Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

The Misfit napisao:
Šta misliš, gde idu te pare? Na šta? Da li je tebi u redu da plaćaš silne pare za nešto što je bušno, zastarelo i skarabudženo? Zbog čega i protiv čega svih ovih godina protestuju studenti? Da si se makar jednom prošetao ulicom, dovoljno bi ti bilo da baciš pogled na transparente, i oslušneš šta tvoje lenje kolege uzvikuju.
Jao...dečko, dečko.
Da i čitao šta pišem, kao što nisi, video bi da sam ja postavio retoričko pitanje o manipulativnim troškovima koji iznose ni manje ni više no 10 000. I ja ću na šalteru kada taj novac budem dao pitati kuda taj novac ide jer sam to i prošli put hteo ali je bila gužvetina.
A taj novac ću morati da dam jer eto, doktorske još nisu došle na red, doći će kada moje kolege polože Uvode u lingvistiku i Filozofije, negde 2014. kada bude dovoljno 6 bodova za prelazak u narednu godinu.

Naravno da mi nije u redu ali ja nemam vremena da čekam. Neko je već lepo primetio- dok neki zaista protestuju, neki piju pivce i kuliraju. Neozbiljni su kao i prajdovci. A poznato ti je da ja u takvim šaradama ne učestvujem. Jer sam...kako ono bi...A da! Pičkica. Pa neka sam. Uživam u svojim ovulacijama i briga me. :sesir:
@speedy: puh-leeze. :odbij:
eno ti prva i druga stranica topica puna argumenata. u jednom trenutku se covjeku vise ne da objasnjavati da je 2+2=4, pa pocne podjebavati. :D

uostalom, naslov topica govori o pokusaju paleza zgrade fakulteta i studenata koji su u njemu, od strane neofašista. kako da to kod tebe i hansića izaziva manje zgrazanja od navodno nadrogiranih hipi-studenata? :roll:
Hans napisao: Naravno da mi nije u redu ali ja nemam vremena da čekam. Neko je već lepo primetio- dok neki zaista protestuju, neki piju pivce i kuliraju. Neozbiljni su kao i prajdovci. A poznato ti je da ja u takvim šaradama ne učestvujem. Jer sam...kako ono bi...A da! Pičkica. Pa neka sam. Uživam u svojim ovulacijama i briga me. :sesir:
Ti si, Hanse, klasičan produkt našeg obrazovnog sistema koji ne ceni sposobnost da razmišljaš i razumeš na akademskom nivou, već samo da bubačiš. Rezonuješ jednosmerno i kratkovido, a sve svodiš na jedan ekstrem.

Priznaješ da ne valja, ali nemaš vremena da... čekaš? Čekaš šta? Ovi što protestuju piju pivce i kuliraju? Tebi je neshvatljivo da neko može da ima visok prosek, viši od tvog, i da je oslobođen školarine, a da svejedno tako vredan i pametan vidi da stvari ne štimaju i da se trebaju menjati. Ali kod tebe izgleda jedno mora da isključuje drugo.
The Misfit napisao:
Hans napisao: Naravno da mi nije u redu ali ja nemam vremena da čekam. Neko je već lepo primetio- dok neki zaista protestuju, neki piju pivce i kuliraju. Neozbiljni su kao i prajdovci. A poznato ti je da ja u takvim šaradama ne učestvujem. Jer sam...kako ono bi...A da! Pičkica. Pa neka sam. Uživam u svojim ovulacijama i briga me. :sesir:
Ti si, Hanse, klasičan produkt našeg obrazovnog sistema koji ne ceni sposobnost da razmišljaš i razumeš na akademskom nivou, već samo da bubačiš. Rezonuješ jednosmerno i kratkovido, a sve svodiš na jedan ekstrem.

Priznaješ da ne valja, ali nemaš vremena da... čekaš? Čekaš šta? Ovi što protestuju piju pivce i kuliraju? Tebi je neshvatljivo da neko može da ima visok prosek, viši od tvog, i da je oslobođen školarine, a da svejedno tako vredan i pametan vidi da stvari ne štimaju i da se trebaju menjati. Ali kod tebe izgleda jedno mora da isključuje drugo.
Da čekam da neko shvati Prašku lingvističku školu. :roll:

Jesi li završio sa analizom mene?

Znam ja gde su rupe u akademskom obrazovanju u Srbiji i šta? Hoćeš da čekam 10 godina da se počne drugačije razmišljati pa da onda upišem studije? Ljudi napuštaju Srbiju ako vide da ovde stvari ne idu. Ljudi završavaju faks i idu dalje kad vide sa kakvim budalama imaju posla. Ja sam odabrao da to završim da me ne bi drndali i tu se priča završava. Ja sam isuviše nezainteresovan za prodiranje u strukture i ustrojstvo Filološkog fakulteta jer će se i ovaj put priča završiti smanjenjem školarine a problem će ostati.

Stvari se ne menjaju smanjenjem školarine za duže vreme, plavušo. Menjaju se delimično.
Stvari se menjaju prilagođavanjem Bolonje postojećem gradivu, tj. menjanjem gradiva u korist Bolonje kako bi te bodove bilo realno dobiti.

Gorući problem je što studenti neće da uče kakav god da je sistem. I to je nažalost tako.

Lepo sam rekao, uzroci i posledice.
jel neko stavljao vec ovo:
neka riba sa fejsa napisao: ja sam _____ _______, student cetvrte godine filozofskog fakulteta odseka za etnologiju i antropologiju. Nisam clan M21 (za one koji ne znaju "marks 21") niti ASI-ja (anarho sindikalisticka inicijativa). Mada ceo zivot poznajem ljude iz navedenih grupa, nikada me niko od doticnih nije pokusavao da vrbuje za nesto sto ja nisam htela da radim ili da ucestvujem u necemu u cemu nisam htela da ucestvujem. Ovo pisem zato sto sam izuzetno ganuta saopstenjem koje je parlament dao povodom blokade, da je doticna delo odredjenih grupa koje zele da se samopromovisu ovim putem. Takodje znam i Matiju Medenicu i nisam zapalila prvu cigaretu jer me je on nagovorio na to (posto vidim da neki prodekani traze glavnog krivca u njegovom liku i delu). Postovani parlamentu, gosodjo Vesna i ostali: da li vi zaista mislite da sam ja toliko glupa da ne vidim zasto nam je potrebna blokada? Da li mislite da je ok da skolarina iznosti preko 1.300 evra u zemlji u kojoj je prosecna plata 150 evra. Plata moje dobre drugarice iznosi 10 000 dinara mesecno, osim toga nema nikakva druga primanja, a filozofski fakultet joj je odbio molbu za smanjenje skolarine koja mesecno u ratama iznosi preko 14.000 dinara. Ja sam na budzetu. I to sam na budzetu pukom slucajnoscu. Recimo da sam na ispitu uspela da nabodem pitanja koja su mi odgovarala. Jesam ucila ali ne nesto previse. Moju drugaricu je odredjena profesorka uzela na zub iz nerazjasnjenih razloga. Ona je ucila mnogo vise od mene ali je uprkos svemu zbog faktora zvanog "visa sila" pala na samofinansiranje. Takvih prica je XY i moja drugarica svakako nije usamljen slucaj. Takodje moj dobar kolega koji ima izuzetno tesku porodicnu situaciju ili bolje receno nema porodicu uopste, je pao na samofinansiranje jer je svake godine davao sve u roku (?!) i onda mu je zafalilo bodova da predje na budzet. Tacnije samo jedan jebeni bod. On nema porodicu i ne postoji niko ko moze da mu plati skolovanje. Da li vi mislite da mene treba M21, Matija Medenica i ASI da nagovore na blokadu? Vi vredjate moj intelekt za koji su mnogi psiholozi utvrdili da je zadovoljavajuc. Ako nisu bili u pravu to znaci da je filozofski fakultet lose odskolovao kadar psihologa i opet ste vi krivi gospodjo Vesna. Elem gospodjo Vesna, povodom vase izjave da su studenti pretili batinama profesoru koji je pokusao da odrzi predavanje, moram da vam kazem da sam licno uoci blokade prisustvovala predavanju koje je nas profesor drzao kada je blokada pocela i niko ga nije prekinuo. Takodje gospodjo Vesna moram da vam kazem da ja dolazim iz porodice u kojoj svi rade kao profesori na beogradskom univerzitetu i ZNAM, ALI NE MOZETE DA ZAMISLITE KOLIKO DOBRO ZNAM da skolarine studenata idu vama u dzep. Takodje gospodjo Vesna, ja na svakoj pauzi izmedju predavanja idem kuci u toalet (bog mi dao da zivim blizu, hvala mu) jer toaleti na filozofskom fakultetu nemaju klozet solje, vec cucavce, a takodje su vrlo dobro neopremljeni toalet papirom i sapunom. Dakle nemamo bazicne higijenske uslove. Na nasem fakultetu studira 6000 ljudi od cega oko 70% placa skolarinu. Prema mojim proracunima koje sam prilicno precizno obradila, fakultet godisnje"obrne" preko 6 000 000 evra. To je gospodjo Vesna mozda za vas sitnica, ali za nas obicne smrtnike to su nezamislive cifre. Znam da ste svi vi jako dobro partijski potpaljeni i potkovani, ali mi ipak nije jasno kako nocu spavate pored ovolikih lazi koje ste izrekli. Vi, a pogotovu se ovo odnosi na vas gospodjo Vesna, se obracunavate sa ljudima medju kojima ima dece od 18, 19 godina (za mene je covek dete do 21). I opet mi nije jasno kako spavate nocu. Sluzite se lazima, predstavljate nas kao divljake. Parlament je izmedju ostalog, za mene neligitiman jer nema uporiste u vecini. Ljudi koji su u parlamentu se izglasavaju tako sto na hodniku BUKVALNO hvataju ljude, kolege i drugare, da glasaju za njih. Zelja za vlascu i novccem vam je pojela mozak, zdrav razum vam trune ogrezao u zelji za novcem i foteljama koje prete da vam srastu sa dupetom. Sramota me je sto delim fakultetske prostorije sa vama, i sto udisemo isti vazduh. Doslovno me je blam. Ljudi iz parlamenta, kao i iz skonusa, pokusavaju da izgrade svoje politicke karijere preko nasih ledja. Drugaricu moje mame je pandur 5og oktobra zveknuo tako jako da je izgubila sluh na levo uvo. Vi ste, vidim, spremni da ponovite taj scenarijo i na nama. Opet se ja onda pitam, cemu je sluzio taj isti 5i oktobar, ako mi opet zivimo u tiraniji, pod stalnim pritiskom i pretnjama koje dolaze sa vrha. Sluzite se lazima i mene ne cudi da nesto kasnije otpocnete sa primenom sile. Pogledajte se u ogledalo i zapitajte se po cemu ste vi onda razliciti od Hitlera, Staljina itd. Moje elementarno pravo jeste da sticem znanje. Prihvatam da studenti moraju nesto da plate kako bi fakultet imao neka stalna i sigurna primanja, ali ja ne mogu da shvatim gde nestane svake godine vise od 6 000 000 evra. Mozda sam glupa ali to je onda opet propust kadra psihologa sa filozofskog fakulteta koji su procenili drugacije. nije mi onda jasno za koj' moj kurac placaju 1,300 evra skolarine. A buduci i da nam je predsednik psiholog, onda smo se bas zajebali, priznacete. Ah, da, on se iskolovao za dzabe.
...i ovo:
studentskeborbe napisao: Važno: ISTINE I LAŽI O STUDENTSKOJ BLOKADI! Proširi informacije!

Posted on 23/10/2011 by studentskeborbe

Molim Vas da pročitate iskustvo sa blokade Filozofskog fakuteta u Beogradu i prosledite ovo svojim prijateljima, kako bi što više ljudi razumelo šta se dešava.

Plenum studentkinja i studenata FF-a izglasao je da se solidariše sa kolegama sa Filološkog fakulteta i priključi blokadi nastave.

Zašto???

Zato što uslovi studiranja postaju sve nesnošljiviji. Bore se da obrazovanje bude dostupno svima, a ne samo bogatima, da se poveća kvalitet nastave a ne da studenti pokušavajući da sakupe traženih 60 bodova ne posvete dovoljno pažnje samom gradivu jer moraju ispoštovati formalnosti. Naime, jako je teško da se temeljno odrade sve predispitne obaveze i da se ispiti daju u roku, pa su studenti često prinuđeni da biraju između na vreme ispunjenih obaveza i temeljnog posvećivanja gradivu. Školarine su na Filozofskom suludo visoko – 118000din, mnogo više nego na većini drugih fakulteta, sa tendencijom stalnog rasta. Od predstavnika parlamenta se čula informacija da je jedan od profesora svojevremeno tražio da školarina bude čak 320000 (!!!!?????), te zato studenti traže da školarina bude na nivou tri minimalne mesečne plate. Jedan od profesora je pitao kako se došlo baš do toga da budu 3 plate. Na plenumu su studenti raspravljali o tome da je ta cifra uglavnom prihvatljiva studentima i njihovim roditeljima. A kako se došlo do toga da školarina bude baš 118000 kada mi nemamo laboratorije, biblioteke su nam nepotpune, ali se zato ogromne pare troše na tablu sa imenom fakulteta i sl. Da ne pominjemo što se svi ispiti plaćaju, a to će ostati praksa i ubuduće iako se uvodi elektronska prijava. Izdavanje i overa raznih potvrda i uverenja takodje su način za otimanje studentskih para koji se uspešno sprovodi. Na Filozofskom još uvek ne postoji rangiranje, tj da bez obzira što neko osvoji 60 bodova ne znači da će upisati na budžetu, već će se studenti dodatno rangirati po uspehu, ali postoje razmatranja na tu temu. To treba sprečiti! Što se broja bodova potrebnih za budžet tiče, čak i mnogi zaposleni na fakultetu smatraju da je neralno tražiti 60 bodova s obzirom na sadašnje opterećenje. Samim tim neophodno je i vraćanje apsolventskih rokova i staža. Generacije pre nas su studirale besplatno a sada se studenti ovako eksploatišu!!!

O blokadi:

Dekanica je pustila priču u medijima da je blokada nasilno izvedena, da se preti profesorima, da šalteri ne rade zbog blokade. LAŽ!!! Nema nikakvog nasilja, profesorima nije prećeno, dobar deo njih podržava blokadu, čak i ukazuje na to šta treba popraviti u organizaciji. Ima i profesora sa kojima se diskutuje da li je to dobro ili loše, koji se ne slažu, ali niko nikom ne preti, vodi se najnormalnija civilizovana i argumentovana razmena mišljenja. Studenti su blokirali samo nastavu, što znači da biblioteka, čitaonica, šalteri mogu slobodno da rade, kao i to da se redovno održavaju konsultacije. Međutim, dekanica je blokirala šaltere uz obaveštenje koje implicira da oni ne rade zbog blokade, čime je sprečila studente da se upišu, podnesu dokumenta za dom/stupendije/kredite, overe potvrde itd. Takodje je isključila struju u delu zgrade.

Parlamentarci sačinjeni od ljudi koji su karijeristi, koji su prekinuli prijateljstva sa ljudima koji ne dele njihove stavove, dele letke kojima se izvrću zahtevi studenata i predstavljaju se kao “čuvari razuma”. Šire laži o studentima koji su blokirali fakultet. Zanimljivo je to da mnogi koji se zalažu za nastavak predavanja ne posećuju ta ista predavanja redovno u normalnim okolnostima, kao zalažu se za pravo na obrazovanje a njihovo obrazovanje je vrlo upitno. Studenti koji održavaju blokadu nazvani su besnim i lenjim, što je sumanuto, jer su mnogi od njih vrlo uspešni u svojim oblastima. Pritom je u jednom saopštenju parlamenta istaknuto da je zahtev za smanjenje školarine smišljen da se privuku materijalno slabostojeći studenti, čime je pokazano koliko parlament brine o (ne)mogućnostima studenata.

Blokadi se pribeglo nakon što protesti i smrzavanja na ulicama nisu dali rezultate. Niko nije oduševljen time što se gube predavanja i svima je u interesu da se studentski zahtevi što pre ispune i vrati se regularnoj nastavi. Do tada je vreme ispunjeno alternativnim sadržajima: filmska i čitalačka sekcija, tribine, diskusije… Prve večeri je bila održana tribina od strane mađarskog profesora G.M. Tamaša, koji je došao da nas podrži, kao i jedna diskusija.

Podržite studente u borbi za pravednije i pristupačnije studiranje!

Pobedimo medijski mrak! PROŠIRITE OVE INFORMACIJE! Informišite se, pitajte šta Vam je nejasno.

Studenti svu vaši prijatelji, deca, rođaci, komšije i računaju na vašu podršku! Omasovimo borbu, da bi nas vladajući shvatili ozbiljno!
?
Korisnikov avatar
By Misfit
Hans napisao: Da čekam da neko shvati Prašku lingvističku školu. :roll:

Jesi li završio sa analizom mene?

Znam ja gde su rupe u akademskom obrazovanju u Srbiji i šta? Hoćeš da čekam 10 godina da se počne drugačije razmišljati pa da onda upišem studije? Ljudi napuštaju Srbiju ako vide da ovde stvari ne idu. Ljudi završavaju faks i idu dalje kad vide sa kakvim budalama imaju posla. Ja sam odabrao da to završim da me ne bi drndali i tu se priča završava. Ja sam isuviše nezainteresovan za prodiranje u strukture i ustrojstvo Filološkog fakulteta jer će se i ovaj put priča završiti smanjenjem školarine a problem će ostati.

Stvari se ne menjaju smanjenjem školarine za duže vreme, plavušo. Menjaju se delimično.
Stvari se menjaju prilagođavanjem Bolonje postojećem gradivu, tj. menjanjem gradiva u korist Bolonje kako bi te bodove bilo realno dobiti.

Gorući problem je što studenti neće da uče kakav god da je sistem. I to je nažalost tako.

Lepo sam rekao, uzroci i posledice.

Ok, u međuvremenu, ne treba reagovati na visoke školarine koje se ne ulažu u poboljšanje kvaliteta obrazovanja, i na to što ti uzimaju pare na svakom koraku, već treba ćutanjem dati do znanja rukovodstvu i profesorima da studente zabole jer su previše zauzeti učenjem, jer ne mogu da čekaju, te da oni mogu slobodno da nastave da lade jaja kao i dosad, i da budu katastrofalno neefikasni pri sprovođenju Bolonje i sastavljanju studentskih programa.

Ali najveći problem koji ti tu vidiš jesu studenti koji neće da uče.
Problem je ustrojstvo fakulteta. Raskrinkati mafiju i razne gospođe Vesne. A onda ćemo lako sa školarinama.

UPRAVO stvari iz gorenavedenog teksta.
Na školarine treba reagovati. Smanjiti ih gde je apsolutno neophodno.A može se utvrditi ko su ljudi sa malim primanjima. Nisu to svi. 20 procenata jesu upravo besni, razmaženi i lenji studenti. Ostatak su ozbiljno siromašni studenti za koje fakultet IMA novca.

Problemi su mnogo dublji od školarina a njima se niko ne bavi. Obrazovanja se sete samo kad su školarine u pitanju a to što ispit polažu 30 puta i prave magarce od njih, to nikoga ne zanima.

Studenti moraju da uče. To je aksiom.
Sve ostalo može protestom i mora ako je neophodno. Ali osnovna pretpostavka je da studenti MORAJU učiti.
Hans, niko ne spori da studenti moraju da uče, ali problematično je to što ti iz svoje sebične pozicije vidiš samo one koji ne uče.

Niko ne kaže da će smanjenje školarina magično rešiti sve nedaće, jer naravno da to nikako ne može, ali problematično je što zbog toga ti osporavaš ove napore.

To je samo jedan od zahteva na vrlo konkretan problem, a problema ima mnogo i njihovo rešavanje treba da ide uporedo. Ako ti ne možeš da žvaćeš žvaku i hodaš u isto vreme, ima studenata koji to mogu. Da si obratio pažnju, video bi veoma konkretne primedbe studenata na čitav sistem obrazovanja, ali ti si "isuviše nezainteresovan za prodiranje u strukture i ustrojstvo Filološkog fakulteta".

Edit: Problem je u tvom jednosmernom načinu razmišljanja koji pokazuješ i po pitanju Parade. Prvo zakoni, pa Prajd. Prvo Vesne, pa školarine. Nikako van tog redosleda i uporedo, na svim frontovima, iz svih snaga.
The Misfit napisao:
Edit: Problem je u tvom jednosmernom načinu razmišljanja koji pokazuješ i po pitanju Parade. Prvo zakoni, pa Prajd. Prvo Vesne, pa školarine. Nikako van tog redosleda i uporedo, na svim frontovima, iz svih snaga.
to je najefikasniji nacin da sebe samoga operes od svake odgovornosti.
jer kuzis, zakoni ne valjaju, pa sta drugo pojedinac da radi nego da beskrupulozno oportunisticki i preko tudjih leseva ide prema svojeg egoisticnom cilju... :shrug:
Korisnikov avatar
By Misfit
Ma, mora da smo se mi samo previše naduvali. :D
Korisnikov avatar
By SnakeCharmer
olga_diktator napisao:
Tebi ne vrište samo jaja na školarinu, već ti vrište jaja za ostale stotine i stotine kolega i koleginica koji nisu na budžetu, ne mogu da pređu na budžet, ne mogu da plate, što ih elementarno može onemogućiti da studiraju.
Upravo tako. Čuješ kako nešto puca?

Svi mi imamo realne šanse da budemo na budzetu. Svaki student koga poznajem ako je savesno shvtio studiranje, redovno ispunjava obaveze i uči makar minimum koji se traži lepo ostvari pravo na budzet.
Ko je više u maršalu nego na fakultetu, ne uči dovoljno, ne zna ni da se snađe, pa nije se dovljno potrudio i sam je kriv. Faktor sreće na stranu.
Zar ti stvarno misliš da država treba svima da omogući besplatno studiranje pa tako lepo da neko zajaše, studira 10 godina i tumara po fakultetu?

Ovo za smanjivanje broja budzetskih mesta je problem, da li se borite da se i to zaustavi?

Da, stvarno zvučim sebično i bez trunke empatije, ali stvarno mislim da obrazovni sistem mora da stimuliše uspešne studente. Nije ni svako za fakultet.
Korisnikov avatar
By olga_diktator
Ali zašto, samo mi objasni zašto misliš da visoko obrazovanje ne treba da bude dostupno svima - i glupom i pametnom i prosečnom i domaćici i radnici i kome god? Zašto???

I po koji put - to kako neko prolazi na fakultetu ne mora da ima nikakve veze sa tim koliko rada ulaže u to. I da, država svima treba da omogući besplatno obrazovanje. A ne da produkuje diskriminaciju i po tom nivou, pa da bogata deca mogu da sede i po 10 godina na fakultetu, a neko siromašno dete ne može ni jednu jer u startu nema preko 1000 evra za školarinu.
Korisnikov avatar
By Blady
Neka deca bi studirala, ali nemaju uslova za to.
Korisnikov avatar
By SnakeCharmer
olga_diktator napisao:Ali zašto, samo mi objasni zašto misliš da visoko obrazovanje ne treba da bude dostupno svima - i glupom i pametnom i prosečnom i domaćici i radnici i kome god? Zašto???

I po koji put - to kako neko prolazi na fakultetu ne mora da ima nikakve veze sa tim koliko rada ulaže u to. I da, država svima treba da omogući besplatno obrazovanje. A ne da produkuje diskriminaciju i po tom nivou, pa da bogata deca mogu da sede i po 10 godina na fakultetu, a neko siromašno dete ne može ni jednu jer u startu nema preko 1000 evra za školarinu.
Zato što će recimo sutra neko glup i lenj ako je završio moj fakultet na poslu da ubije nekog. Lako. Samo slušam ako pogrešite ovako ili onako umre čovek.

Izvini ali nečiji rad je najbitniji faktor za uspeh na fakultetu. Rad, talenat, snalažljivost i sreća, u različitim udelima. Dakle žao mi je ako neko ne može da plati, ali imao je šansu da se bori za budzet i pogotovo ako je znao da neće biti u mogućnosti da plati.

Eto, srećno sa drugim zahtevima ali školarinu nećete plaćati 48000, nadam se da i sama vidiš da je to nerazuman zahtev. Verovatno želite oko toga da pregovarate i da nađete neki modus vivendi. Nisi mi rekla da li tražite da vam povećaju broj budzetskih mesta?
Korisnikov avatar
By SnakeCharmer
Ne isključuje se nego su dobri studenti "nagradjeni" studiranjem na teret budzeta. Dakle budzet je nešto što treba zaslužiti.
Korisnikov avatar
By Kiborg
Meni stvarno nije jasno zašto su toliko skupe školarine za filološki fakultet? Šta tu može toliko da košta, sa tolikim brojem studenata? A da postoje i dalje čučavci u WCu????

Plus što je ona fasada haos, a pre par godina sam išao da uzmem neke materijale za norveški jezik, zgrada unutra je bila zapuštena i nikakva, ali da se ogradim, samo manji deo sam video, u učionice nisam zalazio.

I te neke stvari treba ispitivati. Gde idu te pare i šta se sa njima radi i kako to poboljšava položaj studenata, a koliko puni džepove profesorima?

A te stvari vezano za proizvoljnost u ocenjivanju, odsustvo ujednačenih kriterijuma, monopol na katedrama gde samo jedan profesor drži nastavu, ispituje i koči napredak mlađih kolega je definitivno sramota za fakultet te veličine, u sred Beograda i to treba da bude meta konstantnog preotesta i pritiska tokom cele godine, a ne samo sad.

A studenti treba da uče i da svojim ocenama daju legitimitet svakom protestu. Ono što je poželjno, po meni jeste i podrška onih koji su do skoro studirali na tom istom fakultetu i koji znaju kakva se sve sranja tu dešavaju da podrže buduće kolege, jer ako smo mi nešto trpeli ne znači da trebaju i drugi i da zato treba da im negiramo pravo na bunt.
Korisnikov avatar
By mirth
Zalosno cega sve ima po ovom forumu... :nope:

Nije to vise ni manjak solidarnosti i empatije, to je jasna zelja da drugome bude gore nego tebi. Sto je vise moguce.

:barf:
Korisnikov avatar
By Mars
To je i meni palo u oci.

Nemas nista od necega - a sve radis da otezas drugom.

Ja mislim da je to sadizam (a pakovanje u onu projekciju buducnosti, parafraziram: "Zelim da oni bolje uce da sutra ne bi na poslu ubijali ljude"- licemerje).
Korisnikov avatar
By Misfit
Kiborg napisao:Meni stvarno nije jasno zašto su toliko skupe školarine za filološki fakultet? Šta tu može toliko da košta, sa tolikim brojem studenata? A da postoje i dalje čučavci u WCu????

Plus što je ona fasada haos, a pre par godina sam išao da uzmem neke materijale za norveški jezik, zgrada unutra je bila zapuštena i nikakva, ali da se ogradim, samo manji deo sam video, u učionice nisam zalazio.

I te neke stvari treba ispitivati. Gde idu te pare i šta se sa njima radi i kako to poboljšava položaj studenata, a koliko puni džepove profesorima?

A te stvari vezano za proizvoljnost u ocenjivanju, odsustvo ujednačenih kriterijuma, monopol na katedrama gde samo jedan profesor drži nastavu, ispituje i koči napredak mlađih kolega je definitivno sramota za fakultet te veličine, u sred Beograda i to treba da bude meta konstantnog preotesta i pritiska tokom cele godine, a ne samo sad.

A studenti treba da uče i da svojim ocenama daju legitimitet svakom protestu. Ono što je poželjno, po meni jeste i podrška onih koji su do skoro studirali na tom istom fakultetu i koji znaju kakva se sve sranja tu dešavaju da podrže buduće kolege, jer ako smo mi nešto trpeli ne znači da trebaju i drugi i da zato treba da im negiramo pravo na bunt.
evo, izdvojio sam čitav ovaj post. da Hans lepo vidi, pošto je ćorav.
Korisnikov avatar
By horus.
pa ono, danas svi studiraju... sutra (skoro) svi dzudze na birou... :shrug:

stancovanje "akademskih gradjana" (koji, pritom nisu sposobni da rade posao za koji su se usavrsavali 4 godine) dovodi da na birou vise dipl. neznalice...

i onda imamo da oni koju su zavrsili knjizevnost rade po knjizarama (u najboljem slucaju), a ovi sto su zavrsili srednju trgovacku skolu ne mogu da nadju posao, jer u trgovini rade ovi sa filozofskog...

na ovom djubristu zvanom srbija, previse stvari je pogresno...
Korisnikov avatar
By Mars
A i toga ima, to jeste... :sigh:

Zato se sada podrazumeva da svi idu na masters.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Širenje dostupnosti (višeg) obrazovanja bi trebalo da bude pomak napred.
Naš sistem je bio neefikasan oduvek, gde su lični kontakti mnogo bitniji od stručnosti.

Ne možemo očekivati da se obrazovni sistem koji se sve više širi, prilagodi lokalnim tržišnim potrebama koje se smanjuju, ali bi trebalo onda unaprediti obrazovanje tako da bude konkuretno na svetskom nivou.

Nisu u pitanju sredstva, koliko volja i manjak korupcije, gde novci ne bi odlazili nekome u džep nego u investicije. Do toga ne može doći kada se pojedinci za ključne položaje biraju na osnovu političke pripadnosti, a ne sposobnosti i vizije.

Dok god ne bude postojala neka druga elita pored lokalne političke, koja bi joj ograničavala moć i pristup u svim oblastima društva, nema nade. Potrebno je nešto novo da prodrma ustaljene obrasce.
Korisnikov avatar
By SnakeCharmer
Mars napisao:To je i meni palo u oci.

Nemas nista od necega - a sve radis da otezas drugom.

Ja mislim da je to sadizam (a pakovanje u onu projekciju buducnosti, parafraziram: "Zelim da oni bolje uce da sutra ne bi na poslu ubijali ljude"- licemerje).
Valjda imam pravo da kritikujem nešto što smatram preteranim zahtevima?

Ne znam koliko bi ti ovo ličilo na licemerje kad bi ti život zavisio od stručnog mišljenja nekog ko je završio medicinu za 15 godina sa 6.00 prosekom...
Jbg, moraju da postoje krugovi eliminacije da bi otpali ljudi koji jednostavno nisu za to. U suprotnom nam ne gine idiotokratija.
Korisnikov avatar
By mirth
SnakeCharmer, upravo zbog toga o cemu ti pricas, NOVAC nikada NE BI SMEO biti taj krug eliminacije... NIKAD
By Ulix
Kiborg napisao:Meni stvarno nije jasno zašto su toliko skupe školarine za filološki fakultet? Šta tu može toliko da košta, sa tolikim brojem studenata? A da postoje i dalje čučavci u WCu????

:up:
Korisnikov avatar
By SnakeCharmer
mirth napisao:SnakeCharmer, upravo zbog toga o cemu ti pricas, NOVAC nikada NE BI SMEO biti taj krug eliminacije... NIKAD

Ono što ja pričam je da pravi student NEĆE DATI NI DINARA za školarinu, jer će dati ispite u predviđenom vremenu i zato će biti nagrađen.
Ostali koji ne mogu da prate taj tempo nek plate.

Da li treba da bude isto plaćen radnik koji uradi x posla i radnik koji uradi 6x posla?

Verovatno mislite da bi trebalo, ali to je vreme prošlo.
Korisnikov avatar
By mirth
SnakeCharmer napisao:
mirth napisao:SnakeCharmer, upravo zbog toga o cemu ti pricas, NOVAC nikada NE BI SMEO biti taj krug eliminacije... NIKAD

Ono što ja pričam je da pravi student NEĆE DATI NI DINARA za školarinu, jer će dati ispite u predviđenom vremenu i zato će biti nagrađen.
Ostali koji ne mogu da prate taj tempo nek plate.

Da li treba da bude isto plaćen radnik koji uradi x posla i radnik koji uradi 6x posla?

Verovatno mislite da bi trebalo, ali to je vreme prošlo.
Jasno. Na primer, ako ne mogu da isprate tempo jer pokusavaju da zarade da prezive u medjuvremenu, jer opet npr. roditelji nisu u mogucnosti da ih finansiraju. Ma sta nek plati, nek crkne stoka. :pljuje:
Korisnikov avatar
By svejedno
Ulix napisao:

..

now, once again:
neka riba sa fejsa napisao: ja sam _____ _______, student cetvrte godine filozofskog fakulteta odseka za etnologiju i antropologiju. Nisam clan M21 (za one koji ne znaju "marks 21") niti ASI-ja (anarho sindikalisticka inicijativa). Mada ceo zivot poznajem ljude iz navedenih grupa, nikada me niko od doticnih nije pokusavao da vrbuje za nesto sto ja nisam htela da radim ili da ucestvujem u necemu u cemu nisam htela da ucestvujem. Ovo pisem zato sto sam izuzetno ganuta saopstenjem koje je parlament dao povodom blokade, da je doticna delo odredjenih grupa koje zele da se samopromovisu ovim putem. Takodje znam i Matiju Medenicu i nisam zapalila prvu cigaretu jer me je on nagovorio na to (posto vidim da neki prodekani traze glavnog krivca u njegovom liku i delu). Postovani parlamentu, gosodjo Vesna i ostali: da li vi zaista mislite da sam ja toliko glupa da ne vidim zasto nam je potrebna blokada? Da li mislite da je ok da skolarina iznosti preko 1.300 evra u zemlji u kojoj je prosecna plata 150 evra. Plata moje dobre drugarice iznosi 10 000 dinara mesecno, osim toga nema nikakva druga primanja, a filozofski fakultet joj je odbio molbu za smanjenje skolarine koja mesecno u ratama iznosi preko 14.000 dinara. Ja sam na budzetu. I to sam na budzetu pukom slucajnoscu. Recimo da sam na ispitu uspela da nabodem pitanja koja su mi odgovarala. Jesam ucila ali ne nesto previse. Moju drugaricu je odredjena profesorka uzela na zub iz nerazjasnjenih razloga. Ona je ucila mnogo vise od mene ali je uprkos svemu zbog faktora zvanog "visa sila" pala na samofinansiranje. Takvih prica je XY i moja drugarica svakako nije usamljen slucaj. Takodje moj dobar kolega koji ima izuzetno tesku porodicnu situaciju ili bolje receno nema porodicu uopste, je pao na samofinansiranje jer je svake godine davao sve u roku (?!) i onda mu je zafalilo bodova da predje na budzet. Tacnije samo jedan jebeni bod. On nema porodicu i ne postoji niko ko moze da mu plati skolovanje. Da li vi mislite da mene treba M21, Matija Medenica i ASI da nagovore na blokadu? Vi vredjate moj intelekt za koji su mnogi psiholozi utvrdili da je zadovoljavajuc. Ako nisu bili u pravu to znaci da je filozofski fakultet lose odskolovao kadar psihologa i opet ste vi krivi gospodjo Vesna. Elem gospodjo Vesna, povodom vase izjave da su studenti pretili batinama profesoru koji je pokusao da odrzi predavanje, moram da vam kazem da sam licno uoci blokade prisustvovala predavanju koje je nas profesor drzao kada je blokada pocela i niko ga nije prekinuo. Takodje gospodjo Vesna moram da vam kazem da ja dolazim iz porodice u kojoj svi rade kao profesori na beogradskom univerzitetu i ZNAM, ALI NE MOZETE DA ZAMISLITE KOLIKO DOBRO ZNAM da skolarine studenata idu vama u dzep. Takodje gospodjo Vesna, ja na svakoj pauzi izmedju predavanja idem kuci u toalet (bog mi dao da zivim blizu, hvala mu) jer toaleti na filozofskom fakultetu nemaju klozet solje, vec cucavce, a takodje su vrlo dobro neopremljeni toalet papirom i sapunom. Dakle nemamo bazicne higijenske uslove. Na nasem fakultetu studira 6000 ljudi od cega oko 70% placa skolarinu. Prema mojim proracunima koje sam prilicno precizno obradila, fakultet godisnje"obrne" preko 6 000 000 evra. To je gospodjo Vesna mozda za vas sitnica, ali za nas obicne smrtnike to su nezamislive cifre. Znam da ste svi vi jako dobro partijski potpaljeni i potkovani, ali mi ipak nije jasno kako nocu spavate pored ovolikih lazi koje ste izrekli. Vi, a pogotovu se ovo odnosi na vas gospodjo Vesna, se obracunavate sa ljudima medju kojima ima dece od 18, 19 godina (za mene je covek dete do 21). I opet mi nije jasno kako spavate nocu. Sluzite se lazima, predstavljate nas kao divljake. Parlament je izmedju ostalog, za mene neligitiman jer nema uporiste u vecini. Ljudi koji su u parlamentu se izglasavaju tako sto na hodniku BUKVALNO hvataju ljude, kolege i drugare, da glasaju za njih. Zelja za vlascu i novccem vam je pojela mozak, zdrav razum vam trune ogrezao u zelji za novcem i foteljama koje prete da vam srastu sa dupetom. Sramota me je sto delim fakultetske prostorije sa vama, i sto udisemo isti vazduh. Doslovno me je blam. Ljudi iz parlamenta, kao i iz skonusa, pokusavaju da izgrade svoje politicke karijere preko nasih ledja. Drugaricu moje mame je pandur 5og oktobra zveknuo tako jako da je izgubila sluh na levo uvo. Vi ste, vidim, spremni da ponovite taj scenarijo i na nama. Opet se ja onda pitam, cemu je sluzio taj isti 5i oktobar, ako mi opet zivimo u tiraniji, pod stalnim pritiskom i pretnjama koje dolaze sa vrha. Sluzite se lazima i mene ne cudi da nesto kasnije otpocnete sa primenom sile. Pogledajte se u ogledalo i zapitajte se po cemu ste vi onda razliciti od Hitlera, Staljina itd. Moje elementarno pravo jeste da sticem znanje. Prihvatam da studenti moraju nesto da plate kako bi fakultet imao neka stalna i sigurna primanja, ali ja ne mogu da shvatim gde nestane svake godine vise od 6 000 000 evra. Mozda sam glupa ali to je onda opet propust kadra psihologa sa filozofskog fakulteta koji su procenili drugacije. nije mi onda jasno za koj' moj kurac placaju 1,300 evra skolarine. A buduci i da nam je predsednik psiholog, onda smo se bas zajebali, priznacete. Ah, da, on se iskolovao za dzabe.

sest. miliona. evra.

(bez cena prijavljivanja ispita, bez cena udzbenika, raznih overa, sve sto se vec placa on a daily basis)

..

iz kog razloga placati toliku sumu fakultetu sa tom upravom, tom opremom (odn. nedostatkom iste) i, na kraju krajeva, toliko sjebanim osnovnim stvarima poput higijenskih uslova?

..

jel ima neko da kaze nesto u vezi toga?

da li samofinansirajuci zaista treba da placaju toliko, iz kog tacno razloga treba to da rade, etc.

..

da ne ulazimo sad u bodove i to.

..

ako neko kaze da zahtevi nisu opravdani - zasto nisu?
(da pojednostavimo stvari)
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!