Originally posted by Sprinter
i dokle cemo tako u krug? jel ta pobuna protiv dana zalosti kao neka osveta za prajd, sta? znaci sustinski ni kod koga ne postoji razumevanje-postovanje, vec jedno najobicnije licemrje s obe strane.
a za ovo drugo je potpuno bespredmetno pricati. pa normalno da je od tih 85% vernika cenim manje od 5% zaista i potreseno i zaista oseca zal. davanje minuta cutanja na nekim skupovima za ljude koji su poginuli pre 50-100-200 godina je forma kojom se izrazava neko postovanje, a ne zaista i zalenje koji ljudi osecaju kad im neko blizak "ode". znaci uopste nije pitanje zala sto je patrijarh umro u cvetu mladosti.
Suština je u tome da ako 85% stanovništva nema razumevanje za moju potrebu, koja nije ništa gora ili bolja od njihove potrebe, ja ne osećam potrebu da uvažim njihove. Jer ako ja ne moram da paradiram, ne moraju oni ni da nariču za mrtvim patrijarhom. Ili neka to rade u svoja četiri zida, ako ništa drugo. Ne moram ja da gledam te nekrofilske perverzije, fuj. (Dve stvari se teško mogu porediti, ali poenta jeste u uvažavanju potreba.)
I uostalom, patrijarh ne zaslužuje tri dana žalosti jer nije bio državnik, jer nije poginuo u nekakvoj velikoj nesreći, nije ga ubio neki fanatik, nije poginuo mlad pa da kažemo da smo svi u šoku i iznenađeni, nisu ga na smrt umlatili huligani jer je govorio stranim jezikom, a na kraju (a to ispada svetogrđe reći) taj čovek nije bio nikakav svetac; možda je bio glup, pa su drugi pisali njegove govore i njegove knjige, možda je bio slep i gluv, pa nije video šta mu radi sveštenstvo, možda možda možda možda. Evo šta je, između ostalog, njegovo zaveštanje:
http://www.e-novine.com/srbija/32282-en ... acije.html Zaista misliš da ovi stavovi zaslužuju tri dana žalosti i državnu afirmaciju? Njegova mizoginija i njegov odnos prema devedesetim ne smeju da se afirmišu, jer su, vrlo prosto rečeno - opasni i pogrešni. I tu bi trebalo da uskoči država, ali je država sa sve Smorisom Tadićem prezauzeta uvlačenjem u opštenarodni šupak sa ovom paradom narikanja i kičeraja.
Razumem i uvažavam gubitak koji vernici osećaju, ali ovaj čovek naprosto nije zaslužio tri dana žalosti (niti bi ih želeo, ako je zaista bio skroman kakvim se predstavljao).