samo na ovo
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2501878#p2501878]barni011 napisao:[/url]
I slozio bih se sa blentom u raspravi sa Velom.Amerika generalno nema taj problem etnickih grupa u Evropi to je dosta komplikovanije i cini mi se tek taj problem ce nastupiti i biti veliki izazvo za EU.
a mozda i gresim, daj boze
Amerika ima ekscepcionalistichki etatizam ("we're the best, the only world-power, exceptional on the planet, most glorious, most blessed, God-given to rule and police the world..." sistem koji je narochito legacy republikanskih desnichara, bar u novije vreme) i drzavni nacionalizam (patriotism) koji je skoro pa mandatoran. republikanska i "christian-right"-tea-party verzija tih doktrina je totalitarna, slichno nachinu kako je SSSR (sada Rusija) bio/jeste totalitaran, samo na americhki i real-kapitalistichki, umesto real-socijalistichki nachin. tu nema mesta za drugachije. drugachiji (inostrani, inoverni (pogotovo, svi nehrishcani/nekrshcani)) a koji su u Americi, po toj doktrini, moraju joj biti U SVEMU lojalni i striktno amerikanizovani.
socijalliberali, progresivci, feministice, gejevi, imigranti (pogotovo ukoliko pripadaju jednoj od tih grupa), muslimani (bilo koji i bilo kakvi)..... su poshast koju treba unishtiti na razne nachine- po toj doktrini.
srecom, u poslednje 4 godine, ovi republikanci i "christian right" su, relativno recheno, u defanzivi i zabavili su se sami sobom vishe nego ikad do sada. tea-party je, relativno recheno, u defanzivi i zabavljen sam sa sobom u poslednjih godinu dana, mada i dalje, nazalost, drze House.
s druge strane, demokratska verzija americhkog patriotizma je znatno umerenija i znatno ukljuchivija, u proseku, i manje ekscepcionalistichka, vishe za saradnju s Medjunarodnom Zajednicom, manje etatistichka. ona nastoji, bar tek u novije vreme, da ukljuchi drugachije i shire slojeve drushtva u Americi.
sve u svemu, dakle, iako bi se za Ameriku (
koja je i nastala imigracijom, za razliku od evropskih zemalja koje ipak nisu) u poslednjem 500-godishnjem razdoblju, mislilo da je bash onakva kakvom ju barni i blenta opisuju (jer tako bi trebalo da bude

), realnost je chesto, iznenadjujuce ili ne, drugojachija na negativno iznenadjujuci tj. razocharavajuci pa i shokirajuce iznenadjujuci nachin (shto je opisano u prvih par pasusa posta mi- i to shto je najkrace moguce) .
medjutim, u poslednje 4 godine jeste doshlo do vidnijeg progresivnijeg poboljshanja u raznim sferama zivota u americhkom drushtvu, pogotovo tamo gde se moglo suzbiti i ignorisati republikansku opstrukciju, tamo gde se moglo izmeniti tj. reformisati stvari na nachin na koji progresivno krilo DP-ja unosi progresivnije promene.
uz to, tek samo ispochetka je predmet nekog nazovi konflikta izmedju blente i mene bio u vezi vidjenja o Americi, a vishe o blentinom arogantno-predrasudljivom i snishodljivom nachinu ophodjenja prema meni, u skoro bilo kojoj temi.