Originally posted by gorilica
Originally posted by Lepa Krepa
Originally posted by gorilica
Nema potrebe da cepidlachish i namecesh nekom rasizam u usta. Coka sigurno nije mislila da romi nisu ljudi, vec je mislila na onaj deo romske populacije koji NE ZELI da shalje decu u shkolu, NE ZELI da se bavi legalnim poslom, vec mu je radje da stoji u redu za socijalnu pomoc, prosi, trguje svojom decom i chergari, Ne ZELI da se uklopi i poshtuje zakone zemlje u kojoj se nalazi, ili hocesh da kazesh da takvi ne postoje? I naravno, i ti ljudi su ljudi, samo shto je Coka sklopila svoju misao tako, da je ostao prostor za proseravanje i cepidlachenje.
reci mi, da li je po tvom mišljenju bilo koja osoba na ovoj diskusiji iznela rasističke stavove? i ako jeste, po čemu su se oni razlikovali od ovoga koji sam ja cepidlački "nametnula u usta"?
U Cokinom postu koji si citirala, apsolutno ne nadjoh ni jednog elementa rasizma, vec proste logike. U ostale ne zelim da zalazim.
Mozda i ovaj moj citirani deo neko okarakterishe kao rasizam, ali to nije. Govrim iskljuchivo na osnovu svog iskustva i onoga shto sam video.
I kao shto rekoh, u svakoj naciji/nacionalnosti, ima i kukolja i cveca.
ok, da se ne preganjamo - da, tvoja izjava je takođe rasistička, jer apsolutno i tendeciozno zanemaruje društvene okolnosti u kojima žive romi u srbiji i predstavlja ih kao grupu koja svesno, dobrovoljno i svojevoljno BIRA da bude siromašna, neobrazovana, socijalno, zdravstveno, egzistencijalno, kulturno i na svaki drugi način ugrožena.
i da, njena izjava je vrlo rasistička jer implicira da su "ljudi na birou" više vredni, da imaju veća prava i da su nečim (prijavljenošću na biro? bojom kože?) zaslužili da im se u društvu daju bolje šanse nego romima.
to jeste rasizam. nažalost, jedan od najvećih problema ovog društva je što ne prepoznaje sopstveni rasizam, čak i onda kada se smatra osvešćenim za tuđi. verujem da bi dobar broj ovih uzornih građana i građanki skočio kao oparen kada bi naišao na izjavu "crnci su lenji, zato ih je i trebalo bičevati na plantažama, inače ništa ne bi uradili". sa druge strane, niko od njih/vas nema problem s činjenicom da većina roma živi od čišćenja i recikliranja otpada ili od prošnje, zato što
ne može da dobije nijedan drugi posao. to ćete bez oklevanja pripisati njihovom izboru, njihovim željama (što je do te mere bizarno, da mi se ne da ni komentarisati) ili genetskom ustrojstvu. jaz između tog fejk "antirasizma" (koji se nepogrešivo može detektovati u više puta ponovljenoj formuli "meni su svi ljudi jednaki, ALI...") i spremnosti na diskriminaciju u svojoj neposrednoj okolini je ogroman i jeziv.