Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By 2kune
interesantne reakcije... forumski hrvati o zločinima su rekli sljedeće:
Originally posted by Stripi

Najtragičnije od svega jest to što Haag u čitavom slučaju nije tražio prave krivce, jer, svako normalan ne spori da su se zločini dogodili, a i sama država je poslala one za koje misli da ih se treba riješiti dok su pravi krivci i pravi zločinci skoro do jučer sjedili u vrhu HDZ (ili su njegovi utemeljitelji) te su još uvijek ili na funkcijama ili uspješni poduzetnici.
Originally posted by 2kune

Osjećam da postoje brojne nelogičnosti i to mi nimalo nije drago...
Nemam nikakvih problema s osudom udruženog zločinačkog poduhvata. Zločini su se dogodili, oni su fakti, i za njih odgovorni trebaju odgovarati.
Ono što me smeta jest prije svega izbor generala. Zločini su se odvijali po čitavom oslobođenom teritoriju a ne samo na teritoriju pod Gotovininom odgovornošću.
Prekomjerno i neselektivno granatiranje se po svim sudskim vještacima u procesu nije dogodilo. Po izvještaju komisije stručnjaka UN-a koja je izišla na teren 3. dan nakon oslobođenja Knina, nikakvo granatiranje nije se dogodilo. Akashi izjavljuje da prekomjernog i neselektivnog granatiranja nije bilo. Tužitelji kao dokaz prekomjernog i neselektivnog granatiranja spominju jednu jedinu civilnu žrtvu. Brojne novinske ekipe strane i domaće snimaju Knin nakon ulaska HV-a i tih snimaka prepun je net. Kuće su bezočno opljačkane ali im se krovovi crvene netaknuti.
Istovremeno, prema istom sudu, prekomjerno i neselektivno granatiranje nije se dogodilo u Vukovaru i za onakav izgled Vukovara nitko nije odgovoran, ni osobno ni zapovjedno.
Nadalje, general Čermak, koji zapovjeda vojnom policijom čija je dužnost uvesti zakon i red, nalazi se u Kninu upravo u vrijeme izvršavanja najvećih zločina. Ali on je pušten. Dok je Gotovina, koji se u to vrijeme nalazi 30 km od Banjaluke, za te zločine kriv. Fakat ću morati ponovno pročitati sve one romane Agate Kristi... :neznam:
Postavlja se logično pitanje zbog čega sud ne poštuje fakte i izjave sudskih vještaka i svjedoka. Neće li ova osuda završiti kao Blaškićeva?
Originally posted by erkondisn

tu se slazem nit sam ikoga opravdavao. Srbima iz RSK je spriječen povratak kućama i stanovima, bilo da su te kuće bile spaljene, bilo da su u iste naseljene neke druge hrvatske obitelji (+ sto dobro znamo da su mnogi bili i ubijeni) i za to definitivno treba netko odgovarati. s obzirom da su i tudjman i susak mrtvi, tu je ostao gotovina i osudjen je zbog sudjelovanja u tom planu. i tu stavljam tocku. bolesno mi je vise prepucavanje na ovu temu, i to u 2011.
A vaša većinska (99,99999%-tna) reakcija na forumske hrvate jest da su oni crni ustaški nacionalisti i da negiraju zločine. Otkud to?
Gdje su postovi u kojima hrvatski forumaši negiraju zločine?
Gdje su postovi u kojima hrvatski forumaši negiraju udruženi zločinački pothvat?
Gdje su postovi u kojima forumski hrvati negiraju zločinačku ulogu Tuđmana i državne vrhuške u zločinačkom pothvatu?
Zbog čega su to hrvatski forumaši na ovom forumu crni ustaše i nacionalisti?
Jer imaju drugačiji podatak o nacionalnom sastavu krajina?
Jer imaju drugačiji podatak o onome što se u tim krajinama dešavalo?
Jer imaju neposredno iskustvo žrtve velikosrpske agresije?
Jer imaju neposredno iskustvo velikosrpskog etničkog čišćenja?
Jer imaju neposredno saznanje što se u Hrvatskoj događalo?
Jer im je Oluja stubokom promjenila život neovisno o etničkom čišćenju i udruženom zločinačkom pothvatu?
Jer imaju sumnje da su pravi krivci za udruženi zločinački pothvat još na slobodi?
Jer imaju sumnje da presuda nije dovoljno čvrsta?
Ako je za vas sva povijest i sadašnjost balkana, svijeta i univerzuma isključivo u Jasenovcu i Oluji i to isključivo u onome što se događalo tu samo srbima i nikom drugom, onda je zaista svak onaj tko napiše bilo što drugo osim toga crni ustaša i nacionalista. Ta što bi drugo i mogao biti?
Na ovoj temi jasno se pokazalo tko nije u stanju razumno promotriti stvari i tko nije u stanju o njima voditi dijalog te tko je zapravo žrtva propagande.
Ova tema toliko je prepuna jezika mržnje, mi-vi podjela, nacionalnih generalizacija, poturica, ustaša i četnika da me jako podsjeća na ovo:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=L26QurCt ... re=related[/youtube]

Naprijed forumski naprednjaci! :rock: Beogradski trgovi vas čekaju. Pridružite se svojim hrvatskim kolegama s Jelačić placa. :kolo:
Korisnikov avatar
By Gollum
@ 2kune

ono shto vecini ljudi u Srbiji i vecini Srba ( ne samo na forumu nego inache ) smeta u vezi sa Hrvatskom i Hrvatima, nisu sami pochinjeni zlochini ( jer su Srbi isto pochinili zlochine, i josh vece ) vec to sto Hrvatska svoj zlocin ( a Oluja jeste bio zlocin i najvece stradanje Srba u novijoj istoriji ) nikada nije zvanichno osudila vec ga i dan danas slavi kao pobedu i obelezava kao drzavni praznik.. iako je u toj Oluji stradalo i proterano civilno stanovnistvo koje i dan danas nije u svojim domovima i za cija ubistva niko do sad nije bio osudjen. Srbija je cinila dosta zlodela devedesetih, to stoji, ali je poslala te ljude u Hag ( osim sto se za Mladicem josh traga ) i ti ljudi su osudjeni na ukupno 10 puta vishe godina zatvora od hrvatskih generala ( iako poslednjih dana u hrvatskoj vlada neko misljenje o antihrvatskom sudu u Hagu, vidim neki ga nazvashe i chetnichkom )... Srbija Srebrenicu, ni napad na Vukovar ne slavi i ne praznuje,... priznajemo to za veliku sramotu onih koji su u ime naseg naroda sve te zlocine pochinili... bar zvanichno ( iako ima desnicharskih grupa koji i dalje zive u nekoj proshlosti i velichaju Mladica itd )

i zaista mislim da dok se obe strane ne kazne za zlochine i odreknu politike glorifikovanja ratnih zlochinaca, nece biti neke velike 'ljubavi' izmedju Srba i Hrvata i Srbije i Hrvatske
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by Gollum

@ 2kune

ono shto vecini ljudi u Srbiji i vecini Srba ( ne samo na forumu nego inache ) smeta u vezi sa Hrvatskom i Hrvatima, nisu sami pochinjeni zlochini ( jer su Srbi isto pochinili zlochine, i josh vece ) vec to sto Hrvatska svoj zlocin ( a Oluja jeste bio zlocin i najvece stradanje Srba u novijoj istoriji ) nikada nije zvanichno osudila vec ga i dan danas slavi kao pobedu i obelezava kao drzavni praznik.. iako je u toj Oluji stradalo i proterano civilno stanovnistvo koje i dan danas nije u svojim domovima i za cija ubistva niko do sad nije bio osudjen. Srbija je cinila dosta zlodela devedesetih, to stoji, ali je poslala te ljude u Hag ( osim sto se za Mladicem josh traga ) i ti ljudi su osudjeni na ukupno 10 puta vishe godina zatvora od hrvatskih generala ( iako poslednjih dana u hrvatskoj vlada neko misljenje o antihrvatskom sudu u Hagu, vidim neki ga nazvashe i chetnichkom )... Srbija Srebrenicu, ni napad na Vukovar ne slavi i ne praznuje,... priznajemo to za veliku sramotu onih koji su u ime naseg naroda sve te zlocine pochinili... bar zvanichno ( iako ima desnicharskih grupa koji i dalje zive u nekoj proshlosti i velichaju Mladica itd )

i zaista mislim da dok se obe strane ne kazne za zlochine i odreknu politike glorifikovanja ratnih zlochinaca, nece biti neke velike 'ljubavi' izmedju Srba i Hrvata i Srbije i Hrvatske
Jesi li ti Srbija? Jesam li ja Hrvatska? Što ti možeš napraviti po tom pitanju? Što ja mogu napraviti? Ti trebaš mene optužiti da sam ustaša i branim zločince jer je Hrvatska odbila priznati združeni zločinački pothvat? Jel to to?
Ili ja tebe trebam vječno optuživati za to što Srbija ne priznaje agresivnu politiku Miloševića i JNA već su za sve krivi ama baš svi jer napadaju jadne srbe svugdje gdje se nalaze i uvlače Srbiju u rat?
Zar ja zaista na ovom forumu ne smijem napisati da za nesrbe Oluja ima drugačije značenje zbog toga i toga? Jeli to odmah i automatski ustaštvo? Zbog čega se ovdje ne može dopustiti drugo mišljenje?
Zar je zaista ustaštvo napisati da je Oluja prekinila ratnu opasnost, neprestana granatiranja civila, etničko čišćenje nesrba u krajinama i drugu Srebrenicu u Bihaću? Nitko pri tome ne negira udruženi zločinački pothvat hrvatske vrhuške. Zašto vi ovdje na ovom forumu morate negirati sve aspekte Oluje osim udruženog zločinačkog pothvata? Zar će Oluja biti manji zločin protiv srba ako se dopusti da je imala neke druge aspekte i učinke osim protjerivanja srba?
By Kragi
Meni samo jedna stvar nije jasna. :misli:
Ok, kontam da ima budala koji ce, kao i u Srbiji, da se okupe u nekom broju i brane nacionalne heroje ... al' su mi reakcije hrvatskih zvanicnika (premijer(ke) i sl.) smesne :lol:
U svoj toj neverici oko presude, pitam se dal' se zajebavaju ili su stvarno mislili da u ratu medju krivcima ima samo Srba? :wtf:
Jel opsti stav da je oluja bila 'legalna i zakonita' ili samo peru ruke posto nisu bili na vlasti kada su hapsili optuzene? :nerd:
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by Kragi

Ok, kontam da ima budala koji ce, kao i u Srbiji, da se okupe u nekom broju i brane nacionalne heroje ... al' su mi reakcije hrvatskih zvanicnika (premijer(ke) i sl.) smesne :lol:
U svoj toj neverici oko presude, pitam se dal' se zajebavaju ili su stvarno mislili da u ratu medju krivcima ima samo Srba? :wtf:
Jel opsti stav da je oluja bila 'legalna i zakonita' ili samo peru ruke posto nisu bili na vlasti kada su hapsili optuzene? :nerd:
Ne, nije tako jednostavno... Ni vlast a ni budale ne misle da je zločinaca bilo samo među srbima. Većini je problem u kvalifikaciji tih zločina. Službena verzija vlade jest da je zločina bilo, da su se dogodili u broju u kojem su to utvrdili ICTY, AI i HHO, ali da nije bilo zajedničkog zločinačkog pothvata već da je riječ o stihijskim zločinima osvete.
Daljnji problem je Gotovina koji je u vrijeme počinjenja tih zločina bio 30 km od Banjaluke, a istovremeno ima veliku popularnost među hrvatskim pučanstvom.
Nevjerica vlade samo govori o njenoj nesposobnosti i ništa više. HDZ vlada nikako ne može oprati ruke od združenog zločinačkog pothvata jer jezgru te stranke čine upravo oni koji se slobodno šeću Zagrebom a u Haag su poslali žrtvenog jarca Gotovinu koji je kažnjen za njihov zločinački pothvat. Iako Gotovina jest bio na Brijunima, transkripti podlježu dvojbenim tumačenjima, a Gotovina nije imao dogovoreno na Brijunima kada sprovesti u djelo. Zbog toga što se Gotovinu može povezati s provedbon zločinačkog djela samo preko neselektivnog i prekomjernog granatiranja, osuda inzistira upravo na tome iako takav sud ne odgovara činjeničnom stanju. Istovremeno, zapovjednika vojne policije koji je bio u Kninu kada su se događali najveći zločini sa svim potrebnim ovlastima, puštaju na slobodu uslijed nedostatka dokaza. Zbog toga mislim da osuda ne stoji baš na najčvršćim nogama.
Zapravo, HDZ može biti najsretniji osudom Gotovine jer im je ta žrtva sačuvala stranku.

PS: Oluja jest bila legalna i zakonita akcija. Udruženi zločinački pothvat nije. Za vrijeme legalne i zakonite akcije izvršeni su brojni zločini s ciljem etničkog čišćenja srba iz krajine.
Korisnikov avatar
By zelenabombonica

Zar ja zaista na ovom forumu ne smijem napisati da za nesrbe Oluja ima drugačije značenje zbog toga i toga? Jeli to odmah i automatski ustaštvo? Zbog čega se ovdje ne može dopustiti drugo mišljenje?
Zar je zaista ustaštvo napisati da je Oluja prekinila ratnu opasnost, neprestana granatiranja civila, etničko čišćenje nesrba u krajinama i drugu Srebrenicu u Bihaću? Nitko pri tome ne negira udruženi zločinački pothvat hrvatske vrhuške. Zašto vi ovdje na ovom forumu morate negirati sve aspekte Oluje osim udruženog zločinačkog pothvata? Zar će Oluja biti manji zločin protiv srba ako se dopusti da je imala neke druge aspekte i učinke osim protjerivanja srba?

Ako te neko nazvao ustasom, obrati se njemu i raspravi to s njim ili prijavi post moderatoru. Nemoj optuzivati citav forum. Zalis se na generalizaciju, a upravo ti generalizujes svrstavajuci sebe i hrvatske forumase na jednu, a sve ostale na drugu stranu.
Mene uopste ne zanima sta ces ti misliti o Oluji, Dobrovoljackoj ili nekoj drugoj temi. Reagujem kad napises laz ili poluistinu, a ti bas imas obicaj da lazes.
Niko ti ne osporava pravo da mislis sta hoces, ali kad neko misli drugacije od tebe i argumentima ti se suprostavi sklon si histerisanju i verbalnom cerecenju te osobe.U tim trenucima ti nije do sagledavanja svih aspekata vec samo onih koji tebi odgovaraju.

Evo sad si opet slagao da je Oluja prekinula neprestana granatiranja. Grad u kome zivis nikad nije bio granatiran sa srpskih polozaja u "Krajini" vec je kratkotrajno 1991 bombardovan sa brodova JNA bez vecih posledica. Posle povlacenja JNA morskim putem nikakvog granatiranja, a kamoli neprestanog nije bilo.

Sto se tice granatiranja Sibenika i Zadra posle povlacenja JNA, njih je bilo, ali ona nikako nisu mogla trajati sve do 1995 pa je laz da je Oluja prekinula nekakva neprestana granatiranja. Pri tom te bas briga za sudbinu srpskih sela u Dalmaciji i Lici koja su ne samo bila granatirana vec i sravljena sa zemljom u zlocinackim akcijama hrvatske vojske pre Oluje.

Ako su srpska granatiranja bila tako ucestala zasto je 1993 organizovano lazno granatiranje Sibenika, odnosno zasto je hrvatska strana granatirala Sibenik da bi za to optuzila Srbe.

Ne sumnjam da ce ovo kod tebe izazvati provalu besa, ali za lazno granatiranje sam saznala iz hrvatske stampe Ferala, Nacionala, Slobodne Dalmacije i drugih i izjava bivsih hrvatskih vojnih policajaca koji su istinu izneli u javnost i ciju su pricu potvrdili i drugi izvori.Posto je prica neupucenima na prvi pogled neverovatna evo prenecu neke od izvora:

Izjava bivseg pripadnika hrvatske Vojne Policije koji je inace na sudu svedocio o zlocinima u splitskom logoru Lora u dnevnom listu Slobodna Dalmacija :

Iskoristio sam susret s predsjednikom Tuđmanom i naveo činjenice - od lažnog granatiranja grada, preko naloga za likvidaciju policijskih čelnika, do masakriranja zarobljenika u Lori i na Kulinama, kriminala itd. Umjesto planiranih pet minuta, ostali smo gotovo četiri sata, a snimljeno je i sve što smo govorili. Uskoro sam izbačen iz Vojne policije i stavljen na raspolaganje s minimalnom plaćom.

http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/nedjeljna/20011026/

Tekst iz Ferala o laznom granatiranju Gospica u kome se usput pominje i lazno granatiranje Sibenika (onaj glavni tekst o samom granatiranju Sibenika nije dostupan u arhivi Ferala na netu):

Dosad se, eto, mislilo da je Hrvatska vojska poduzela jedino lažno granatiranje Šibenika, a sad je jasno da se isto prakticiralo i u Gospiću.

http://feral.audiolinux.com/tpl/weekly1 ... icle=13543

Više nema sumnje da je 6. veljače 1993. u Šibeniku insceniran napad srpskih topova, kako danas svjedoči Mario Barišić, bivši načelnik šibenske Vojne policije. Njegova priča kaže: dan uoči parlamentarnih izbora dvojica vojnih policajaca i dva pirotehničara - među njima i on osobno - lažirali su srpski napad po zapovijedi načelnika lokalnog SIS-a i šibenske brigade HV-a. U toj maloj ratnoj predstavi sudjelovala je prema Barišićevim tvrdnjama i izvještaju novinarka Silvana Menđušić i njena televizijska ekipa. Ali ni Barišićevo svjedočenje nije tako senzaconalno otkriće kako to izgleda na prvi pogled. Za lažni topovski napad znali su, naime, svi važniji ljudi u šibenskom stožeru Hrvatske vojske, svi lideri lokalnog HDZ-a pa čak i dobar dio neformalne lokalne javnosti već 1993.Kako Nacional doznaje, ideja o lažnom topničkom napadu smišljena je u Zagrebu, u tadašnjem IPD-u Ministarsta obrane, zaduženom za tzv. specijalne medijske i propagandno-političke efekte, s kojim je politički eslablishement HTV-a najuže surađivao. Na samom početku Domovinskog rata bila je to služba Ministarstva obrane s raznolikim aktivnostima. IPD je, primjerice, sudjelovao u nekim značajnim glazbenim i umjetničkim projektima iz kojih je proizašla slika urbane, kozmopolitske Hrvatske pod naletom primitivnih i bradatih srpskih hordi

http://www.blog.hr/print/?id=1620312024

Jedno pitanje za tebe. Ako su stvarna srpska granatiranja bila tako svakodnevna zasto je trebalo organizovati lazno granatiranje?

Drugo pitanje je ako je tolika opasnost pretila stanovnicima dalmatinskih gradova od "krajiskih" Srba zasto je hrvatska vojska i artiljerija iz Dalmacije prebacivana na hercegovacko ratiste bas tih godina pre Oluje u jeku toboz svakodnevnih srpskih granatiranja. E tu u Mostaru je narod bio bukvalno izlozen svakodnevnom granatiranju, a Mostar je 1993 licio na Hirosimu (ne znam da li je potrebno da se i ja slikovno izrazim) dok je u dolini Neretve iza dalmatinsko-zapadnohercegovackih agresora ostajao krvavi trag.

Da li ti je poznato da su u kampovima pored Splita obucavani zlikovci koji su ubijali Srbe po Hercegovini?

tekst o zlocinima nad Srbima u Hercegovini

Da li si ti kao vojni obveznik bio na mostarskom ratistu?

Ako si tako uporan u sagledavanju svih aspekata evo ti prilke za sagledavanje.

Posto ti u tom svom sagledavanju svih aspekata neprestano postavljas slike razrusenog Vukovara i pricas o etnickom ciscenju u "Krajini" (kao da ga u tvom gradu nije bilo), onda dozvoli i drugima da sagledaju ostale bitne aspekte.
Korisnikov avatar
By Stripi
Ja sad stvarno ne znam (i iskreno, Francu je stvarno moglo svašta pasti na pamet pa me ni ne čudi) la lažna granatiranja Šibenika a i stvarno mi pamćenje nije tako dobro da bi mogao zapamtiti kad se koji grad gađalo koje godine. Međutim, pitaj građane Karlovca, 50 kilometara udaljenog od Zagreba, koji su do 95e živjeli u neposrednoj opasnosti kako im je bilo u ritmu par dana zatišja pa onda usred nekakvog mirnog prijepodneva doleti neka granata iz smjera Turnja. Ili građane Osijeka koji su 92e, nakon potpisanog primirja doživjeli i oreživjeli takav napad da se dugo nisu oporavili. Ili, onaj otprije spomenuti mladi par koji se sunčao u Dubrovniku za lijepa dana pa im doletjela granata (mislim, ne mogu reći da je baš njih neko išao gađati granatom, to su mogli i snajperom, ali opet) i raznijela ih po čitavoj plaži. Iskreno, sam Milan Martić se hvalio često po televiziji da ima dalekometne rakete a da može uzbuđivati građane na neokupiranoj teritoriji kad mu se digne kurac. Osim toga, prije akcije Bljesak se dogovaralo o udruživanju država RSK iz Hrvatske i RS iz Bosne i Hercegovine pa im je prvo Bljesak a onda i Oluja malo pomrsila planove. I te akcije, htio to neko ili jesu bile predigra Daytona jer do tada niko nije mogao MArtiću, Raši, Mladiću i ostatku ekipe stati u kraj, niti su htjeli pregovarati, niti su htjeli zaustaviti svoje akcije. Nakon Srebrenice na redu je bio Bihać koji je također bio u okruženju godinama i stalno ppod paljbom. Oluja je tome stala na kraj, htio to neko priznat ili ne.
I to je što ja stalno govorim, Oluja nije došla iznebuha i sletjela na Krajinu, ona je bila izazvana reakcija na sve prethodnie četiri godine. Ogromna i neoprostiva greška nakon prestanka akcije jest što se dozvolilo banditima po vojnim postrojbama da rade ono što žele i kad žele, uključujući ubojstva, pljačkanja i paleže. Jebote, kad se sjetim tih dana i tih priča pa ispada da je svaka baba u Krajini od 70+ godina bila naoružani snajperist, nešto kao ostarjela hrabra partizanska heroina, koja je pucala u hrvatske vojnike pa su je morali smaknuti čisto sigurnosti radi. Ono što se moralo dogoditi nakon prestanka operacije jest to da se stanovništvo koje je iz raznih razloga odlučilo ostati, zbrine, da se život vrati u normalu i da se uspostavi nekakav red i zakon. Ti pojedinci su umjesto toga orgijali još mjesec i pol dana kasnije, ne shvaćajući da to nikako neće moći opravdatii da će za to neko morati odgovarati.
I šta bih se ja sad trebao identificirati baš sa tim zločincima i zbog nečeg se sramiti?
Bože sačuvaj, teško da će se to dogoditi. Nikad.
Ko bi se trebao u ovoj zemlji zbog toga crveniti to ne čini. Nije činio tadašnji politički vrh koji je i danas na vlasti u nešto izmjenjenom formatu i malo ušminkaniji nego je to bio odašnjih godina. Jesam li bio pripadnik nekakvih vojnih formacija? Ne, nisam imao dovoljno godina pa me nisu mobilizirali?
Jesam li glasao za ondašnju i današnju političku opciju? Ne, niti mislim glasati za ljude kojima je ubojstvo makar i jednog čovjeka druge nacionalnosti a ne nekoliko stotina tek samo neki slučajčić koji bi još malo dublje gurnuli pod tepih jer za njih nije vrijedno. Ne bih glasao ni za ljude kojima je hobi devedesetih bio protjerivanje ljudi iz stanova samo na osnovu nacionalnosti ili pripadnosti vojsci koja je koliko do jučer bila jedina vojska u zemlji. Bez presude, bez ikakvog dokazanog zločina. Ne u moje ime.
Što se tiče 5.8. kao dana pobjede i nacionalnog praznika - bilo i bit će. Ne vidim jasnu usporedbu između proslave kraja rata u Hrvatskoj kao takvog i proslave pada Vukovara ili Srebrenice? Kako bi to moglo građani Srbije slaviti pad gradova u tuđoj zemlji ako oni nisu u tom ratu službeno sudjelovali i sa time nisu imali ništa? Kako bi se to njih moglo doticati? Na koji način? Jesu li inače građani Srbije slavili svaki dan oslobođenja svakog grada u Jugoslaviji nakon drugog svjetskog rata? Jesu li slavili dan oslobođenja Berlina? Praznuju li dan pada Zida? Slave li dan oslobođenja Pariza? Da? Ipak ne? Stvarno ne vidim tu neku jasniju paralelu.
Da postoje neki građani Vukovara koji su mi u nekom pijanom razgovoru u nekom zanosu objašnjavali kako im je život u Vukovaru bio odličan između 18.11.1991. do početka procesa mirne reintegracije 96e godine jer se svako malo okrenulo neko prase i pilo pivce, postoje. Nekako im je baš zasmetalo kad se sve to reintegrialo i došli prvo čistači da razmaknu ruševine koje su tu stajale 6 godina a onda građevinari koji su popravili infrastrukturu koja je stajala razrušena isto tako 6 godina. To im je bilo baš bezveze. Oni prasići i onaj pivkan u tih 6 blagoslovljenih godina bili su puno bolja fora. Puno. I baš ih smeta taj jebeni 5.8. Skroz im ide na živce.
Korisnikov avatar
By scout_finch

A vaša većinska (99,99999%-tna) reakcija na forumske hrvate jest da su oni crni ustaški nacionalisti i da negiraju zločine. Otkud to?
Gdje su postovi u kojima hrvatski forumaši negiraju zločine?
Gdje su postovi u kojima hrvatski forumaši negiraju udruženi zločinački pothvat?
Gdje su postovi u kojima forumski hrvati negiraju zločinačku ulogu Tuđmana i državne vrhuške u zločinačkom pothvatu?
Zbog čega su to hrvatski forumaši na ovom forumu crni ustaše i nacionalisti?
Jer imaju drugačiji podatak o nacionalnom sastavu krajina?
Jer imaju drugačiji podatak o onome što se u tim krajinama dešavalo?
Jer imaju neposredno iskustvo žrtve velikosrpske agresije?
Jer imaju neposredno iskustvo velikosrpskog etničkog čišćenja?
Jer imaju neposredno saznanje što se u Hrvatskoj događalo?
Jer im je Oluja stubokom promjenila život neovisno o etničkom čišćenju i udruženom zločinačkom pothvatu?
Jer imaju sumnje da su pravi krivci za udruženi zločinački pothvat još na slobodi?
Jer imaju sumnje da presuda nije dovoljno čvrsta?
Ako je za vas sva povijest i sadašnjost balkana, svijeta i univerzuma isključivo u Jasenovcu i Oluji i to isključivo u onome što se događalo tu samo srbima i nikom drugom, onda je zaista svak onaj tko napiše bilo što drugo osim toga crni ustaša i nacionalista. Ta što bi drugo i mogao biti?
Na ovoj temi jasno se pokazalo tko nije u stanju razumno promotriti stvari i tko nije u stanju o njima voditi dijalog te tko je zapravo žrtva propagande.
Ova tema toliko je prepuna jezika mržnje, mi-vi podjela, nacionalnih generalizacija, poturica, ustaša i četnika da me jako podsjeća na ovo:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=L26QurCt ... re=related[/youtube]

Naprijed forumski naprednjaci! :rock: Beogradski trgovi vas čekaju. Pridružite se svojim hrvatskim kolegama s Jelačić placa. :kolo:
sta si se bre uzbudio?

kako se srbi stalno vracaju na oluju i jasenovac, tako se i hrvati i bosnjaci stalno vracaju na srebrenicu.
tako se i srbima lako dele etikete da su nacionalisti cim se ne izvine cim saznaju da je neko hrvat ili bosnjak. jbg. ti prvi dodjes i etiketiras ljude+provociras, pa je zanimljivo videti te tako skroz uzbudjenog.
Korisnikov avatar
By scout_finch

PS: Oluja jest bila legalna i zakonita akcija. Udruženi zločinački pothvat nije. Za vrijeme legalne i zakonite akcije izvršeni su brojni zločini s ciljem etničkog čišćenja srba iz krajine.
pa i voznja auta je zakonita akcija dok neko ne resi da preoveze auto 120km/h preko pesackog prelaza punog ljudi. onda postaje zlocin. i to isto tako moze biti i planirani zlocin, koji vrlo deluje kao legalna akcija do samog cina gazenja, ne.

nego, naravno, ja nemam nista protiv da se u hrvatskoj slavi oluja, nacionalista ima svuda, pa i u hrvatskoj.
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by scout_finch

pa i voznja auta je zakonita akcija dok neko ne resi da preoveze auto 120km/h preko pesackog prelaza punog ljudi. onda postaje zlocin. i to isto tako moze biti i planirani zlocin, koji vrlo deluje kao legalna akcija do samog cina gazenja, ne.

nego, naravno, ja nemam nista protiv da se u hrvatskoj slavi oluja, nacionalista ima svuda, pa i u hrvatskoj.
Ali vožnja auta ostaje zakonita akcija i nakon krimena koji se zove prebrza vožnja, i nakon krimena koji se zove ubojstvo, bilo da su zločini planirani ili ne. Sama vožnja automobilom ne mjenja svoj karakter zato jer su se dogodili zločini. Ona ništa ne postaje. A zločini imaju svoja imena: prebrza vožnja i prvostepeno ubojstvo ili ubojstvo iz nehata. Kao što zločini ne mogu postati vožnja, tako ni vožnja ne može postati zločin. Vožnja je vožnja a zločin je zločin. Nisam nikad čuo da se nekog sudilo samo zbog vožnje. :neznam:

Pa vidiš da imaš. Ako misliš da vožnja može postati krimen ako je tokom nje počinjen prekršaj ili zločin, onda ti je slavljenje Oluje u Hrvatskoj promjenilo svakodnevni život i shvaćanja. :potapsava:
Korisnikov avatar
By EnRage
Originally posted by Kragi

Pa ono, izbori su ove godine. A nije lako pobiti nešto čime godinama kljukaš narod koji je sada zbog svih laži koje su mu zadnjih 20 godina servirane u stanju potpunog šoka. Osobu hladne glave u Hrvatskoj ovih dana moraš svijećom tražiti. 95% Hrvata je uvrijeđeno i smatra da su generali trebali biti oslobođeni. Na priče o zločinima većina njih je odmahivala rukom uz konstataciju "pa šta, oni su prvi počeli, šta su oni nama sve radili". I naravno, Hrvati misle da je Haag prosrpski, Srbi da je prohrvatski, bla, bla...
Korisnikov avatar
By 2kune

sta si se bre uzbudio?

kako se srbi stalno vracaju na oluju i jasenovac, tako se i hrvati i bosnjaci stalno vracaju na srebrenicu.
tako se i srbima lako dele etikete da su nacionalisti cim se ne izvine cim saznaju da je neko hrvat ili bosnjak. jbg. ti prvi dodjes i etiketiras ljude+provociras, pa je zanimljivo videti te tako skroz uzbudjenog.
pogledaj temu paš vidit... mada mi se čini da ste se kolektivno vi više uzbudili...

da, to je uzročno-posljedična veza... jedno vuče drugo... ali tu se ne radi o zločinima...
gdje se lako dijele etikete srbima? na ovom forumu? u americi? u hrvatskoj? u tvom komšiluku? ili generalno svugdje u univerzumu?
srbin zaslužuje etiketu nacionaliste onda i samo onda ako je nacionalist. a ne mora se biti srbin da bi se bilo nacionalist. dovoljno je biti nacionalist. i, koliko znam, nitko od forumskih hrvata nije nikada tražio da se netko izvinjava jer je srbin.
ja ne etiketiram ljude, već provociram one forumaše koji svojim postovima i pristajanjem uz nacionalističke mitove zaslužuju sami zasluže svoju etiketu. ne boj se, takvih ovdje nikada ne manjka i vazda se sami jave i vraćaju se po još...
ne sumnjam da sam itekako zanimljiv prizor kada se uzbudim :porn:
no ovdje se radi o općoj harangi gdje svi reagirate poput skupa branitelja na trgu ili protesta naprednjaka i krećete u linč troje forumaša ma šta da oni napisali. to baš nije uobičajeno forumsko etiketiranje i provociranje...
Korisnikov avatar
By scout_finch

Ali vožnja auta ostaje zakonita akcija i nakon krimena koji se zove prebrza vožnja, i nakon krimena koji se zove ubojstvo, bilo da su zločini planirani ili ne. Sama vožnja automobilom ne mjenja svoj karakter zato jer su se dogodili zločini. Ona ništa ne postaje. A zločini imaju svoja imena: prebrza vožnja i prvostepeno ubojstvo ili ubojstvo iz nehata. Kao što zločini ne mogu postati vožnja, tako ni vožnja ne može postati zločin. Vožnja je vožnja a zločin je zločin. Nisam nikad čuo da se nekog sudilo samo zbog vožnje. :neznam:

Pa vidiš da imaš. Ako misliš da vožnja može postati krimen ako je tokom nje počinjen prekršaj ili zločin, onda ti je slavljenje Oluje u Hrvatskoj promjenilo svakodnevni život i shvaćanja. :potapsava:
kao sto sam ja i napisala, voznja je legalna, dok ne dodje do gazenja. a pritom ne mora da iskljucuje umisljaj i nameru vozaca da pobije to ljude. isto kao i oluja. to sto politicki i vojni vrh nije rekao e aj sad da im jebemo mater, nego su pokrenuli legalnu vojnu akciju, ne znaci da nije postojala namera da se takve stvari urade. proterano je stotine hiljada civila, a to da li je to njima bila zvanicno namera ili ne, ne umanjuje ucinjeno.
nije isto da neko samo nosi pusku i da puca. isto kao sto nije isto da neko vozi ili da nekog zgazi. samo nosenje puske od strane vojske nije zlocin, ubijanje i proterivanje civila jeste. voznja nije zlocin, gazenje ljudi jeste.

a to da li se oluja slavi ili ne, za to mi puca prsluk. mogu i ljudi u srbiji da slave srebrenicu, i za to bi mi isto pucao prsluk. i za jedne i za druge mislim da su idioti. i nista sto se desava van mog licnog zivota meni ne menja zivot i shvatanja.
Korisnikov avatar
By scout_finch
ti lako delis etikete ljudima. ko god da je srbin, i kaze da je srbin a pritom ne kaze srbin sam, jbg, je nacionalista.

ja nemam problem da budu osudjeni ni karadzic, ni mladic, ni seselj:fige:. ko god da je ucestvovao u zlocinima treba biti kaznjen. al' mi je smesno to sto kad se desi da bude osudjen hrvat, reakcija je, jeste bilo je zlocina, al nisu trebali da osude gotovinu nego ne znam koga.
Korisnikov avatar
By bern

Ahm, nema potrebe za pretjerivanjem.

U ovoj temi ih nema ni 90%. Ja to nisam rekao ni za koga, tako da ti je računica (vjerovatno nastala pod emocijama) apsolutno netačna.

A ne račnamo da je većini foruma dosta politike, pa se nisu ni osvrnuli na ovu temu.

PS
Što se tiče Stripija, možda njega želiš izuzeti iz jednadžbe. Na komentar o presudi on daje sliku razrušenog Vukovara. Kao da je povikao "a šta se vi NAMA radili?!" - najgrozomornije balkansko pitanje ever... i pokušaj opravdanja.
Korisnikov avatar
By Stripi
Ne, to je bilo čisto usporedbe radi - nema presude za prekomjerno granatiranje Vukovara ali je zato dokaz protjerivanja bilo prekomjerno granatiranje Knina. To šta je kome radio, meni definitivno nije.
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by zelenabombonica
Ako te neko nazvao ustasom, obrati se njemu i raspravi to s njim ili prijavi post moderatoru. Nemoj optuzivati citav forum. Zalis se na generalizaciju, a upravo ti generalizujes svrstavajuci sebe i hrvatske forumase na jednu, a sve ostale na drugu stranu.
Mene uopste ne zanima sta ces ti misliti o Oluji, Dobrovoljackoj ili nekoj drugoj temi. Reagujem kad napises laz ili poluistinu, a ti bas imas obicaj da lazes.
Niko ti ne osporava pravo da mislis sta hoces, ali kad neko misli drugacije od tebe i argumentima ti se suprostavi sklon si histerisanju i verbalnom cerecenju te osobe.U tim trenucima ti nije do sagledavanja svih aspekata vec samo onih koji tebi odgovaraju.
Ne mogu naosob prijaviti svaki post, zagušio bih server i moderatora. Uostalom, nikada ne prijavljujem postove, dovoljno mi je što mogu napisati odgovor. :hvala:
Znam da tebe nikada nije briga za tuđa mišljenja i dijalog. Ti si jedna mala skučena duša kojoj je životna misija širenje svog metanarativa. Samo izvoli, činjenice i argumenti očekuju te u mojim postovima. :D
Evo sad si opet slagao da je Oluja prekinula neprestana granatiranja. Grad u kome zivis nikad nije bio granatiran sa srpskih polozaja u "Krajini" vec je kratkotrajno 1991 bombardovan sa brodova JNA bez vecih posledica. Posle povlacenja JNA morskim putem nikakvog granatiranja, a kamoli neprestanog nije bilo.
Kakve veze ima činjenica da Split nije granatiran iz krajine? Valjda iste kao što ni New York nije nikada granatiran iz krajine, jel da? To odmah znači da granatiranja iz krajine zapravo i nije bilo?
Sto se tice granatiranja Sibenika i Zadra posle povlacenja JNA, njih je bilo, ali ona nikako nisu mogla trajati sve do 1995 pa je laz da je Oluja prekinula nekakva neprestana granatiranja. Pri tom te bas briga za sudbinu srpskih sela u Dalmaciji i Lici koja su ne samo bila granatirana vec i sravljena sa zemljom u zlocinackim akcijama hrvatske vojske pre Oluje.
Bilo ih je bilo... Bila su više ili manje učestala, ovisno o političkoj situaciji i primirjima. A tebe pri tome nije briga za hrvatska sela koja su, za razliku od gradova Šibenika i Zadra bila sravnjena sa zemljom i granatirana i onda kada nisu padale granate na veće gradove sa bijelim promatračima. Hrvatska sela na širem pravcu napredovanja srpskih jedinica apsolutno sva su sravnjena sa zemljom, spaljena i granatirana čitavo vrijeme trajanja sukoba, sve do početka Oluje.
Veći gradovi koji su bili u dometu krajine (Šibenik, Zadar, Karlovac, Zagreb) nikada nisu mogli biti sigurni i slobodni od ratne opasnosti i granatiranja jer su krajinski srbi neprestano odbijali mirna rješenja i sporazujme. Manja mjesta bila su granatirana mnogo češće i za vrijeme primirja. Kako se koja hrvatska jedinica pomakla 2 metra to bi sela u blizini znala zbog krajinske artiljerije koja nije gađala HV već kuće civila. Kada bi zbog nečega bili žešće ljuti otvorili bi vatru na veće gradove. I tako godinama. To je bila zločinačka strategija gađanja civilnih ciljeva zbog odmazde. I trajala je godinama. No, za to tebe baš boli kurac. A krajinska sela u Oluji nisu bila granatirana jer za to jednostavno nije bilo dovoljno vremena i streljiva. Jesu spaljena i sravnjena sa zemljom ali od strane vojne policije koja je došla nakon što je artiljerija krenula dalje. Artiljerija HV u Oluji nije imala vremena gađati civilne ciljeve ni da je htjela jer nije imala kada. Potvrđeno od strane sudskih vještaka u Haagu.
Ako su srpska granatiranja bila tako ucestala zasto je 1993 organizovano lazno granatiranje Sibenika, odnosno zasto je hrvatska strana granatirala Sibenik da bi za to optuzila Srbe.
Pa pročitaj sama, sve ti fino piše. Jer ima je trebalo baš tada. To nikako ne znači da krajinskih granatiranja nije bilo niti da su bila rijetka, nego ih trenutno nije bilo kada su im trebala kao povod za akciju. A lažna granatiranja, kako se vidi iz tvojih izvora, nisu napravljena tako da naprave ikakvu štetu. Čija granatiranja jesu napravila počinjenu štetu i žrtve?
Ne sumnjam da ce ovo kod tebe izazvati provalu besa, ali za lazno granatiranje sam saznala iz hrvatske stampe Ferala, Nacionala, Slobodne Dalmacije i drugih i izjava bivsih hrvatskih vojnih policajaca koji su istinu izneli u javnost i ciju su pricu potvrdili i drugi izvori.Posto je prica neupucenima na prvi pogled neverovatna evo prenecu neke od izvora:
Zašto bi izazvalo provalu bijesa? Pa nisam branitelj jedne paradigme poput tebe. :neznam:
Jedno pitanje za tebe. Ako su stvarna srpska granatiranja bila tako svakodnevna zasto je trebalo organizovati lazno granatiranje?
Već sam ti odgovorio na to pitanje. Bilo je prekida vatre i bilo je granatiranja sve do Oluje. Upravo tada kada je njima trebalo kao opravdanje za akciju nije bilo granatiranja.
To nikako ne znači da granatiranja nije bilo. To nikako ne znači da su hrvati sami sebi napravili toliku štetu. Izvoli pročitati svoje vlastite izvore.
Drugo pitanje je ako je tolika opasnost pretila stanovnicima dalmatinskih gradova od "krajiskih" Srba zasto je hrvatska vojska i artiljerija iz Dalmacije prebacivana na hercegovacko ratiste bas tih godina pre Oluje u jeku toboz svakodnevnih srpskih granatiranja. E tu u Mostaru je narod bio bukvalno izlozen svakodnevnom granatiranju, a Mostar je 1993 licio na Hirosimu (ne znam da li je potrebno da se i ja slikovno izrazim) dok je u dolini Neretve iza dalmatinsko-zapadnohercegovackih agresora ostajao krvavi trag.
A kako točno protivnička artiljerija sprječava granatiranje gradova? Da bi se spriječilo granatiranje gradova treba zauzeti topnički položaj s kojeg se gradovi gađaju. To se i učinilo u Oluji.
Ti predlažeš da je artiljerija trebala vraćati po civilnim ciljevima krajine, ono oko za oko, grad za grad? Pa eto, Tuđman se dogovorio s Miloševićem o podjeli Bosne pa je mislio da mu je bolje gađati gradove po Bosni. Taj je dogovor sigurno oduševio krajinske srbe kojima je odjednom zaleđe postalo mnogo manje sigurno (što se pokazalo najvažnije za rasap sistema obrane krajinske vojske u Oluji).
Da li ti je poznato da su u kampovima pored Splita obucavani zlikovci koji su ubijali Srbe po Hercegovini?
Da, jest. Da li je tebi poznato da je na teritoriju Srbije postojao čitav sistem koncologa za istrebljivanje nesrba sa osvojenih područja?
Da li si ti kao vojni obveznik bio na mostarskom ratistu?
Ne, nisam. Nisam odobravao hrvatsku politiku u Bosni.
Ako si tako uporan u sagledavanju svih aspekata evo ti prilke za sagledavanje.

Posto ti u tom svom sagledavanju svih aspekata neprestano postavljas slike razrusenog Vukovara i pricas o etnickom ciscenju u "Krajini" (kao da ga u tvom gradu nije bilo), onda dozvoli i drugima da sagledaju ostale bitne aspekte.
Pa ne vidim kako ovo sagledavanje ima veze s ovom presudom. Naime, slike Vukovara nisu u ovoj temi zato jer su to počinili srbi već zato jer Haaški sud ne smatra da je to bilo prekomjerno neselektivno granatiranje a za Knin smatra.
Etničko čišćenje u krajini samo je dio odgovora na postavljeno pitanje zbog čega hrvati slave Oluju. Pri tome nitko ne negira niti opravdava proganjanja srba s hrvatske strane.
Ako misliš da je tvoje sagledavanje u vezi s temom, molim te objasni mi na kakav način. Koja je poveznica? :trep:
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by bern

PS
Što se tiče Stripija, možda njega želiš izuzeti iz jednadžbe. Na komentar o presudi on daje sliku razrušenog Vukovara. Kao da je povikao "a šta se vi NAMA radili?!" - najgrozomornije balkansko pitanje ever... i pokušaj opravdanja.

Ne, to je bilo čisto usporedbe radi - nema presude za prekomjerno granatiranje Vukovara ali je zato dokaz protjerivanja bilo prekomjerno granatiranje Knina. To šta je kome radio, meni definitivno nije.
Pa zar ne znate da je Haaški sud dosudio da u Vukovaru nije bilo prekomjernog selektivnog granatiranja kao u Kninu? :neznam:
Jebote, baš ste opterećeni tim srbi učinili ovo, srbi učinili ono...

Konkretno, jesi li ti bern granatirao Vukovar? Nisi. pa što se onda osjećaš prozvanim?
Zaboga ljudi, čitajte što piše... Postovi se pišu da bi se čitali. :doh:
pa će onda opet bit kolektivno eto hrvati etiketiraju... :roll:
Korisnikov avatar
By Burak
Originally posted by bern

PS

Pa zar ne znate da je Haaški sud dosudio da u Vukovaru nije bilo prekomjernog selektivnog granatiranja kao u Kninu? :neznam:
Jebote, baš ste opterećeni tim srbi učinili ovo, srbi učinili ono...

Konkretno, jesi li ti bern granatirao Vukovar? Nisi. pa što se onda osjećaš prozvanim?
Pa ni ti (valjda) nisi klao, ubijao i palio po Kninu, pa si se ovdje uzbudio, naložio i razgoropadio - opusti se bre! :relax: :P
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by Burak

Pa ni ti (valjda) nisi klao, ubijao i palio po Kninu, pa si se ovdje uzbudio, naložio i razgoropadio - opusti se bre! :relax: :P
Samo malo... I ne zbog Knina... A ti opet radiš ono što me tako uznemiruje... Pogledaj ponovo post pa će ti valjda biti jasno zašto sam tako reagirao...
Korisnikov avatar
By 2kune

kao sto sam ja i napisala, voznja je legalna, dok ne dodje do gazenja. a pritom ne mora da iskljucuje umisljaj i nameru vozaca da pobije to ljude. isto kao i oluja. to sto politicki i vojni vrh nije rekao e aj sad da im jebemo mater, nego su pokrenuli legalnu vojnu akciju, ne znaci da nije postojala namera da se takve stvari urade. proterano je stotine hiljada civila, a to da li je to njima bila zvanicno namera ili ne, ne umanjuje ucinjeno.
nije isto da neko samo nosi pusku i da puca. isto kao sto nije isto da neko vozi ili da nekog zgazi. samo nosenje puske od strane vojske nije zlocin, ubijanje i proterivanje civila jeste. voznja nije zlocin, gazenje ljudi jeste.

a to da li se oluja slavi ili ne, za to mi puca prsluk. mogu i ljudi u srbiji da slave srebrenicu, i za to bi mi isto pucao prsluk. i za jedne i za druge mislim da su idioti. i nista sto se desava van mog licnog zivota meni ne menja zivot i shvatanja.
opet ponavljaš iste nebuloze... vožnja je vožnja a zločin je zločin. vožnja ne postaje gaženje niti gaženje može postati vožnja. vožnja je vožnja a gaženje je gaženje.
vožnja je legalna. prebrza ili neprilagođena vožnja je prekršaj. gaženje je zločin. nigdje na svijetu se vožnja ne procesuira umjesto prebrze vožnje ili gaženja. procesuiraju se prebrza vožnja i gaženje, dakle prekršaji i zločini.
uostalom, pročitaj što o tome piše u haaškoj presudi...

da ti tek tako puca prsluk ne bi dokazivala nedokazivo i pokušavala kriminalizirati vožnju autom zato jer je moguće da ona dovede do prometne nesreće... :giggle:
Korisnikov avatar
By 2kune

ti lako delis stikete ljudima. ko god da je srbin, i kaze da je srbin a pritom ne kaze srbin sam, jbg, je nacionalista.

ja nemam problem da budu osudjeni ni karadzic, ni mladic, ni seselj:fige:. ko god da je ucestvovao u zlocinima treba biti kaznjen. al' mi je smesno to sto kad se desi da bude osudjen hrvat, reakcija je, jeste bilo je zlocina, al nisu trebali da soude gotovinu nego ne znam koga.
o čemu ti sad pričaš? dođe srbin, kaže da je srbin i pritom ne kaže srbin sam, ja mu dijelim etikete? kako može kazati da je srbin i pri tom ne kazati da je srbin? a da bi mu tada dodjelio etiketu - bih. samo što takva etiketa ima specifično ime: dijagnoza. :neznam:

ajde fino odi do ranijih postova i pročitaj zbog čega tako mislim i tko bi bio taj 'ne znam tko'.. i nemoj me etiketirati jer dođem, kažem da sam hrvat i pri tom ne kažem hrvat sam... :lood:
Korisnikov avatar
By zelenabombonica

Bilo ih je bilo... Bila su više ili manje učestala, ovisno o političkoj situaciji i primirjima. A tebe pri tome nije briga za hrvatska sela koja su, za razliku od gradova Šibenika i Zadra bila sravnjena sa zemljom i granatirana i onda kada nisu padale granate na veće gradove sa bijelim promatračima. Hrvatska sela na širem pravcu napredovanja srpskih jedinica apsolutno sva su sravnjena sa zemljom, spaljena i granatirana čitavo vrijeme trajanja sukoba, sve do početka Oluje.
A krajinska sela u Oluji nisu bila granatirana jer za to jednostavno nije bilo dovoljno vremena i streljiva. Jesu spaljena i sravnjena sa zemljom ali od strane vojne policije koja je došla nakon što je artiljerija krenula dalje. Artiljerija HV u Oluji nije imala vremena gađati civilne ciljeve ni da je htjela jer nije imala kada. Potvrđeno od strane sudskih vještaka u Haagu.
“Granatiranje Benkovca, Gračaca, Knina i Obrovca 4. i 5. avgusta predstavlja neselektivni napad na te gradove, civile i civilne objekte”, rekao je sudija Haskog suda Orie u obrazlozenju presude Gotovini. Tvoj problem je sto slucaj Gotovina posmatras iskljucivo sa stanovista odbrane, pa ces usvojiti i ovde preneti kao verodostojne samo one iskaze svedoka koji su povoljni za Gotovinu, a ako je onih drugih po Gotovinu nepovoljnih svedocenja bilo deset puta vise, sve ce to tvoj zaslepljeni um odbaciti.

Sto se tice stanja pre Oluje tu pre svega svesno lazes, ali si isto tako i tesko zaslepljen pa je po tebi samo ubijanje i granatiranje Hrvata zlocin, dok je ubijanje i granatiranje Srba valjda bio sport. Postojala je demarkaciona linija UNPROFOR-a izmedju srpskih i hrvatskih snaga tako da situacija po Hrvate nije bas mogla biti toliko dramaticna kako opisujes.

Od kada je UNPROFOR preuzeo ulogu zastitnih snaga, uglavnom je hrvatska strana je bila ta koja je po izvestajima UNPROFOR--a granatirala, masakrirala i krsila primirja.

Od povlacenja JNA pa sve do Oluje su najzescem granatiranju i masakriranju bila izlozena srpska sela u dalmatinskom zeledju i oko Gospica tako da bi se moglo reci da je pre Oluje bilo vise manjih krvavih Oluja.

Lazno granatiranje Sibenika organizovano je negde pred operaciju hrvatske vojske "Maslenica" i to lazno granatiranje je trebalo da izgleda kao povod za napade kojim ce se toboze otkloniti opasnost za gradjane Sibenika. U akciji "Maslenica" je preko 10 000 Srba ostalo bez domova jer je hrvatska vojska potpuno unistila sela Kasic, Smokovic, Islam Grcki i jos neka sela. Ta sela su pre ulaska hrvatske vojske bila toliko granatirana da kamen na kamenu nije ostao, ali za razliku od onog laznog sibenskog granatiranja ova prava nisu bila medijski propracena.
Nakon ulaska hrvatske vojske u pomenuta sela preostalo stanovnistvo koje nije pobeglo je pobijeno i odvedeno u logore, odnosno poznata mucilista u splitskoj Lori, sibenskim Kulinama i zadarskom zatvoru. Akcija je prouzrokovala nekoliko stotina srpskih civilnih zrtava, medju kojima je bilo i dece.

U drugoj akciji 1993, Medacki dzep, je u okolini Gospica unisteno vise srpskih sela, a i ovaj put je povod bio lazirani srpski napad na Gospic. Naime, hrvatska stampa je kasnije otkrila da je poput onog sibenskog laznog granatiranja uoci "Maslenice" i ovo granatiraje Gospica takodjer bilo lazno i u funkciji opravdavanja napada. Potpuno su unistena srpska sela Divoselo, Citluk i Pocitelj, a kanadski mirovnjak Zan Kot je u izvestaju napisao : "razaranje je potpuno, sistematsko i namerno". Hrvatska strana je zatim koristila i avione u bombardovanju drugih srpskih sela, ali su Srbi raketnim sistemom koji im je ostao od JNA preduzeli raketni napad na Zagreb i Karlovac i nakon toga su hrvatski napadi stali. Taj raketni sistem kojim je bio moguce gadjati cak i Zagreb je koriscen samo tada i u Bljesku isto tako radi zaustavljanja hrvatskih napada u zapadnoj Slavoniji.

1991 su mnoga hrvatska mesta bila zaista granatirana od strane JNA i raznih (para)vojnih formacija, ali od povlacenja JNA 1991 pa sve do Oluje veoma retki su bili srpski artiljerijski i raketni napadi na hrvatska mesta, a preduzimani su uglavnom kao odgovor na daleko gore hrvatske zlocine i sve u cilju zaustavljanja tih napada. Cak sta vise, u nedostatku pravih srpskih napada koji su hrvatskoj strani bili preko potrebni iz propagandnih razloga, hrvatska propagandna masinerija je rezirala nekoliko laznih granatiranja.

Cak i da su "krajiski" Srbi bili toliko sumanuti da non stop provociraju Hrvate, znali su da bi se takvim provokacijama igrali i sa svojom sudbinom. Primirje je odgovaralo pre svega njima.Hrvatska strana je tih godina bila uglavnom zauzeta ratovanjem u Hercegovini, a ti nisi odgovorio zasto je hrvatska vojska i artiljerija prebacivana iz Dalmacije u Hercegovinu pored tolike srpske opasnosti.

Ako se pitas kako sve ovo znam, racunaj da je istorija moj fah racunajuci tu i ovu blizu istoriju. Pa prema tome, meni ne mozes prosipati lazi, a izgleda da si navikao da lazes ljude na ovom forumu.
Korisnikov avatar
By Burak

A krajinska sela u Oluji nisu bila granatirana jer za to jednostavno nije bilo dovoljno vremena i streljiva. Jesu spaljena i sravnjena sa zemljom ali od strane vojne policije koja je došla nakon što je artiljerija krenula dalje. Artiljerija HV u Oluji nije imala vremena gađati civilne ciljeve ni da je htjela jer nije imala kada. Potvrđeno od strane sudskih vještaka u Haagu.
“Granatiranje Benkovca, Gračaca, Knina i Obrovca 4. i 5. avgusta predstavlja neselektivni napad na te gradove, civile i civilne objekte”, rekao je sudija Haskog suda Orie u obrazlozenju presude Gotovini. Tvoj problem je sto slucaj Gotovina posmatras iskljucivo sa stanovista odbrane, pa ces usvojiti i ovde preneti kao verodostojne samo one iskaze svedoka koji su povoljni za Gotovinu, a ako je onih drugih po Gotovinu nepovoljnih svedocenja bilo deset puta vise, sve ce to tvoj zaslepljeni um odbaciti.

Sto se tice stanja pre Oluje tu pre svega svesno lazes, ali si isto tako i tesko zaslepljen pa je po tebi ubijanje i granatiranje Hrvata zlocin, dok je ubijanje i granatiranje Srba valjda bio sport. Postojala je demarkaciona linija UNPROFOR-a izmedju srpskih i hrvatskih snaga tako da situacija po Hrvate nije bas mogla biti toliko dramaticna kako opisujes.

Od kada je UNPROFOR preuzeo ulogu zastitnih snaga, hrvatska strana je bila ta koja je uglavnom po izvestajima UNPROFOR--a granatirala, masakrirala i krsila primirja.

Od povlacenja JNA pa sve do Oluje su najzescem granatiranju i masakriranju bila izlozena srpska sela u dalmatinskom zeledju i oko Gospica tako da bi se moglo reci da je pre Oluje bilo vise manjih krvavih Oluja.

Lazno granatiranje Sibenika organizovano je negde pred operaciju hrvatske vojske "Maslenica" i to lazno granatiranje je trebalo da izgleda kao povod za napade kojim ce se toboze otkloniti opasnost za gradjane Sibenika. U akciji "Maslenica" je preko 10 000 Srba ostalo bez domova jer je hrvatska vojska potpuno unistila sela Kasic, Smokovic, Islam Grcki i jos neka sela. Ta sela su pre ulaska hrvatske vojske bila toliko granatirana da kamen na kamenu nije ostao, ali za razliku od onog laznog sibenskog granatiranja ova prava nisu bila medijski propracena.
Nakon ulaska hrvatske vojske u pomenuta sela preostalo stanovnistvo koje nije pobeglo je pobijeno i odvedeno u logore odnosno poznata mucilista u splitskoj Lori, sibenskim Kulinama i zadarskom zatvoru. Akcija je prouzrokovala nekoliko stotina srpskih civilnih zrtava, medju kojima je bilo i dece.

U drugoj akciji 1993 Medacki dzep je u okolini Gospica unisteno vise srpskih sela, a i ovaj put je povod bio lazirani srpski napad na Gospic.Naime, hrvatska stampa je kasnije otkrila da je poput onog sibenskog laznog granatiranja uoci "Maslenice" i ovo granatiraje Gospica takodjer bilo lazno u funkciji opravdavanja napada. Potpuno su unistena srpska sela Divoselo, Citluk i Pocitelj, a kanadski mirovnjak Zan Kot je u izvestaju napisao : "razaranje je potpuno, sistematsko i namerno". Hrvatska strana je zatim koristila i avione u bombardovanju drugih srpskih sela, ali su Srbi raketnim sistemom koji im je ostao od JNA preduzeli raketni napad na Zagreb i Karlovac i nakon toga su hrvatski napadi stali. Taj raketni sistem kojim je bio moguce gadjati cak i Zagreb je koriscen samo tada i u Bljesku isto tako radi zaustavljanja hrvatskih napada u zapadnoj Slavoniji.

1991 su mnoga hrvatska mesta bila zaista granatirana od strane JNA i raznih (para)vojnih formacija, ali od povlacenja JNA 1991 pa sve do Oluje veoma retki su bili srpski artiljerijski i raketni napadi na hrvatska mesta, a preduzimani su uglavnom kao odgovor na daleko gore hrvatske zlocine i sve u cilju zaustavljanja tih napada. Cak sta vise u nedostatku pravih srpskih napada koji su hrvatskoj strani bili preko potrebni iz propagandnih razloga, hrvatska propagandna masinerija je rezirala nekoliko laznih granatiranja.

Cak i da su "krajiski" Srbi bili toliko sumaniti da non stop provociraju Hrvate znali su da bi se takvim provokacijama igrali i sa svojom sudbinom. Primirje je odgovaralo pre svega njima.Hrvatska strana je tih godina bila uglavnom zauzeta ratovanjem u Hercegovini, a ti nisi odgovorio zasto je hrvatska vojska i artiljerija prebacivana iz Dalmacije u Hercegovinu pored tolike srpske opasnosti.

Ako se pitas kako sve ovo znam, racunaj da je istorija moj fah racunajuci tu i ovu blizu istoriju. Pa prema tome, meni ne mozes prosipati lazi, a izgleda da si navikao da lazes ljude s ovog foruma.
:up:
Korisnikov avatar
By bern

Zaboga ljudi, čitajte što piše... Postovi se pišu da bi se čitali. :doh:
pa će onda opet bit kolektivno eto hrvati etiketiraju... :roll:
Važi i za @Stripi:

Ne, ja ga nisam bombardovao.

Niko nije rekao da Hrvati kolektivno etiketiraju. (Ja sam spominjao, u širem smislu, Hrvate kolektivno - da imaju problema "domovinski rat" sagledati onakav kakav jeste bio, a ne onakakv kakav misle da je bio - ali, to nije krivica svih Hrvata, već samo jednog dijela. Koja je cijena otriježnjenja? Gubljenje ponosa tamo gdje mu nije mjesto, suočavanje sa istinom, i na kraju - humanost. Živi bili pa vidjeli.)

A što se tiče usporedbe, Stripi, to nije za usporedbu. To su dvije odvojene stvari. Dva odvojena zločina. I neću da ih svodim da "a šta su oni nama" logiku (izvinjenje ako sam šta pogrešno shvatio).

Neću ni da se prepirem oko "prekomjernog neselektivnog bombardovanja", jer smatram da je to glupav i nehuman izraz, i daleko od bilo kakve suštine u vezi sa ovom temom.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Mislim da su presude na mestu (bez obzira gde se ko nalazio u vreme Oluje).
Nadam se da ce zveri srpske vec jednom zacepiti i shvatiti da Hag nije antisrpski sud.
By Fiummeboy
Očito je da je karla del ponte bila na strani srbije i
prihvatila
da su samo hrvati ubijali civile na VLASTITOM TERITORIJU,
bombardovali vukovar i dubrovnik,
agresori su bili sami prema sebi,
ali srbija još uvek nema izlaz na more ,
hrvatska ima svoju državu,
srbija sve manja (bez kosova i crne gore,
uskoro i bez vojvodine),
a mnogobrojni srbi
će i ovo ljeto doći na hrvatsku obalu....
vidjet čemo kako će im biti... :boxer:
:mete:
Kako god,
moje je mišljenje
da su oni koji su glavni
krivci za to- mrtvi,
a glupi hrvati svoje
generale podaprli sudu zbog ulizivanja u EU,
dok srbi
skrivaju i dan danas svoje (Mladića isl.)
pa stoga nije čudno šta
je situacija takva kakva je...
srbima treba EU da se malo
kultiviziraju,
ali Hrvatima ne treba,
u HR treba samo promjena
vlasti....
:P
Korisnikov avatar
By Tungi
Originally posted by Fiummeboy

a mnogobrojni srbi
će i ovo ljeto doći na hrvatsku obalu....
vidjet čemo kako će im biti... :boxer:
:mete:

Hvala na "gostoprimstvu".

Sad bi mogao da popijes ban.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!