- 31 Mar 2010, 03:16
Dvije krajnosti se moraju suzbiti u startu- jedna je podjela BiH izmedju Srba i Hrvata a Boshnjacima i drugima shta ostane, a druga je unitaristichka, centralizovana BiH s boshnjachkom hegemonijom.
Toga je svjesna i MZ-a i radi na suzbijanju tih dviju krajnosti koje, dakle, nisu opcije.
sem toga, chechenski teroristi hoce "Caucasus Emirate". Since 1999, Chechen separatists have gradually shifted away from the more secular approach of the Chechen Republic of Ichkeria, strongly influenced by Wahhabi thinking that places them at odds not only with Russia and pro-Russian (pro-coexistence) Chechen President Ramzan Kadyrov, but also with a Dagestani population with strong Sufi traditions. .- znachi vehabije tj. teroristi napadaju i sufije obichne muslimane.
a ja sam samo bio iznosio chinjenice da i medju Chechencima ima velikih razlika.
Ja samo ponavljam:
historijski/povjesno/istorijski BiH se je utemeljila i razvila kao drzava tri ravnopravna konstitutivna naroda. obichna chinjenica.
Nema to nishta sa nevjerovanjem/vjerovanjem Boshnjacima shta bi oni (ne)radili kad i ako bi BiH bila boshnjachka.
Originally posted by StripiNek' se drze Dayton-skog plana sa pro-gradjanskim poboljshanjima. To znachi- posebno raditi na poboljshanju polozaja i prava manjinskih konstitutivnih naroda te izmijeshanih u bilo kom entitetu i dijelu entiteta cijele BiH, po predratnom stanju izmijeshanosti. ukratko, kogod zeli da se vrati na predratna ognjishta i miroljubivo prihvata Dayton-ski ustroj BiH, mora mu/joj biti omoguceno i poshtovana manjinska ali konstitutivna prava.
Originally posted by Vel boyI ne ide im, nikako im ne ide. Vidiš li ti ikakvog pomaka zbog te činjenice? Ikakvog? Igdje?
ali, nema shta tu bash uzor biti Srbija i Hrvatska jer je BiH istorijski/povjesno/historijski trojno-"nacionalno"-vjerski IZMIJESHANA te sastavljena od tri ravnopravna konstitutivna naroda!
Dvije krajnosti se moraju suzbiti u startu- jedna je podjela BiH izmedju Srba i Hrvata a Boshnjacima i drugima shta ostane, a druga je unitaristichka, centralizovana BiH s boshnjachkom hegemonijom.
Toga je svjesna i MZ-a i radi na suzbijanju tih dviju krajnosti koje, dakle, nisu opcije.
Originally posted by Stripipa, nije licemjerno jer je ahmadinedjad veci ekstremista od Chavez-a. Chavez je populistichki dogmat i demagog, dok je ahmadinedjad shto indirektni shto direktni- terorista. Chavez u pogledu ljudskih prava specifichno npr. homoseksualaca se ne moze, shto je bolje, ni porediti s ubojicom ahmadinedjadom.
Dok pri tom imamo Ameriku koja ratuje kad stigne i gdje stigne. Čak ni "Team America" više nije tolika parodija a i čovjek se gorko smije kada to gleda. Ok, imamo ekstremizam u liku i djelu Ahmadinedžada koji negira holokast, uništava homoseksualce and stuff. Njemu se stalno prijete, dok njegovom kompanjonu Chvaezu neće ništa. Zašto? I jedan i drugi imaju naftu koja je Americi potrebna ali je lakše napasti Ahmadinedžada pod optužbom da je islamski terorist i pokoriti Iran, kao Irak prije par godina, nego Ugo Chaveza. Licemjerno malo, zar ne?
Originally posted by Stripii u Groznom imamo one Chechene koji mogu i zele zivjeti u suzivotu s Rusima i ostalima radije nego slushati al kaidu teroriste.
Pa moguće. I vjerojatno je to moguće kada živiš u nekom od većih ruskih gradova. No sigurno je nemoguće kad ti ruski tenk redovito patrolira ulicom, tu i tamo te neko preventivno kokne a onda se Medvjedov i Putin odluče za svaki slučaj još jednom oštrije obračunati sa Čečenima, gdje oni ne biraju baš pretjerano koga će koknut. Nekako se tu zna izgubit želja za suživotom.
sem toga, chechenski teroristi hoce "Caucasus Emirate". Since 1999, Chechen separatists have gradually shifted away from the more secular approach of the Chechen Republic of Ichkeria, strongly influenced by Wahhabi thinking that places them at odds not only with Russia and pro-Russian (pro-coexistence) Chechen President Ramzan Kadyrov, but also with a Dagestani population with strong Sufi traditions. .- znachi vehabije tj. teroristi napadaju i sufije obichne muslimane.
Originally posted by Stripito ti hocesh novi hladni (ili mozda nuklearni) rat izmedju SAD-a i Rusije?? da l' bi te samo to zadovoljilo?
Puna usta kritike, svaki dan u udarnim vijestima. Eno sve noge polomiše u trku da đišu protestne note.
Originally posted by Stripidaj ne banaliziraj. konachno, mozda je i ruska vojska pravila razlike medju metama, pa nisu ciljano ubijali sve Chechence vec one koji su teroristi.
Yeah, baš projektil ide od vrata do vrata i pita :"Ima li tu fundamentalista? Nema? Vi ste za suživot? Ok, sorry onda, letim dalje."
a ja sam samo bio iznosio chinjenice da i medju Chechencima ima velikih razlika.
Originally posted by Stripipa shta cu im ja ako u Izraelu i palestinskim teritorijama hoce da ginu?
A negdje se mora povući crta, staviti točka na i. Na ovaj način "nit podržavam ove, nit podržavam one" ljudi samo nastavljaju da ginu.
Originally posted by Stripine ratom, vec otporom i koordiniranom podrshkom liberalnijim opozicijama u islamskom svijetu.
I to nećemo postići ratom.
Originally posted by Stripito ti reci bush-u.
A samo se ratom služi da bi se nekog "oslobodilo i liberalizirao". Usput im liberaliziramo i odvoz sirovina sa naftnih polja.
Originally posted by Stripiizvini, Stripi, ti stvarno zvuchish kao fatmir alispahic & co. .
Ali zašto neko ne bi mogao biti Hrvat ili Srbin u bošnjačkoj BiH? Želiš reći da Bošnjaci ne poznaju demokratska načela i prava manjina pa bi ih odmah sve pobošnjačili? Ma mislim, mi sad tu raspredamo šta bi bilo kad bi bilo, to je istina, no ispade da u okolnim zemljama, i svim ostalim zemljama u kojima je jedan narod konstituivan, znaju kako se ponašati prema nekonstitualnim narodima, jedino se to u Bosni ne bi znalo? A šta je to bolje što tamo postoje tri konstituivna naroda? Po čemu im je tako sjajno da bi ta trokonstituivnost bila sveta krava? Nikako da vidim tu sjajnu perspektivu.
Ja samo ponavljam:
historijski/povjesno/istorijski BiH se je utemeljila i razvila kao drzava tri ravnopravna konstitutivna naroda. obichna chinjenica.
Nema to nishta sa nevjerovanjem/vjerovanjem Boshnjacima shta bi oni (ne)radili kad i ako bi BiH bila boshnjachka.
Originally posted by Stripipa, konachno da i od tebe JEDNOM chujemo da malo kritizirash i islamiste.
Kažem isto na šta i sva ostala šikaniranja - otkud im pravo? Cerić je isti kurac kao i svi ti vjerski poglavari, religijske i moralne vertikale i horizontale. Sve to treba na Goli otok, pa nek tamo seru kome hoće.