Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
Originally posted by Simor
Da i meni je to bilo potresno. Naime, pitao sam se kakva je to sila Srpska pravoslavna crkva, kada njen šef može da probije policijski kordon, isti onaj kordon koji je pre toga mlatio građane i građanke i koji ne da nije mogao da bude probijen nego je fizički ugrožavao ljude. Da, jeste potresno da u jednoj sekularnoj državi patrijarh može da probije kordon, a desetine hiljada građana ne mogu.

Ne plašim se novog patrijarha, jer će on svakako biti konzervativan -- to je preovlađujući trend u crkvi, u crkvi koja odbija da napravi bilo kakav pomak, bilo kakvo saobražavanje duhu vremena, koja tvrdoglavo ostaje ukamenjena, praveći time štetu i sebi i društvu koje ju je postavilo za nezvaničnog moralnog i političkog autoriteta. Jedan čovek, ma kakav jastreb bio, ne može da poremeti stvar ukoliko nema podršku čitave jedne hijerarhije.
Pa SPC je takva kakvi i demonstranti -- samo je Pavle bio nosilac simboličke moći ideologizovane pravoslavizacije građana, te je kao takav i mogao da interveniše. Elem, ti isti demonstranti u tzv. "građanskom protestu" bili su regrutovani od strane upravo najmračnije desničarske politike, pa nije ni čudo što su vikali "Slobo pizdo Krajinu si izd'o", a policiji poručivali "Idite na Kosovo". Lideri tog protesta kasniej su se uglavnom učlanili u Liberalnu stranku Nikole Miloševića, koja danas rehabilituje Milana Nedića. Zato je, naravno, SPC i intervenislala -- podržala je svoje političke saborce, tako da nikakve velike misterije tu nema.

Vrlo je važno ko je novi patrijarh -- Sinod se u poslednje vreme popravio i jasno je da je umerenija i "progresivnija" struja prevladala -- to smo videli na primerima Bajdenove posete Gračanici i slučaja Crna reka. Nadamo se da će i patrijarh biti iz ove koterije, jer ćemo imati daleko fleksibilniju i moderniju Crkvu. No, kako je društvo u Srbiji dominantno sekularno baš zbog toga što je "folklorno pravoslavlje" rasprostranjeno odnosno zato što su i kler i pastva u stvari "dekadentni" (sa pozicija "čistog svetosavlja", odakle ih kritikuju pravoslavni fundamentalisti koliko i Biljana Cincarević, članica LDP), ja verujem da će i dalje ta vrsta ideologije preovladavati: slavim slavu a posle drkam preko SMS chata na nekoj lokalnoj televiziji. I dok je tako, dobro je!
Korisnikov avatar
By starsailor
gledam sada vesti i nije mi jasno zasto oni popovi i monasi placu, ako vec veruju u zadgrobni zivot i u to da ce on u raj.
zato su meni protestanti simpaticniji. nema te jezive slike.
Korisnikov avatar
By Mariška
Originally posted by Kid_A

gledam sada vesti i nije mi jasno zasto oni popovi i monasi placu, ako vec veruju u zadgrobni zivot i u to da ce on u raj.
zato su meni protestanti simpaticniji. nema te jezive slike.
Ne plaču oni što žale njega, već im je žao sebe, što ga više neće videti.
Korisnikov avatar
By Mars
Mene čudi da do sada nije bilo prilike da se postavi sebi to pitanje...

Oplakivanje prošlog pape kod katolika recimo, Indira Gandi koja spaljuje svog mrtvog sina na obali reke itd itd...

Ni oni nisu skakali od sreće tom prilikom iako ih religija uči i drugom životu i drugom svetu osim onog koji vidimo oko nas.
By Hans
Sit ei terra levis...
Korisnikov avatar
By spliff
Originally posted by Dušan Maljković

Pa SPC je takva kakvi i demonstranti -- samo je Pavle bio nosilac simboličke moći ideologizovane pravoslavizacije građana, te je kao takav i mogao da interveniše. Elem, ti isti demonstranti u tzv. "građanskom protestu" bili su regrutovani od strane upravo najmračnije desničarske politike, pa nije ni čudo što su vikali "Slobo pizdo Krajinu si izd'o", a policiji poručivali "Idite na Kosovo". Lideri tog protesta kasniej su se uglavnom učlanili u Liberalnu stranku Nikole Miloševića, koja danas rehabilituje Milana Nedića. Zato je, naravno, SPC i intervenislala -- podržala je svoje političke saborce, tako da nikakve velike misterije tu nema.
lideri "tzv gradjanskog" protesta, da podsetim, bili su:

vesna peshitj, vuk drashkovitj i zoran djinditj
chedomir jovanovitj
Korisnikov avatar
By 2kune
bože kakva li neukusa! :egzorcist: stare bradonje nevješto hine da plaču poput baba narikača amaterki... :drama:
Korisnikov avatar
By spliff
bash neveshto
mene je sramota bilo da to gledam
Korisnikov avatar
By Mars
Mogu da zamislim...

Transfer neprijatnosti.

Neću da gledam.
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
Originally posted by spliff

lideri "tzv gradjanskog" protesta, da podsetim, bili su:

vesna peshitj, vuk drashkovitj i zoran djinditj
chedomir jovanovitj
Da, a ova trojica, a kojima je V. Pešić u koaliciji bila, su krunski eksponenti četničke rehabilitacije, verni podržavaoci Mladića i Karadžića. Ili se i to u opštoj kulturi zaborava i revizionizma negde smelo s uma?

Mislio sam naravno na SP '96/'97. Možda sam nešto pobrkao, ali čini mi se je tada bio taj čuveni kordon pred kojim je plesala i Sonja Vukićević, jedna od naših najvećih umetnica (iako sa njom ne delim politiku).
Korisnikov avatar
By Sunce
Moja baka ga je poznavala. Druzili su se u Prizrenu. :)

Neka pociva u miru.
Korisnikov avatar
By Mars
Jel se samo družili? Možda ti je deda čoveče!!

Idi traži svoj deo, ne daj da te prevare!
Korisnikov avatar
By wlan
Marse ODVRATAN si na celoj temi!Ako ne cenis lik i delo pokojnog Patrijarha,to je tvoje pravo ali onda postuj oecanja nas koji smo ga voleli pa se ne proseravaj i ne budi sarkastican!Hajde,lepo te molim,ok?
Korisnikov avatar
By Mars
Forum nešto brljavi od jutros, moguće je da nisu svi moji postovi došli do tebe.

Ako pak jesu i ti ne vidiš da sam takođe poštovalac lika i dela upokojenog patrijarha, onda je to već problem.

Treba naravno uzeti u obzir i to da sam ja tebi ODVRATAN na svakoj temi, ne samo na ovoj, pa je i to obojilo tvoju percepciju ovde.

Ono što ti nazivaš sarkazmom i proseravanjem je moja životna filozofija: ismevajmo Smrt da bismo slavili Život, i na to imam pravo koliko i drugi sa konvencionalnim pristupom žalosti.

Ali pošto ti moje prisustvo ovde izuzetno smeta, mogu i da se sklonim, nikakav problem.

Slika
By VikiN
"gledam sada vesti i nije mi jasno zasto oni popovi i monasi placu, ako vec
veruju u zadgrobni zivot i u to da ce on u raj..."

"U ime samilosti, želim mu da pakao nije toliko strašan kao što njegova
religija tvrdi. :opatica: "

"Amfilogije Radović je danas najsrećniji čovek u Srbiji."

"...Bice tu zestokog sukoba,kopanja i rukama i nogama ne bi li se doslo na
njegovo mesto."

Potpisujem sve gore navedene citate. Po prirodi sam skeptik no nadam se da će na čelo SPC doći neko savremenijih shvatanja i sa više razumevanja za LGBT populaciju. Amfilohije i Filaret sigurno ne!
Korisnikov avatar
By KiWi
Originally posted by VikiN
Po prirodi sam skeptik no nadam se da će na čelo SPC doći neko savremenijih shvatanja i sa više razumevanja za LGBT populaciju.
I ja se nadam ... :fige: ...

Amfilohije sad plače na Pinku ... Treba da bude srećan, po filozofiji koju propovedaju za Pavla nema više mučenja, i sad može samo bolje da mu bude ... Eto koliko popovi veruju :D
Korisnikov avatar
By istok
Nemam neka posebna osecanja povodom smrti patrijarha, ali mi smeta to sto je proglasena trodnevna zalost od stane Vlade. To govori koliko se nista znacajnije nije promenilo u odnosu SPC i politickog vrha. Niti ce ikada, verovatno.
By Simor

Pa SPC je takva kakvi i demonstranti...
Ne bih ja tako lako otpisivao učesnike građanskog protesta i proglašavao ih vojnicima jedne ideologije. Ipak je tu bilo građanskog bunta, građanske hrabrosti.

Vrlo je važno ko je novi patrijarh...
Kako god. Meni je važno da crkva dobije svoje mesto koje joj pripada u ovom društvu. Ako ona odgovara na duhovne potrebe većine građana ove zemlje (iako se slažem da je u većini slučajeva u pitanju folklorni pristup), ja nemam problem sa tim. Ono što se meni ne dopada jeste što Vuk Jeremić svako malo ide u Sinod na konsultacije (blisko mi je pameti da ide na konsultacije kod Sonje Licht; em je njen bivši učenik, em žena ima nesumnjivi ugled u međunarodnoj zajednici i, čini mi se, dobro poznaje međunarodne prilike, a i deo je vlasti kao član Odbora za evrointegracije ili kako se već zove), ne dopada mi se proglašavanje trodnevne žalosti u čitavoj zemlji, k'o u vreme Tita (btw, pitam se, pitam: da li manastiri na Kosovu neprestano zvone samo zbog žalosti ili tu ima i onog "Kobasicijada" sindroma - naime, danas su izbori, pa da se kosovski Srbi podsete kako nikako ne treba da izlaze na izbore te kako će se njihovom svakodnevicom i dalje baviti građevinac Artemije), ne dopada mi se što je mišljenje Crkve relevantno kada je u pitanju Zakon protiv diskriminacije ili Statut Vojvodine, kao da u ovoj zemlji nisu bili izbori i kao da građani nisu izabrali neke svoje predstavnike kojima je posao da se bave takvim stvarima (dakle, nije problem mišljenje, nego relevantnost tog mišljenja koja omogućava da se čak i zakonske odredbe zajebu jer je nekom iz crkve tako dunulo), i naravno ne dopada mi se trend nametanja crkve kao jedinog nosioca srpske kulture i duhovnosti jer je srpski narod itekako imao reprezenata svoje kulture i duhovnosti i van ideoloških okvira onoga iz čega je Dositej Obradović pre podosta desetina godina pobegao glavom bez obzira, oslobađajući svoj um od zvona i praporaca.
Korisnikov avatar
By Insorcer
Originally posted by wlan
Ako ne cenis lik i delo pokojnog Patrijarha,to je tvoje pravo ali onda postuj oecanja nas koji smo ga voleli pa se ne proseravaj i ne budi sarkastican!Hajde,lepo te molim,ok?
:klap:

..evo vas dan samo crnim krejonom crtam suzne ochi!

:gotika:
Korisnikov avatar
By gorilica
Neka mu je laka zemlja i spokoj mu dushi.
Za mene lichno, ovo je tuzan dan. Dan kada je mozda najchistija dusha medju srbima prekinula svoj boravak na zemlji.
Otishao je jedini chovek medju sveshtenstvom koga sam poshtovao i na neki svoj nachin voleo.
Korisnikov avatar
By Paki
P l a č
A m f i l o h i j a
R a d o v i ć a

''

Inače, ova, nazovimo je, integralna verzija Amfilohijeve žalosti je skraćena kasnije i na samom RTS-u i na B92 (izbačeno početno zaplakivanje).
Korisnikov avatar
By Loni
Originally posted by gorilica

Neka mu je laka zemlja i spokoj mu dushi.
Za mene lichno, ovo je tuzan dan. Dan kada je mozda najchistija dusha medju srbima prekinula svoj boravak na zemlji.
Otishao je jedini chovek medju sveshtenstvom koga sam poshtovao i na neki svoj nachin voleo.
Ne znam šta bih rekao na ovu temu
Samo bih istakao da potpuno drugačije vrednujem ,,čiste duše'' i ,,pozitivce''.

Po mnogima najbolji ljudi su oni pitomi, tihi, koji se ne zameraju nikome, koji ćute i zrače nekom blagošću i toplinom... Koji su sa svima dobrice...

E pa za mene nije tako.
Da li zato što sam oboleo od holivudizma, il' zbog nečeg drugog, za mene je sinonim dobrote i pozitive ČOVEK-BORAC - SUPERHEROJ.
Onaj, ko otvoreno konstatuje zlo i hrabro mu se suproststavlja i kad je to nepopularno.

Ponovo ću se vratiti na primer mog gimnazijskog odeljenja. Imali smo negativca (B), koji je maltretirao sve redom, tražio pare za užinu, cigare, iživljavao se i vređao.

Imali smo dečaka (M), koji se ni njemu niti ikome nije zamerao. Samo je ćutao i niko ga nije dirao, ali je time i legitimisao agresiju dečaka B.
Čim se ne suprotstavljaš zlu ti ga legitimišeš.

Da si bilo kog u razredu pitao ko je najbolja dušica, svi bi rekli on.

A imali smo mene i par devojake, koji smo se jedini otvoreno suprotstavljali pošasti i najebavali od njega, dok ostali ćute.

E za mene je to pozitiva.
Revolucionarno, otvoreno i hrabro suprostavljanje nepravdi. Kad kreneš na ale i vrane po cenu i da najebeš.

Iz ovog proizilazi da ne vrednujem mnogo rad patrijarha Pavla.
Da je otvoreno progorovio o ratovima, i kritikovao neke stvari s naše strane,
drugačiuje bih mislio.

Da se otvoreno suprostavio ideji da Srpkinje ostanu na Kosovu i rađaju što više i time budu žrtvovane zarad srpstva, bilo bi drugačije (Ali je on ovu ideju i ustoličio).

Da je otvoreno izneo stavove protiv maltretiranje gejeva i homofobije, i tu bi dobio pluseve.

Ali ništa od toga. On je bio kao dečak M.

Mali, tihi, pitomi dekica, koji je o svemu ćutao, a iza takvog simbola, crkvenjaci su mogli da rade bukvalno sve.
Da su Bagzija proglasili za sveca, Legiju za velikomučenika, a bundu Biljane Plavšić za oreol svetosti, sumnjam da bi podigao glas.

Mnogi vrednuju i takve ,,blage'' karaktere.
Kod mene prolaze superheroji.
Ne moraš baš da si Supermen il Betmen, al' svaki prkos nepravdi, manji od Robin Hudovog, smatram nedostojnim kovanja u zvezde.
Korisnikov avatar
By Vel boy
izrazavam moje iskreno saucheshce povodom smrti patrijarha a svetovnog imena Gojka Stojchevica tako shto cu se ponajvishe sloziti s odlichnim postovima Simora i Lonija i svime onim shto su rekli i poruchili u ovoj temi.
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by Mars

Jel se samo družili? Možda ti je deda čoveče!!

Idi traži svoj deo, ne daj da te prevare!
Baka mi je pricala da je Pavle, tj. Gojko imao devojku koja je umrla od upale pluca, i da se onda zamonasio. Nije mi deda, ali sam ja idem njegovim stopama, postajem monahinja Suncanija.
Korisnikov avatar
By 4ndr01d
Meni je strasno zao zbog njegove smrti.

sad 3 dana nece biti niceg na TV-u. :(
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by Sunce

Baka mi je pricala da je Pavle, tj. Gojko imao devojku koja je umrla od upale pluca, i da se onda zamonasio. Nije mi deda, ali sam ja idem njegovim stopama, postajem monahinja Suncanija.
To je duh :)

Znam za to za devojku....NIN je objavio specijal za njegov 90. rođendan, tamo sam čitao.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!