- 20 Mar 2011, 11:36
Well... Možda sam ja star i senilan pa me CNN može lako savladati... Iako ne gledam njega već Al Đaziru, no, kako sam star i senilan, što ja znam...
Sjećam se da je i na CNN-u i na Al Đaziri, i na HRT-u svugdje gdje sam pogledao, bilo prikazivano da su libijske demonstracije bile jednako mirne kao u svim ostalim arapskim zemljama. I takve su ostale jedno desetak dana. A onda je Gadafi počeo gaziti nenaoružane prosvjednike, prvo u gradu Zovara. Nakon učestalih pucanja po narodu u 7 gradova, prosvjednici su uzeli oružje u ruke. Tog oružja do dan danas imaju mnogo manje od Gadafijevih plaćenika i pristalica kojih je mnogo manje od pobunjenika. Po broju učesnika je svakome jasno da je na jednoj strani narod a na drugoj režim.
Pobunjenici su još i danas neorganizirani, bez oružja i bez jasnog lanca zapovijedanja. Tako im se događaju skaredne stvari poput zarobljavanja tenka s kojim se onda mlađarija vozi pred kamerama u slavlju dok Gadafijevi plaćenici probijaju front gdje bi taj tenk bio nužno potreban. Ili ono s avionom koji su samo sebi oborili. Dakle, pobunjenici su još uvijek zadržali karakter općenarodnog prosvjeda i nisu nikakva efektivna vojska. Što jasno ukazuje da nije u pitanju nikakva unaprijed planirana oružana pobuna protiv jadnog nevinog Gadafija koji je samo dobro donio svom narodu.
Zašto bi se, dovraga, libijci bunili? Pa jako im je bilo dobro pod Gadafijem... U zemlji koja u arapskom svijetu ima skoro pa najviše naftnih izvora, stanovništvo je bilo najsiromašnije. Nezaposlenost je vila najviša u regiji, 21%. Čak 28% stanovništva Libije nema pristup pitkoj vodi. I to sve dok gledaju kako se jedno od najvećih bogatstva na planetu sliva isključivo u gadafijeve džepove. Uza sve to, nemaju nikakvih političkih prava, zakona, ni ustava. Zemlju vodi revolucionarno vijeće koje nije podložno kraju mandata niti izborima. Izbora nema. Jedino što ostaje je pobuna. Jedino što ostaje kao odgovor na masakr jest oružana pobuna.
Ovakvi vaši komentari (čast rijetkim izuzecima) samo zbog umješanosti NATO-a iznimno su jadni. Ovakvo vaše iskrivljavanje stvarnosti i podržavanje krvoločnog gadafijeva režima graniči s apsurdom 90-tih. Srpsko društvo očigledno ima ogroman potencijal mitologizacije politike. Ako ovako razmišlja forumaška gay populacija kako li tek razmišlja tipičan šumadinac? Do zla boga jadno...
Što se bombardiranja NATO-a tiče, samo neke brojke pa sami malko razmislite...
Bombardiranje Beograda u jednom jedinom danu 6. aprila 1941. ubilo je 2 274 osobe. Bombarderi tog doba nosili su od 500 kg do jedva 2 tone bombi.
Mig 29 nosi 4 tone bombi, mig 21 nosi 2 tone bombi.
Najmanji aviona NATO-a, F-16, nosi 6 tona bombi. Najveći bombarder koji je napadao Jugoslaviju, B-2, nosi 22 i po tone bombi.
NATO bombardiranje Jugoslavije trajalo je 78 dana i vršeno je s 1031 zrakoplovom. Poginulo je od 1200 do 2500 ljudi. Zar zaista mislite da je NATO u Jugoslaviji gađao civile?
Da je u ta 78 dana svaki dan bombardiralo Jugoslaviju samo 1000 F-16, bilo bi na vaše usijane glave bačeno 468 000 tona bombi. Zar zaista mislite da je NATO u Jugoslaviji gađao civile?
U Srebrenici je u toku samo 4 dana ubijeno 8000 ljudi. Isključivo puščanim mecima, bez bombi, bez aviona. Zar mislite da je 468 000 tona NATO laserskih pametnih bombi toliko manje učinkovito od Mladićevih primitivnih kalaša? Zar zaista mislite da je NATO u Jugoslaviji gađao civile?
Sarajevo zna kako je to kada vojska gađa civile, Vukovar zna, Osjek, Karlovac, Zadar, Šibenik, Dubrovik... Vi ne znate. NATO bombardiranje koje ste vi osjetili je dječja šala prema onome što je spriječilo.
Ono što je radio Milošević, sada radi Gadafi. Na Kosovu nije bilo nafte. Kosovske rudnike ne iscrpljuju ameri. NATO je učinkovito zaustavio genocid nad albancima. I to je fakt.
Nadam se da će isto tako zaustaviti genocid nad vlastitim narodom koji radi Gadafi i nadam se da će za to u Haagu odgovarati pa makar svu libijsku naftu ukrali francuzi, englezi i ameri.
Uostalom, ameri ne vode ovaj show u Libiji. To vode francuzi. Po svemu sudeći, to je akcija bez uplitanja pješadije. Upitne je vrijednosti i velika je mogućnost nevinih civilnih žrtava jer je Gadafi svoje trupe sakrio u gradove. Broj civilnih žrtava bit će vjerojatno mnogo veći nego za bombardiranja Jugoslavije. Ali, baš kao i libijski narod koji je pozvao UN na tu akciju, sretan sam što će zločinac biti zaustavljen. Jer bi Gadafi pobio mnogo više civila.
NATO je ubio 2500 civila, Mladić 8000. Očito, Gadafi je mnogo veće zlo od NATO bombardiranja.
A vi se slobodno držite Gadafija. Jer je Kosovo zaista srce Srbije. Ili je NATO bombardiranje mnogo strašnije od svih ostalih pokolja na svijetu. One kojima je Kosovo srce Srbije mnogo više cjenim nego one kojima je NATO bombardiranje najveći pokolj u vasceloj istoriji. Jadno...