Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Vlada Filipina zabranila je slanje svojih radnika u 41 zemlju, među kojima i u Srbiju, i to zbog nedovoljne zaštite stranih radnika.

Sve to možda ne bi bilo tako strašno da Srbija nije svrstana uz Avganistan, Liban, Kubu, Severnu Koreju, Čad, Libiju, Sudan, Kambodžu, Haiti, Hrvatsku, Indiju, Pakistan, Zimbabve, Irak... :smeh:

Filipincima je zabranjen rad u zemljama koje nisu potpisnice sporazuma sa tom državom o zaštiti stranih radnika, a nemaju ni svoje zakone koji regulišu tu oblast.

"Mi ćemo nastaviti da šaljemo radnike u 125 zemalja, s obzirom na to što smo u njima proverili podatke o zaštiti stranih radnika. Zabrana zapošljavanja u ostalim zemljama biće ukinuta ukoliko te zemlje preduzmu odgovarajuće korake da zaštite filipinske radnike", navela je ministarka za rad Rozalinda Baldoz, uz ogradu da se zabrana ne odnosi na multinacionalne kompanije u navedenim zemljama.
Predsednik Udruženih sindikata Srbije Sloga Željko Veselinović kaže da je ovo samo još jedan pokazatelj da se u Srbiji ne poštuju prava radnika.

"Čim su strane države preporučile svojim državljanima da nije bezbedno raditi u Srbiji, očigledno je šta misle o nama. Ja se sećam primera kada sam radio u jednoj velikoj američkoj firmi u Srbiji, da su njihovi radnici dobijali dodatak za 'rad u divljini'. To govori šta stranci misle o pravima radnika ovde", navodi on.

Veselinović objašnjava da "inspekcija i pravosuđe ne rade svoj posao, a čak kad je radnik u pravu, ne može nikako to da dokaže osim sudskim sporovima koji traju po deset godina. Ovo je samo pokazatelj da Srbija ne poštuje svoje radnike, pa ni strane. Inače jedan od uslova da Srbija uopšte uđe u EU je da se ova oblast reguliše kako treba".

U Uniji poslodavaca Srbije smatraju da naši zakoni o zaštiti na radu nisu toliko loši već da se ne poštuju dovoljno. Portparol UPS-a Dragoljub Rajić kaže da "stranac može ovde da dođe i radi, ali neće imati baš iste uslove kao naši radnici".

On objapnjava da "naš sistem nije u potpunosti prilagođen evropskim zakonima. Recimo, ako je taj radnik osiguran u svojoj matičnoj zemlji, ne postoji garant da će to osiguranje platiti štetu ako se nešto desi radniku na radu u Srbiji. Drugo, oni moraju da vade radne dozvole na svaka tri-četiri meseca, što nije uobičajena praksa u razvijeni zemljama. Takve stvari zavise i od međudržavnih sporazuma kojima se definiše promet radnika, a mi očigledno nemamo takav sporazum sa Filipinima".
Međutim, u Ministarstvu rada tvrde da stranci treba samo da imaju radnu dozvolu i imaće ista prava kao naši radnici. Radmila Bukumirić Katić iz Ministarstva rada kaže da radnu dozvolu dobijaju kada se prijave MUP-u da dobiju privremeni boravak, pronađu poslodavca ili sa njegovom potvrdom podnesu zahtev za radnu dozvolu kod Nacionalne službe za zapošljavanje.

Kada je u pitanju terenski rad, onda im je čak dovoljno samo da prijave mesto boravka u MUP-u i ne treba im dozvola, navodi ona.

"Ja ne znam da u Srbiji ima Filipinaca tako da mi se čini da je to neko napamet doneo. Jer u Zakonu o radu jasno piše da su izjednačena prava naših i stranih radnika", kaže Radmila Bukumirić Katić iz Ministarstva rada
.

B92

Dokle će ovaj narod da se iščuđava ovakvim pojavama?
Uzgred jako napadan narod ovi Filipinci.
ali i Hrvatska? :lol:

elem, u zemljama ex-Yu uklj. Srbiju najveci problem je u - (NE)PRIMENJIVANJU i, kako ono neko reche, ne tako loshih zakona, u praksi.

p.s. a ova Bukumiric-Katic mi zvuchi kao arogantna mufljuzica.
Korisnikov avatar
By bothways
Kad sam bio u egipatskoj ambasadi pre 3 godine da izvadim egipatsku vizu, pre nas je kod konzula u poseti bio neki lik koji je za zenu imao Filipinku. Tako da pretpostavljam da se nadje pokoji Filipinac ovde.
ovo je smesno....prosecan Filipinac treba da skuplja godinu dana pare za avionsku kartu do Evrope pod uslovom da moze tamo da zaradi taj novac.
Potpuno mi nejasan ovaj clanak.
Inace u jugoistocnoj Aziji stranac da dobije radnu dozvolu ima mecku da rodi, i ako ga ne daj boze uhvate da radi na crno ne pise mu se dobro, u najgorem slucaju deportacija i zabrana ulaska u zemlju.
A da je san vecine stanovnistva tog dela sveta da dodju u Evropu, zive i rade ovde, to jeste istina.U Srbiji prava ima ista kao i ja, to definise ponuda i potraznja posla na trzistu i sreca na kakvog poslodavca naletis.
Znam momka sa Sri Lanke koji je dobio posao ovde pre nego je i dosao u Srbiju.
barni011 napisao:ovo je smesno....prosecan Filipinac treba da skuplja godinu dana pare za avionsku kartu do Evrope pod uslovom da moze tamo da zaradi taj novac.
Potpuno mi nejasan ovaj clanak.
Inace u jugoistocnoj Aziji stranac da dobije radnu dozvolu ima mecku da rodi, i ako ga ne daj boze uhvate da radi na crno ne pise mu se dobro, u najgorem slucaju deportacija i zabrana ulaska u zemlju.
A da je san vecine stanovnistva tog dela sveta da dodju u Evropu, zive i rade ovde, to jeste istina.U Srbiji prava ima ista kao i ja, to definise ponuda i potraznja posla na trzistu i sreca na kakvog poslodavca naletis.
Znam momka sa Sri Lanke koji je dobio posao ovde pre nego je i dosao u Srbiju.

nema nikakvog smisla sem sto je samar
ko kad je na pocetku moje druge godine irak obznanio
da oni vise ne priznaju diplomu naseg medicinskog,
u sustini koga boli briga, ko da je nekom san da ode u irak

o filipinima ne znam mnogo ali se secam da kad sam prvi put posetio ameriku
osiguravajuce kompanije su imale frku sa optuzbama o diskriminaciji
jer su odbijale da osiguraju ikoga ko je sa, ide u, planira posetu i ima
makar kakve veze sa filipinima jer je broj ljudi koji nestane toliko veliki
da oni gube zestoke novce

sad nadjoh i da su po statistici u imigraciji 160ti od ukupno cc 200 zemalja
to znaci da mnogo ljudi bezi napolje glavom bez obzira

prinos po glavi stanovnika im je 3 i po puta manji od srbije JEBOTE
i ko da to nije dovoljno lose preko trecine stanovnistva
ima primanja ispod linije siromastva
a poresko opterecenje je jedno od jacih u svetu
(i od tog malo sto imaju drzavni aparat im otkine dobar deo)

te je u sustini odluka da im se zabrani da idu u 50tak od 200 zemalja
vise mera na stetu sopstvenog stanovnistva neg protiv tih 50tak zemaalja
cela drzava je nesto kao oveci zatvor za prevenciju odliva mozgova
Korisnikov avatar
By blenta
the image is all about the right grouping
tito knew that :)
Korisnikov avatar
By blenta
ja se popaje ne bojim revolucija
jer umem biti uzasno koristan a ogoljen svakih moralnih stega i inhibicija

kad su me prvoi put kao deckica poslali kod psihijatra
rekao je mojoj majci da sam savrseno stabilan psihicki
ali sociopata bez hajanja za prevalentni kriterijum vrednosti

:zavera:
Korisnikov avatar
By blenta
zato sto je moja keva psihoticna
a moj otac trenirani vojni ker

i moje razmisljanje, sistem normi,
nacin na koji se nosim sa stvarima cak i kao klinac
za njih nije bilo nesto sto je referentno ili normalno

mislili su naravno da umesto da je njihova odgovornost
treba da uleti neko ko ce da mi prepise nesto
kako bi se osecali da se tu oni nesto silno trude
iako jednostavno nisu tipovi ljudi kojima treba dozvoliti imanje dece
By sncbgd
eh da je srece da su te vise puta reprodukovali :mazi: :leviathan:
By sncbgd
Tungi napisao:Vlada Filipina zabranila je slanje svojih radnika u 41 zemlju, među kojima i u Srbiju.
Sve to možda ne bi bilo tako strašno da Srbija nije svrstana uz ... Hrvatsku... :smeh:
"stranac može ovde da dođe i radi, ali neće imati baš iste uslove kao naši radnici"
:iskolacen: Srbija svrstana uz Hrvatsku :shok: ja sam zgrozen :lol:
stranci nece imati tako"dobre" :smeh: uslove rada kao nasi radnici ? :shocked: :drama:
Korisnikov avatar
By Galadriel
Možda nisu zaštićeni, ali ništa ni ne rade.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!