Originally posted by Dina
Mage,
detetu je moguce sve objasniti. Vec sam pisala - neces mu objasnjavati ne znam kako komplikovane zakone nego ono sto je za njegov uzrast prikladno i moze da razume/shvati. Kako odraslu osobu ne cuskas kad se nesto ne razumete tako ne treba da cuskas ni dete. Psiholozi kazu da je moguce vaspitati dete bez cuskanja, zakonom je kaznjivo cuskanje. To su zakoni evropske unije koji stite i ostala ljudska prava izmedju ostalog i gay prava. Te zakone, po meni, ili prihvatas ili ne prihvatas, ne moze se birati - e ovo pravo mi se svidja, pogadja me licno, a ovo bas i ne, pa to ne moze... Uostalom kako na srecu pojedinacni ljudi ne odlucuju kod gay prava, tako isto ne odlucuju ni kod decijih pa ce morati da se ponasaju kako zakoni nalazu, kakva god im bila uverenja, niko ih i ne pita...
Pa, ja ne vidim neke koristi od anti-diskriminacionog zakona koji je donet i na snazi već nekoliko meseci, a nijednom se (u slučaju gej prava) nije primenio. I već nekoliko godina postoje AD odredbe u ona 4 zakona, pa nije procesuiran nijedan slučaj diskriminacije u visokom školstvu (a sigurno ih ima). Ja bih pre da se radi na edukaciji društva, i mladih i starih, i da se stvori takva klima da ti zakon a) nije potreban za većinu ljudi i svakodnevni život i b) da služi za suzbijanje ponašanja i delovanja pojedinaca koje će društvo ionako (zbog postignute klime) osuđivati.
Drugo, nemoj da me shvatiš negativno, ali stvarno se vidi da govoriš kao neko ko (još) nema dete. Nemam ga ni ja, ali imam dosta mlađu sestru (i mlađeg brata), najstariji sam od dece među prijateljima/kumovima i imao sam prilike da u civilki gledam rad sa grupama dece od po 20, 30, 40. Znači, božemesačuvaj, nije svako dete isto, nisu to tabule rase na kojima ti imprintuješ preko ljubavi, razumevanja i dobrote svu lepotu ovoga sveta. Ne zaboravi da i genetička osnova utiče na ponašanje, a to ti je lutrija gde nikad ne znaš šta ćeš da izvučeš. Npr. imaš decu koja su hiperaktivna (slučaj klinca poznanice kome ništa ne drži pažnju duže od 10ak minuta), hiperaktivna i radoznala, mirna i radoznala, mirna i letargična. Imaš i decu koja su prosto glupa ko qrac. I nijedno ne treba tući na mrtvo ime kaišem, ali ajde kaži način da detetu od 2 godine objasniš da je pipanje sijalice u lampi opasno, da ne sme da kvasi električne uređaje, da nije OK da baca hranu po podu i sl? Niko ovde nije ni rekao da treba redovno i preventivno tući decu, nego da je nekad fizička kazna neophodna da bi detetu usadio opravdan strah od nečega.
Inače, ja sam kao klinac mislio da su svi ti strahovi roditelja obična histerija i glupost, ali posle mi nije bilo svejedno dok smo jurili za sestrom po stanu u dubku. I kad sam bejbisitovao gomilu dece, uvek imaš taj strah - 'neće valjda da gurne prst u šteker, da proba da uđe u veš mašinu, da gura glavu u rernu'. Trogodišnja ćerka poznanice je uspela da spali mačku u rerni - naravno, nije ona mali Hanibal Lektor, nego je mislila da je mački hladno a kapirala je da 'svetli rerna - toplo'; normalno, kad je mačka počela da histeriše devojčica se uplašila i doživela traumu za ceo život. To je mogla da reši jedna ćuška i 'ne prilazi šporetu!'.