Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By m..
Originally posted by Leon Walras
To nije tacno. Srpska drzavna straza je bila regularna vojska pod komandom profasticke vlasti Srbije, koja se borila sa cetnickim pokretom otpora Draze Mihailovica.
Ti (cetnicki pokret otpora) su mi zaklali pradedu i njegovog 11-ogodisnjeg sina na oci 9-ogodisnje cerke (zato sto su bili i ostali Bosnjaci, ili pre zato sto su bili imucni), posle se cerka udala za Srbina. Nedicevci i Nemci su mi s druge strane strpali dedu i drugog pradedu u logor, i grupno silovali pa streljali dedinu sestru. Doduse i Ustase su mi poslale prababu u logor iz koga nije izasla. Jbt meni su se zamerili svi osim partizana. Vecina rodbine koja je stradala u toku IISR je stradala od ruke domaceg zivlja (osim dedine sestre).

Ponekad pijem viski sa jednim visokim funkcionerom SPO-a, veoma drag covek, ali te (cetnici/partizani) teme ne potezemo. Nema smisla.
By wilmott
Zao mi je zbog gubitka, ali ne razumem sta hoces da kazes?
Korisnikov avatar
By Stripi
To nije tacno. Srpska drzavna straza je bila regularna vojska pod komandom profasticke vlasti Srbije, koja se borila sa cetnickim pokretom otpora Draze Mihailovica.
a taj su otpor pružali svima :lol:
Korisnikov avatar
By spliff
Originally posted by Stripi
I usput imali kolabracionističku vladu?
onu koja je zasesala u londonu?
teshko se moze nazvati kolabracionistichkom....
Korisnikov avatar
By Stripi
i kako onda na kraju tako hudo završiše? A sve radili po propisu.
Korisnikov avatar
By spliff
A sve radili po propisu.
ja to nisam ni rekao
nisam ja neki chetnik, da se razumemo...
samo smatram da nisu nishta gori od partizana. ni bolji
Korisnikov avatar
By Vel boy
razlozi zbog kojih cu ovde i ja podrzati spliff-a su ove chinjenice:

- da je Jugoslovenska Vlada u izbeglishtvu u London-u zaista bila multinacionalna (bilo je tu osim Srba i Hrvata, Slovenaca, Muslimana (koji su kasnije postali Boshnjaci) itd...), slichno kao i Titova vlada kasnije
- da KVuO nije nuzno isto shto i chetnici, jer su se zlochinachke (mada tada, ustashkim zlochinima, odmazdnichke) formacije djujica, djurishica itd.... bile otrgle kontroli glavnokomandujucih KVuO-i
- da je (u kondicionalu) medju ustashama bila pobedila bar ona umerena struja (kao shto nazalost nije bila pobedila vec ju je zlochinac pavelic rutinski satro i ugushio u krvi) te da paveliceve ustashe nisu imale sistematsko-zlochinachki pristup prema chitavim drugim narodima (pogotovo Srbima i Jevrejima), umesto shto jesu , tek onda bi se mogle praviti analogije izmedju ustasha i KVuO-a (mada se vec mogu praviti analogije izmedju ustasha i djujicevih, djurishicevih chetnika)
- da to shto je Churchill bio odluchio onda kako je odluchio bilo ponajvishe zbog razmotrenih geo-politichko-strateshko-interesnih sfera pri chem su zapadni saveznici bili prepustili Jugoslaviju samoj sebi; da li je to dobro ili loshe, pokazale su okolnosti i dogadjaji koji su sledili......

I, shto je najvaznije reci u ovom off-u a u ovoj temi je to da je neo-chetnizam ludog vuchinica, te pre njega sheshelja, karadzica, mladica, arkana, bokana itd.... nishta drugo do najgorim totalitarizmom zatrovana i izopachena ideologija naci-fashizma, da nema nishta ili skoro nishta zajednichko sa ideologijom KVuO-i niti ona s njom, te da su ovi novokomponovani neo-chetnici (sheshelj, karadzic, mladic, arkan, bokan itd.....) daleko gori i zlochinachkiji od drazine vojske.
Korisnikov avatar
By Stripi
dakle, imamo više verzija četnika, dobrih i loših ali se svi zovu četnici a mi moramo sami razlučiti koji su bili ok, koji nisu i kako bi se koji od njih ponašao da su prilike bile drugačije? I da li je onda BurekBl u pravu i trebamo li onda podržavati osnivanje ove udruge?
By mythe
Originally posted by spliff
A sve radili po propisu.
ja to nisam ni rekao
nisam ja neki chetnik, da se razumemo...
samo smatram da nisu nishta gori od partizana. ni bolji
bas tako. Uostalom, za vreme drugog svetskog rata, na teritoriju bise Jugoslavije, nije ni postojao neki nestranacki, antifashisticki pokret koji bi se iskljucivo borio protiv okupatora.
Korisnikov avatar
By m..
Hocu da kazem da su ti ljudi posle malo skrenuli s teme, pa umesto da pruzaju otpor okupatoru, vise su ga pruzali komunistima (odnosno partizanima), a bilo je i tih zakolji komsiju akcija. Kontam da se ovima o kojima pisemo u temi taj deo i najvise mili.
Korisnikov avatar
By m..
posve. (ako se izuzme gibanica).
By wilmott
Originally posted by m..
Hocu da kazem da su ti ljudi posle malo skrenuli s teme, pa umesto da pruzaju otpor okupatoru, vise su ga pruzali komunistima (odnosno partizanima), a bilo je i tih zakolji komsiju akcija. Kontam da se ovima o kojima pisemo u temi taj deo i najvise mili.

Naravno, zato se to na kraju i zove gradjanski rat. A za tango je, ipak, potrebno dvoje.
By Ulix
Originally posted by Vel boy

- da je Jugoslovenska Vlada u izbeglishtvu u London-u zaista bila multinacionalna (bilo je tu osim Srba i Hrvata, Slovenaca, Muslimana (koji su kasnije postali Boshnjaci) itd...), slichno kao i Titova vlada kasnije
Srećo, mogli su i zumbuli biti u sastavu te vlade, to ne menja činjenicu da su ti ljudi svi odreda bili fašisti, makar formalno, zbog pristupanja Trojnom paktu, a kasnije i zbog podržavanja četnika koji su bili kolaboracionisti, toliko istorije valjda znaš.
Korisnikov avatar
By m..
Originally posted by m..

Naravno, zato se to na kraju i zove gradjanski rat. A za tango je, ipak, potrebno dvoje.
da, posle je bilo dosta revansizma, a razume se da im ovi ni pre toga nisu ostali duzni. samo nesto nisam cula da su klali decu ili streljali zene civile.
By wilmott
Originally posted by Ulix

Mogli su i zumbuli da budu u sastavu vlade u izbeglištvu, ti ljudi su svi odreda bili fašisti, ako ni zbog čega drugog, a ono bar zato što su se formalno stavili na njihovu stranu pristupajući Trojnom paktu, a da ne pominjemo kako su to radili protivno apsolutnoj većini građana svoje zemlje.

Opet - netacno. Jugoslovenska vlada u izbeglistvu je nasledila prethodnu vadu srusenu 27. marta zbog potpisivanja Trojnog pakta. JVuI su priznali i podrzali i Sovjetski Savez i Velika Britanija i SAD, sto bi trebalo jasno da ukaze nije fasisticka.
By Ulix
Evo jednog primera četničke umerenosti o kojoj priča Vel boy, autor ovog romantičnog pisamceta je D. Mihailović, bradata nakaza lično:

Ciljevi naših odreda jesu:

1. Borba za slobodu celokupnog našeg naroda pod skiptrom Njegovog Veličanstva Kralja Petra II.
2. Stvoriti veliku Jugoslaviju i u njoj veliku Srbiju, etnički čistu u granicama Srbije — Crne Gore — Bosne i Hercegovine — Srema — Banata i Bačke.
3. Borba za uključenje u naš državni život i svih još neoslobođenih, slovenačkih teritorija pod Italijanima i Nemcima (Trst — Gorica — Istra i Koruška) kao i Bugarske, severne Albanije sa Skadrom.
4. Čišćenje državne teritorije od svih narodnih manjina i nenacionalnih elemenata.
5. Stvoriti neposredne zajedničke granice između Srbije i Crne Gore, kao i Srbije i Slovenačke čišćenjem Sandžaka od Muslimanskog življa i Bosne od Muslimanskog i Hrvatskog življa.

Hajde još malo. Na ovo pisamce gospodina Draže, replicira Pavle Đurišić, tzv. vojvoda Komski:

„Načelniku štaba Vrhovne komande. — Akcija u Pljevaljskom, Čajničkom i Fočanskom srezu protivu muslimana izvršena je.

Operacije su izvedene tačno po naređenju i izdatoj zapovesti. Napad je počeo u određeno vreme. Svi komandanti i jedinice izvršili su dobijene zadatke na opšte zadovoljstvo. Sva muslimanska sela u tri pomenuta sreza su potpuno spaljena da nijedan njihov dom nije ostao čitav.

Sva imovina je uništena sem stoke, žita i sena. Naređeno je i predviđeno prikupljanje ljudske i stočne hrane u određenim mestima, za stvaranje magacina rezervne hrane i ishranu jedinica koje su ostale na terenu radi čišćenja i pretresanja terena i šumovitih predela, kao i radi sprovođenja i učvršćivanja organizacije na slobodnoj teritoriji.

Za vreme operacija se pristupilo potpunom uništavanju muslimanskog življa bez obzira na pol i godine starosti. [...]

Dakle, Vel boy, je li ovo tvoje umereno četništvo?
By Ulix

Mogli su i zumbuli da budu u sastavu vlade u izbeglištvu, ti ljudi su svi odreda bili fašisti, ako ni zbog čega drugog, a ono bar zato što su se formalno stavili na njihovu stranu pristupajući Trojnom paktu, a da ne pominjemo kako su to radili protivno apsolutnoj većini građana svoje zemlje.

Opet - netacno. Jugoslovenska vlada u izbeglistvu je nasledila prethodnu vadu srusenu 27. marta zbog potpisivanja Trojnog pakta. JVuI su priznali i podrzali i Sovjetski Savez i Velika Britanija i SAD, sto bi trebalo jasno da ukaze nije fasisticka.
Aha, samo što ta prekrasna multietnička vlada londonska nije istupila iz Trojnog pakta zvanično. Pametnome dosta. Mogli su to da učine, imali su ingerencije za to, ali nisu to učinili. Dakle - ostali su ortaci sa Adolfom u Benitom.
By wilmott
Originally posted by m..

da, posle je bilo dosta revansizma, a razume se da im ovi ni pre toga nisu ostali duzni. samo nesto nisam cula da su klali decu ili streljali zene civile.

Ali ne znaci da nije bilo. Pobednicka partizanska istorija ih ne pominje, ali vrlo dokumentovani prikazi partizanski zlocina, koji po brojnosti nisu nista manji nego cetnicki, mogu se naci u radovima Dusana Batakovica.
By wilmott
Pametan bi, zapravo, procitao dokument i napravio cost-benefit analizu pristupanja. Ipak, i tada je bilo dramaticnih ljudi koji su iz kao moralnih razloga srusili pakt, a onda prekasno videli da su na taj nacin gurnuli zemlju u klanicu (iz koje je izasla sa najvecim relativnim brojem zrtava i devastiranim kapacitetima, a cije posledice ni danas nije uspela da prevazidje), pa rekli puj pike ne vazi. To je pre politicka trapavost nego fasizam.

Dakle, postovani gospodine Mak, ispustate iz vida da alternativa potpisanom fasistickom trojnom paktu i garantovanoj prakticnoj neutralnosti jeste 1.7 miliona zrtava i sa mape sveta izbrisana drzava.

A da li je nakon pocetka rata formalno napustila Trojni pakt ili nije, sasvim je svejedno. Ali sasvim.
By Ulix
Pametan bi, zapravo, procitao dokument i napravio cost-benefit analizu pristupanja.
Da, cost-benefit analiza antisemitizma, cost-benefit analiza koncentracionih logora, cost-benefit analiza ljudskih života.

Odvratno. Ali zaista odvratno.
Korisnikov avatar
By Vel boy
dakle, imamo više verzija četnika, dobrih i loših ali se svi zovu četnici a mi moramo sami razlučiti koji su bili ok, koji nisu i kako bi se koji od njih ponašao da su prilike bile drugačije? I da li je onda BurekBl u pravu i trebamo li onda podržavati osnivanje ove udruge?
Ja sam jasno i glasno rekao:
I, shto je najvaznije reci u ovom off-u a u ovoj temi je to da je neo-chetnizam ludog vuchinica, te pre njega sheshelja, karadzica, mladica, arkana, bokana itd.... nishta drugo do najgorim totalitarizmom zatrovana i izopachena ideologija naci-fashizma, da nema nishta ili skoro nishta zajednichko sa ideologijom KVuO-i niti ona s njom, te da su ovi novokomponovani neo-chetnici (sheshelj, karadzic, mladic, arkan, bokan itd.....) daleko gori i zlochinachkiji od drazine vojske.

Dakle, burak-bl NIJE u pravu!
Korisnikov avatar
By Stripi
Nemaju zajedničko pa čak ni (č)etničko čišćenje Bosne. Divni ljudi, čovjek bi ih poželio za susjeda :love:
By Ulix
Ja sam jasno i glasno rekao:

Dakle, burak-bl NIJE u pravu!
Pogledaj delove dva pisma koja sam ti gore postavio. Ta dva dokumenta sadrže potpuno istu retoriku koju danas koriste neočetnici.

Uopšte mi nije jasno kako je to prihvatljivo etničko čišćenje kada ga zamisli Draža Mihailović, a ne valja kad ga zagovara Šešelj. Zbunio si se nešto Vel boy. :giggle:
Korisnikov avatar
By Vel boy

Srećo, mogli su i zumbuli biti u sastavu te vlade, to ne menja činjenicu da su ti ljudi svi odreda bili fašisti, makar formalno, zbog pristupanja Trojnom paktu, a kasnije i zbog podržavanja četnika koji su bili kolaboracionisti, toliko istorije valjda znaš.
mislim da je tebi ovde istorija slabija tachka!
Jugoslovenska izbeglichka vlada u London-u je bila chak inicirala (dok je josh bila u Yu) antifashistichke demonstracije "bolje rat nego pakt", "bolje grob nego rob" kao izrazi razocharenja i otpora pristupanju trojnom paktu od strane vlade Cvetkovic-Machek. Kao shto je i chinjenica da je u vojsci Jugoslavije bilo doshlo do pucha (antifashisti bili zamenili pro-fashiste) pod uticajem tih demonstracija te prvog oruzanog otpora nacistima.
To shto je taj otpor bio kratkog veka je nazalost zato shto je ta jugoslovenska vojska bila neuporedivo slabija i manje opremljena od nacistichke nemachke vojske.
By Ulix
Kao što rekoh gore - kad su bili toliki antifašisti, mogli su se povući iz Trojnog pakta, ali nisu. I oni su se izgleda malo zbunili. :giggle:

I do tog "zaokreta" nije došlo jer su četnici bili manje opremljeni od nemačke vojske. Kako partizani nisu završili kao nacoši, oni tek nikakvo naoružanje u početku nisu imali.
By mythe
moram da se umesam u ovu diskusiju i prokomentarisem pristupanje Trojnom paktu kao i puc od 27. marta iza kojeg su stajali Britanci

Pristupanje Trojnom paktu u martu 1941. je bila jedina racionalna i pragmaticna opcija u to vreme, Nemci su drzali celu Europu, te sta je drugo ostalo tadasnjoj Vladi Cvetkovic-Macek nego da prihvati Trojni pakti i time spasi zemlju od rata. Ono sto je usledilo posle toga je najveca glupost srpskog naroda u istoriji, ispali su naivni i ludi i bili gurnuti u rat da ginu za britanske interese. Zasto nije bilo demonstracija u Zagrebu, Ljubljani ili Sarajevu?
Da nije bilo puca od 27. marta ne bi bilo ni Jasenovca, ni streljanja djaka u Kragujevcu i Kraljevu, niti 1.700.000. mrtvih, ni medjusobnih bratoubilackih pokolja...
A one , koji na ove moje rece budu poceli sa 'moralnim spikama', odmah pitam - sta je falilo Cesima ili SLovacima? Lepo su prihvatili Pakt, docekali nemacke vojnike, kada su videli da se situacija menja, isto su ih tako ispratili...bez mnogo zrtava, krvi i ubijanja...
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!