Originally posted by arwen_evenstar
ko te je cuvao dok si se igrao elektricara sa 5 godina?
ne znam, moj stav je da nasilje nije adekvatna vaspitna metoda u bilo kom slucaju vec odrazava nemoc roditelja da dopru do svog deteta i usmere ga. ostavilo posledice ili ne, sigurno postoje bolji i efikasniji metodi od primene agresije
Oba roditelja. Njihov propust, ali ih ne krivim uopšte pošto je Denis Napast u odnosu na mene bio dete za primer.
I šta sad - pošto su oni krivi, nije trebalo ja da snosim nikakve posledice?
I misliš da dete u odredjenom dobu ima mehanizme učenja na osnovu analogija, tipa:
puklo je i zadimilo se kada sam rasturio uključeni radio - da li će da pukne i da se zadimi kada isto to uradim na televizoru? Niti bih sam došao do tog zaključka niti bi nešto pomoglo da mi oni kažu, samo bih čekao sledeću priliku da uradim to (pošto ni na efekat pretrpljenog straha i Pavlovljev refleks u mom slučaju nisi mogao računaš). Dakle: dobio sam batine, i krenuo da rukujem električnim uredjajima isključivo preko dostupnih komandi, a kada bi se nešto pokvarilo nisam ja žurio da popravim nego bi se čekao majstor.
Preduga priča već sada...
Ovo mi nije prvi put da sam u situaciji kada ljudima sa strane izgleda ne samo da opravdavam, već i propagiram batine kao metod. Daleko od toga.
Da nasilje radja nasilje...kod dece sa ulice, u kontrolisanim sredinama - da. U porodici...ako dete vidi da otac duži period tuče majku, velika je šansa da će i on kad poraste to da uradi svojoj ženi. Što se kasnije sopstvene dece tiče, model ponašanja se ne prenosi tako jednostavno.
Bio je jedan divan list, "Politikin Zabavnik" i u njemu stalna rubrika "Batine koje se pamte". Ne znam da li je zakonom bilo zabranjeno tući decu u to vreme, ali se eto slobodno pričalo o tome. Zanimljivi slučajevi, zanimljive situacije, razni
Zločini i Kazne...Pisali odrasli ljudi, setnim tonom i najlepšim uspomenama na svoje roditelje, bez trunke osude i nerazumevanja. I u životu nisu uradili ništa slično onoj deci iz spota gore.