Originally posted by Elena
Originally posted by smaugPredrag i Milos Vukovic sa prebivalistem u Novoj Pazovi, ulica Svetozara Markovica 17 su po sopstvenom priznanju i hvaljenju ubili osam decaka u masakru u Srebrenici. Cetvoricu su zaklali a u drugu cetvoricu koja su od strha pala u nesvest su pucali.
Ovo znam jer su mi obojica pretili u Novoj Pazovi u kafani Dzet Set istovremeno hvaleci se postignutim i govoreci da je Mirko Jovic govno i da je vojvoda zakon. I da nije Seseljeve vojske sad bi svi smrdeli na loj i bili obrezani. A pretili su mi (da ce mi zatrti seme i pobiti sve zivo) zato sto sam sa timom arheologa iskopavala jednu od masovnih grobnica Srebrenickih zrtava. I pouzdano znam da su ubijana i deca i civili. I ne samo to. Na osnovu adresa u licnim kartama kod jednog broja zrtava se da videti da su citave ulice ljudi zajedno isterivane, zatvarane pa ubijene. Analiza dnk je kasnije potvrdila identitet tih ljudi i cinjenicu da su to bila njihova dokumenta.
Ako ti za ovo ne znas mozda bi
bilo dobro da se obavestis. Ima gde. Pa onda da vidis da li ces i dalje da gromoglasno podrzavas srs. Ako za ovo znas onda
je sve sto si napisala monstruozno.
Ali u jednom si u pravu: pravda je spora. Ali je dostizna.
1)Onaj ko podržava bilo kakav zločin ili je ravnodušan po pitanju zločina je, po meni, mnogo gori od onog ko je zločin počinio jer mu svojim stavom daje legitimitet. Nekoga mogu da podržavam i branim samo zato što verujem da nije kriv a ne zato što mislim da je njegov zločin opravdan. Zaista nemam podatke kojima ti raspolažeš jer ratni zločin u Srebrenici ni na jedan način nije povezan sa procesom koji aktivno pratim ali ukoliko je tačno to što tvrdiš onda neko za to mora da odgovara. Ja se o Srebrenici, Mladiću, Karadžiću i sličnim temama uopšte javno ne izjašnjavam jer to nije deo mog posla niti politike koju podržavam.
2)Nije svako ubistvo u ratu zločin ali ako je stradao makar jedan civil onda definitivno imamo slučaj kršenja ratnog prava i mora se utvrditi ko ga je direktno ubio kao i da li postoji komandna odgovornost Mladića ili nekoga drugog za učinjeno. To što ja mislim da se sa brojkama u Srebrenici manipuliše i što nisam sigurna šta su bile žrtve i da li su bile pod oružjem apsolutno ne znači da opravdavam ubistvo bilo koga. Čak i da u Srebrenici niko nije ubijen a da su, zbog Ratka Mladića, ubijena samo dvojica gardista na Topčideru i to je dovoljno da se izrekne prilična zatvorska kazna. Samo još treba utvrditi da li njegova odgovornost postoji ili ne postoji i to je ono gde ja ne bih donosila preuranjen zaključak. Ako je kriv neka ga osude ali mislim da njegovu krivicu - kao ni krivicu bilo kog drugog Srbina - ne treba da utvrđuje isti onaj sud koji je oslobodio Nasera Orića, Ramuša Haradinaja i mnoge druge za kojima su evidentno ostale civilne žrtve. Nisam i neću biti za saradnju sa Hagom i mislim da nijedan Srbin, Hrvat ili musliman ne treba da se šalje tamo pored domaćih sudova. Isto tako mislim da je sud pristrasan a o njihovim metodama zastrašivanja i kupovine svedoka mogu da napišem roman.
3)Zbog čega nisi prijavio te ljude ako imaš njihovo priznanje da su ratni zločinci? Ja bih na tvom mestu reagovala odlaskom u policiju, ne znam šta si ti uradio. Postoje budale, primitivci, ljudi koji misle da su zanimljivi takvim pričama ali ako misliš da ne lažu trebalo je da ih prijaviš jer je sramota da neko nekažnjeno hoda Srbijom (ili Bosnom) a da je odgovoran za smrt bilo kog civila, deteta ili odraslog čoveka. Meni se, za sve ove godine, nije desilo da mi iko prizna da je nekoga ubio tokom rata u Hr i BIH. Pričala sam sa mnogim ljudima koji su bili u ratu (doduše ne u Srebrenici) i svi do jednog su mi se kleli da nisu ništa uradili mimo zakona. Ne znam šta su tebi rekli ti ljudi sa kojima si pričao u Pazovi ali niko od dobrovoljaca SRS nije optužen da je bio u Srebrenici u vreme zločina a kamoli da je nekoga tamo ubio. Za to se tereti Mladićeva vojska a Šešelj svoju nikada nije ni imao jer nije bio na vlasti niti je bio vojni komandant. Bilo je dobrovoljaca koji su se pozivali na SRS u svom delovanju i koji su bili (ili još uvek jesu) članovi stranke ali niko od njih nije optužen ni za kakve zločine već su slobodni građani koje ni u BIH ni u Srbiji niko ni za šta ne tereti.
4)Među tim ljudima ima zaista ispravnog sveta za koje verujem da nisu ubice ali jednom čoveku - sada već pokojnom - nikad nisam poverovala da nije kriv jer sam svašta o njegovom monstruoznom delovanju čula iz više izvora ali nikada nije bilo dokaza niti ga je iko tražio da odgovara pred zakonom. Nažalost, mnogi koji imaju putera na glavi i koji su direktno ubijali su se uspešno izvukli - i to sa sve tri strane u ratu
5)SRS ću, naravno, i dalje da podržavam jer smatram da velika većina ljudi u toj stranci (kao i u svim ostalim strankama na vlasti ili u opoziciji) ne podržava bilo kakve zločine već samo deluju ubeđeni da oni koji su optuženi nisu krivi za to za šta ih terete. Znam da ima poremećenog sveta koji je u stanju da dođe iz pizde materine na miting i viče "nož, žica, Srebrenica" (dok se normalnima diže želudac) ali zvanično delovanje stranke nije usmereno na glorifikaciju bilo kog zločina ili zločinca već na stav da pojedini ljudi nisu krivi a unapred su targetirani kao krivci. Oni koji podržavaju klanje, ubijanje na nacionalnoj i verskoj osnovi, nasilne deportacije, iživljavanje nad ljudima i sl. imaju dijagnozu a to nema nikakve veze sa političkim opredeljenjem.
6)Ja sebi ne bih dozvolila da nekoga javno branim ako ne znam pouzdano šta je radio i koliko je kriv. Zato sam ćutala u nedelju, zato sam ćutala kada su poslali Karadžića, zato ću ćutati ako uhapse Gorana Hadžića ... to što pojedinci iz SRS koriste te ljude i njihovu ličnu nesreću za svoj marketing i svoje skupove (jer drugačije ne bi imali toliki odziv) nema veze ni sa programom ni sa statutom stranke jer uhapšeni nisu njeni članovi.
Ovako, po pasusima mi je lakse.
1)Prve dve recenice - lepo. Tu se skoro pa slazemo.
Treca recenica je zanimljiva jer su ti i jos mnogo slicnih podataka dostupni pogotovo onima koji prate i jedan 'slucaj' i 'proces' u Hagu a tice se Srbije. Dakle i Milosevicev i Seseljev i Karadzicev pa sad evo i Mladicev.
Tacno je to sto tvrdim.
Poslednja recenica u ovom pasusu je takodje zanimljiva. Stvarno se javno ne izjasnjavas? Bice da razlicito shvatamo 'javno' i 'izjasnjavati se'. Mislis da ako postavis mnogo pitanja i stavis upitnik a ne tacku na kraju nije izjasnjavanje? Zanimljivo... Naravno da se javno izjasnjavas.
2) Svako ubistvo je zlocin. I u miru i u ratu (samo sto se posle dokaze dal je u samoodbrani ili nije). Narocito
kad (a ne ako - sori kod mene demagogija ne prolazi) je stradalo civilno stanovnistvo.
Nema potrebe da mi objasnjavas kako i sta treba uraditi i kako funkcionise medjunarodni sud u Hagu.
To jedno. Drugo, daleko bilo da je preuranjen zaključak da je Mladic direktno odgovoran za Srebrenicu. Ne da nije preuranjen, nego kasni bar 16 godina.
Bas zanimljivo sto si pomenula dvojicu gardista...Vidis da si obavestena...
To sto ti mislis da 'onaj isti sud' ne treba da utvrdjuje krivicu je tvoje misljenje. I bice da je opet neobavestenost. Srbija, drzava Srbija je priznala validnost medjunarodnog suda u Hagu. Tako da - zalim slucaj. Za domace sudove je too little too late. I tu zalim slucaj.
3) Prijavio..Prijavila (opet neobavestenost...oh dear...)
Bice da ti ne znas ni kako 'to sve' funkcionise.
Ne da sam prijavio nego sam piso izjavu....
Blagi boze...
Ovo sto ti meni predlazes bi bilo jako smesno da nije stravicno..
Kad radis sa timom forenzicara i timom arheologa na iskopavanju masovnih grobnica nego sta nego da dajes izjavu. I pises izvestaj...Neces verovati - oni ubistva i masovne grobnice shvataju jako ozbiljno. A sto se one dvojice tice - i to je sredjeno, nemoj nista da brines.
Sokirana sam da tebi niko iz SRS nije priznao da je ubio nekoga tokom rata.... A jel to zato sto niko iz SRS nije ubio nikog tokom rata..i inace? Cudo je podsvest...Cudo...
A sta, bilo je dobrovoljaca medj SRS? Naravno da slobodno setaju i naravno da su slobodni gradjani. Al ne zato sto nisu ucinili zlocin, vec sto drzava nista po tom pitanju nije uradila. Al morace, vrlo ce uskoro morati.
''Šešelj svoju nikada nije ni imao jer nije bio na vlasti niti je bio vojni komandant'' - nije, nije...nije ni Arkan...Ti stvarno mislis da smo svi sisali veslo?
Ja ti rekoh onomad sta ste i ko ste. Naravno da je imao vojsku i naravno da joj je komandovao. I naravno da je vojska ubijala, pljackala, palila i silovala. Nisu onda dvojica jedini koji su to radili i za koje znam ne samo ja nego i mnogi, a najvaznije je sto to znaju i ljudi kojima je posao da znaju. Just wait and see.
4), 5), 6)
Kako se sad ova zalopojka o postenim ljudima koji znaju a cute slaze sa ovom tvojom izjavom:''Onaj ko podržava bilo kakav zločin ili je ravnodušan po pitanju zločina je, po meni, mnogo gori od onog ko je zločin počinio jer mu svojim stavom daje legitimitet.''
Ili sa ovim tvojim savetom meni :''Postoje budale, primitivci, ljudi koji misle da su zanimljivi takvim pričama ali ako misliš da ne lažu trebalo je da ih prijaviš jer je sramota da neko nekažnjeno hoda Srbijom (ili Bosnom) a da je odgovoran za smrt bilo kog civila, deteta ili odraslog čoveka''
Opet dvostruki arsini, jel da?
I ima nesto sto zaista nisam znala. Nisam znala da uhapseni Seselj nije clan SRS.
I za kraj - ako me secanje ne vara SRS, kada se u skupstini Srbije glasalo o usvajanju Deklaracije o osudi zločina u Srebrenici nije glasala.
I ne samo da namerno niste iskoristili priliku da javno osudite zlocin nego su clanovi SRS u skupstini urali da je Ratko Mladic heroj srpskog naroda.
Nije moguce da generalni sekretar SRS o ovome nije obavestena?