sad cu da ti skalpiram tvoj projicirani post (tipa nisam ja, vec si ti....) pa da zamantash
Originally posted by 2kune
opusti se... ovo je ipak samo forum... ako ti citiram post ne znači da sam u kontaktu s tobom, isto kao što ti nisi u kontaktu s Einsteinom ako mu citiraš teoriju ili u kontakstu s bogom ako citiraš bibliju, zar ne? radi se samo o rečenicama objavljenim na netu, na forumu, i tu je čak na raspolaganju i link na kojem, zamisli!, piše čak i "citiraj"! staršno nešto!!!
no dobro... uvijek ima pojedinaca koji su život zamjenili forumom... kao što ima i pojedinaca koji umisle da su njihove riječi samo njihove i pri tom su još sveto pismo koje se ne smije niti citirati a nekmoli ispravljati... jer su takvi po pravilu nepogrešivi poput pape...
ja sam opushten. za razliku od tebe, ne osjecam potrebu da oko 3 sata poslije ponoci (ovdje je tek oko 9 navecher, y'know) ne spavam (ili shto li vec radish I can only imagine) da bih na forumu dao zadnju. toliko ko je zivot i zivotne funkcije zamijenio forumom.
u vezi citiranja i tako kontaktiranja, sada kad to ti hocesh mijenjash plochu. a, dobro se sjecam da si prije nekoliko godina ti meni bio ochitao bukvicu kako te kontaktiram dok god te citiram a shto nisi zelio. ja nisam imao problema isposhtovati to. u chemu je tvoj problem isposhtovati to kad ti ja to isto kazem?
k'o shto rekoh, sve ti mozesh dirati i ispravljati moje, ali BEZ direktnog citiranja mene. u chemu je problem? jesi li to namjerno disrespectful ili tehnichki neverziran kako to uraditi (ako ti treba hint kako to uraditi tehnichki, nema problema, objasnit cu ti).
ne cjepidlačim samo da bih se svađao... rečenica je jasno sročena i fino piše sve... uostalom, kakve su to osobe koje se nazivaju odgovornima a kad pođe po krivu to za što su odgovorni onda viču da nisu krivi? jesi li ti možda među takvima? ja o takvima nemam preveć dobro mišljenje... jebeš odogovornost bez odgovornosti...
vidim da ti treba opet ponavljati dok ti iz dupeta ne udje u glavu, dvichak:
dakle, konkretno, ja i moja porodica iliti obitelj te ostali Srbi koji su bili ostali dijeliti istu sudbinu s ostala dva naroda u BiH (dakle, onom dijelu BiH koji ne samo da nije bio "srpska" tj. karadziceva teritorija vec je bio i napadan s te teritorije) nit' smo krivi ni odgovorni za dogadjanja devedesetih. to bi valjda i najzlonamjernijoj spodobi trebalo vishe bar toliko biti jasno. zapravo, bili smo zrtve, najprije velikosrpskog agresora (kao shto su bili i svi koji su bili zivjeli u gradu), ali i odredjenih ekstremista iz druga dva naroda.
(btw., ja da hocu, mogao bih postavljati pitanja i teme - ko ce mene i moju porodicu KOMPENZIRATI (da, da, namjerno caps-ima) za to shto smo bili trostruke zrtve i da li su kaznjeni SVI ONI TROJNI chije smo zrtve bili. dakle, da hocu, sasvim bih mogao samo postavljati ta pitanja i prichati o tome. ali, znajuci da ima daleko, daleko tezih pricha i sluchajeva porodica i da sam ja i moja porodica ipak sa pukom srecom pre(o)zivjeli i bez vecih shteta, necu prichati samo o mojoj porodici).
dalje, slichno bih postupio mislim i u Hrvatskoj tj. ostao/li bi nepobunjeni i lojalni, ali ochekivali bi opet europske standarde poshtovanja i uvazavanja dostojanstva.
dakle, sam/smo chitavim mojim/nashim zivotnim primjerom/ima pokazali ne samo da nismo ni krivi vec ni odgovorni za bilo shta shto se deshavalo devedesetih.
a ti, dvichak, bi to sve trebao vec jako dobro da znash jer sam vishe puta prichao o mojim specifichnim iskustvima. ono shto izgleda, kazem izgleda, je da to ti ne cijenish i da to nishta ne znachi po tvome. ako je tako, reci to, ali to je tvoj problem, dvichak.
shto se tiche ljudi u Srbiji, sve zavisi. oni koji su godinama devedesetih jasno i glasno protestovali protiv ondashnjeg rezima i ratova te zbog tog krvarili, su opet jasno i glasno ispunili svoju tj. njihovu odgovornost sve i ako je bila nedovoljno uspjeshna. dodatno su ju primijenili kada su s vodjstvom pok. dr. Djindjica konachno srushili onaj poznati zlochinachki rezim 2000-e te porazili koshtunicu-ilicevce-shesheljevce prije godinu-dvije. odgovornost takodje, to sam isto vishe puta vec rekao, je i dalje vazna i traje u smislu onemogucavanja i suzbijanja ideologija i politika (tj. shesheljevske-smiloshevicevske-koshtunichinovske-rkaradzicevske-marticevske ili njima slichne) u srpstvu da ikada vishe zajashu na kormilo vlast ni moci u Srba, kao i, svakako najvaznije, kaznjavanje preostalih zlochinaca i recidiva.
vrlo slichno je sve sa odgovornosti i hrvatskog naroda ili bilo kog naroda na ovoj planeti koji ima ili povijest ili recidive nacistichko-fashistichkih rezima/elemenata i kroz to zlochina i/ili genocida pochinjenih u "njihovo ime".
STOGA, vidish, sve isto ili vrlo slichno onom shto govori Jaspers sem termina politichka krivnja, bolje politichka odgovornost.
vidima ja da ti o ovoj temi razmišljaš kao o svojoj političkoj kampanji pa te zanima i tko koga podržava i tko se s kim, kako veliš, "svađa"... osobno mislim da je takav pristup malko neozbiljan za osobu tvojih godina... ali opet, godine nisu nikakav garant emocionalne i duševne zrelosti... ali ja te svejedno uvijek volim i poštujem kao osobu i ne ostavljam te samog u sveprisutnom prisilnom monologu...
ma, slabo vidish. zapravo, sve samo izgleda da se to na tebe odnosi.
zashto je neozbiljno upitati te gdje su oni koji podrzavaju bash tvoje tumachenje (koje je eto "tako razlichito" od mog) koje toliko bash ti poshto-poto promichesh? pa ti si taj ovdje koji dogmatski terminoloshki postavlja stvari, a josh ni ne nudish primjene eto bash toga s npr. hrvatske strane (
sic! ), ukoliko hocesh konkretno prichati, (vidim da si krajnje konkretno vec pitao pitanja na koje ja nisam imao problema josh konkretnije odgovoriti ti).
Hint svima koji imaju potrebu da priznaju svoju odgovornost ali ne i svoju krivnju:
Ne bojte se, nitko nikada neće tražiti od vas da snosite moralnu i krivičnu krivicu za ono što je napravio netko drugi. Ali, dokle god postoji kolektiv bez kojeg se zločin može ili ne može ostvariti, dotle će biti i kolektivne krivnje tog kolektiva. Ali pogrešno je takvu situaciju definirati sintagmom 'odgovornost bez krivice' jer je ona i filozofski i semantički i pravno apsurdna bez dodatnih epiteta. A ja u svom postu samo upućujem na tih par epiteta, bez ikakvih primisli da bih ikojeg pojedinca više opteretio kolektivnom krivnjom nego je on spreman prihvatiti svojom dosadašnjom formulacijom.
I kakve to pak veze ima lično sa velebilje boyem on će nam jamačno svima napisati u svom sljedećem postu u velebnoj potrazi za uvažavanjem, podržavanjem a možda jednom čak i glasovima...
sve vec replicirano i objashnjeno s moje strane.
samo josh mogu predloziti ti da ovo malo puno vishe raspravljash s mnogima u entitetu RS ili bivha-ne bivsha HR Herceg Bosna ili kako se samo kozmetichki zove vecinski hrvatski dio entiteta FBiH (a ni vecinski boshnjachki dio entiteta FBiH nije na odmet posjetiti). ako iko treba da vishe razmishlja i slusha o svemu ovome- to su ti mnogi ljudi tamo koji se diche etnichko-vjersko-nacionalnostranachkim "vecinstvom i chistunstvom" u ta dva entiteta i bilo kog dijela entiteta nestabilne BiH.