili da ustase bas i nisu bile tako losi decki i slicne gadosti.
nije valjda one grozne knjige koje je potpisala persona pod imenom dr. Ivo Perić.

odvratno.
barni011 napisao:
istina je da ovoga nema u skolama u Srbiji
istina, ratko se pojavljuje samo na omotima rakije na autoputevima, na pijacama... :lol:
Korisnikov avatar
By Stripi
već su to uradili.
Šta je sljedeće?
erkondisn napisao:
Popeye napisao:a sto se analize tice, ona je spot on. mogla bi biti i ostrija u svojim zaključcima. i sam se odlicno sjecam da su me u srednjoj skoli, iz hrvatskog udzbenika povijesti, ucili da ustase bas i nisu bile tako losi decki i slicne gadosti.
nije valjda one grozne knjige koje je potpisala persona pod imenom dr. Ivo Perić.

odvratno.
barni011 napisao:
istina je da ovoga nema u skolama u Srbiji
istina, ratko se pojavljuje samo na omotima rakije na autoputevima, na pijacama... :lol:
xexexe jeste da znas, ali kod Srba je to tako, sve se svede na onaj jeftin folkor u prosloj deceniji Milosevic je bio deo takvog seljackog folklora sad je to Mladic.Za desetak godina, oni ce oticu u zaborav, bitno je samo da se takvi novi ne pojave, a de sa ne bi pojavili mora da se osude i obeleze kao losi po svoju zemlju i njenu okolinu.Mislim da u Hrvatskoj stalno kubure sa tim a bez toga nema napretka.
Ja mislim da je jedino resenje da HDZ ode u zaborav ili se reformise i revidira kao sto je to SPS uradio.I meni je to sasvim prihvatljivo, meni je sadasnji SPS blizi od DSS Voje Kostunice koji je prakticno porazio politiku SPS.
Ali da bi se to desilo u CRO narod mora da porazi takvu politiku.Ne znam koliko je moguce da se to desi na sledecim izborima.
Ono gore sto sam postavio i govori o tome koliko je politika HDZ/a mocna.Evo ti si iz Hrvatske pa kad se okonca ovaj slucaj sa direktorom skole u Zagrebu koji promovise u osnovnoj skoli ratne zlocince, javi nam da li je taj direktor smenjen, kaznjen, jel mu se sudi.U Srbiji za ovo bi bila podneta krivicna prijava.Ma ne mogu da zamislim da direktor ili profesor u skoli lepi plakate Ratka Mladica po skoli.Ovde je izbio skandal kada je jedna nastavnica ucila decu da ljudi nisu nastali od majmuna i izbacila Darvina iz predavanja.
Korisnikov avatar
By Stripi
mi govorimo o zemlji u kojoj je Marko Milošević još jednom oslobođen optužbi za batinjanje lokalnog stanovništva?
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!