Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Prema novom Zakonu o političkim strankama, svako ko želi da njegova stranka i dalje postoji moraće da priloži 10.000 overenih potpisa što je i uobičajeni limit za učešće na izborima, a registracija će biti besplatna. Vlada tvrdi da ovim želi da uozbilji političku scenu. Manje stranke ipak veruju da će ispuniti pooštrene uslove za registraciju.

Cenzus od 10 hiljada potpisa ne važi za partije nacionalnih manjina i njima će za to biti potrebna podrška hiljadu birača.

U Saveznom registru udruženja postoji više od 600 partija među kojima su, na primer, i Partija demokratsko proleće ili Demokratska pedagoška stranka Jugoslavije.

U ministarstvu za državnu upravu kažu da se preregistracijom sa oštrim kriterijumom želi uozbiljiti politička secna Srbije.

"Država ne može da briše stranke već samo njihov osnivač, zbog čega je i donet novi Zakon koji predviđa ponovnu registraciju svih partija", kaže državni sekretar Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Duško Radaković.

Ukoliko preregistrovane stranke ne uđu u republički i pokrajinski parlament u naredna dva izborna ciklusa, u roku od osam godina, ponovo će morati da prođu istu proceduru.

U Ministarstvu očekuju ukrupnjavanje političke scene i procenjuju da će posle preregistracije u Srbiji ostati manje od sto stranaka.
(B92)

Kakav je vas stav?
Jeste li vec dali podrsku stranci za koju glasate?
Korisnikov avatar
By *deni*
Ja сам потписао некакву Изјаву у странци чији сам члан још у јулу месецу, а после сам сазнао да сам ушао у ону бројку првих не знам колико тачно чланова који ће се по новом Закону о политичким странкама после пререгистрације сматрати оснивачима те странке.
:lol:
Тако да је супер то што сам тога дана уранио, јер се ето сад сматрам оснивачем странке, само зато што сам био међу најбржима који су први потписали Изјаву.
Korisnikov avatar
By jukie
Ko rano rani, dve sreće grabi
(ranoranilac je srećograbilac)
Korisnikov avatar
By Dirrty
Ovo su pominjali prvi put pre nekoliko meseci.
Svakako jesam za sredjivanje politicke scene, ali sumnjam da je samo ovaj Zakon dovoljan.

Mislim da bi 100 hiljada potpisa bila realnije brojka za filtriranje politickog shljama.
Ali se nadam da ce i ovako dosta njih da nestane, ili makar se podvede pod vece stranke... te cemo slusati zatupljivanje sa manje suprotstavljenih strana.
Korisnikov avatar
By Li
Ovaj zakon je osmisljen samo da bi ove velike lopovske partije mogle da nastave medjusobno da se smenjuju iz godine u godinu... a kada kazem lopovske ujedno mislim i mafijaske, one koje nam obecavaju svake godine na smenu nesto novo i bolje a pritom se poslednjih 1000 godina vrte SPS, SRS, DSS, DS, SPO i sve ti je to isti KURAC koji ce nastaviti da funkcionise jos narednih 1000 godina... a posto sam clan stranke za koju niko nije cuo jer nas sklanjaju sa tv-a i ne snimaju nase akcije (korumpirane televizije) verovatno cemo ovako i nestati sa politicke scene kako im nebismo smetali...

E, to je namera ovog zakona... da skloni boraniju
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by Li
Ovaj zakon je osmisljen samo da bi ove velike lopovske partije mogle da nastave medjusobno da se smenjuju iz godine u godinu... a kada kazem lopovske ujedno mislim i mafijaske, one koje nam obecavaju svake godine na smenu nesto novo i bolje a pritom se poslednjih 1000 godina vrte SPS, SRS, DSS, DS, SPO i sve ti je to isti KURAC koji ce nastaviti da funkcionise jos narednih 1000 godina... a posto sam clan stranke za koju niko nije cuo jer nas sklanjaju sa tv-a i ne snimaju nase akcije (korumpirane televizije) verovatno cemo ovako i nestati sa politicke scene kako im nebismo smetali...

E, to je namera ovog zakona... da skloni boraniju
Upravo sam zbog slicnog teksta (doduse lepse srocenog i bolje upakovanog) resila da ne pomognem opstanak jedne manje, ali stranke koja ima veliki potencijal i sjajne ljude na celu.
Ako ti je vec cilj da opstanes i plivas sa 'krupnim' ribama, onda je pametnije energiju trositi na mahanje svojim perajima nego za pljuvanje velikih riba. To njima nece naneti nikakvu stetu (cula sam da je DS za samo dva dana sakupila oko 20 000 potpisa), a ostavlja ruzan utisak na ljude od cijih ti potpisa i dobre volje zavisi opstanak stranke.
I opet, ne mora televizija da ista dokumentuje, nije ni milosevicevska nista dokumentovala, pa su stranke opozije opstale.
Korisnikov avatar
By svejedno
Ja osnivam svoju stranku.

Zaista. Najiskrenije, ne zajebavam.

..

I iz neke vreste revolta, i iz iskrene ideologije, i da se ne bih jebavao sa ljudima (ima ih) koji su odma' u fazonu: 'pa koje si stranke clan? PA moras da budes clan neke'

I onda im lepo kazem, hvala, imam svoju ,)

..

Zvace se BG stranka, taj neki fazon.

..

Poznajem, sa prijateljima i ljudima koji zele da pomoglu u prici, oko..recimo..min. 2000 - 3000 ljudi.

..

Pa na Knez Mihajlovu po ostale potpise ,)
By wilmott
Ako bi se broj politickih partija sveo na stotinak, mislim da to ne bi bilo sustinsko ukrupnjavanje politicke scene. Broj registrovanih bi verovatno znacio broj danas aktivnih partija.

Politicka scena ce biti heterogena sve dok na listama velikih postoje mali. Jer, pokazalo se da nakon formiranja vlade male partije dobiju bar dva-tri mesta u UO, odakle uzimaju novac kojim jacaju infrastrukturu svojih stranaka i svoj polozaj za naredne izbore.

Mislim da veliki broj malih partija moze biti los za Srbiju ukoliko se sa tim nastavi. Njihov ucenjivacki potencijal tada je veci, one traze ustupke kojim ce jacati postojece i kupovati potencijalne birace (videti PUPS), bez obzira sto to nije u interesu drzave, pod pretnjom napustanja vlade, opstrukcije usvajanja zakona... Vlada tada mora da radi pod pritiskom kompromisa razlicitih parcijalnih interesa, sto znaci nizu i efektivnost i efikasnost rada.

Mozda bi bilo celishodnije da je za resenje problema, jer ovo i jeste problem, predlozena promena izbornog zakona, odnosno prelazak na vecinski sistem.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Ne znam kojim bi cudom to proslo.
Vecini politickog shljama odgovara rasulo.
Ovaj zakon je samo radi javnosti, da ljudi pomisle da se promene desavaju na politickoj sceni... iako su govna i dalje govna, samo pod drugim nazivom... ili pod drugim, vecim govnima.

Kada bi nam EU ili neka druga medjunarodna organizacija lupila shamarchinu i naredila da moramo to da odradimo... :sigh:
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
A Stranka jogi letaca? :astral2: :)

Bez zezanja, NE, nisam dala svoj potpis partijama za koje glasam.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Pametno.

Ko god i kad god mi je trazio potpis, rekao sam ODJEBI!
By mythe
Preregistracija stranaka je preko potreban potez, dosta je bilo "kombi" stranaka. Politicka scena nije cirkus ili vashar, a zaista ko ne moze da skupi 10.000. overenih potpisa ni ne treba da ima stranku

P.S.
ne znam sta ce npr. jadni Batic ili Korac sada raditi :D
Korisnikov avatar
By Lucem Ferre
Smatram da je ok donošenje novog zakona. Takođe se slažem da će doći do sjedinjavanja manjih stranaka, kao i do utapanja manjih u veće stranke. Prednost ovoga se ogleda kako u finansijskoj dobiti za državu tako i kroz birokratski aparat.

Lično. mislim da ovaj zakon neće potpomoći stvaranju neke ozbiljnije političke scene, jer realno, sve partije koje gledamo na tv-u imaju podršku više od 10 000 građana, a iste te partije čine našu pol. scenu smešnom i žalosnom, kakva ona momentalno jeste. Manje partije koje se ne uklope u gore pomenuta 2 slučaja, će propasti, ali mi to nećemo ni osetiti jer nikada zapravo nismo ni znali za njih. One nisu ni imale neki uticaj na našu politiku te kao takve nisu ni kreirale sliku o našoj pol. sceni...

@mythe Mislim da će se Korać i Batić održati, kao što su i do sada. Ovaj zakon na njih nema ništa veći uticaj no što ima na LDP ili LSV...
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by just_me
@mythe Mislim da će se Korać i Batić održati, kao što su i do sada. Ovaj zakon na njih nema ništa veći uticaj no što ima na LDP ili LSV...
:up:

go figure shto i kako mythe-u toliko smetaju Batic (za kog mogu reci da kamo srece da je sva desnica ili centar-desnica kao on i njegova stranka) i Korac (bice da mythe-u smeta Korac kao shto i vuchinicu smeta Korac) ......
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Posto je spisak previse dug da ga kopiram u jedan post, na ovoj stranici mozete pronaci imena svih registrovanih stranaka u Srbiji...
By mythe

mislim da su poredjenja Korac/Batic vs LSV/LDP besmislena, posebno ovo sa LSV.
LSV postoji i egzistira na politickoj sceni Vojvodine (i Srbije) od samog pocetka visestranacja, manje-vise uvek su imali poslanike u Skupstini Srbije, kao i u pokrajinskoj i lokalnim skupstinama. Isto tako oduvek su bili dosledni borci za demokratiju i interes gradjana Vojvodine i na kraju imaju vise clanova i glasaca od Koraceve i Baticeve stranke zajedno. Isto tako ne mogu se usporedjivati radni, moralni, politicki i ljudski potencijali i kvaliteti Nenada Canka sa jedne stranke i jednog provincijskog advokata uzgred i krajnje pokvarenog i zlobnog coveka kao sto je taj Batic. Glede Koraca mislim da ne treba ni polemisati - totalno nebitan politicki faktor na politickoj sceni Srbije, ko jos glasa za njega?
By mythe
Originally posted by Vel boy
:up:

go figure shto i kako mythe-u toliko smetaju... i Korac (bice da mythe-u smeta Korac kao shto i vuchinicu smeta Korac) ......
eeeeeeeej, znamo se ;) nemoj ovde prodavati te trikove tako da podcenjujes inteligenciju forumasa :)
Korisnikov avatar
By Vel boy
ma, ko si ti mythe-e da procenjujesh kakav je Korac i njegova stranka i Batic i njegova? pa, shta ako su malecne stranke? to samo govori o tuznom politichkom mentalitetu vecine naroda u kom deluju koji ne znaju da prepoznaju dobro. ideologija pogotovo Koraceva je uvazena u najvecem delu zapadne polovine Evrope, da te podsetim!
Ja bih samo rekao da bi Koraceva stranka trebala da se ujedini u LDP, kao shto i LSV bi trebao, da ojachaju socijaldemokratsku narav LDP-a i da se ukrupne. Baticeva stranka bi trebala da se ujedini s npr. Drashkovicevim SPO-om da ojacha centar-desni centar.

i, znamo se mythe, bash se znamo.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!