Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

http://www.danas.rs/vesti/politika/iz_b ... _id=172356

Ukratko:

Beograd - Prema podacima dostavljenim Danasu, Srpska pravoslavna crkva bi preko Ministarstva vera Vlade Srbije trebalo da u 2009. dobije državnu pomoć od oko 330 miliona dinara, odnosno po aktuelnom kursu oko 3,5 miliona evra. Ova državna dotacija namenjena je za unapređenje crkvenog obrazovanja, poboljšanje materijalnog položaja sveštenstva i monaštva, crkvene kulturne i graditeljske aktivnosti. Prema podacima Ministarstva vera, SPC ima 2.863 sveštenika i 1.461 monaha i monahinju. Od toga 1.962 sveštenika i 1.065 monaških lica živi u Srbiji, gde su u najtežem materijalnom položaju eparhije Raško-prizrenska, Vranjska, Mileševska i Timočka.

Matematicki proracun (komentar sa B92) :
Podelimo taj ukupan iznos sa ukupno svestenika i monaha - ispadne oko 170000 po osobi.. Ako oduzmemo monahe koji po svojoj prirodi ne bi trebalo da uzivaju u novcu - penje se na na oko 250000 po svesteniku godisnje. A gde su tek po 10 eur za svaki 'izlazak na teren'..

Zakon o crkvama i verskim zajednicama:
Clan 6:"Crkve i verske zajednice su nezavisne od drzave i jednake pred zakonom"
Cl.9 "Crkve i verske zajednice
koje su registrovane u skladu sa ovim zakonom imaju svojstvo pravnog lica"
Imovina i finansiranje
Cl. 26. Crkve i verske zajednice obezbedjuju sredstva za obavljanje svoje delatnosti od prihoda iz sopstvene imovine,zaduzbina, legata i fondova, nasledjivanja, poklona i priloga,drugih pravnih poslova i delatnosti na neprofitnim osnovama, u skladu sa zakonom.
Cl.28 Radi unapredjivanja verske slobode i saradnje sa verskim zajednicama, u obostranom interesu, drzava moze da materijalno pomaze crkve i verske zajednice.
Cl. 30 Prilikom obavljanja delatnosti i obezbedjivanja prihoda u skladu sa ovim zakonom crkve i verske zajednice mogu biti potpuno ili delimicno oslobodjene poreskih i drugih obaveza, u skladu sa zakonima kojima se uvodi odgovarajuci javni prihod"
Korisnikov avatar
By Dirrty
Horor!

Da je sramotno, bezobrazno, besmisleno, to verujem da svako racionalan vidi...

Svakim danom sve manje podnosim verske zajednice, dominantnu lokalnu ponajmanje.
Korisnikov avatar
By blabla54380
jel ta eparhija rasko prizenska u natezem polozaju posto nema 'nakav dzip ko amfilohije? nekad mi bude zao sto ne zivimo u srednjem veku da mogu da proturim zakon o spaljivanju na lomaci.
Korisnikov avatar
By Vel boy
nagrada za amfilohijev drchan nastup od pre par dana.....
By Dragonite
Uhm, nije.

Mislim, jeste, to su tačni podaci... ali, mrzi me da sad kopam i tražim NIP, crkva (pravoslavna, naravno) po tim istim osnovama dobija više desetina miliona eura iz NIP-a.
Korisnikov avatar
By 2kune
Religija je opijum za narod! :pionir:
Ko je ikad vidio jeftin opijum, jebiga... :P
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Zato ja obilazim manastire dok imam menstruaciju, i dok ostavljam za sobom crveni trag (aaaall the way from here to Grgeteg).
ces da uzimas harac od poreza? Ima da ti zadahnjujem manastir kako mi je ceif!

“Žene nisu poželjne u crkvi tokom menstruacije, ali savremena higijenska sredstva mogu efikasno sprečiti da se slučajnim istečenjem krvi hram ne učini nečistim, kao i ublažiti zadah koji isticanjem krvi nastaje“. ( Patrijarh Pavle, Danam budu jasnija neka pitanja naše vere, Beograd 1998.)
Korisnikov avatar
By m..
omfg. p im materina.

mislim da sam istrosila dvomesecnu dozu nerviranja za vikend, tako da sad covek moze opusteno da mi kaze da mladen obradovic levitira iznad patrijarsije i da samo odmahnem rukom. zivimo u teletabilendu.
Korisnikov avatar
By antibiotic
Ne vidim sto je to toliko cudno sto crkva dobija pare?
Kod nas stvarno mora da bude sve transparentno, i na kraju se od toga napravi skandal.

U nekim katolickim zemljama crkva dobija deo od poreza, a posto kod nas to nije obicaj mora da se usprica neka doza s vremena na vreme, jer se ne moze ziveti/sve odrzavati samo od donacija vernika.
Nije da opravdavam i navijam za crkvu, ali ovakva pomoc mi zvuci sasvim logicno.
Korisnikov avatar
By horus.
Originally posted by m..
omfg. p im materina.

mislim da sam istrosila dvomesecnu dozu nerviranja za vikend, tako da sad covek moze opusteno da mi kaze da mladen obradovic levitira iznad patrijarsije i da samo odmahnem rukom. zivimo u teletabilendu.
:up:

:hekla:
Korisnikov avatar
By unic0rn
Originally posted by antibiotic
Ne vidim sto je to toliko cudno sto crkva dobija pare?
Kod nas stvarno mora da bude sve transparentno, i na kraju se od toga napravi skandal.

U nekim katolickim zemljama crkva dobija deo od poreza, a posto kod nas to nije obicaj mora da se usprica neka doza s vremena na vreme, jer se ne moze ziveti/sve odrzavati samo od donacija vernika.
Nije da opravdavam i navijam za crkvu, ali ovakva pomoc mi zvuci sasvim logicno.
da, ali npr u austriji postoji poseban crkveni porez ili kako vec, u svakom sluchaju to mu dodje tamo neshto kao infostan.

ti mesechno placas neku minimalnu ili vishu svotu drzavi, koja to prebacuje crkvi, tako nesto, i dok god to placas imas pravo na venchanje u crkvi, da ti udave bebu u svetoj vodici ili da imash hot chat sa svetjenikom u onim ispovedaonicama.

ukoliko neces da placas, ispishesh se iz crkvenog registra i to je to. ne stizhe ti rachun za to, niti imash pravo na ove crkvene usluge koje sam pomenuo gore.

koliko sam shvatio vecina mladih ljudi ne placa tako nesto.

sto se nas tiche, mislim da postoje mnogo bitnije stvari od davanja para amfilohiju kako ne bi PREVISHE pljuvao po trenutnoj vlasti ili gradnje crkava na svakih 500 metara dok ljudi I DALJE zhive u kutijama.
Korisnikov avatar
By deran
Originally posted by unic0rn
...ili gradnje crkava na svakih 500 metara dok ljudi I DALJE zhive u kutijama.
Đilas:vrlo kvalitetnim kontejnerima:ostrisekiru:
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by Wilhelmina
Zato ja obilazim manastire dok imam menstruaciju, i dok ostavljam za sobom crveni trag (aaaall the way from here to Grgeteg).
ces da uzimas harac od poreza? Ima da ti zadahnjujem manastir kako mi je ceif!

“Žene nisu poželjne u crkvi tokom menstruacije, ali savremena higijenska sredstva mogu efikasno sprečiti da se slučajnim istečenjem krvi hram ne učini nečistim, kao i ublažiti zadah koji isticanjem krvi nastaje“. ( Patrijarh Pavle, Danam budu jasnija neka pitanja naše vere, Beograd 1998.)
:roflmao: :roflmao: :roflmao: :roflmao: :roflmao:
Ааааај лааааав диссс вумен!!!!! :leviathan:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!