Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Šta je za vas Vojvodina?

1. Republika Vojvodina
12
22%
2. Српска Војводина
20
36%
3. Délvidéki Vajdaság
2
4%
4. Dunavska Vojvodina
12
22%
5. Ne znam, ne interesuje me...
9
16%
Korisnikov avatar
By Herald
Niotkuda ti imas poglede van statuta Vojvodine. U Vojvodini madjarski, srpski, rusinski, rumunksi,hrvatski, slovacki itd. su ravnopravni. Madjari daleko vise znaju srpski nego mi srbi madjarski - a neonacisticka zalopojka "ne prica na jeziku zemlje u kojoj zivi" mi je dozlogrdila. Ocigledno je da nisi iz vojvodine i nemas blage veze o vojvodini a nasao si tu da prosipas da si tolerantan, sram te bilo.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by niotkuda

Super, reci to isto deci u zrenjaninskoj gimnaziji, da vidiš da li se i oni slažu sa Mađarima iz odvojenog odeljenja tako dobro ili onim finim ljudima u Subotici koji ili neće da ti odgovore na srpskom ili neće da ti odgovore uopšte kada ih pitaš nešto na jeziku zemlje u kojoj žive.
Šta ima da meni bude krivo, meni je, šta više, drago što su tolerancija i prihvatanje u Vojvodini na krajnje zadovoljavajućem nivou, samo nemojmo da se sad proseravamo kako je to ne-znam-kakva utopija.
A sta cemo sa nekoliko miliona Srba u rasejanju koji ne govore jezik drzave u koju su otisli? Njima treba 'pomoci', tako? A deca su deca, ako se ne potuku jer su drugaciji potuci ce se jer su isti.

U Novom Sadu sam bio bar jedno desetak puta i imam mnogo prijatelja tu i zato sam i napisao to što sam napisao. Nisu svi ti prijatelji isti, samo ona (poveća) grupa koja se u većem društvu busa u grudi na pomen Zvonka Bogdana i kiselo smeje na pomen Beograda, a kad dođu kod nas pevaju pesme o kralju Petru.
Da je samo problem Zvonko Bogdan i kiselo smejanje, lako bi se sve to resavalo. Ocigledno je da nemas blage veze sa Vojvodinom.

Hoćeš da kažeš da su oni dočekani raširenih ruku, a da su iskoristili gostoljubivost, pa zato tako reagujete? Beograd je pun izbeglica i ljudi različitih naglasaka, pa mnogo ređe čuješ ikakve zlobne komentare.
A niko da pomene one koji se jesu doselili zbog ratova na prostorima bivse SFRJ i nemaju bas nikakav problem i savrseno se uklapaju u novu sredinu gde su se nasli. A ima ih ohoho. Ne, svi se hvataju za jadne male Krajsnike koji bi da orcaju i okrecu volove u Dunavskom parku, kad im vec ne daju da to rade u Hrvatskoj. I da, Beograd takodje ima puno da kaze na konto izbeglica, stavise mnogo gore stvari (tek sam u Beogradu cula da su cene iznajmljivanja stanova toliko paprene zbog izbleglica)

Po meni smo mi njima oteli zemlju (ti koristi izraz "otcepili se", ako ti više odgovara), kao što su Slovenci i Hrvati oteli Italijanima, a Albanci nama. Sasvim normalan proces u istoriji ljudskog naroda.
Sto znaci da bi Srbija jednostavno trebala da batali Kosovo, prizna ga kao susednu drzavu i okrene se pametnijim pitanjima. Upravo onaj stav koji se meni najvise svidja, po pitanju juzne srpske pokrajne. Jebes crkve i kulturno nasledje, to je normalan proces.

Ali mi, Beograđani, nismo ti koji upiru prstom u Novosađane i krive ih što je zemlja u kurcu ili što nismo ušli u EU, tako da ti primedba baš i nije na mestu.
A sta ti zapravo radis?
By XanaX
Hajmo back to Wojwodina.

U Vojvodini sam prvi puta vidio kako je mešorka (meshores = sluškinja) prevarila moju senilnu "što-mi-već-dođe" tj. zaklala pile i slagala da je to shakhter (košer-mesar) iz Apatina (valjda) napravio, a "što-li-mi-već-dođe" se čudila kako tako brzo obavio pos'o.

I to je bilo u gradiću kojeg su svi zvali (dok sam tamo bio, među familijom) Hodschag (Odžaci), i ja mislio da sam u Njemačkoj, sve dok, već na putu za Novi Sad, neka "što-mi-već-dođe#2" nije bijesno viknula:

"Ma šta, natrpa pariketine i mesa i to je, je l' , njen mađarski paprikaš!"

(sve to zato što sam hvalio to jelo, valjda jedino u životu, spravljeno od svježeg mesa, koje mi je pasalo).

U Novom Sadu sam se "izgubio" na trgu, pa me okružila grupa malih Roma, tražila novac i pljuvala kad im nisam htio dati. Vrlo pedagoški, majka me opalila po ritu nakon toga, zato što sam se "izgubio".

I tako... Uglavnom, Vojvodina mi dođe kao zemlja (ovo, u sasvim općenitom smislu) zemlja iz kojeg je dosta Folksdeutchera iz moje obitelji, ali je ipak više nekako poznajem (nego npr. talijansko-austrijsku granicu i Istru - odakle mi talijanski dio npr.).
Korisnikov avatar
By niotkuda
Originally posted by Wilhelmina

A sta cemo sa nekoliko miliona Srba u rasejanju koji ne govore jezik drzave u koju su otisli? Njima treba 'pomoci', tako?
I to mi je podjednako glupo. Ne sviđa mi se stvaranje nacionalnog (niti bili kog drugog, sem intelektualnog) geta, ma ko bio u pitanju. Šta više, većinu srpskih klasičnih (dakle, ne onih koji su otišli da studiraju ili dobili premeštaj an poslu) gastarbajtera koje sam sretao na putovanjima smatram krajnje neprihvatljivim za države u kojima žive. Jedva natucaju jezik, odbijaju da se uklope, ne poštuju zemlje u koje su došli... Naravno, nisu svi takvi, ali većina onih koji se okupljaju po exYU mestima jeste.

Da je samo problem Zvonko Bogdan i kiselo smejanje, lako bi se sve to resavalo. Ocigledno je da nemas blage veze sa Vojvodinom.
A da ti imaš išta konkretno da kažeš, rekla bi.
Ovo su bili samo primeri koji insinuiraju dublji problem.

A niko da pomene one koji se jesu doselili zbog ratova na prostorima bivse SFRJ i nemaju bas nikakav problem i savrseno se uklapaju u novu sredinu gde su se nasli. A ima ih ohoho. Ne, svi se hvataju za jadne male Krajsnike koji bi da orcaju i okrecu volove u Dunavskom parku, kad im vec ne daju da to rade u Hrvatskoj. I da, Beograd takodje ima puno da kaze na konto izbeglica, stavise mnogo gore stvari (tek sam u Beogradu cula da su cene iznajmljivanja stanova toliko paprene zbog izbleglica)
Za to prvo se obrati your peers, Novosađanima, jer odatle se i čuje najviše žalbi.
Za ovo za stanovima stvarno prvi put čujem, mislim da iko više i ne zna ko je izbeglica, a ko ne, mada je moguće da se varam.

Sto znaci da bi Srbija jednostavno trebala da batali Kosovo, prizna ga kao susednu drzavu i okrene se pametnijim pitanjima. Upravo onaj stav koji se meni najvise svidja, po pitanju juzne srpske pokrajne. Jebes crkve i kulturno nasledje, to je normalan proces.
Potpuno se slažem.

A sta ti zapravo radis?

Krivim određenu grupu Novosađana za snobizam bez pedigrea, ali ne kažem da to ikako utiče na kvalitet mog života, ne računajući slobodno vreme koje provodim u online hejtovanju.
Takođe, pokušavam da objasnim ljudima da mora još mnogo da se radi na međusobnom prihvatanju i da situacija uopšte nije toliko bajna, ali za to ne upirem prstom u određenu grupu, već smatram da svi moraju da rade na tome.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina

A da ti imaš išta konkretno da kažeš, rekla bi.
Ovo su bili samo primeri koji insinuiraju dublji problem.
Nazalost, vecina, sa obe strane, se prvo prihvati banalnosti, a po problemu ni da zagrebe. Vec je stosta ispisano na temu Vojvodine na ovom forumu pa mi se ne da da se ponavljam, ali ono sto stoji je da Vojvodina nije Srbija, vec njena autonomna pokrajna. Tj. bila, dok Slobica nije ukinuo. Uostalom, jos se da pronaci Ustav iz 1974, pa listaj.

Krivim određenu grupu Novosađana za snobizam bez pedigrea, ali ne kažem da to ikako utiče na kvalitet mog života, ne računajući slobodno vreme koje provodim u online hejtovanju.
Takođe, pokušavam da objasnim ljudima da mora još mnogo da se radi na međusobnom prihvatanju i da situacija uopšte nije toliko bajna, ali za to ne upirem prstom u određenu grupu, već smatram da svi moraju da rade na tome.
"Medjusobno prihvatanje"? Ili ipak mislis na jednostrano prihvatanje?
By loreenche
za mene je pokrajina srbije u kojoj se trenutno nalazim... nista vise :)
Korisnikov avatar
By niotkuda
Originally posted by Wilhelmina
Nazalost, vecina, sa obe strane, se prvo prihvati banalnosti, a po problemu ni da zagrebe. Vec je stosta ispisano na temu Vojvodine na ovom forumu pa mi se ne da da se ponavljam, ali ono sto stoji je da Vojvodina nije Srbija, vec njena autonomna pokrajna. Tj. bila, dok Slobica nije ukinuo. Uostalom, jos se da pronaci Ustav iz 1974, pa listaj.

Ali ne mislim da su kiseli osmesi banalnost. I, da, slažem se da ima problema i da Vojvodina zaslužuje širu autonomiju, ali to se neće dobiti koristeći samo "I'm better than everyone else" stavom. I drugi delovi Srbije zaslužuju širu autonomiju. Šta više, meni je najbolja ideja da svaka oblast (svaka = 5, 6 ukupno) postane autonomna pokrajina i da na taj način konačno rešimo problem decentralizacije.
A ustav iz 1974. je ustav kao i bilo koji drugi i s obzirom na to da se Tita i njegove politike maltene gadim, baš ga i ne bih uzimao kao relevantnog. Može to mnogo bolje da se napravi.
I da, Vojvodina jeste Srbija, tj. autonomna regija u okviru Srbije.

"Medjusobno prihvatanje"? Ili ipak mislis na jednostrano prihvatanje?
Mislim na međusobno, sa akcentom na Srbe koji najviše treba da porade na tome.
Možeš li mi pojasniti šta si tačno htela da kažeš?
Korisnikov avatar
By Wilhelmina

Ali ne mislim da su kiseli osmesi banalnost. I, da, slažem se da ima problema i da Vojvodina zaslužuje širu autonomiju, ali to se neće dobiti koristeći samo "I'm better than everyone else" stavom. I drugi delovi Srbije zaslužuju širu autonomiju. Šta više, meni je najbolja ideja da svaka oblast (svaka = 5, 6 ukupno) postane autonomna pokrajina i da na taj način konačno rešimo problem decentralizacije.
A ustav iz 1974. je ustav kao i bilo koji drugi i s obzirom na to da se Tita i njegove politike maltene gadim, baš ga i ne bih uzimao kao relevantnog. Može to mnogo bolje da se napravi.
I da, Vojvodina jeste Srbija, tj. autonomna regija u okviru Srbije.
Pa, bolje kakav takav osmeh, nego pesnica. A i ne mozes nekoga da napadas zbog facijalne grimase, stagod ona znacila...
Nisam ni pravnik, niti bas umem da tumacim ustave, ali ogromna je razlika izmedju biti deo necega i imati autonomiju. Opet, papir je papir, ali kada se to prevede u praksu, zar ne bi svima bilo lepse i lakse da zaista postoje odvojene oblasti kao sto postoje u Nemackoj?

Mislim na međusobno, sa akcentom na Srbe koji najviše treba da porade na tome.
Možeš li mi pojasniti šta si tačno htela da kažeš?
Pa prvenstveno mislim na to 'neprihvatanje' dodjosa od strane onih koji su u Vojvodini duze (namerno stvari postavljam ovako, jer su svi Srbi jednom dosli u Vojvodinu, nisu tu od pocetka sveta i veka). Taj problem, koji postoji, postavlja se tako da samo jedna strana nece da prihvati druge i njihove obicaje, a sto i ti drugi mogu i treba da rade na sebi, to nista.
Korisnikov avatar
By niotkuda
Pa, bolje kakav takav osmeh, nego pesnica. A i ne mozes nekoga da napadas zbog facijalne grimase, stagod ona znacila...
Nisam ni pravnik, niti bas umem da tumacim ustave, ali ogromna je razlika izmedju biti deo necega i imati autonomiju. Opet, papir je papir, ali kada se to prevede u praksu, zar ne bi svima bilo lepse i lakse da zaista postoje odvojene oblasti kao sto postoje u Nemackoj?
Čekaj, ti bi opravdala pesnicu?
Da, možeš. Ako si se ikada izučavala neverbalnu komunikaciju onda znaš da su prevrtanje očima, kiseli i podrugljivi osmesi i sl. stvari neki od najlošijih signala koje čovek može da pošalje. Naravno, svako ima prava da radi šta želi i ne mislim da je to ne-znam-koliko strašno, ali opet, ima nešto što se krije dublje ispod toga.

Slažem se, to i ja rekoh. Svaka oblast da ima svoju, podjednaku, autonomiju. Ali sve te oblasti u Nemačkoj su i dalje Nemačka.

Pa prvenstveno mislim na to 'neprihvatanje' dodjosa od strane onih koji su u Vojvodini duze (namerno stvari postavljam ovako, jer su svi Srbi jednom dosli u Vojvodinu, nisu tu od pocetka sveta i veka). Taj problem, koji postoji, postavlja se tako da samo jedna strana nece da prihvati druge i njihove obicaje, a sto i ti drugi mogu i treba da rade na sebi, to nista.

To je i bila jedna od stvari na koje sam mislio.
Vreme sa menja, a sa njim i situacije. Umesto kukanja, najbolje bi bilo da se poradi na tome. A to treba da važi kako i za novije i starije dođoše svake nacionalnosti
Korisnikov avatar
By 2kune
što je Vojvodina? Vojvodina je sljedeća... :zmija:
:uljenavatru:
Korisnikov avatar
By Vel boy
@niotkuda, mislim da je Wilhelmina vec rekla da ne opravdava nikakve pesnice te da kiseli osmesi ipak nisu pesnice. ili, u smislu, sticks and stones can break my bones, words can't.
By Ulix

Slažem se, to i ja rekoh. Svaka oblast da ima svoju, podjednaku, autonomiju. Ali sve te oblasti u Nemačkoj su i dalje Nemačka.

Možda zato što oblasti u Nemačkoj nisu ekonomski i kulturno silovane i ubijane kao Vojvodina. Što se mene tiče, Vojvodina je za sada u Srbiji, Vojvodina nikako nije Srbija, ali to polako (nažalost) postaje.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina

Čekaj, ti bi opravdala pesnicu?
Da, možeš. Ako si se ikada izučavala neverbalnu komunikaciju onda znaš da su prevrtanje očima, kiseli i podrugljivi osmesi i sl. stvari neki od najlošijih signala koje čovek može da pošalje. Naravno, svako ima prava da radi šta želi i ne mislim da je to ne-znam-koliko strašno, ali opet, ima nešto što se krije dublje ispod toga.

Ne, naprotiv.
Samo sam rekla da je prihatljivije, ukoliko negativnost postoji, a nju ne mozes da izbegnes, da se manifestuje grimasama nego pesnicama.
Korisnikov avatar
By Mariška
Dinko Gruhonjić: Sećate se autonomije Vojvodine?

U politici i u medijima u Srbiji opet je nastupila tišina o pitanju autonomije Vojvodine. Ova pokrajina, međutim, i u tišini nastavlja da siromaši, iako je, uprkos svemu, uspela da očuva svoj specifični identitet.

Pitanje autonomije Vojvodine opet je već duže vreme van političkog dnevnog reda u Srbiji, iako su, kako su objavili neki pokrajinski funkcioneri, od 153 nadležnosti sa Republike na Pokrajinu prenete svega tri.

Sociolog Mirko Đorđević za naš program kaže da odnos Srbije prema Vojvodini zapravo određuje i to koliko je Srbija blizu evropskim vrednostima. Prema njegovim rečima, Vojvodina ima veoma vredan identitet: „On je specifičan po tome što sjedinjuje vrednosti, počiva na tabeli vrednosti, koja je različita po etničkom poreklu, po jezičkom poreklu, po religijskom poreklu, ali na tabeli vrednosti stoji kao jedna vrednost. A to je ono što je filozofija današnje moderne Evrope, koja se gradi na tom principu identiteta.“

Ceo tekst
Korisnikov avatar
By Herald
Dzaba prava bez para - i za te tri nadleznosti sto je "dobila" pare niotkuda, a i ono sto je ustavom garantovano, diskriminatorskih i omalovazavajucih 7% im je tesko da nam "daju".
Korisnikov avatar
By bern
1. Blagi ljudi.
2. Dobra peciva.
3. Mađarski.
4. Ravnica.
5. Snijeg.

.
.
.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!