Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Smrtna kazna za najteza krivicna dela !?

DA
24
40%
NE
36
60%
Korisnikov avatar
By Azdaja
sixto, o nasem virtuelnom zakonu nema sta da pricam.. :)

samo sam rekla zbog cega sam za to, a VI se dogovorite oko zakona :)
By Sixto
Ma ok je to sve sto kazes, al ajde da se pozabavimo i drugim aspektom price!
Ti zahtevas smrtnu kaznu za drugara, ali ko ce tu kaznju konkretno da izvrsi, na koji nacin i pod kojim uslovima!?
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Sixto
Ti zahtevas smrtnu kaznu za drugara, ali ko ce tu kaznju konkretno da izvrsi, na koji nacin i pod kojim uslovima!?
Pa evo Vel Boy ne da da se ljudi unapred naslađuju ubistvom ubice, tako da mislim da treba napraviti mašinu za egzekuciju (ne znam kako, to bi trebalo da znaju ljudi sa tehničkih fakulteta), a puštanje mašine u rad pri egzekuciji treba da radi neko sa blažim oblikom autizma ko neće posle da zapadne u depresiju, po uputstvima mešovitog tima raznih stručnjaka koji nadgledaju iz druge sobe
Korisnikov avatar
By scout_finch
naravno da svako ko poznaje osobu koja je bila zrtva smatra da smrtna kazna treba da postoji,bas zato oduka o tome nije na njima,jer bi onda svaki ubica zavrsio na vesalima,stolici/injekciji..nezavisno od toga da li je ubistvo bilo iz nehata ili sa predumisljajem. da neko autom ubije neog iz moje porodice,verovatno bih smatrala da taj neko zasluzuje smrtnu kaznu,jednostavno to bi bio moj licni dozivljaj,a on ne moze i ne sme biti merodavan u odlucivanju. drzava ne sme da ima pravo da ubija ljude,isto kao sto ni pojedinac ne sme da ima to pravo.
Korisnikov avatar
By Dina
Postoje zakoni i sudstvo, ubice imaju pravo na sudjenje i odbranu, ne daju im se kazne tako "otfrlje" nego kako pise u zakonu, za svako nedelo ima propisana kazna. Imaju advokate, postoje sudije, visi i nizi sudovi, naravno i tuzioci, neko mora da zastupa zrtve koje sve to nisu imale ;) Inace ubice niko ne tera da ubijaju, unapred znaju da je to kaznjivo i nedopustivo i to je njihov izbor. Ako su neuracunljivi idu u psihijatrijske bolnice. A drzava - pa naravno da ubija nezavisno od smrtne kazne, kada recimo ljude salje u rat, jos ih i mobilise i ne pita hoce li ili mozda nece da idu.
Korisnikov avatar
By scout_finch
pa bas to sudstvo,zakonodavstvo,sve institucije koje si navela treba da budu moralno iznad ubice,zar ne? ne bi trebalo da dozvoljava sebi istu surovost koju ubice dozvoljavaju sebi.
a to sto se tice mobilizacije,tu drzava ne stavlja nekog u zatvor i drzi ga tu deset godina,i svaki dan ga obavestava da u je ostalo dan manje do tog i tog datuma,postoji potpuna izvesnost da taj dan dolazi,i sve sto mozes,je da cekas datum koji je tvoj. to je jako surovo,mislim da je covecansvo valjda prevazislo takve metode postupanje prema ljudima,pa i onom najgorim primerima medju nama.
mada,ja sam naravno i protiv mobilizacije,treba da postoji samo profesionalna vojska,a na koji nacin drzava ubija ljude samo govori u prilog tome da bi to trebalo da prestane da radi.

mislim da je ovo tema u vezi koje se ljudi jednostavno ne slazu,i to ce uvek tako da bude. kao sto su neki ljudi protiv abortusa,nosenja krzna,ubijanja zivotinja radi ishrane,i milijardu drugih tema oko kojih postoje oprecna misljenja.tako da sam svesna da ne mogu da promnim necije ubedjenje,niti imam zelju da tako nesto radim. isto kao sto mene niko ne moze da ubedi da ne jedem meso.
znam,glupava paralela,samo se nadam da je jasno sta zelim da kazem,posto sam pomalo i sebe zbunila.

:sesir:
Korisnikov avatar
By Dina
Sam sistem kaznjavanja je surov. Pitanje je da li je gore zatvarati ljude u ogranicene prostorije pretpostavimo dozivotno ili izvrsiti smrtnu kaznu. Recimo ja sam gledala jednu emisiju o osudjenima na smrt u SAD gde je jedna zena bila osudjena jer je ubila svoje cetvoro dece. Ona je imala mogucnost kao i ostali osudjeni da se zali visem sudu, pa da trazi pomilovanje itd medjutim ona nista od toga nije uradila. Zena koja je pisala knjigu o osudjenima na smrt dopisivala se sa njom i ona je rekla da je shvatila naknadno da nije to trebalo da uradi i da nece da se zali na presudu. Znaci, nekim osudjenicima je to manja kazna. Ali mislim da drzavama mucenje uopste nije cilj nego efikasno sprecavanje zlocina. U tom smislu sigurno je da u jednom drustvu u kome postoji visoka svest, tradicija demokratije nema potrebe za ostrim kaznama. I logicno je da onda nema smrtne kazne u EU jer u drzavama kao sto su Svedska koja nije ratovala 200 god i Holandija koja ima sasvim drugacije stanovnistvo nego sto je ovde u mnogo cemu, takva mera bi mozda imala kontraefekat. Ali pitanje je da li je to i kod nas gde je moral srozan na niske grane, gde godinama vlada haos, gde je zivot jeftin itd. Ustvari neko je spomenuo da je smrtna kazna kod nas postojala do 2000 god kad je ukinuta zbog ulaska u EU pa bi mozda analiza koji je stepen zlocina pre i posle pokazala je li to pozitivan ili negativan postupak ili nema uticaja na nivou drustva...
Korisnikov avatar
By Vel boy
Shta drugo reci do sloziti se s dragom Dinom! :up: :kiss:

@jukie, ono sam rekao zato shto ne mislim da se treba nasladjivati ichijom smrcu (pa ni najgorih zlochinaca) te jednostavno shto je sve to (i to shto je taj zlochinac bio uradio to shto ga je dovelo do smrtne kazne i to shto treba izvrshiti smrtnu kaznu nad njim da bi se pravda zadovoljila) uzasno tuzno i zalosno. No, pravda zaista mora biti zadovoljena. A pravda je i najkljuchnija rech.
Korisnikov avatar
By Kiborg
Ja sam za smrtnu kaznu, slažem se sa svim diskutantima koji brane ovu ideju, nemam u principu ništa da dodam.
Korisnikov avatar
By Vel boy
samo ipak je bilo i diskutanata koji su obrazlozili i striktno odredili uslove pod kojim su eto Za postojanje smrtne kazne, tek toliko da se zna da svi oni za koje se eto mozda moze reci da su Za nisu tek tako jednostavno Za....
By Sixto
Da svi su se odredili, ali niko da da odgovor na pitanje kako odabrati i kome poveriti egzekuciju, pod kojim uslovima i na koji nacin?
Korisnikov avatar
By Vel boy
mislim da sam npr. ja rekao pod kojim striktno uslovima i kako odabrati
poveriti-pravdoljubivom, poshtenom i nekorumpiranom funkcionalnom pravnom sistemu
kako-preferabilno letalnom injekcijom
By Sixto
Originally posted by Vel boy
mislim da sam npr. ja rekao kako odabrati
poveriti-pravdoljubivom, poshtenom i nekorumpiranom funkcionalnom pravnom sistemu
kako-preferabilno letalnom injekcijom
Naravno da nisi!
Pitam te jos jednom, kako odabrati coveka, po kojem kriterijumu, pod kojim uslovima i na koji nacin da taj covek izvede egzekuciju!?
Korisnikov avatar
By Vel boy
Ja sam vec rekao -pravdoljubivom, poshtenom i nekorumpiranom funkcionalnom pravnom sistemu (bio to jedan chovek :roll: ili vishe njih, shta si zapeo za choveka :roll: koji ce da izvrshi, bre...). problem je shto u Srbiji i ostalim zemljama ex-Yu takvog sistema josh uvek manjka.

a, ako ti se ne svidja moj odgovor, ti produzi raspravljati s kim hocesh, ja sam prilichno sve shto sam imao reci rekao na ovu temu. a, uvek se mozemo sloziti i s onim shto jukie reche... :wink:
Korisnikov avatar
By Manon
Originally posted by scout_finch
..... drzava ne sme da ima pravo da ubija ljude,isto kao sto ni pojedinac ne sme da ima to pravo.
ovo je sustina
By Sixto
Ja sam vec rekao -pravdoljubivom, poshtenom i nekorumpiranom funkcionalnom pravnom sistemu (bio to jedan chovek :roll: ili vishe njih, shta si zapeo za choveka :roll: koji ce da izvrshi, bre...). problem je shto u Srbiji i ostalim zemljama ex-Yu takvog sistema josh uvek manjka.

a, ako ti se ne svidja moj odgovor, ti produzi raspravljati s kim hocesh, ja sam prilichno sve shto sam imao reci rekao na ovu temu. a, uvek se mozemo sloziti i s onim shto jukie reche... :wink:
Nemoj se kriti iza floskule 'pravdoljubivi sistem'! Nece ti prestupnika ubiti knjizurina sa zbirkom krivicnog zakona koja se samoinicijativno baca s beogradjanke a ti treba samo da natempiras da ovaj prodje tuda!
Za taj 'funkcionalan sistem' treba pored suda imati i sluzbu za izvrsavanje sankcija bila ona robija ili smrt! Neko konkretan ko ce da povuce polugu, ubrizga otrov, upali dugme, pusti gas i sl!
Od nacelne price sistem, pravda, nja nja nja nema nista vec konkretno treba razmisljati o svim elementima tog sistema! Svima se lako izjasniti u korist smrtne presude i staviti se u um sudije, ali niko ne razmislja o coveku koji treba taj nalog da izvrsi i sistem napravi pravdoljubivim!
Puno price, nista niste rekli!
Korisnikov avatar
By Kiborg
Nikad u istoriji nije manjkalo egzekutora.
Nemoj da misliš da bi jednog bilo tako teško naći.
A i ne treba da zadovoljava neke posebne uslove, samo da stisne dugme. Sud je već doneo presudu, a za dugmiće i ne treba neki veliki IQ ili ne znam kakav radni dosije.
Korisnikov avatar
By Manon
Izvrsena smrtna kazna

Poljak nije imao vizu za Afganistan a još pri tom se naoruzan borio(a mozda i nije) na strani neprijatelja koji su okupirali Afganistan!!!
Osuđen na smrt od strane afganistanskog suda i izvrsena presuda.
E sad da su bogatiji radila bi igla ili stolica.
Pošto nisu, najednostavniji nacin je bio : odrubljivanje glave.

Sta na ovo kazu oni koji su za smrtnu kaznu an zeneral?
By Sixto
Da ali postavlja se pitanje motiva samog egzekutora, ispravnosti motiva kao kriterijuma, psihicke komponente licnosti i same opravdanosti radnog mesta!
Time imas coveka kome je posao ono za sta osudjujes onoga koji stoji ispred njega!
Prakticno skaces sebi u usta malo!
Korisnikov avatar
By scout_finch
sudije su kao i svi drugi ljudi na ovom svetu upravo to - ljudi. i ma koliko obrazovan,pravdoljubiv i nekorumpiran bio,jednostavno mu ne sme biti dozvoljeno da odlucuje o tome ko treba da zivi a ko treba da umre,kao sto ni zakonodavni organ ne moze da odredjuje opste kriterijume koje neko treba da ispuni da bi zasluzio da umre,ondosno jos gore,sudiji se daje tolika sloboda,da on moze da procenjuje da li su ti zakonom odredjeni kriterijumi ispunjeni.niko ne sme da ima toliko moci u svojim rukama,pa ne radi se o persunu vec o ljudskom zivotu.imam utisak da puno ljudi to shvata skroz apstraktno,to mi se cini kad vidim kako ljudi olako kazu da smrtna kazna treba da postoji.a isto tako,kazna treba da ima kako kazneno,tako i popravno odnosno rehabilitaciono dejstvo. ne vidim da se smrtna kazna uklapa u ovu definiciju.
Korisnikov avatar
By Manon
Time imas coveka kome je posao ono za sta osudjujes onoga koji stoji ispred njega!
da kao sto sve vreme ukazujes: upravo sam egzekutor cini krivicno delo, oduzimajuci nekom zivot

Izvrsilac presude je ubica koga pokriva drzava, a to ga ne cini manje ubicom. Naprotiv, on svesno oduzima zivote drugima. Monstruozno!!!!
Korisnikov avatar
By Vel boy

Nemoj se kriti iza floskule 'pravdoljubivi sistem'! Nece ti prestupnika ubiti knjizurina sa zbirkom krivicnog zakona koja se samoinicijativno baca s beogradjanke a ti treba samo da natempiras da ovaj prodje tuda!
Za taj 'funkcionalan sistem' treba pored suda imati i sluzbu za izvrsavanje sankcija bila ona robija ili smrt! Neko konkretan ko ce da povuce polugu, ubrizga otrov, upali dugme, pusti gas i sl!
Od nacelne price sistem, pravda, nja nja nja nema nista vec konkretno treba razmisljati o svim elementima tog sistema! Svima se lako izjasniti u korist smrtne presude i staviti se u um sudije, ali niko ne razmislja o coveku koji treba taj nalog da izvrsi i sistem napravi pravdoljubivim!
Puno price, nista niste rekli!
shta je ovo? :roll: :smeh: ko je josh ovako shvatio moj/e prethodni/e post/ove te nashao razloga da mi se ovako replikuje k'o shto je sixto uradio, nek' se javi pliz!

a, shta je/bi trebala da bude drugo "sluzba za izvrsavanje sankcija" do sastavni deo tog pravdoljubivog funkcionalnog sistema koji ochito manjka u Srbiji i ostalim zemljama ex-Yu?

pa, zaboga miloga, pricham o najuzasnijim, najekstremnijim i hvala Bogu retkim (chak i ovde u Americi) sluchajevima zlochinaca gde su bili ispunjeni svi "uslovi" (a koje sam naveo u mom prvom postu na ovu temu) za odobrenje smrtne kazne. izuzev takvih i samo takvih sluchajeva, nisam ni ja za smrtnu kaznu vec pre za korektivnu rehabilitaciju.

shto se tiche afganistanskog sluchaja, tu treba ubiti ubice poljskog taoca tj. talibane. I, NIJE ga ni osudio ni ubio afganistanski sud kako po obichaju krivo i lazno prenosi korisnik/ica Manon, vec talibani i to pakistanski.
By Sixto
Ma super je nemati moralnih dilema, zamisliti sebe pred ogledalom u sudijskoj odori, s perikom na glavi, mozda mala tijarica povrh svega, ali tesko je sebe zamisliti sa spricem u ruci, to je problem!
Korisnikov avatar
By Vel boy
ukoliko je ovo meni upuceno, samo mogu reci da se ne zamishljam ni kao sudija ni kao egzekutor ni kao zlochinac, vec nastojim da zamislim funkcionalan pravni sistem, pogotovo u zemljama ex-Yu.
Toliko.
By Sixto
Pa onda zamisljas delimicno, jer bi svi nesto funkcionalno, ali prljavim delom posla niko nece da se bavi!

Klasicna prica non government sektora! Kad treba ici u akciju zbrinjavanja romske dece s ulica oni bi da ucestvuju al niko nece da zasuce rukave i izadje na ulicu pa pomogne policiji i soc radnicima vec satro oni bi da daju logisticku pomoc pa otvore vrucu liniju 0-24h! Ma nije nego!
Nije konkretno zamerka upucena tebi, ali ako zelimo nesto onda treba maknuti od ideje i razraditi sve pojedinosti, a ne ostati za stolom i stati na nacrtu!
Korisnikov avatar
By Kiborg
Da ali postavlja se pitanje motiva samog egzekutora, ispravnosti motiva kao kriterijuma, psihicke komponente licnosti i same opravdanosti radnog mesta!
Prakticno skaces sebi u usta malo!
Motivi egzekutora i njegova psiha su irelevantni.
On izvršava presudu.
Tačka.
Korisnikov avatar
By Kiborg
Originally posted by Manon
da kao sto sve vreme ukazujes: upravo sam egzekutor cini krivicno delo, oduzimajuci nekom zivot

Izvrsilac presude je ubica koga pokriva drzava, a to ga ne cini manje ubicom. Naprotiv, on svesno oduzima zivote drugima. Monstruozno!!!!
Ubica je država koja sebi putem zakona daje to pravo.
Samim tim sve ovo napisano gore postaje bespredmetno.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Pa onda zamisljas delimicno, jer bi svi nesto funkcionalno, ali prljavim delom posla niko nece da se bavi!

Klasicna prica non government sektora! Kad treba ici u akciju zbrinjavanja romske dece s ulica oni bi da ucestvuju al niko nece da zasuce rukave i izadje na ulicu pa pomogne policiji i soc radnicima vec satro oni bi da daju logisticku pomoc pa otvore vrucu liniju 0-24h! Ma nije nego!
Nije konkretno zamerka upucena tebi, ali ako zelimo nesto onda treba maknuti od ideje i razraditi sve pojedinosti, a ne ostati za stolom i stati na nacrtu!
choveche, ko ce da bude s shpricom- egzekutor?, ko ce da bude s shpricom, egzekutor? (kakvo smor-ski ponavljanje -to ti je svo pitanje shto imash? :trep: .... :doh: )-
onako kao npr. u Americi ali s kvalitativnom RAZLIKOM- odsustvo greshaka hapshenja i kaznjavanja nevinih, odsustvo bilo kakvog bias-a u kaznjavanju, dakle odsustvo svih onih nedopustivosti kojim je obilovao bush-ov rezim kao "commander in chief" i njegovih guvernera itd....
te kvalitativne razlike je ono na shto bih ja stavio akcenat!

Medjutim, ti hocesh da se ova tematika provlachi i razvlachi unedogled da bi sam sebi opravdao stvaranje nekog terena kao poligona za vezbanje tvojih dobro-poznatih anti-NVO-ovskih sentimenata koje potkrepljujesh nekim tvojim kvazi poredjenjima i neprimerenim izvrtanjima. A, za to cesh morati da nadjesh nekog drugog sagovornika. :odbij:
By Sixto
Naravno da mora da se potrazi drugi sagovornik jer se izjasnjavas kao zagovornik smrtne kazne, ali konkretan detalj na koji se sve svodi tj ubijanje samog prestupnika ne obrazlazes! Meni prebacujes kako razvodnjavam pricu, a bacas se odmad na uporedne razlike sa SADom! Na jedno jedino prosto pitanje ne umes da mi odgovoris, odmah se zacenis i ulazis u svoju 'sivi su protiv mene neshvacenog' histericnu fazu!

NPR:

-Dobar dan!
-Dobar dan!

-Dosli ste na razgovor za posao!?
-Da!

-Zasto!? Vase motvaciono pismo molim vas?
-'Zelim da radim na tom mestu jer volim da ubijam'!

Dolazimo do tacke gde imas coveka koji iz ko zna kojih razloga je voljan da pristane to da radi!
Postavlja se pitanje, ocuvanosti njegove psihe, psihe po obavljenom poslu, automatskim krsenjem principa nepovredivosti ljudskog zivota da bi isti odbranio tj kaznio njegovo krsenje (sto je jurenje za sopstvenim repom), dolazi se u situaciju da se raspravlja o 'humanosti' razlicitih vidova egzekucije sto nema veze s mozgom, dovodis u opasnost coveka koji obavlja taj posao da ga sutra neko tereti za smrt koju je izazvao i na kraju krajeva po zavrsetku radnog veka imas potencijalnu urusenu licnost sa ozbiljnim smetnjama koja moze da u najmanju ruku digne ruku na sebe!
Fala vi lepo, ne pije vodu, prica ti je suplja ko seoski djerdjiv!
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!