barni011 napisao:Ne znam kako je u Egiptu ali znam kako je u nekim drugim zamljama.
Ovde u Srbiji je udarna vest kad se kamenuje zena na Bliskom istoku do smrti a uveren sam da pola te sokirane Srbije ne zna da je u Srbiji u prvoj polovina ove godne samo u braku ubijeni 29 zena!Naravno to nije vest jer je ubistvo pistoljem valjda manje brutalno i humanije je od kamenovaja.To je to razmisljanje zapadne kulture kojeg se grozim.
Postoje neke stvari u tom delu sveta koje su itekako dobre za zenu i svaka druga u Srbiji bi joj mogla pozavideti.Ne mozete porediti zapad i taj sistem vrednosti sa sistemom recimo u Jordanu, Siriji,Iraku,Iranu.
Sve je drugacije, zena nema uticaj u drustvu ali ima u porodici.
Ako ima neko na forumu islamske veroispovesti moze to svakako bolje da objasni.Naravno govorimo o zdravom odnosu u zajednici takve kulture.
Veujem da je vas dosta bilo u Turkoj, mada ona nije prava slika ovoga o cemu pricam, ali primetili ste da ima jako malo zena koje rade.Od njih se to ne trazi.Cak u imucnijim porodicama muz je obavezan da joj obezbedi pomoc u kuci itd. Ovde se uzimaju za primer ekstremni slucajevi siromasne porodice i neobrazovane, a toga ima i u Srbiji.Treba da uporedjujemo iste stvari, znaci neki srednji sloj drustva i onda da diskutujemo o vrednostima jednog i vrednostima drugog.
ja sad ne znam da l' ti razumes ono sto pises. prvo, emancipacija zena je
dobra stvar. neke zene ne zele da budu izdrzavana lica, ne zele da imaju uticaj samo u svojoj porodici, mada kapiram da je i daj uticaj diskutabilan. zamisli zivot u kom nemas bas nimalo samostalnosti, u kom si izdrzavano lice celog zivota, koliko onda i umes i smes da radis ili mislis drugacije od osobe koja te izdrava, i koliko mozes da utices na ljude oko sebe iz tog polozaja. i nije problem sto se od zena ne trazi da da rede, njima se ne dozvoljava da rade.
o tome da l' ima nasilja u porodici u takvim sredinama ne mozemo da znamo, jer je to porodicna stvar, pa to navodjenje 29 ubistava u srbiji namamo sa cim da uporedimo. i ja sad ovde ne pricam o tome kakva prava zena ima po serijatu, nego pricam o tome da u zemljama u kojima se zene kamenuju sigurno da mala cuska u braku i nije neki problem.
i ako ti ne razumes zasto je postupak ove devojke hrabar cin, ako ne vidis dalje od njenog golog tela, i mislis da je to sve sto je htela da (po)kaze, onda aj probaj pa razmisli jos jednom. jer veruj mi na rec, ovo nema nikakve veze za golotinjom. ima veze sa njenim pravom da to uradi, a da ne bude kamenovana, uhapsena, napadana.