- 10 Feb 2010, 15:04
Neki forumaši, koji se slove za načitane, obrazovane i sl. (i ne samo oni), uživaju u umetničkom radu "panonskog mornara", po mom skromnom mišljenju, krajnje nekritički, zanemarujući njegov politički backrground. Ne mislim tu samo na muziku i tekst koji je prati i na koji je stavljen naglasak kod ovog autora, a koji je, opet po mom mišljenju, patetično-dosadni kič prvog ranga, pun opštih sentimentalnih mesta. Reč je pre svega o njegovoj političkoj poziciji. Nije samo reč o više puta demonstriranoj homofobiji, reč je i o njegovom nacionalnom šovinizmu i kulturnom rasizmu.
Evo dva navoda iz njegove knjige "Tri posleratna druga":
1. ""Povod za sve bilo je Kosovo. Zlo je tamo. Nakotili se dosljaci iz susednog mraka, iz zemlje bez istorije, bez ptica, bez slikara, balerina, violoncelista... I to je nesretan narod, ne kazem, ali nismo mi krivi sto su uvek bili nesretni, i ne znam kojoj budali je palo na pamet da ih usreci bas sad, i to ovde, kod nas."
2. "Nikad ne mozes neke vojvodjanske Srbe, pravoslavce, usporediti s nekim iz Knina, Leskovca ili Sumadije. To su civilizacijske razlike."
Mene sada zanimaju da li će ga se obožavaoci na ovom forumu sada odreći, da li će kritički pristupiti ovom tekstu i ograditi se od navedenog i samo do toga (ne odbacujući ga u celosti) ili će pokušati da ga nekako opravdaju?
Vredi sačekati i videti.
Evo dva navoda iz njegove knjige "Tri posleratna druga":
1. ""Povod za sve bilo je Kosovo. Zlo je tamo. Nakotili se dosljaci iz susednog mraka, iz zemlje bez istorije, bez ptica, bez slikara, balerina, violoncelista... I to je nesretan narod, ne kazem, ali nismo mi krivi sto su uvek bili nesretni, i ne znam kojoj budali je palo na pamet da ih usreci bas sad, i to ovde, kod nas."
2. "Nikad ne mozes neke vojvodjanske Srbe, pravoslavce, usporediti s nekim iz Knina, Leskovca ili Sumadije. To su civilizacijske razlike."
Mene sada zanimaju da li će ga se obožavaoci na ovom forumu sada odreći, da li će kritički pristupiti ovom tekstu i ograditi se od navedenog i samo do toga (ne odbacujući ga u celosti) ili će pokušati da ga nekako opravdaju?
Vredi sačekati i videti.