Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Slika
Prva mapa služi čisto da vidite koja je koja zemlja, jer na sledeće dve nema imenovanja.

Slika

Ovo gore je jezička karta Afrike. Ujedno i mapa bivših kolonija. Sve frankofosnke zemlje bile su deo Francuske (izuzetak je DR Kongo koji je bio belgijska/valonska kolonija). Sve anglofonske zemlje bile su britanske kolonije (Izuzetak je Južna Afrika, koja je bila zajednička kolonija Britanije i Holandije). Imamo i par ex portugalskih kolonija - Mozambik, Angolu, Gvineju Bisao i Sao Tome i Principe.

Slika

A ovo je mapa gej prava.
BRAON je smrtna kazna - Sudan, Mauritanija, Somalija, islamski deo Nigerije)
CRVENO - duga robija
NARANDŽASTA - kazna (negde kratka robija, negde bičevanje, negde novac)
SIVA - nema kazne
TEGET - gej brak je legitiman

Jedina afrička zemlja, koja je zaista usaglašena sa zapadnim sistemom vrednsoti jeste Južnoafrička Republika. Imaju čak i gej brakove.

Od ostalih da se primetiti da su FRANKOFONSKE zemlje bolje od ANGLOFOSNKIH.
Nijedna frankofonska zemlja nema kaznu za homoseksualnost, a maltene sve anglofonske, arabofonske i luzofonske (portugalsko-jezičke) zemlje imaju kazne.

Razlog je taj da je Pariz jednostavno ucenio svoje bivše kolonije, čiji građani gravitiraju ka Francuskoj. London takve ucene nije davao.
Pariz je rekao da će dati pomoć Alžiru, Maroku, Tunisu, Kongu, Gabonu, Obali Slonovače, Senegalu ili Ruandi i primiće građane tih zemalja na rad u Francusku, ako ovi usklade svoje zakone sa nekim najosnovnijim humanim normama.

E upravo zbog toga su gejevi u svim afričkim zemljama gde se parla fhanse spokojni da ih neko ne strpa u ćorku i ne kazni bičevanjem.

Oni nesrećnici, koji spikaju ingliš (Nigerija, Gana, Tanzanija, Kenija, Uganda, Zambija, Zimbabve) i oni koji govore portugalski (Angola, Mozambik, Gvineja Bisao, Sao Tome i Principe) nemaju ni osnovu slobode.

Obama je rekao da će SAD da se otvori za prijem došnaka iz Afrike bez obzira na stavove njihovih vlada ili na to imaju li hiv ili ne.

DILEMMA: Ako već imaš autoritet u nekom delu sveta, da treba da ga iskoristiš tako što ćeš nekad i podviknuti nekome da treba i da se promeni da bi sarađivao s njim radi dobrobiti diskriminisanih ljudi u tim sredinama ili se treba praviti prividno human bez dodatnog zatezanja s tim zemljama, ali ako će tako nečija osnovna prava tamo negde biti zabašurena?

Popustiti ili pritistnuti ?
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Kaze se anglofon, anglofona, anglofono itd.

Odgovor: ne znam :neznam: verovatno pazljivo vaganje izmedju to dvoje - da zastitis manjinu ali nikako da blokiras dobrobit vecine (jer ako napreduje vecina, bice bolje i manjini).

ps. Kakvo bezocno samoreklamiranje na temi o Ugandi! :spam: :P
Korisnikov avatar
By Dina
Pa naravno... tako je i sa nama - ako hocemo u eu moramo da usvojimo neke zakone. E sad sto dosta ljudi ovde nema svest za te zakone, ostaje njihov problem. A kad se jednom usvoje, onda se i slika menja vremenom.

Inace knjiga Nadin Gordimer "Kucni pistolj" koju sam ti jednom poklonila govori i o homoseksualnosti u Juznoj Africi pa da je preporucim forumasima, iako nije tema o tome direktno. A nije ni knjiga direktno o homoseksualnosti nego je krimi roman ali je to neka pozadina pa se moze videti i slika u toj zemlji...
Korisnikov avatar
By Loni
Mislim da sam afglofon svuda i napisao, osim ako negde nisam zabrljao u brzini.

Ja mislim da je jako dobro da države, koje ne poštuju osnovna prava na ljubav svih svojih građana, budu sankcionisane.
U Americi imaš neku grupu gejeva, koja ignoriše jamajčansku muziku, letivanje na Jamajci, jamajčanksu robu upravo zbog njihovog lošeg odnosa prema gejevima.
Ja mislim da to na duže staze ipak daje rezultate.
Bez sankcija niko se nije opametio.

E da, Dina. To sam sa zadovoljstvom pročitao.
Ipak ta Južnoafrička Republiak je izuzetak.
Ko što rekoh JAR je potpuno integrisana u zapadni sistem vrednosti. Dali su im čak i organizaciju fudbalskog prvenstva sledeće godine.
Korisnikov avatar
By Mariška
Originally posted by Loni
DILEMMA: Ako već imaš autoritet u nekom delu sveta, da treba da ga iskoristiš tako što ćeš nekad i podviknuti nekome da treba i da se promeni da bi sarađivao s njim radi dobrobiti diskriminisanih ljudi u tim sredinama ili se treba praviti prividno human bez dodatnog zatezanja s tim zemljama, ali ako će tako nečija osnovna prava tamo negde biti zabašurena?

Popustiti ili pritistnuti ?
Hoćeš da kažeš da je EU pogrešila što nam je ukinula vize?

Da su trebali da pritisnu i da kažu: OK, nema SSP-a dok se Mladić ne nađe u Hagu. To je jasno. Ali nema ni ukidanja viza Srbiji sve dok se u Beogradu ne održi Prajd?
Korisnikov avatar
By blabla54380
jebiga iskrene i prave borbe nema. SAD moze etiopiji da podvikne da se ponasa, saudijskoj arabiji ne. ali opet je bolje nesto nego nista, pa makar ne bilo iskreno itd. u svakom slucaju ne razumem o cemu na ovoj temi treba da diskutujemo :smeh:
Korisnikov avatar
By unic0rn
Originally posted by Loni

Bez sankcija niko se nije opametio.

Razumeo bih ovakav stav da si neki americki diplomata koji iz svog comfy doma u WA D.C.u kroji politiku svoje zemlje prema nekim tamo banana drzavama, ali obzirom da si i sam verovatno proziveo i video kako su sankcije delotvorne - ne razumem.

Kad su sankcije pogodile donosioce odluka neke zemlje a ne iskljucivo narod, koji je chesto nemocan da se sa ovim prvima izbori?

Mislim, logika je ista - boriti se protiv ogranichenja OGRANICHENJIMA, bombardovati za MIR je sto bi rekao onaj chuveni transparent - like fucking for virginity.
Korisnikov avatar
By unic0rn
BTW - zaostale zemlje?

Svako ko je malo izasao napolje je shvatio dve stvari:
- sa zapadne tacke gledista (laichki a i uporedjivanjem standarda) Srbija je samo tako zaostala zemlja i trula zemlja.
- iz ovog prvog, jako je nezahvalno smejati se Tadzikistanu i Ruandi, ma koliko udaljeni i strani bili, jer to balkanskim drzavama rade one koje su im veoma blizu.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Najlakše je uskratiti podršku kada ne postoje interesi, tačnije koristi.
A mnogo ispravnije i teže zaista se zalagati za ljudska prava, odnosno jednakost za sve u pravom smislu te reči.

Koliko sam god fasciniran zapadnim društvom u kulturnom, toliko sam zgađen u političkom smislu.
Korisnikov avatar
By Tungi
Mozda da nema religije i sukoba izmedju njih,ne bi ni vodili sve te glupe ratove...I branili slobodu od iste te religioznosti,odnosno fanatizma.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Nema religija više presudnog uticaja, makar u razvijenom svetu koji upravlja ostatkom.
Sekularna država zaista postoji, kod njih.

Rekao bih da je novac jedina religija Novog veka.
Korisnikov avatar
By kal zakath
Samo bih pitao zašto bivša francuska kolonija Mauretanija ima smrtnu kaznu? Nisu jih dovoljno ucjenili?
Korisnikov avatar
By Loni
A ne Kal.

Mauritanija je arapska pre svega.
Ona je samo pola frankofonska, a pola arabofonska, kao i Maroko, Alžir i Tunis.
Te 4 zemlje su specifične.
Naime kod njih osnovnu i srednju školu pohađaš na arapskom, a tek fakultet moraš na francuskom jer ne postoji tako stručna sofisticirana literatura na arapskom jeziku njihovih naroda.

Zapravo moja je greška što nisam najbolje pojasnio to u prvom postu.

Prave francuske kolonije su ipak crnačke, ne arapske.
Njima su Francuzi u stvari i izgradili prve gradove, države, povezali mnogo plemena u nove nacije itd.

Za Arape na severu ovo pravilo ne važi.

Oni su posle nezavisnosti mnogo manje vezani za Pariz od recimo Senegala, Obale Slonovače, Gvineje, Gabona il Konga, mada je i njih mnogo po Francuskoj.

Arapske zemlje su ipak okrenute bogatim Emiratima, Saudi Arabiji, Jordanu, pa čak i Iraku.
U Mauritaniji živi porodica Sadama Huseina danas.

Inače Mauritanija je teokratska zemlja.
Zvanično se zove, ako se ne varam Islamnska Republika Mauritanija i koliko mi je poznato oni od Francuza upravo zbog toga ne dobijaju nikakve posebne privilegije.
Korisnikov avatar
By kal zakath
Ne sekiraj se. Vidim da smo opet kod Indijanaca, pa ču se suzdržati komentara.
By wilmott
Oni su posle nezavisnosti mnogo manje vezani za Pariz od recimo Senegala, Obale Slonovače, Gvineje, Gabona il Konga, mada je i njih mnogo po Francuskoj.

Arapske zemlje su ipak okrenute bogatim Emiratima, Saudi Arabiji, Jordanu, pa čak i Iraku.

Ne da ih ima, nego ih ima tri puta vise nego iz Senegala, Obale Slonovače, Gvineje, Gabona il Konga.

...ipak okrenute bogatim Emiratima, Saudi Arabiji, Jordanu, pa čak i Iraku... Ne znam, ne izgleda tako:
http://en.wikipedia.org/wiki/File:2006M ... xports.PNG
http://en.wikipedia.org/wiki/File:2006A ... xports.PNG
http://en.wikipedia.org/wiki/File:2006M ... xports.PNG
Korisnikov avatar
By Vel boy
Loni, sve se slazem s tvojim duhom ove teme i namerom, ali malo prejednostavljujesh stvari u prvom ti postu. i ulepshavash situaciju u uslovno (kazem uslovno, jer i u tim zemljama u svakodnevnoj komunikaciji prednost je data domorodachkim jezicima, umesto kolonijalnog) recheno frankofonskim zemljama. nazalost, realnost situacije je teza i zalosnija.

zapravo, koliko sam obaveshten, u celoj, dakle, celoj Africi je izrazito losha i tuzna situacija, chak i u JAR-u, gde se i ti odlichni zakoni chesto ne primenjuju.

zalaganja vlada bivshih evropskih kolonijalnih sila da se iskreno poboljshaju prava i zivoti africhkih gejeva, su minimalna ili nepostojeca. ako neko neshto chni po tom pitanju to je vishe Thatchell-ov Act Up ili OUTRage, ILGA, IGLHRC, francuske gej organizacije itd..., a shto se tiche vlada shto Francuske shto UK-e, ma nishta ili skoro nishta nisu te vlade uradile.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
FrankofoNA, anglofoNA.

Ima puno rasizma i snishodljivosti u ovoj temi, tako kako je postavljena. "Zaostale zemlje" je termin oboren od vremena prvih postkolonijalnih studija. Paternalisticki odnos -- kako im pomoci, kako ih analizirati -- je isto toliko neodrziv. A ironija je sto se cela diskusija vodi u zemlji koja je po BDP u Evropi treca odozdo, i u kojoj bi prvo trebalo da se ima sluha da se izbegnu pausalne ocene o tome kako i sta.

Ono isto sto ti je rekao unic0rn, samo malo direktnije, i kal zakath, samo ispalivsi te u klizecem :zvezdas:

:kiss:
Korisnikov avatar
By Loni
E vi'š nije istina.
Nema rasizma, ima samo konstrukcije u nekim glavama da ima rasizma.

Rasizam je kad kažeš da je neki narod kompletno glup, kompletno primitivan.
Ovde napominjem ZEMLJE to jest DRŽAVE.

DRŽAVA oličava određen sistem zakona.
Ona, koja nema jasan sistem ljudskih prava jeste zaostala.
Haj nek mi neko kaže da nije?

Nemojte se folirati.
Nije isto Uganda s smrtnom kaznom za gejeve i Kanada, koja ima gej brakove.

To je ono, kad neki od vas sasvim pogrešno tumači koncept politički korektnog govora.
Ispada da ne smeš reći ni neku očiglednu stvar i to vrlo očiglednu jer će neko tamo izvrnuti tvoje reči i umesto zaostalog državnog sistema tumačiti kao tvoju želju da umanjiš značaj nekog naroda.

Na kraju krajeva čak i kad se kaže ZAOSTALOST i to je moguće jer se ni time ne vređa neka urođena karakteristika čoveka (mentalna sposobnost, pol, rod, s.orijentacija) već se samo zaključuje da zemlja nema recimo dobro obrazovanje, dobar zdravstveni sistem ili dobre zakone.
U tom slučaju ona jeste ZAOSTALA i bolje je to priznati da bi se popravila.

Ne vidim dobar motiv Junikornovog apela da kao ne treba reći da su zaostale neke zemlje Afrike jer tako i neko sa zapada može da kaže za Srbiju.
Pa i neka kaže! Ja i nemam problem s tim.
Srbija u nekim stvarima i jeste zaostala i to treba glasno reći da bismo u budućnosti neke stvari ispravili.

Što se tiče Alžiraca, Marokanaca i Tunižana i oni su bolji u odnosu na anglofonske ili anglofonične države jer ni u njima nijedan gej dugi niz godina nije osuđen.
Neki sankcionisani zakoni ostali su formalno da važe, ali u Tunisu se može biti gej. Video sam kafić u Susu, u kome su bili kompletno gejevi.

Za razliku od Tunisa, za Ugandu, Etiopiju, Zimbabve itd. stalno čitamo o primerima, kad neko zaglavi u zatvoru zbog gejstva i to na dugo.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Tvoja divna, razvijena Evropa je porodila politicku korektnost (ili, terminologijom jednog istaknutog srbijanskog politicara, izasrala), da bi stariji bata i seka, imperijalizam i holokaust, imali s kim da se igraju.

Politicka korektnost nije isto sto i hipokrizija. "Razvoj" u kom smislu? Mozda marksistickom? Ne, ti pod "razvojem" mislis "bogate, mocne zemlje i narodi koji imaju mogucnost da rade sta god hoce manje srecnim zemljama i narodima", a "razvijen" znaci prosto "bolji".

Zar ne?

U redu, tezak je zivot za gejeve u mnogim zemljama Afrike. Takodje i u Zapadnoj Virdziniji, Srbiji, Kini a i u Londonu ako se rodis siromasan. U Alabami, SAD su bas nedavno jednog geja uvaljali u katran i uronili u perje.

Nego, pitao si to o drzavama.

Pa vidis, Uganda je BOLJA (i, takodje, razvijenija) od Nemacke jer nikad nije sistematski i mucki pobila 6 miliona ljudi. Nikad. Bolja je i od Britanije i Holandije, jer nikad nije prodavala ljude u ropstvo. Kao i od Francuske, jer nikad nije eksploatisala kolonije.

I nauci da se kaze anglofon, ne anglofonski, ne anglofonican. It kamz from δe grik "ἀγγλόφωνος".

:rafal:
Korisnikov avatar
By Mars
Ja ni naslov teme još uvek ne mogu mentalno da svarim (sa sve uzvičnikom na kraju), a kamoli detalje razrade.
Korisnikov avatar
By Sing
Originally posted by AngraMaina

Pa vidis, Uganda je BOLJA (i, takodje, razvijenija) od Nemacke jer nikad nije sistematski i mucki pobila 6 miliona ljudi. Nikad. Bolja je i od Britanije i Holandije, jer nikad nije prodavala ljude u ropstvo. Kao i od Francuske, jer nikad nije eksploatisala kolonije.
Idi Amin bese iz Ugande...

P.S. slazem se sa ostatkom tvog posta, ali ovde si malo preterao....ili te nisam dobro razumeo :friends:
Korisnikov avatar
By Sing
Od kad te nisam video! :grouphug:
Korisnikov avatar
By blabla54380
Originally posted by Sing
Originally posted by AngraMaina

Idi Amin bese iz Ugande...

P.S. slazem se sa ostatkom tvog posta, ali ovde si malo preterao....ili te nisam dobro razumeo :friends:
ma nema veze sto se ljudi eksploatisu, ginu..samo dok gej prava nisu ugrozena.
Korisnikov avatar
By Vel boy
duboko-internalizovani kolonijalizam te rasizam mnogih africhkih sistema, uredjenja itd.... sada se ponasha kao ondashnja viktorijanska arogantna kolonijalna sila Engleska nad svojim kolonijama. S tim shto su kolonije i objekti izivljavanja tih duboko-internalizovanih wannabe-kolonijalista, rasista (inverzovanih) i mnogih africhkih sistema (uredjenja koja kopiraju chuvajuci arhaichne zaostalosti evropskih kolonijalnih sila od pre tri vekova (otprilike u proseku 300 godina su im stari uzori.....))- dakle, kolonije i objekti tih novih tj. sada africhkh inverzivnih-kolonijalista-rasista-imperijalista, su njihovi sopstveni gradjani koji eto happen to be gejevi, mnoge zene, bele manjine, inoverni i svi koji drugachije misle od tih diktatorskih sistema "mladih africhkih demokratija" (chast pojedinim izuzecima, ako ih ima....)
Korisnikov avatar
By Sing
Originally posted by Vel boy

...objekti tih novih tj. sada africhkh inverzivnih-kolonijalista-rasista-imperijalista, su njihovi sopstveni gradjani koji eto happen to be gejevi, mnoge zene, bele manjine, inoverni i svi koji drugachije misle od tih diktatorskih sistema "mladih africhkih demokratija" (chast pojedinim izuzecima, ako ih ima....)
Nazalost tako je. Ziveo sam u Africi i dosta se kretao po kontinentu. Uvek kazem sebi necu vise tamo da se vratim, i uvek naidje vreme kad me na novo zasvrbi, i eto, opet se nadjem u Africi. Secam se tog cudnog osecaja dok pijem pice sa prijateljem u Kigaliu u hotelu (Hôtel des Mille Collines) gde se u stvarnosti odigravao genocid u Rwandi...sve je to sada ulepsano i manikirano, ali taj osecaj...

A o Kongu, Burundiu, Zimbabveu i slicnima i da ne pricam. :putnik:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!