- 15 Nov 2009, 16:22
Vrlo je važno ko je novi patrijarh -- Sinod se u poslednje vreme popravio i jasno je da je umerenija i "progresivnija" struja prevladala -- to smo videli na primerima Bajdenove posete Gračanici i slučaja Crna reka. Nadamo se da će i patrijarh biti iz ove koterije, jer ćemo imati daleko fleksibilniju i moderniju Crkvu. No, kako je društvo u Srbiji dominantno sekularno baš zbog toga što je "folklorno pravoslavlje" rasprostranjeno odnosno zato što su i kler i pastva u stvari "dekadentni" (sa pozicija "čistog svetosavlja", odakle ih kritikuju pravoslavni fundamentalisti koliko i Biljana Cincarević, članica LDP), ja verujem da će i dalje ta vrsta ideologije preovladavati: slavim slavu a posle drkam preko SMS chata na nekoj lokalnoj televiziji. I dok je tako, dobro je!
Originally posted by SimorPa SPC je takva kakvi i demonstranti -- samo je Pavle bio nosilac simboličke moći ideologizovane pravoslavizacije građana, te je kao takav i mogao da interveniše. Elem, ti isti demonstranti u tzv. "građanskom protestu" bili su regrutovani od strane upravo najmračnije desničarske politike, pa nije ni čudo što su vikali "Slobo pizdo Krajinu si izd'o", a policiji poručivali "Idite na Kosovo". Lideri tog protesta kasniej su se uglavnom učlanili u Liberalnu stranku Nikole Miloševića, koja danas rehabilituje Milana Nedića. Zato je, naravno, SPC i intervenislala -- podržala je svoje političke saborce, tako da nikakve velike misterije tu nema.
Da i meni je to bilo potresno. Naime, pitao sam se kakva je to sila Srpska pravoslavna crkva, kada njen šef može da probije policijski kordon, isti onaj kordon koji je pre toga mlatio građane i građanke i koji ne da nije mogao da bude probijen nego je fizički ugrožavao ljude. Da, jeste potresno da u jednoj sekularnoj državi patrijarh može da probije kordon, a desetine hiljada građana ne mogu.
Ne plašim se novog patrijarha, jer će on svakako biti konzervativan -- to je preovlađujući trend u crkvi, u crkvi koja odbija da napravi bilo kakav pomak, bilo kakvo saobražavanje duhu vremena, koja tvrdoglavo ostaje ukamenjena, praveći time štetu i sebi i društvu koje ju je postavilo za nezvaničnog moralnog i političkog autoriteta. Jedan čovek, ma kakav jastreb bio, ne može da poremeti stvar ukoliko nema podršku čitave jedne hijerarhije.
Vrlo je važno ko je novi patrijarh -- Sinod se u poslednje vreme popravio i jasno je da je umerenija i "progresivnija" struja prevladala -- to smo videli na primerima Bajdenove posete Gračanici i slučaja Crna reka. Nadamo se da će i patrijarh biti iz ove koterije, jer ćemo imati daleko fleksibilniju i moderniju Crkvu. No, kako je društvo u Srbiji dominantno sekularno baš zbog toga što je "folklorno pravoslavlje" rasprostranjeno odnosno zato što su i kler i pastva u stvari "dekadentni" (sa pozicija "čistog svetosavlja", odakle ih kritikuju pravoslavni fundamentalisti koliko i Biljana Cincarević, članica LDP), ja verujem da će i dalje ta vrsta ideologije preovladavati: slavim slavu a posle drkam preko SMS chata na nekoj lokalnoj televiziji. I dok je tako, dobro je!