Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Regionalizacija Srbije

jesam za vladin pedlog regionalizacije
6
29%
jesam za regionalizaciju, ali ne ovakvu
11
52%
protiv sam regionalizacije
4
19%
By wilmott
E, samo sto sistem vaucera ne znaci da studenti snose troskove, vec i dalje drzava. Ali umesto da pare daje fakultetima, ona daje studentima, putem vaucera. Odnosno, umesto subvencionisanja ponude, subvencionise traznju da bi podstakla konkurenciju medju fakultetima. Oni onda sa tim vaucerom idu na zeljeni fakultet, bilo privatni bilo drzavni, bilo u NS, bilo u KG ili BGD.

Mada, to smatram prelaznim resenjem ka potpunoj privatizaciji univerziteta i fakulteta, i ukidanju finansiranja studenata iz drzavnog budzeta. Ali to je manje bitno sada.
By wilmott
KgCS3, a ko studira u Beogradu? Samo Beogradjani? Koliko Beogradjana studira van Beograda? Koliko procenata budzetskih prihoda potice iz Beograda, a koliki procenat budzeta Republike je namenjen Beogradu? Na primer.

Voleo bih da vidim konkretnije cinjenice o eksploataciji ostatka Srbije od strane Beograda.
By Kragi
Vazi, kad ti meni odgovoris zasto je mopja prica o eksploataciji Konstatin Veliki - Most neutemeljena :hvala:
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by Leon Walras

Mada, to smatram prelaznim resenjem ka potpunoj privatizaciji univerziteta i fakulteta, i ukidanju finansiranja studenata iz drzavnog budzeta. Ali to je manje bitno sada.
ovo ne daj Boze da se ikad desi. tek to bi bilo s..nje.

drzi se radije vauchera, pliz :molise:
Korisnikov avatar
By blabla54380
leon to za vaucere jeste druga tema i ne vazi samo za fakultete u kragujevcu vec za sve pa cemo tu pricu da ostavimo za neku drugu temu.

nego ja bih da mi ovde medjusobno razjasnimo neke stvari.

zapali mi za oko postovi u kojima se pominje jednaki razvoj za sve u kontekstu decentralizacije.

ajmo da vidimo kako stvari funkcionisu u realnosti.

postoje dve vrste poreza. pdv koji se placa drzavi sto ide znaci u republicki budzet i porez koji se placa na lokanom nivou sto ide znaci u budzet lokalne opstine.

od pdv-a drzava isplacuje plate zdravstvenim radnicima, prosvetarima etc.
od poreza koji se sliva u budzet lokalne samouprave finansiraju se raznorazni razvojni-investicioni projekti.

u tom smislu decentralizacija nece doneti ravnomerniji razvoj od dosadasnjeg. iz kog razloga? rak rana ovog drustva je u korupciji&kriminalu da skratim pricu.

zasto je palma napravio od jagodine to sto je napravio, a zasto je svojevremeno bidza slicno bar pokusao i nekim delom uspeo da odradi u svilajncu?

kada je lokalna samouprava postena&vredna ne moze da se desi da neko otvori frizerski salon i da 6 meseci na ulazu stoji "lokal u pripremi" (banalan primer) te tako izbegne placanje poreza opstini u kojoj zivi. isto tako pare koje se preko poreza sliju u kasu lokalne samouprave trose se racionalno i ulaze se u ono sto ce sutra doneti dodatni prihod.

akvapark u jagodini je izgradio palma iz budzeta, ali taj isti akvapark ce doneti visetruko vise para istom tom palmi koji ce opet uloziti u nesto trece i tako razvijati prvo centralni deo opstine, a onda i ona okolna siromasna sela. svako (siromasno) selo pripada nekom vecem centru odnosno opstini.

ali kao sto znate mi smo svedoci ledenog brega afera po lokalnim celinama, a koje li su tek afere bile ili jesu na snazi za koje ne znamo.

ono sto je meni zasmetalo u slucaju vojovodine jeste da se u njihovom zahtevu za povecanjem sredstava iz republickog budzeta nisu uracunate i plate zdravstvenim radnicima, prosvetarima etc. jer gospodo, niko nije duzan da finansira razvoj mesta u kome ne zivi vise nego sto to drzava radi preko odredjenih ministarstava.
By wilmott
Nista, KgCS3, kada pokazes kako se to novcem koji nije dodeljen Nisu finansira izgradnja mosta u Beogradu - eksplicitno i koncizno finansijska konstrukcija da se prezentuje, rekla-kazala-videla na dnevniku2 nisu argumenti - onda mozemo preci dalje. Pri tom, eksploatacija se, osim ukoliko se ne usvoje neke apsurdne pretpostavke, ne moze svesti na dva projekta.
Korisnikov avatar
By Mahnitu
Decentralizacija ne može da uspe ako regioni ne dobiju iste nadležnosti kao vojvodina

Sprinter, Palma nije napravio akvapark i ostalo iz budžeta, on nikako ne može da bude role model

KgCS3, kako Ministarstvo koči vaš ekonomski fakultet, tako i KG univerzitet ucenjuje manje fakultete i škole koji su mu dodeljeni

Ovaj medij je ipak ograničen i ne može se bogznakako polemisati na ovu temu, možda bi bilo najbolje napraviti neko trodnevno forumaško savetovanje pa da sve lepo pretresemo ;)
By Kragi
ahahhahahahah ja na dnevniku 2 obicno vidim Beograd a na rts-u redovno gledam red voznje bgd gsp-a, slusam o prohodnosti ulica u krugu dvojke i kakve probleme imaju periferna naselja monopolistickog nam centra. Nis i sl mesta samo u vremenskoj prognozi :nokti: Potpuno se slazem da argumenti sa nacionalne televizije nisu validni (jer su jednostrani), samo su josh jedan primer eksploatacije :peace:

Mahnitu, svestan sam ja toga, zato se i mnoga manja mesta bore za status univerzitetskog grada, a sam taj status donosi neke privlegije koje su u ovom slucaju cak i za KG neostvarive, a o manjim gradovima i mestima da ne pricam ...
By wilmott
Sta cemo sad sa mostom i kargo centrom? Nema ih vise na listi argumenata?
By Kragi
sta cemo sa malo boljim osporavanjem od rekla kazala, dnevnik2 rts i sl?
By wilmott
Pa hajde, tvrdis da Beograd eksploatise ostatak Srbije - ponudi argumente u prilog svojoj tvrdnji, necu to ja raditi umesto tebe.
By Dragonite
Multi quite always makes me dizzy :) .

Nista, KgCS3, kada pokazes kako se to novcem koji nije dodeljen Nisu finansira izgradnja mosta u Beogradu - eksplicitno i koncizno finansijska konstrukcija da se prezentuje, rekla-kazala-videla na dnevniku2 nisu argumenti - onda mozemo preci dalje. Pri tom, eksploatacija se, osim ukoliko se ne usvoje neke apsurdne pretpostavke, ne moze svesti na dva projekta.
Pa, ne vidiim zašto bi KGgCS3 morao da prezentuje dokaze u prilog svoje tvrdnje, kad ti nisi prezentovao dokaze protiv te tvrdnje ili u prilog svoje.
Originally posted by Mahnitu

Sprinter, Palma nije napravio akvapark i ostalo iz budžeta, on nikako ne može da bude role model

KgCS3, kako Ministarstvo koči vaš ekonomski fakultet, tako i KG univerzitet ucenjuje manje fakultete i škole koji su mu dodeljeni

Yup, baš sam krenuo da to napišem. Beše u pitanju harač lokalnim preduzetnicima u obliku 'dobrovoljnih priloga' na osnovu spiska prethodno napravljenog u opštini?

Zapravo, sama činjenica da se glomazni državni aparat u kome rade (odnosno, lade) službenici sa platama višim od republičkog proseka jednim dobrim delom (ministarstva, agencije, direkcije, itd.) nalazi u Beogradu ili da se mnogi projekti finansirani iz budžeta sa oznakom 'republički nivo' zapravo sprovode u Beogradu je sasvim dovoljna stvar (npr. preko 80% sredstava za kulturu iz NIP-a se troše u Beogradu).
By wilmott
- KgCS3 je izneo ozbiljnu tvrdnju, cekam konkretne argumente kako bih odgovorio.

- Zabluda. Regionalna struktura budzetskih prihoda i rashoda pokazuje da Beograd direktno i indirektno dobija manje novca nego sto donosi u drzavni budzet. Razlika se odliva ka nerazvijenim sredinama. Nije velika, ali znacajna kao pokazatelj da nema eksploatacije ostatka Srbije od strane Beograda.

Inace, koliko je pogresno zasnivati teorije o eksploataciji na pojedinacnim slucajevima, evo ilustracija:
Beograd za osnovno i srednje obrazovanje u proseku dobija 20% manje sredstava nego Vojvodina, i nesto vise od 2% od Centralne Srbije.
Na nacionalnom testiranju ucenika IV razreda osnovnih skola, deca iz Beograda su bila 8% uspesnija od dece iz Centralne Srbije i 10,2% od dece iz Vojvodine.

Sto se tice celog NIP-a - Beograd per capita dobija najmanje sredstava, malo manje od Vojvodine, dok CS dobija dvostruko veca sredstva. Iako je Vojvodina najveci donator, a Beograd drugi, sa malim zaostatkom.
Korisnikov avatar
By blabla54380
naravno da jeste. mozda ne u celosti ali "namet" preduzetnicima u jagodini je takodje jedan od vida borbre lokalne vlasti za razvoj opstine kojom upravlja. cak i da se ne slazes sa tim - mozda siledzijskim - nacinom vodjenja opstine,

ipak sustina ostaje ista, a to je da od lokalne smouprave u najvecoj meri zavisi koliko ce se ta opstina razvijati u odnosu na njen potencijal. znaci lokalna samouprava kroz razne takse, poreze, kazne, uopste efikasnost sprovodjenja ekonomske politike razvija opsitinu.

iz onog pdv-a koje su opstine po zakonu duzne da proslede u repblicki budzet pored plata&penzija, finansiraju se preko svih ministarstava-agencija- i odredjeni razvojni projekti na nivou drzave. dakle postoji odredjena strategija razvoja, prioriteti opet ponavljam na nivou drzave.

ako nekom smeta sto se delom iz pdv-a finansira igradnja metroa u beogradu ili izgradnja vodovodne mreze u negotinu, onda lepo trebamo ne da se decentralizujemo nego jedni od drugih da se odcepimo i postanemo apsolutno samostalne drzave.

znaci na lokalnoj samoupravi je da razvija opstinu (samo njihove pare) i sve lokalne teritorije koje joj pripadaju, a na drzavi (zajednicke pare) je da odredi prema strategiji, planovima i prioritetima koliko i u kom trenutku ce sta biti finansirano u kom mestu najpre od drzavnog znacaja (kao sto su kanali, elektrane, sume, rudnici, zeleznica) pa sve do sufinansiranja projekata od lokalnog znacaja. na kraju krajeva zbog toga i izlazimo na republicke izbore.
Korisnikov avatar
By Mahnitu
Naravno da se ne slažem s takvim načinom
Korisnikov avatar
By blabla54380
ok ne slazem se ni ja u punoj meri, ne znam u stvari kako bi se ponasao. verovatno bi za pocetak osigurao samo da se postuje zakon, efikasne inspekcije, policije, bez korupcije. od 500 din koliko bi morali da platite vadjenje potvrde da ste zivi :smeh: bi uveo grejanje u lokalnom obdanistu. na nekoj drugoj strani smanjis taksu, negde povecas, nesto u nekom trenutku postane besplatno u svakom sl. ne bi mi pare zavrsavale u dzepu (mada i za to nisam siguran :smeh: mozda bi kraduckao na stino) i gledao bi da prvo ulozim u nesto sto ce donositi pare.
By Dragonite

Beograd za osnovno i srednje obrazovanje u proseku dobija 20% manje sredstava nego Vojvodina, i nesto vise od 2% od Centralne Srbije.
Na nacionalnom testiranju ucenika IV razreda osnovnih skola, deca iz Beograda su bila 8% uspesnija od dece iz Centralne Srbije i 10,2% od dece iz Vojvodine.

Sto se tice celog NIP-a - Beograd per capita dobija najmanje sredstava, malo manje od Vojvodine, dok CS dobija dvostruko veca sredstva. Iako je Vojvodina najveci donator, a Beograd drugi, sa malim zaostatkom.
Izvor?

Inače, mene ŽIVO interesuje šta rade ljudi zaposleni u Mesnim Zajednicama. Je l' to ima nekakvu praktičnu funkciju, pošto znam da tamo ne može da se vadi izvod i sl?
By Kragi
Eh pa upravo o tome ja pricam, sve njegove tvrdnje su tacne i potkrepljene cinjenicama .... :jbg:
By wilmott
Originally posted by Dragonite

Izvor?

Inače, mene ŽIVO interesuje šta rade ljudi zaposleni u Mesnim Zajednicama. Je l' to ima nekakvu praktičnu funkciju, pošto znam da tamo ne može da se vadi izvod i sl?

Referenca za ostvarene rezultate ucenika: http://www.ceo.edu.rs/images/stories/pu ... anjeIV.pdf
Referenca za izdatke: Levitas, T. and Herczynski, J., The Finance and Management of Primary Education in Serbia: Findings and
Recommendations, Development Alternatives Inc., July 2006.
Rad je povucen sa Interneta, ali ako bude trebalo, nabavice se nekako.

Za NIP guglajte sami, toga ima na Internetu. Podatke pricam iz glave, +/- nekoliko evra.
Otprilike je bilo izdaci: oko 130 evra Beograd, 135 Vojvodina, 230 Zapadna Srbija, 260 Istocna Srbija, 245 Centralna. Za prihode ne mogu da tvrdim tacno, jer je bilo podeljeno u privatizacione prihode i poreske prihode, pa je prema jednom izvoru finansiranja Beograd davao najvise sredstava, prema drugom Vojvodina, ali ukupno sve Vojvodina je davala vise, malo ispred Beograda.
By Dragonite
Zjuuu, pa ne možeš da tumačiš podatke kako tebi odgovara. Recimo, ovde vidim da deca u Užicu imaju isti uspeh kao deca iz Beograda iz srpskog i da su bolja iz matematike nego mali Beograđani, kako to objašnjavaš?

Isto tako se u radu vidi da je uspeh veći u opštinama gde je dohodak veći i nezaposlenost manja.
Originally posted by Sprinter
naravno da jeste. mozda ne u celosti ali "namet" preduzetnicima u jagodini je takodje jedan od vida borbre lokalne vlasti za razvoj opstine kojom upravlja. cak i da se ne slazes sa tim - mozda siledzijskim - nacinom vodjenja opstine,
Čoveče, to nije nikakvo siledžijstvo i borba lokalne vlasti nego kriminal. Da tebi neko dođe sutra u tvoju firmu i kaže 'daćeš nam dobrovoljno 5000 eura ili ćemo ti polomiti obe noge', je l' bi im ti dao ili zvao policiju? Isto bi bilo kad bi rekao 'nema veze što je Kristijan Golubović kriminalac, on se sad bavi dobrotvornim radom'. Pri tome se zna da je Palma deo vladajuće koalicije i da može da radi šta hoće u svom ataru. Ne možeš na osnovu pozitivnog rezultata da anuliraš kriminalno otimanje para.
Korisnikov avatar
By blabla54380
dobro covece nemoj da pucas. harambasa palma sta radi radi, drugi deo posta je bitan. nego jedno pitanje. da li ti je poznato ko glasa za palmu?
Korisnikov avatar
By Loni
Inace Dragonite, imam dobru vest za tebe.
Po najnovijem predlogu regionalizacije, koji je izasao pre neki dan u Politici, Jagodina nije s vama (Kragujevac) u istom regionu.

Ceo Pomoravski okrug pripojili su istoku.
By wilmott
Ali 'tumacis podatke kako tebi odgovara'. :vatroslava:
Korisnikov avatar
By Vel boy

- KgCS3 je izneo ozbiljnu tvrdnju, cekam konkretne argumente kako bih odgovorio.
... shto mozda implikuje da si ti iznosio i iznosish neozbiljne tvrdnje, te kako je ovo ozbiljna diskusija, mozda da malo o'ladish?.....
By wilmott
Apsolutno fantasticno. Antologijski.
By Kragi
Leon Walras:
DOK GOD JE SRBIJA CENTRALIZOVANA, BICE EKSPLOATACIJE OD STRANE BEOGRADA!
Dakle, Beograd kao glavni grad je sediste vlasti i velikih institucija .Pare se vrte u Beogradu jer je tu svako moguce predsavnistvo koje je od javnog znacaja. Sve moguce kompanije svoja predstvanistva otvaraju, i cak sele, na teritoriju Beograda Vecina tih kompanija prihode ostvaruje na teritoriji cele Srbije a porez naravno placaju Beogradu, ili bar u najvecoj meri - a ti se hvalis prilivom sredstava u drzavni budzet. Zasto nijedno ministarstvo nije preseljeno u provinciju? :)
U Vojvodini(ukljucujuci i Beograd), na primer, od privatizacije preduzeća ostaje 55 odsto (5 odsto za opštinu, 50 odsto za pokrajinu), dok u Nisu od privatizacije ostane, samo, pet. Zasto ? :)

Procenjuje se da svakog dana oko 300.000 ljudi iz unutrašnjosti dođe u Beograd da obavi neki posao. Svako od njih, osim što plati prevoz, mora u Beogradu da kupi nešto da jede, da plati parking ili kartu za vožnju... Bez hiljadarke se ne može proći. Tako se, po tim procenama, dnevno u Beograd slije 300 miliona dinara. Ukupan godišnji budžet opštine Ljubovija je oko 270 miliona dinara.

Ljudi koji zive u Beogradu, van njega ne moraju trositi novac jer imaju skoro sve :) (toliko o studiranju i studentima u Bg)
Korisnikov avatar
By blabla54380
KgCS3 beograd je glavni grad ove zemlje, centar mnogih kulturno-privrednih-politickih zbivanja. koji to vlasnik neke kompanije, recimo banke ce svoje predstavnistvo-centralu da otvori u zajecaru? oce, boli ga kurac. i koja to decentralizacija srbije ce nekog da natera da centralu otvori u kragujevcu, a ne u beogradu.

ako neka fimra ima filijalu u kragujevcu, ta filijala placa porez kragujevcu kao i sve sto je na teritoriji kragujevca placa porez kragujevcu. od te novcane mase, po zakonu svaka opstina odvaja odredjen postotak koji ide u republicki budzet.

znaci ti bi morao da odes na sajt poreske uprave ili da svratis do ekonomskog fakulteta da se raspitas kako funkcionise privreda ko kome kako i zasto placa porez. (ja bejah isto u zabludi)

zasto bi bilo koje ministarstvo bilo preseljeno van glavnog grada? oces da mi objasnis tu ideju majke ti.

i na kraju objasni mi kako ti shvatas ovu decentralizaciju. sta ce to decentralizacijom da se promeni. kako i koga ce decentralizacija da natera da napravi posao u kragujevu, a ne beogradu i sta sprecava po sadasnjoj situaciji nekog da napravi posao u kragujevu, a ne beogradu.
By Dragonite
E, niko ovde ne spori da je Beograd glavni grad, centar i sve to, niti iko ima nešto protiv ljudi koji žive u Beogradu. Ovde se diskutuje o naopakoj politici. Valjda se svi slažemo da je štetno da se u jednoj ovako maloj zemlji pravi Gotham City od glavnog grada zbog nedostatka bilo kakvih sadržaja - poslovnih, zabavnih i obrazovnih - van njega. Niti možemo niti hoćemo svi da se preselimo u Beograd, niti to tražimo, problem je u lošem poreskom sistemu koji sve vuče u centralu i još naopakijoj raspodeli - recimo, projekat rekonstrukcije Narodne biblioteke grada Beograda (republički nivo finansiranja) je od 'nacionalnog značaja' dok Narodna biblioteka grada Kragujevca jedva da dobija finansiranje i od opštine, iako ima vrednije knjige za srpsku kulturnu baštinu od beogradske (recimo, knjigu koju je Joakim Vujić potpisao i predao knjazu Milošu, ili Mirkovićev legat). No, kragujevački bibliotekari bi morali da zakažu sastanak u ministarstvu kulture, pre toga da se obrati narodnoj biblioteci Srbije, da prođu 101 adminsku prepreku da bi uopšte razgovarali sa nekim, dok je beogradskim dovoljno da se obrate Gorici Mojović koja će da urgira da se nešto finansira. E to je problem, nesređen sistem iz koga grabi kako ko stigne, nepostojanje ravnopravnosti između regiona i nedostatak bilo kakvog smislenog kriterijuma raspodele sredstava.
Korisnikov avatar
By blabla54380
naravno da je narodna biblioteka u beogradu daleko znacajnija od bilo koje druge biblioteke u srbiji, te ce se ona iz ministarstva kulture finansirati prioritetno. to sto kragujevac ne izdvaja za biblioteku u kragujecu nije problem beograda, ministarstvo kulture nema dovoljno novca da resava probleme biblioteka po gradovima u unutrasnjosti, moze da sufinanrsira eventualno.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!