Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

By Ulix
Originally posted by Sprinter

neverovatno je kako polazite od cinjenice da su sva deca ista i da samo i samo od vase reci zavisi kako ce dete da se ponasa. to prosto i jednostavno nije tacno.
Polazimo od pretpostavke da fizičko kažnjavanje nije prihvatljiv način vaspitavanja dece, ne od pretpostavke da su sva deca ista, jer nisu, naravno.
Korisnikov avatar
By Marvin
Originally posted by Zwezdica

Nama koje su roditelji tu i tamo malo shljepnuli kada preteramo nista ne fali..

Ni nama koje nisu ni dotakli.
Sve može fino i staloženo da se objasni.
Dokaz- moji roditelji.
Korisnikov avatar
By Mars
...pa ko u klin, ko u ploču.
Korisnikov avatar
By blabla54380
Originally posted by scout_finch

dete od 5 godina nema svest o krivicnom delu, tako da ta paralela na stoji. i niko dete ne tuce zato sto je ucinilo krivicno delo, vec zato sto ne sedi kad mu se kaze da sedne, ili prica kad mu se kaze da cuti.
ili zato sto jede pesak, igra se sa super seckom, sutira kad ne moze mama da mu kupi sladoled, i to sve po drugi treci put. tako da nemoj da smaras sa primerima fine dece, jer da su sva deca fina ova planeta bi izgledala drugacije.
Korisnikov avatar
By scout_finch
planeta bi isto tako izgledala drugacije i da su svi roditelji fini, strpljivi i pazljivi. mislim, glupavo je posmatrati stvari samo iz jednog ugla. uopste ne krecem od pretpostavke da su sva deca fina. deca su ono sto roditelji od njih naprave. prvo mu pet puta dozvoli da radi odredjenu stvar, a onda kad je nadrkan, lepo ga izudara zbog te iste stvari i to je to. dete vrlo lepo moze da shvati da nesto ne sme, ako mu se u startu kaze da to ne sme. u svakom slucaju, to sto ga ti prebijes ne vidim kako ce da promeni ponasanje deteta, u toj situaciji em sto ono pravi scenu, em ti pravis scenu jer ga tuces. a dete iz toga ne nauci ama bas nista. samo da je ok biti nasilan, dok god si nasilan prema svom detetu. inace, nasilje prema ostatku sveta nije ok. ali tuci sopstveno dete, pa naravno da je ok, tvoje je. uzas.
Korisnikov avatar
By blabla54380
Originally posted by Loni

U pravnom sistemu piše da se zabranjuje tuča dece upravo zato da svaki roditelj ponaosob ne bi sam određivao kad je dete zaslužilo batine.
ma nemoj :smeh: pa ko ce da odredjuje ako ne ja :smeh: drzava? moze samo da mi popusi kurac ceo parlament, ja moje dete ima da vaspitavam kako ja hocu i niko, dok nije nasilje-zlostavljanje, ne moze da mi soli pamet sta mogu sta ne mogu.

Originally posted by Ulix

Polazimo od pretpostavke da fizičko kažnjavanje nije prihvatljiv način vaspitavanja dece, ne od pretpostavke da su sva deca ista, jer nisu, naravno.
ma vazi. cim ste u crtanom filmu da sva deca mogu da se vaspitavaju iskljucivo verbalno da li od strane roditelja ili psihologa, nema tu sta dalje da pricamo.
ima roditelja, takvi ce verovatno biti dina, loni.. koji nikada nece udariti dete ma kako se ono ponasalo. i ja to postujem niti mi pada napamet da ubedjujem bilo koga u svoje stavove, ali isto tako ne moze meni zakonom da se zabrani da isamaram dete kad ja smatram da treba da ga isamaram.

i kraj price.
Korisnikov avatar
By PlasticBrain
@Sprinter

ISAMARAS???
Udarao bi dete po glavi? Ne samo da bi ga tukao, vec bi ga po glavi.

OnT

Deca mogu dobro da se vaspitaju bez ikakvog nasilja. Primera za to ima gomila.
Samo je pitanje da li su roditelji spremni toliko da se zrtvuju i angazuju u zivotima svoje dece, jer niko ne kaze da je lako decu tako vaspitati i jos bez batina.

Svakome ko udari dete, svoje ili bilo koje treba polomiti i ruke i noge... Zivelo nasilje. :bubbles:
Korisnikov avatar
By scout_finch
Originally posted by PlasticBrain

@Sprinter

ISAMARAS???
Udarao bi dete po glavi? Ne samo da bi ga tukao, vec bi ga po glavi.

OnT

Deca mogu dobro da se vaspitaju bez ikakvog nasilja. Primera za to ima gomila.
Samo je pitanje da li su roditelji spremni toliko da se zrtvuju i angazuju u zivotima svoje dece, jer niko ne kaze da je lako decu tako vaspitati i jos bez batina.

Svakome ko udari dete, svoje ili bilo koje treba polomiti i ruke i noge... Zivelo nasilje. :bubbles:
upravo tako.:up:
Korisnikov avatar
By blabla54380
Originally posted by scout_finch
deca su ono sto roditelji od njih naprave.
ne, samo figurice od plastelina su onakve kakve ih napravis. vi ocigledno zivite u buretu.
osim toga, ima i onih roditelja koji misle da dobro vaspitavaju iskljucivo verbalno svoju decu, ali im zapravo cine medvedju uslugu, pa ta deca u pubertetu neretko postanu suprotno od onoga sto je roditelj ocekivao.

iako postoje sijset saveta za dobro roditeljstvo, ipak ne postoji sablon koji se moze primeniti na svako dete i svaku porodicu. previse je faktora koji uticu na razvoj licnosti deteta da bi ga vi banalizovali vaspitanjem deteta. ni jedna metoda vaspitavanja ne garantuje uspeh u vaspitavanju deteta, jer je svako dete individua. nekoj deci je dovoljno jednom reci, neka ce posle petnestog puta da ukapira, neka deca su hiperaktivna, pa imamo i indigo decu koji roditelji u principu nikad ne prepoznaju.

da ima puno nasilja nad decom, loseg vaspitavanja, zanemarivanja dece ima. ali taj problem se resava na drugaciji nacin. kod nas jos uvek nije zazivela edukacija buducih roditelja. svakako da je verbalno vaspitanje prioritet nad svim drugim metodama. na primer da roditelj stvori takvu atmosferu da dete moze slobodno da mu kaze danas sutra u pubertetu potpuno slobodno bez stezanja i napetosti mama-tata ja imam taj i taj problem.

predlagac zakona je juce u stanju nacije rekla da se kao to nece odnosti na "cuske" i "cvrge" mislim :smeh: jel treba da koristimo dinamometar.
Korisnikov avatar
By Delete
Mene interesuje kako ce se sankcionisati roditelji koji "vaspitavaju decu metodom fizickog nasilja"...

Da li ce ovo biti jedan od zakona koji ce se primenjivati kao dosadasnji, sa nasiljem u porodici, kada se zena obrati policiji jer je muz pretukao, policijski slubenici dodju, sacine zapisnik, eventualno privedu muza na 24h, a onda se isti taj muz vrati kuci i opet isprebija zenu, ali ovog puta ona ili ne sme ponovo da pozove policiju, ili ne dozivi da opet okrene njihov broj...

Mislim da je, u ovako klimavoj drzavi, besmisleno postojanje zakona kao sto je ovaj.
Korisnikov avatar
By Delete
Originally posted by PlasticBrain
:up:

Ako ce ovako definisati sankcionisanje na osnovu zakona, svesrdno cu da ga podrzim.
Korisnikov avatar
By Hys.
Bilo kakva vredjancija, ce ici u dujurisajkl :peace:

:hys: , forumska bentanjuta
By wilmott
Originally posted by Delete

Mene interesuje kako ce se sankcionisati roditelji koji "vaspitavaju decu metodom fizickog nasilja"...

Da li ce ovo biti jedan od zakona koji ce se primenjivati kao dosadasnji, sa nasiljem u porodici, kada se zena obrati policiji jer je muz pretukao, policijski slubenici dodju, sacine zapisnik, eventualno privedu muza na 24h, a onda se isti taj muz vrati kuci i opet isprebija zenu, ali ovog puta ona ili ne sme ponovo da pozove policiju, ili ne dozivi da opet okrene njihov broj...
To je tacno, ali ovo
Mislim da je, u ovako klimavoj drzavi, besmisleno postojanje zakona kao sto je ovaj.
Uopste nije odgovor.
Korisnikov avatar
By Delete
@Leon Walras
Iz prvog dela mog posta, evidentno je da se pocinioci ne kaznjavaju adekvatno. Zasto bpodrzati lazni privid sigurnosti te dece, ako ce sve biti postarom, osim sto ce zakon biti mrtvo slovo na papiru, koji onima koji treba da budu zasticeni tim zakonom nece pomoci?
Korisnikov avatar
By blabla54380

fizicko nasilje se u vec postojacem zakonu sankcionise kao bilo koje drugo nasilje, a ovde govorimo o fizickom kaznjavanju sto je druga stvar.

na vise nacina. sud moze roditelje i decu da uputi na koriektivne programe ja mislim u centar za socijalni rad, pa privremenim oduzimanjem prava roditeljstva i na kraju trajnim oduzimanjem prava na roditeljstvo.

namece se pitanje da li je dobro za dete da boravi u prihvatilistu ili da bude sa roditeljima koji primenjuju fizicko kaznjavanje. predlagac zakona rece da zakon nije rigidan i da ce deca biti oduzeta od roditelja kada komisija oceni da je dete stvarno ugrozeno bilo mentalno bilo fizicki. ne razumem se u pravo, pa ne znam koliko je zakon rigidan i da li ce se kao takv primenjivati u praksi, jer sa priblizavanjem eu moracemo sve donete zakone da valjano sprovodimo u praksi.

iako verujem da, cak iako slucaj dodje do suda, sud ni jednom roditelju nece izreci ne znam koju kaznu za fizicko kaznjavanje da ne navodim sada banalne primere, ono sto meni ovde bode oci jeste upravo ta formalna zakonska zabrana, kao i zakonska zabrana pusenja. ja razumem da drustvo evoluira i treba da evoluira, ali sve mi se cini da ta evolucija ne ide svojim tokom vec postajemo robovi nekog ko ce sutra da smatra da je neprihvatljivo da izlazimo posle ponoci napolje osim ako ne radimo 2-3 smenu. fizicko kaznjavanje dece nije isto sto i nasilje i zlostavljanje dece i u tom smislu odbijam da prihvatim ideju da zato sto to nekome nije prihvatljivo mora i meni da bude neprihvatljivo, pogotovu kroz zakonsku zabranu.
Korisnikov avatar
By Mars
Probaj da čitaš malo i nekog drugog osim Mirjane Bobić Mojsilović.
(Pri tome ne mislim na Isidoru Bjelicu i Vesnu Radusinović)
Korisnikov avatar
By jukie
Predlažem da se napravi anketa da bi moglo da se glasa, da vidimo kakvo je javno mnjenje forumaša po ovom pitanju

p.s. a kako svi vole da citiraju ovaj moj kolaž :hvala:
:giggle:
Korisnikov avatar
By blabla54380
nju citam zato sto misli vrlo slicno kao i ja. ako mislis da svoje stavove gradim na osnovu njene knjige, misli boli me kurac.
Korisnikov avatar
By blabla54380
ok,
ajd sad ne spemuj mi vise temu, imas fanove pa se idi igraj sa njima u svom klubu.
Korisnikov avatar
By Mars
Imam ja ceo forum, dečko.

Ovo nije spamovanje teme.

Sa tvojom pameću i literarnim uzorima pre si ti za forumsko zabavište, zato ne budi bezobrazan i ne vređaj celu jednu grupu ljudi ovde.
By wilmott
@ Delete
Nije problem u zakonu, nego u drzavnim institucijama koje garantuju primenu i postovanje zakona i aparatu prinude koji garantuje izvrsenje sankcija. Ako nisu sposobni za to, sledeci korak treba da bude osposobljavanje organa vlasti da vrse svoj zadatak. To je poenta. U suprotnom, propadosmo u bakarno doba.

@jukie
Super ti je kolaz :smilegrin:
Korisnikov avatar
By Delete
Originally posted by Leon Walras

@ Delete
Nije problem u zakonu, nego u drzavnim institucijama koje garantuju primenu i postovanje zakona i aparatu prinude koji garantuje izvrsenje sankcija. Ako nisu sposobni za to, sledeci korak treba da bude osposobljavanje organa vlasti da vrse svoj zadatak. To je poenta. U suprotnom, propadosmo u bakarno doba.
Ceo mehanizam implementacije zakona skripi. Slazem se da zakon treba postojati, ali je diskutabilno da li treba prvo pisati i usvajati zakone koji se nece sprovoditi, ili osposobiti izvrsnu i sudsku vlast da efikasno ovaj i sve druge zakone sprovodi u praksi.
Korisnikov avatar
By Mars
Zvuči demagoški ali je istina: treba pre svega dovesti ljude u to stanje svesti da zakoni moraju da se poštuju.

Kako to uraditi u Srbiji gde je vest dana kada državni tužilac kaže "Postovacemo zakon" - to je već problem.
Korisnikov avatar
By Mage
Originally posted by Zwezdica

Ma bre batine su iz raja izasle!

Po dupetu pa da vidis kako ce da se ponasa lepo!

Nama koje su roditelji tu i tamo malo shljepnuli kada preteramo nista ne fali.. Ajde molim te, pun mi je kurac povladjivanju danasnje dece, kao da su samo ta deca na svetu deca i da pre njih ni jedno dete hodalo zemljom nije, kao prema malim bogovima se ponasaju... :doh:
Apsolutno se slažem! BATINA JE IZ RAJA IZAŠLA! Ja ne da sam zahvalan svojim roditeljima što su me tukli kada sam bio klinac nego PREZAHVALAN! Da nisu to radili, sada bih bio RAZMAŽENO DERLE koje niko ne može da podnese!

Oni koji smatraju da decu ne treba tući ili žive u "utopističkim idejama" ili ne shvataju da deca NEMAJU RAZVIJENU SAVEST I ČESTO NE ZNAJU ŠTA JE DOBRO A ŠTA NE. I ne samo to, već u vrlo mladom dobu, ne mogu ni da razumu ništa drugo do "prijatnog" vs "neprijatnog" osećaja (aka nagrada vs kazna)

Deca se moraju "izdresirati" kao vrlo mala jer će u protivnom posle izrasti u monstrume, kretene, psihopate itd. Kada vidim danas sva ta razmažena derišta, dođe mi da ispedbijam i njih i njihove slabiće od roditelja!

Ovaj zakon em što se neće (a ne bi ni trebalo) poštovati, već neće dugo ni trajati jer će "pametnice" koje su ga lupile skontati šta će to napraviti od njihove dece: TOTALNE KRETENE!
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Sprinter

...
dina polazi od toga da je verbalnim vaspitanjem svakog deteta od samog dana rodjenja moguce izbeci da uopste i dodje do toga da se ono ponasa u desetoj godini onako sto bi zahtevalo neku sankciju-kaznu. to prosto nije moguce jer nismo u izolovanom sistemu. onda bi morali da iskljucimo sve one faktore kao sto su genetika, zatim prirodni procesi u razvoju licnosti i mnoge druge spoljasnje faktore.

recimo nisu sva deca podjednako radoznala i na istim poljima. kod neke temperamentne dece nagon za radoznaloscu je isuvise jak da bi (ukoliko je na losem polju) roditelj mogao da utice iskljucivo razgovorom, pa bez obzira na prethodno vaspitanje dete ce uraditi nesto lose-opasno a da toga nije svesno. dete nije odrastao covek da razume zasto-koliko je opasno gurnuti prst u steker i nece sva deca odreagovati-promeniti ponasanje verbalnom zabranom. pocevsi od tih "banalnosti" idemo ka sve ozbiljnijim problemima i adolescenciji (a u pitanju je isto temperamentno, radoznalo itd. dete)

ni jedno dete (covek) nije isto. i blizanci vaspitavani u istoj kuci pod istim uslovima nece biti isti.
Ja sam protiv fizickog kaznjavanja deteta. Bilo bi dobro da nema ni drugih vrsta kazni ali o tome vec moze da se raspravlja. Upravo sto ne zivimo izolovano nego u drustvu uvode se zakoni a trebalo bi da se radi i na obrazovanju uz njih. Roditelji ce ako taj zakon zazivi, a ja se nadam da hoce, morati da nadju nacina da se izbore sa tim raznim tipovima dece i situacija. Ta situacija sa stekerom je vrlo jednostavno resiva jer postoje poklopci za stekere, neke ce biti malo teze ili bas teze resiti... Ali mislim da ce upravo ovaj zakon i slicni uozbiljiti ljude, otezati im da olako donose odluku o roditeljstvu, naterati ih da promisljaju svoje ponasanje, da vise razmisljaju o licnosti deteta. One koji to inace cine zakon nece ni doticati...
By wilmott
@Mars: Nacelno postoje dva metoda - graduelizam i sok terapija. Kazu da nema konacnog odgovora koji je bolji.

Meni je bliza sok terapija.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!