Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Vel boy
Da. Zelim da vidim povezivanje izmedju Srba i Rusa na osnovama srpskih i ruskih progresivnih, socijaldemokratskih i socijalliberalnijih politichkih opcija a ne uvek i samo na osnovama ortodoksistichkog i nekog paranoidnog slavyanskog zaludjenishtva. I Srbi i Rusi mogu ako hoce postati deo savremenih zapadnih demokratija ili bar most koji istok vodi k njima. ali tu prvo treba da Rusi rashchiste s putinizmom, kgb-ovshtinom, pravoslavnim fundamentalizmom, slavyanistichkom paranojom.
I ja sam ponosan Sloven iliti Slavyan (po ruskom) ali to ne znachi da mi je to ikakva prepreka za suzivot i partnerstvo s Zapadom.
kosovski problem ce biti reshen tako shto ce Srbi Severa Kosova dobiti sushtinsku autonomiju, poboljshace se polozaji i standardi za onih par srpskih enklava juzno od Ibra, spc manastiri i crkve ce verovatno dobiti eksteritorijalnost i tako ce dobrosusedski odnosi izmedju Beograda i Prishtine biti nekako uspostavljeni.
Али то се никада неће десити. Ти Срби, ја сам убеђен, били би прогањани и малтретирани а цркве уништене и срушене! Ти манастири старији су од њихове нације а они би их порушили док си рек'о пиксла.
To kome je i kada Konuzin pretio izguglaj sam, ja ne mogu da osvežavam tvoje selektivno rusofilsko pamćenje.
Гуглао сам, нема. Бојим се да ће моје "селективно, русофилско" памћење остати ускраћено за тај непроверени аргумент.
Sve što Srbiju približava toj odvratnoj totalitarnoj državi jeste na štetu Srbije.
Ако ништа друго, та тоталитарна држава је просперитетнија од Србије! Очигледно раде нешто боље од нас. Могли би нешто и да научимо!
Sve što Srbiju odvlači od EU
ЕУ је једино решење за благодет Србије? То је комично и нетачно. Навешћу само две ствари. Уколико би Србија сада отворила границе за трговину са земљама ЕУ, привреда би нам пропала, колико сутрадан. Поред тога има и других ствари као што су одрицање од извесног степена аутономије кроз везивање своје политике за политику ЕУ и сл. Има и добрих ствари али свакако да има гомила лоших тако да ЕУ није мед и млеко каквом се представља.
Sve što Srbiju odvlači od priznanja nezavisnosti Kosova jeste na štetu Srbije.
Имаш коренито, труло мишљење које оправдаваш капом толеранције и "само моја гузица" мишљењима које расправа неће променити па се нећу ни трудити да одговарам на ово.
Само бих једну дигресију додао. Исто као што се, у већини земаља, негирање Холокауста сматра кривичним делом, а постоји и законска одредба "непријатеља државе" исто тако би код нас та категорија била преко потребна уколико желимо да хомогенизујемо народ под једном политиком. Каквом таквом, какву власт одреди али под једном политиком, која осигурава благостање СВИХ људи који живе у нашој држави!
Trenutno je jedno u interesu Srbije suzbijanje korupcije, briga o ljudskim pravima i podizanje standarda života.
Са овим се слажем али имамо власт која на лоповлук гледа као на нормалну ствар и док се не унормалимо и изаберемо људе који имају осећај личног интегритета са овим проблемима се никада нећемо изборити. Само ја бих обрнуо места бризи о људским правима и подизању стандарда.
I to se može postići samo i jedino ulaskom u EU
Ово сигурно!
By Ulix
speedygonsales napisao:
Имаш коренито, труло мишљење које оправдаваш капом толеранције и "само моја гузица" мишљењима које расправа неће променити па се нећу ни трудити да одговарам на ово.
Само бих једну дигресију додао. Исто као што се, у већини земаља, негирање Холокауста сматра кривичним делом, а постоји и законска одредба "непријатеља државе" исто тако би код нас та категорија била преко потребна уколико желимо да хомогенизујемо народ под једном политиком. Каквом таквом, какву власт одреди али под једном политиком, која осигурава благостање СВИХ људи који живе у нашој држави!
Bojim se da moje mišljenje nema veze sa tolerancijom već sa realnošću i - da - sa mojim dupetom. Zabole me uvo i za Srbe i Albance na Kosovu. Ono o čemu ja razmišljam jesu moja prava i moj standard života. Od Kosova se niko leba neće najesti.

I ja bih radije umro nego što bih se homogenizovao sa bilo kakvim narodom, a posebno sa srpskim. :katemoss:
ЕУ је једино решење за благодет Србије? То је комично и нетачно. Навешћу само две ствари. Уколико би Србија сада отворила границе за трговину са земљама ЕУ, привреда би нам пропала, колико сутрадан. Поред тога има и других ствари као што су одрицање од извесног степена аутономије кроз везивање своје политике за политику ЕУ и сл. Има и добрих ствари али свакако да има гомила лоших тако да ЕУ није мед и млеко каквом се представља.
Ukoliko bi srpska ekonomija i propala otvaranjem granica, propala bi zato što je nekonkunretna i kao takva zaslužuje da propadne. I kada propadne, onda će morati ponovo da se izgradi. Bolje i to nego ovakvo vegetativno stanje gde se ništa ne menja. (A i ne znam odakle ti ideja da bi srpska privreda propala i šta uopšte više ima da propadne?)

Ako su tog stepena autonomije mogle da se odreknu sve druge članice EU, neće ni Srbiji pasti kapa s glave.

EU nije med i mleko ona je slamka spasa.

Са овим се слажем али имамо власт која на лоповлук гледа као на нормалну ствар и док се не унормалимо и изаберемо људе који имају осећај личног интегритета са овим проблемима се никада нећемо изборити. Само ја бих обрнуо места бризи о људским правима и подизању стандарда.
I to se može postići samo i jedino ulaskom u EU
Ово сигурно!
Ljudska prava su uvek prioritet. A i ne koštaju ništa. :awesome:

A Srbija se neće promeniti bez spoljašnjeg pritiska zato što Srbija ima upravo onakvu vlast kakvu zaslužuje - nesposobnu i glupu; ali ko je glasao, dobro smo i prošli.
Dakle, Srbiji je potrebna EU da je NAUČI kako se organizuje država i kako izgleda savremeno društvi. Da je prisili da se promeni, ako treba. Jer sama po sebi ova zemlja nema kapacitet da se promeni.
I ja bih radije umro nego što bih se homogenizovao sa bilo kakvim narodom, a posebno sa srpskim.
Добро, немаш осећај припадности овом народу и то објашњава твоје ставове. Да си ово одмах написао не бих се ни трудио да одговарам. Боље да си рођен у Немачкој, четрдесетих, или у некој исламској држави, било када...
Ukoliko bi srpska ekonomija i propala otvaranjem granica, propala bi zato što je nekonkunretna i kao takva zaslužuje da propadne. I kada propadne, onda će morati ponovo da se izgradi. Bolje i to nego ovakvo vegetativno stanje gde se ništa ne menja. (A i ne znam odakle ti ideja da bi srpska privreda propala i šta uopšte više ima da propadne?)
Јесте, пропала би зато што није конкурентна. Али није конкурентна зато што, рецимо, наша прехрамбена индустрија производи за 7 милиона људи док немачка за 80 милиона. Наша привреда мора да ојача још, да осигура извоз и тако повећа број потрошача па и, када дође до уласка у ЕУ, да буде једно време поштеђена, како би се развила. Овако развијену привреду ЕУ ми би стигли за сто година.
šta uopšte više ima da propadne?
Иако је стање, у многим фирмама, нарочито државним, депресивно чињеница да имаш шта да једеш говори да ипак нешто ради. Претежно нам је угрожена аграрна привреда, пољопривреда и прехрамбена индустрија.
Ljudska prava su uvek prioritet. A i ne koštaju ništa.
Коштају, коштају. Коштају највише! Коштају едукацију, мењање националне свести укорењене дубоко у национални идентитет. Траже издвајања и траже неговање и то што су на трећем месту приоритета уопште није ниско! Код нас, уосталом, и нису толико угрожена.
A Srbija se neće promeniti bez spoljašnjeg pritiska zato što Srbija ima upravo onakvu vlast kakvu zaslužuje - nesposobnu i glupu; ali ko je glasao, dobro smo i prošli.
Тако је! Нова власт је једино решење и то можемо, ЈЕДИНО, сами да средимо. Од ЕУ можемо добити само то да нам они поставе власт коју би сами контролисали, која би, опет, ишла по њиховом интересу стављајући интерес Србије на друго место!
Korisnikov avatar
By Vel boy
speedygonsales napisao:
kosovski problem ce biti reshen tako shto ce Srbi Severa Kosova dobiti sushtinsku autonomiju, poboljshace se polozaji i standardi za onih par srpskih enklava juzno od Ibra, spc manastiri i crkve ce verovatno dobiti eksteritorijalnost i tako ce dobrosusedski odnosi izmedju Beograda i Prishtine biti nekako uspostavljeni.
Али то се никада неће десити. Ти Срби, ја сам убеђен, били би прогањани и малтретирани а цркве уништене и срушене! Ти манастири старији су од њихове нације а они би их порушили док си рек'о пиксла.
kada se tako apriori i unapred polazi s tim kataklizmichkim ubedjenostima koje sluze kao pretext da se odbije razumno reshenje, onda tako obichno i bude, nazalost.
gledaj, ja jako dobro znam da ima albanskih ekstremista i naci-shovinista koji bi se onako ponashali prema Srbima. meni je ta zalost jasna i meni to ne trebash objashnjavati. ali, ako aludirash na pogrome iz 2004-e tada su kos.albanskim ekstremistima paradoksalno ali stvarno na ruku ishli i koshtunichini srpski ekstremisti koji idu "logikom" - shto gore to bolje- srecom, sada su koshtunica, radikali i s njima povezani ochiti ekstremisti na marginama mada buchni a vlast je u Srbiji (uz sve njene mane i vrline) na Zapadu i u MZ-i ocenjena kao partnerska, proevropska i prozapadna shto chini da se i Zapad i MZ postave josh vishe od pomoci da reshenje o autonomiji za Sever Kosova zaista uspe- ali prvo to treba tako prihvatiti i odstupiti od ludjachkog koshtunichinog ustava!
i ne mozesh negirati, speedygonsales, da je sve vishe glasova na Zapadu koji pozivaju da se treba postaviti fer prema obe strane a ne samo i uvek za kos.albansku, bilo kroz ovo reshenje o autonomiji za Sever Kosova bilo kroz podelu Kosova (koja na veliku zalost vishe nije opcija u opticaju a moglo se i tako reshiti da i srpska strana nije bila ishla na sve ili nishta).

speedygonsales napisao: Ако ништа друго, та тоталитарна држава је просперитетнија од Србије! Очигледно раде нешто боље од нас. Могли би нешто и да научимо!
Rusija je toliko velika drzava i bivsha supersila da se uopshte ne bi trebala ni uporedjivati s Srbijom niti Srbija s Rusijom. Rusija se treba porediti s njoj komparabilnim drzavama i tu se vide svi zalosni zaostaci i defekti putinove Rusije. najkrace recheno.

speedygonsales napisao:
znachi ti si najblizi koshtunica-rezonu? nemamo onda shta puno da prichamo :down:
speedygonsales napisao:

Само бих једну дигресију додао. Исто као што се, у већини земаља, негирање Холокауста сматра кривичним делом, а постоји и законска одредба "непријатеља државе" исто тако би код нас та категорија била преко потребна уколико желимо да хомогенизујемо народ под једном политиком.
a rugash se npr. hrvatskom naci-shovinizmu hrvatske desnice a na istim osnovama nastupash samo na srpski nachin.......
speedygonsales napisao:

Са овим се слажем али имамо власт која на лоповлук гледа као на нормалну ствар и док се не унормалимо
da te obavestim- koshtunica, selja ilic i njihovi pajdashi vishe nisu na vlasti a kao da njihovu vladavinu upravo opisujesh. ne kazem da ZES nije za opravdane i konstruktivne kritike, ali ti speedygonsales je ochito na koju i chiju vodenicu gonish.... :odbij:
speedygonsales napisao: и изаберемо људе који имају осећај личног интегритета са овим проблемима се никада нећемо изборити.
a to su predpostavljam- aca vuchic, toma nikolic, selja ilic, koshtunica, karici, julovci, milan beko.....
speedygonsales napisao: Само ја бих обрнуо места бризи о људским правима и подизању стандарда.
ma da koga briga za tamo neka ljudska prava...... preshnije je sve samo to cushnimo tamo dole dolika.......
speedygonsales napisao:

Ово сигурно!
onda si totalno kontradiktoran jer si gore iznad rekao sve uglavnom suprotno od tog.....

poshtovanje speedygonsales, ali tolika ti je zbrka u glavi ochito da bi bilo najbolje da :bye: 'ajde 'pajki. :bye:
By Ulix
speedygonsales napisao: Добро, немаш осећај припадности овом народу и то објашњава твоје ставове. Да си ово одмах написао не бих се ни трудио да одговарам. Боље да си рођен у Немачкој, четрдесетих, или у некој исламској држави, било када...
A što bih imao osećaj pripadnosti bilo kom narodu? :puzzle:
Јесте, пропала би зато што није конкурентна. Али није конкурентна зато што, рецимо, наша прехрамбена индустрија производи за 7 милиона људи док немачка за 80 милиона. Наша привреда мора да ојача још, да осигура извоз и тако повећа број потрошача па и, када дође до уласка у ЕУ, да буде једно време поштеђена, како би се развила. Овако развијену привреду ЕУ ми би стигли за сто година.
Ako je nekonkurentna, onda neka propadne.
(Sad mi je jasno zašto sam se pomerio na onom političkom grafikonu. :lol: )
Коштају, коштају. Коштају највише! Коштају едукацију, мењање националне свести укорењене дубоко у национални идентитет. Траже издвајања и траже неговање и то што су на трећем месту приоритета уопште није ниско! Код нас, уосталом, и нису толико угрожена.
Ma kakva edukacija? Kakva svest? Sprovođenje zakona - zatvaranje i kažnjavanje fašista. To je sve što je potrebno.
Nije važno da li će u Srbalja da zaživi ljubav prema pederima i Hrvatima, bitno je da skapiraju da ne mogu nasiljem da rešavaju svoje sopstvene frustracije. A pošto zakone već imamo, kao i policiju, potrebno je samo da ona počne da radi svoj posao. Dakle, ne koštaju ništa ljudska prava.
Тако је! Нова власт је једино решење и то можемо, ЈЕДИНО, сами да средимо. Од ЕУ можемо добити само то да нам они поставе власт коју би сами контролисали, која би, опет, ишла по њиховом интересу стављајући интерес Србије на друго место!
Bojim se da ne može Srbija sama da izglasa i postavi normalnu vlast jer sve iole normalne partije u Srbiji balansiraju na ivici cenzusa.
I mislim da bi nam dobro došlo da interese Srbije malo stavimo na drugo mesto ili na sto pedeset peto mesto, a da na prvo mesto izbiju interesi građana. Dakle ne onanisanje o teritorijama, ideologijama, naciji, religiji, svetskim zaverama i tako to što slušamo svaki dan i što i ti pišeš. Već interesi građana, ono što sam već rekao - ljudska prava, standard života.
Korisnikov avatar
By Vel boy
izgleda da smo u speedygonsales-u dobili josh radikalniju verziju Sheytana. bar je Sheytan prema ljudskim pravima u Srbiji bio donekle korektan i nije bio ovako providno za tomanikolic-acavuchic-seljailic-koshtuniica-radikali...... opcije..... ah, dobili smo novog srpskog forumskog ueber-nacionalistu. :wundy:
@Vel Boy
kada se tako apriori i unapred polazi s tim kataklizmichkim ubedjenostima koje sluze kao pretext da se odbije razumno reshenje, onda tako obichno i bude, nazalost.
gledaj, ja jako dobro znam da ima albanskih ekstremista i naci-shovinista koji bi se onako ponashali prema Srbima. meni je ta zalost jasna i meni to ne trebash objashnjavati. ali, ako aludirash na pogrome iz 2004-e tada su kos.albanskim ekstremistima paradoksalno ali stvarno na ruku ishli i koshtunichini srpski ekstremisti koji idu "logikom" - shto gore to bolje. srecom, sada su koshtunica, radikali i s njima povezani ochiti ekstremisti na marginama mada buchni a vlast je u Srbiji (uz sve njene mane i vrline) na Zapadu i u MZ-i ocenjena kao partnerska, proevropska i prozapadna shto chini da se i Zapad i MZ postave josh vishe od pomoci da reshenje o autonomiji za Sever Kosova zaista uspe- ali prvo to treba tako prihvatiti i odstupiti od ludjachkog koshtunichinog ustava!
Oво није песимизам, већ говор поучен животом Срба ових десет година. Чак и нисам мислио на 2004. него на свакодневно шиканирање Срба од стране косовске полиције када иду тамо, рецимо, на посао...
Слажем се да екстремисти само одмажу и индивидуални приступ не подржавам!
i ne mozesh negirati, speedygonsales, da je sve vishe glasova na Zapadu koji pozivaju da se treba postaviti fer prema obe strane a ne samo i uvek za kos.albansku, bilo kroz ovo reshenje o autonomiji za Sever Kosova bilo kroz podelu Kosova (koja na veliku zalost vishe nije opcija u opticaju a moglo se i tako reshiti da i srpska strana nije bila ishla na sve ili nishta).
Ја то нисам приметио! Не знам која држава је рекла дајте аутономију северу Косова. Нажалост, воз за поделу Косова је отишао, а ја сам био за то и, чак, дан данас јесам да би то било компромисно решење које би задовољило обе стране.
znachi ti si najblizi koshtunica-rezonu? nemamo onda shta puno da prichamo :down: da te obavestim- koshtunica, selja ilic i njihovi pajdashi vishe nisu na vlasti a kao da njihovu vladavinu upravo opisujesh. ne kazem da ZES nije za opravdane i konstruktivne kritike, ali ti speedygonsales je ochito na koju i chiju vodenicu gonimish.... :odbij:
Не, ја апсолутно не подржавам политику било којег од горенаведених. Категоричан сам по питању тога да нама треба потпуно нова странка. Не ротација која се, по распореду, дешава, него сасвим нови људи. Имам неке сличне ставове са појединим партијама али нисам ни за једну. Гласао сам за ДС и опет бих то урадио јер су они били најнорманија опција, а опет врло далеко од добре ствари за Србију.
a to su predpostavljam- aca vuchic, toma nikolic, selja ilic, koshtunica, karici, julovci, milan beko.....
Да л' је могуће да си ме упоредио са лоповским шљамом Беком? Енивеј, не, они тек нису решење! Мада, мрзео сам СРС невиђено, али Тома се драстично променио.
ma da koga briga za tamo neka ljudska prava...... preshnije je sve samo to cushnimo tamo dole dolika.......
Није тачно! Просперитет је изнад људских права, она су одмах испод! То сам и написао! Како бих могао тако нешто да тврдим када су и моја права на коцки?
Ово сигурно!
onda si totalno kontradiktoran jer si gore iznad rekao sve uglavnom suprotno od tog.....
Ово је била иронија... :D

@Ulyx
A što bih imao osećaj pripadnosti bilo kom narodu? :puzzle:
Па да се не би осећао као тиква без корена. Не знам, то је филозофско питање. Можда да би се осећао као фин делић неке велике слагалице... Можда из поштовања према држави која те је едуковала бесплатно 12 година и нуди бесплатно студирање. Ко зна због чега су људи патриоте... Има доста разлога.
Ako je nekonkurentna, onda neka propadne.
То је хлеб наших људи, наших привредника и не може се са таквим ставовм водити политка!
Sprovođenje zakona - zatvaranje i kažnjavanje fašista.
Не можеш 60% народа да затвориш. Ово што си написао је апсолутно и моје мишљење али то није начин да се обрађује већина, то мора кроз едукацију!
I mislim da bi nam dobro došlo da interese Srbije malo stavimo na drugo mesto ili na sto pedeset peto mesto, a da na prvo mesto izbiju interesi građana.
То су неодвојиве ствари. Што је држава просперитетнија и народ ће бити!
Dakle ne onanisanje o teritorijama, ideologijama, naciji, religiji, svetskim zaverama i tako to što slušamo svaki dan i što i ti pišeš. Već interesi građana, ono što sam već rekao - ljudska prava, standard života.
Територија - људска права и сама егзистенција људи на Косову су угрожени. Дакле, овим територијалним питањем се морамо позабавити!
Идеологија - и борба за људска права и просперитет су вођени неком идеологијом.
Религија - секундарна ствар, зависи од тога да ли је народ жели или не пошто неки и право на религију сматрају основним људским правом!
ovako providno za tomanikolic-acavuchic-koshtuniica-radikali
Ово везе нема... Ја сам толико био против СРС да сам их пљувао када год сам стигао... И сада сам, да ме не схватите погрешно, против али данас је та странка пропала од кад су отишли главни егзацербатори, и овако лошег, стања.
dobili smo novog srpskog forumskog ueber-nacionalistu.
:lol: :lol: :lol: :lol:
By Ulix
speedygonsales napisao:
Па да се не би осећао као тиква без корена. Не знам, то је филозофско питање. Можда да би се осећао као фин делић неке велике слагалице... Можда из поштовања према држави која те је едуковала бесплатно 12 година и нуди бесплатно студирање. Ко зна због чега су људи патриоте... Има доста разлога.
Meni ne smeta da budem tikva bez korena. Moja domovina je ona kultura koja se razvijala na potezu od Pešte do Praga i koju Srbija dve decenije ubija u Vojvodini.

То је хлеб наших људи, наших привредника и не може се са таквим ставовм водити политка!
Ljudi će osnovati nove firme, pa će opet jesti hleb.
Не можеш 60% народа да затвориш. Ово што си написао је апсолутно и моје мишљење али то није начин да се обрађује већина, то мора кроз едукацију!
Pa i ne bih zatvorio 60% naroda, samo one koji krše zakone, a to nije 60%, to je mnogo manji procenat.

I edukacija je potrebna, ali je ona sekundarna. Poštovanje zakona i borba sa fašistima su prioritet.

Територија - људска права и сама егзистенција људи на Косову су угрожени. Дакле, овим територијалним питањем се морамо позабавити!
Идеологија - и борба за људска права и просперитет су вођени неком идеологијом.
Религија - секундарна ствар, зависи од тога да ли је народ жели или не пошто неки и право на религију сматрају основним људским правом!
OK, srpska prava na Kosovu jesu ugrožena. U to valjda nema sumnje. Ugrožena su na isti način na koji su prava Albanca bila ugrožena ranije, pa se niko nije toliko uzbuđivao.
I to nije moj problem, već je to problem Srba na Kosovu. Za svoja prava bi trebalo da se bore u svojoj državi, a to je Kosovo. Dakle, neka rešavaju svoje probleme u Prištini.
I to nije moj problem, već je to problem Srba na Kosovu. Za svoja prava bi trebalo da se bore u svojoj državi, a to je Kosovo. Dakle, neka rešavaju svoje probleme u Prištini.
Волео бих да могу да кажем, чекај па ћеш видети шта ће са тим Србима бити, али не могу то ни да изговорим. Ја знам да ће то Косово, како је већ отето, и отићи а да ће ти људи патити и страдати и за 10 година доста људи ће се питати шта се десило... Тај народ се ослања на своју домовину да му помогне и док год има држава које не признају Косово и држава које нас подржавају, не треба одустајати од њих!
By Ulix
speedygonsales napisao:
Волео бих да могу да кажем, чекај па ћеш видети шта ће са тим Србима бити, али не могу то ни да изговорим. Ја знам да ће то Косово, како је већ отето, и отићи а да ће ти људи патити и страдати и за 10 година доста људи ће се питати шта се десило... Тај народ се ослања на своју домовину да му помогне и док год има држава које не признају Косово и држава које нас подржавају, не треба одустајати од њих!
Ako pomoć šačici Srba na Kosovu podrazumeva da SVI građani Srbije pate zbog udaljavanja od EU, onda je jasno da Srbi na Kosovu nisu vredni te žrtve.
Шачица Срба - преко 100 000?
И, онда сам ја екстремиста што кажем да је требало побити више Албанаца и Хрвата у рату....
By Ulix
speedygonsales napisao:Шачица Срба - преко 100 000?
И, онда сам ја екстремиста што кажем да је требало побити више Албанаца и Хрвата у рату....
Ne kažem da ih treba poubijati, već da nije vredno da se Srbija udalji od EU zbog njih. Oni neka se bore za svoja prava u Prištini jer to je sada njihova država. Što pre to shvate, to bolje po njih.
Иста ствар, препустити их на милост и немилост Албанцима или их поубијати одмах се на исто своди.
Али, сада већ идемо у круг и враћамо се на већ констатоване ствари!
By Ulix
speedygonsales napisao:Иста ствар, препустити их на милост и немилост Албанцима или их поубијати одмах се на исто своди.
Али, сада већ идемо у круг и враћамо се на већ констатоване ствари!
Ne slažem se da je to ista stvar. Zapravo, onda bi se moglo reći i obrnuto - prepustiti Albance Srbiji, znači poubijati ih sve.
Zapravo, onda bi se moglo reći i obrnuto - prepustiti Albance Srbiji, znači poubijati ih sve.
Па, могли су да буду истребљени од '45 па на овамо али нису. Чак су толико пуштени с ланца да су сада већинско становништво и то убедљиво - 95%.
By Ulix
speedygonsales napisao:
Zapravo, onda bi se moglo reći i obrnuto - prepustiti Albance Srbiji, znači poubijati ih sve.
Па, могли су да буду истребљени од '45 па на овамо али нису. Чак су толико пуштени с ланца да су сада већинско становништво и то убедљиво - 95%.
Oh i ranije još. Dimitrije Tucović je zapravo napisao knjigu o tome još početkom XX veka.

I to "pušteni s lanca" je potpuno odvratno. Manje čitaj Ćosića, informiši se o albanskoj kulturi iz drugih izvora.
О.о
Не бих знао цифру. Тада су почели да се множе, пошто су их до тада фаворизовали фашисти.

Не кажем ја да су Албанци лоши. Њихови комунисти су, у крајњем случају, и помогли да се ослободи Косово '44. Зато је најбоље наћи компромисно решење!
Korisnikov avatar
By Dirrty
To nije srpska zemlja od pada pod Turke... čak i kada je ponovo došla pod vlast Srbije, albansko stanovništvo je već bilo većinsko!

Naučiti istoriju, pa onda srati o tradiciji i sl!
Korisnikov avatar
By 2kune
speedygonsales napisao:О.о
Не бих знао цифру. Тада су почели да се множе, пошто су их до тада фаворизовали фашисти.

Не кажем ја да су Албанци лоши. Њихови комунисти су, у крајњем случају, и помогли да се ослободи Косово '44. Зато је најбоље наћи компромисно решење!
a kako znaš ovu cifru koju si naveo? pogledaj isti izvor... možda piše... :eureka:
koliko se može ta cifra povećati za 4 godine, usred rata, gladi i tifusa? da se podsjetimo, i fašisti su tada gladovali a gdje neće oni koje oni protežiraju...

a koje bi to bilo?
@Dirty А ти мало прочитај постове па се онда јави. Ја нисам ни написао да су Срби били већинско становништво већ да су Албанци тек од другог св. рата отпочели експанзиван раст.
Али, ево, тачног податка. Око другог св. рата их је било, различити извори наводе, 50-60% да би после рата скочили на око 70%, мало ли је?
a kako znaš ovu cifru koju si naveo? pogledaj isti izvor... možda piše... :eureka:
koliko se može ta cifra povećati za 4 godine, usred rata, gladi i tifusa? da se podsjetimo, i fašisti su tada gladovali a gdje neće oni koje oni protežiraju...
Коју цифру, 1944. година и асистенција албанских комуниста? То је историја основне школе... А, горе сам одговорио цифрама!
Korisnikov avatar
By Dirrty
Prešli su 50% već krajem XIX veka... :facepalm:
Korisnikov avatar
By Vel boy
speedygonsales napisao: Oво није песимизам, већ говор поучен животом Срба ових десет година. Чак и нисам мислио на 2004. него на свакодневно шиканирање Срба од стране косовске полиције када иду тамо, рецимо, на посао...
Слажем се да екстремисти само одмажу и индивидуални приступ не подржавам!
dragi, ja nisam ni rekao da ti je to pesimizam vec bojim se kataklizmichko ubedjenje kao pretext da se odbije sada jedino razumno i realno reshenje. ja jako, jako dobro znam i svestan sam kako teshko zive Srbi na Kosovu juzno od Ibra. i ja sam jako tuzan i besan shto je u kosovskom pitanju politika vecine Zapada ostala sujetno i tvrdoglavo u kontinuitetu favorizovanja Kos.Albanaca. medjutim, treba biti fer i priznati da - da nije angazmana Zapada i MZ-e tamo, bilo bi josh i puno gore za Srbe Kosova juzno od Ibra, a od sveg losheg moze i puno gore. srpska politika mora da odstupi od kobne omche vrcenja u krug postavljene koshtunichinim ustavom kojeg je onako kapriciozno patriJotski on brze-bolje sklepao nakon shto je ubio pok. Djindjica.
i, kada Zapad vidi da je Srbija prestala s mantrom "(celo) Kosovo je Srbija, sve ili nishta...", verujem da ce Zapad onda vishe akcenta staviti na suzbijanje kos.albanskih ekstremista i na boljoj zashtiti Srba tamo.
speedygonsales napisao:
Ја то нисам приметио! Не знам која држава је рекла дајте аутономију северу Косова. Нажалост, воз за поделу Косова је отишао, а ја сам био за то и, чак, дан данас јесам да би то било компромисно решење које би задовољило обе стране.
Zapravo, EU a ponajvishe Nemachka radi na davanju autonomije za Srbe Severa Kosova. Amerika polako i stidljivo nadolazi na to takodje. Ali, preduslov ochito jeste da srpska politika prestane da ima iluzija koje daju koshtunichin ustav o Kosovu kao delu Srbije. Ostalih nezvanichnih zapadnih politichara (od Galucci-ja preko Shvarcenberga do Buseka....) i medija (od FAZ-a preko Spiegel-a do i NYT-a)koji chesto pozivaju da treba biti fer prema OBE strane josh je i vishe, treba se informisati.
i da, voz za podelu Kosova je nazalost otishao i zbog protivljenja tome od strane koshtunichinovih kad su oni bili faktor.
speedygonsales napisao:
Не, ја апсолутно не подржавам политику било којег од горенаведених. Категоричан сам по питању тога да нама треба потпуно нова странка. Не ротација која се, по распореду, дешава, него сасвим нови људи. Имам неке сличне ставове са појединим партијама али нисам ни за једну. Гласао сам за ДС и опет бих то урадио јер су они били најнорманија опција, а опет врло далеко од добре ствари за Србију.
ako je tako, ja se izvinjavam na karakterizacijama a za shto materijal si mi bio sam dao u tvom predhodnom postu. sad zvuchish neshto razumnije, ok. ali, u realnosti stanja stvari srpske politichke scene ovakve kakva je, treba birati manje zlo a to je stranke koje chine proshloizborni ZES te progresivnije manje partije koje kosntruktivno pritiskaju ZES i pomazu da ZES odrzi obecanja te da se otkloni od konzerv. ultradesnice.
speedygonsales napisao: Да л' је могуће да си ме упоредио са лоповским шљамом Беком? Енивеј, не, они тек нису решење! Мада, мрзео сам СРС невиђено, али Тома се драстично променио.
pa, taj beko je skochio prvi da poseti svog omiljenog tomu kada je ovaj gladju i zedju shtrajkovao. a tvoja retorika se skoro potpuno poklapa/la sa tominom pa si mi tako dao materijala da povezem konce.
i da, toma se promenio za fotelju, 'oce to.
speedygonsales napisao:
Није тачно! Просперитет је изнад људских права, она су одмах испод! То сам и написао! Како бих могао тако нешто да тврдим када су и моја права на коцки?
ali, nema iznad ni ispod. SVE JE TO JEDNAKO VAZNO I MORA SE RESHAVATI UPOREDO I JEDNO S DRUGIM!

speedygonsales napisao:Ово је била иронија... :D
onda josh gore. jer Ulix je tamo rekao sasvim tachnu stvar na koju ne treba ironisati.
speedygonsales napisao: Ово везе нема... Ја сам толико био против СРС да сам их пљувао када год сам стигао... И сада сам, да ме не схватите погрешно, против али данас је та странка пропала од кад су отишли главни егзацербатори, и овако лошег, стања.
k'o shto rekoh, dao si mi dovoljno materijala da ti kazem ono shto sam ti rekao. na tebi je da vidish gde si, shta si i kuda cesh.
@Dirrty Какве то везе има са било чим?

1931 60 % 27 % 13 %
1939 60 % 34 % 5 %
1948 68 % 27 % 5 %

Ево, Википедија наводи 60% док, мислим, ЦИА factbook, мрзи ме сада да тражим, наводи 52. Дакле скок од скоро десет процената после рата...

@Vel Boy

Ово остало се мање-више своди на све о чему смо причали једино бих две ствари поменуо.
Прва је та да ја нисам приметио да је нека велика сила подржавала аутономију Срба. Не знам ни шта би то, у овом конкретном случају, значило. Посебно не пошто је Ангела Меркел категорички изјавила да се морају укинути паралелне институције.
Друго што бих хтео је
ja jako, jako dobro znam i svestan sam kako teshko zive Srbi na Kosovu juzno od Ibra. i ja sam jako tuzan i besan shto je u kosovskom pitanju politika vecine Zapada ostala sujetno i tvrdoglavo u kontinuitetu favorizovanja Kos.Albanaca. medjutim, treba biti fer i priznati da - da nije angazmana Zapada i MZ-e tamo, bilo bi josh i puno gore za Srbe Kosova juzno od Ibra, a od sveg losheg moze i puno gore.
Да нема ангажовања запада, ми бисмо могли да пошаљемо нашу војску тамо и решимо ствар на њихов начин! Чак и само да пошаљемо војску а да, притом, не тежимо промени статуса Косова, наша војска би могла да заштити Србе. Колико год њихово присуство помаже, толико би њихово одсуство нама дозволило да решимо интерно сопствене проблеме!
Korisnikov avatar
By Dirrty
Tokom ratova nije u pitanju samo istrebljenje ili razmnožavanje već i migracije... ali da je postojalo međusobno poštovanje nakon toga, a ne borba za prevlast, ne bi bilo bitno pod čijom je zastavom jer bi bilo moguće slobodno kretanje i očuvanje spomenika kulture.

Kako su drugi narodi Evrope uspeli nakon tih ratova da dođu do pomirenja?
Tako što je desničarska gamad koja je dovela do toga, uklonjena, ne zamaskirana.
Ја не знам ни један случај европске државе којој је народ који је учествовао у рату на страни осовине, откинуо парче територије а да се она са тим сложила. Капирам да тако нешто нико не би могао ни да помисли да уради.

Да Албанци нису присилно прогласили независну државу, уз неки коректан дијалог могло се њима изаћи у сурет.

Само сам хтео да додам - миграција је највећи фактор насељавања Косова Албанцима! То су нацисти и радили, досељавали их са југа, сад познатијег као Албанија на Косово док су Србе истеривали и то стање је променило status quo!
Korisnikov avatar
By Dirrty
Južni krajevi zajedničke države su ušli u nju kao nazadniji, da bi izašli iz nje u duplo gorem stanju.
Ako preživljavanje nije dovoljan razlog za otcepljenje, ja ne znam šta je.

Proterivanja nakon nezavisnosti Srbije krajem XIX veka doprinela su takođe rastu albanskog stanovništva na teritoriji Kosova koje je tada bilo van nje.

Da je Srbija ikada razmišljala dugoročno, pa ne bi bila makar u pola govana u kojima je bila samo u poslednjih 100 godina.
Ма, преживљавање од чега? Њих је Милошевић мало малтретирао али без стварних последица. Није их чак ни исељавао!
Пре тога, Тито их је благосиљао, малтене...

EDIT: Није било значајнијег исељавања албанског становништва са Косова! То тврди једини америчка администрација али ја, осим код њих, тај податак нигде нисам имао прилике да прочитам!
Korisnikov avatar
By Dirrty
Misliš li da je njihov visok natalitet posledica politike ili nedostatka obrazovanja?

Misliš li da je velika nezaposlenost i kriminal posledica samo čina pobune protiv srpskih vlasti?

Edit: Ne govorim o iseljavanju sa Kosova, već o iseljavanju Albanaca sa tadašnjih teritorija Srbije na Kosovo.
Proterani tada južnije, misliš da su bili spremni da nakon svega nekoliko decenija to dopuste ponovo, kada je Kosovo došlo pod srpsku vlast?

Istorija je mnogo komplikovanija od mišljenja da je ceo svet protiv pravedne Srbije.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!