Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
Preksinoć (u noći između 6. i 7. aprila) u 2.30h posle ponoći grupa neonacista je napala romsko naselje koje se nalazi u blizini Otvorenog tržnog centra („buvljaka“) na Novom Beogradu.

Prema rečima očevidaca 20-30 napadača dovezlo se sa dva kombija i bili su naoružani noževima i metalnim šipkama. Uz uzvike „selićemo vas“ napali su grupu dece, žena i muškaraca koji su sedeli na otvorenom. Nekoliko dece je pretučeno a jedan mladić je teže povređen kada je pogođen flašom u glavu. Nekoliko starijih ljudi je kolabiralo u strahu i panici koja je nastala. Neonacisti su pobegli tek nakon što se 50ak muškaraca iz obližnjih baraka organizovalo u odbranu naselja. Prisutna policija (njih 5-6 koji su dežurali u naselju) nije reagovala, pod izgovorom da „nemaju pravo da se mešaju“.

Novinari koji su narednog jutra (kao i svih ovih dana) izveštavali iz romskih naselja nisu izvestili o ovom događaju.

(Ljudi sa kojima smo razgovarali obavestili su nas o još jednom napadu neonacista koji se desio pre nekoliko meseci. Tada su na barake u obližnjem naselju bačeni molotovljevi kokteli, u vreme dok su se u njima nalazili ljudi. Jedno dete je zadobilo teške opekotine usled kojih je naknadno izgubilo život.)

Ranije istog dana, 6. aprila oko 9h ujutru desio se još jedan incident u Resniku. Romi ovde žive u prihvatilištu za izbeglice koje se nalazi na periferiji naselja. Nepoznata grupa ljudi je zapalila šumu i livadu koji se nalaze pored prihvatilišta. Vatrogasci su se pojavili i zaustavili požar tek nakon što je došao nadomak zgrade. Ljudi su u strahu da uopšte napuštaju prihvatilište jer moraju da ga organizovano brane.

Prihatilište u kom živi 46 porodica je stalna meta napada i pretnji. U napadima obično učestvuju grupe od 10-15 osoba. Ljudi se plaše za bezbednost dece u školama, a ne smeju ni pojedinačno da idu do lokalnih radnji. Poverenje u policiju ne postoji, jer su često privođeni u policijske stanice i premlaćivani tokom informativnih razgovora.

to piše na linku...
By iWanna
E dosadni ste vise sa tim Romima, ja im ne dozvoljavam da budu zrtve kad oni to nisu!

(Just_me, jesam bio dobar?)
Korisnikov avatar
By .L O S T
a danas snimak sa protesta..... na 5 pedera i lezbejki koji su dosli da buchu ide jedan rom... cak je i njih manje briga za sve to nego pojedince koji guraju svuda nos....
By iWanna
Originally posted by .L O S T
a danas snimak sa protesta..... na 5 pedera i lezbejki koji su dosli da buchu ide jedan rom... cak je i njih manje briga za sve to nego pojedince koji guraju svuda nos....
ccc
aj malo razmisli pre nego sto napises takvu glupost
Korisnikov avatar
By .L O S T
ne razmisljam, gledam snimak.... veci katolici i od pape:astral2:
By mythe
bas tako, zar pojedinci, posebno NVO nemaju druga posla? Neka malo razmisle da ovo sa Romima moze uticati na vec skoro zavrseni proces vizne liberalizacije, mislim to sto oni iz NVO ne cekaju u redu za vize i putuje kada hoce, ne znaci da i drugi ne trebaju da putuju po Evropi!

Iznad svega, dosta mi je bilo kakve podele izmedju gradjana Srbije. Svi imaju ista prava i iste obaveze, te ubuduce necu ove gradjane zvati Romima (jer smatram nacionalnu pripadnost nebitnom) nego gradjanima cija su nelegalno izgradjeni objekti poruseni na osnovu zakonitih odluka. Drzava im je ponudila nekoliko alternativnih resenja, smestaj u prihvatilista koja zadovoljovaju sve higijenske i civilizacijske norme ali deo njih ni to ne zeli, nego kako rece jedna gospodja, na pitanje novinara FOXa,
"pa 'ocemo da dobijemo stanovi od drzavu" . Ma nemoj, jos i jagode sa slagom mozda ;)
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
evo jedno pitanje za dušebrižne.

kad vidite da neko na ovo:
Originally posted by Lepa Krepa

20-30 napadača dovezlo se sa dva kombija i bili su naoružani noževima i metalnim šipkama. Uz uzvike „selićemo vas“ napali su grupu dece, žena i muškaraca koji su sedeli na otvorenom. Nekoliko dece je pretučeno a jedan mladić je teže povređen kada je pogođen flašom u glavu.

Prisutna policija (njih 5-6 koji su dežurali u naselju) nije reagovala, pod izgovorom da „nemaju pravo da se mešaju“.

Ljudi sa kojima smo razgovarali obavestili su nas o još jednom napadu neonacista koji se desio pre nekoliko meseci. Tada su na barake u obližnjem naselju bačeni molotovljevi kokteli, u vreme dok su se u njima nalazili ljudi. Jedno dete je zadobilo teške opekotine usled kojih je naknadno izgubilo život.

Nepoznata grupa ljudi je zapalila šumu i livadu koji se nalaze pored prihvatilišta. Vatrogasci su se pojavili i zaustavili požar tek nakon što je došao nadomak zgrade. Ljudi su u strahu da uopšte napuštaju prihvatilište jer moraju da ga organizovano brane.

Prihatilište u kom živi 46 porodica je stalna meta napada i pretnji. U napadima obično učestvuju grupe od 10-15 osoba. Ljudi se plaše za bezbednost dece u školama, a ne smeju ni pojedinačno da idu do lokalnih radnji. Poverenje u policiju ne postoji, jer su često privođeni u policijske stanice i premlaćivani tokom informativnih razgovora.

reaguje ovim:
Originally posted by mythe
zar pojedinci, posebno NVO nemaju druga posla? Neka malo razmisle da ovo sa Romima moze uticati na vec skoro zavrseni proces vizne liberalizacije, mislim to sto oni iz NVO ne cekaju u redu za vize i putuje kada hoce, ne znaci da i drugi ne trebaju da putuju po Evropi!
koju biste tačno metodu konstruktivnog razgovora primenili u cilju preobraćanja dotične osobe (i njoj sličnih) u nemonstruozno ljudsko biće?
By mythe
najlepse bih zamolio forumasa/icu "Lepa Krepa" da mi navede izvor informacije jer se o tom dogadjaju nigde ne moze procitati, niti je policija nesto saopstila o tome. Dakle, relevantan izvor informacije, molicu lepo :)
Korisnikov avatar
By CokoladnaBananica
evo jedno pitanje za dušebrižne.

kad vidite da neko na ovo:

20-30 napadača dovezlo se sa dva kombija i bili su naoružani noževima i metalnim šipkama. Uz uzvike „selićemo vas“ napali su grupu dece, žena i muškaraca koji su sedeli na otvorenom. Nekoliko dece je pretučeno a jedan mladić je teže povređen kada je pogođen flašom u glavu.

Prisutna policija (njih 5-6 koji su dežurali u naselju) nije reagovala, pod izgovorom da „nemaju pravo da se mešaju“.

Ljudi sa kojima smo razgovarali obavestili su nas o još jednom napadu neonacista koji se desio pre nekoliko meseci. Tada su na barake u obližnjem naselju bačeni molotovljevi kokteli, u vreme dok su se u njima nalazili ljudi. Jedno dete je zadobilo teške opekotine usled kojih je naknadno izgubilo život.

Nepoznata grupa ljudi je zapalila šumu i livadu koji se nalaze pored prihvatilišta. Vatrogasci su se pojavili i zaustavili požar tek nakon što je došao nadomak zgrade. Ljudi su u strahu da uopšte napuštaju prihvatilište jer moraju da ga organizovano brane.

reaguje ovim:
zar pojedinci, posebno NVO nemaju druga posla? Neka malo razmisle da ovo sa Romima moze uticati na vec skoro zavrseni proces vizne liberalizacije, mislim to sto oni iz NVO ne cekaju u redu za vize i putuje kada hoce, ne znaci da i drugi ne trebaju da putuju po Evropi!
koju biste tačno metodu konstruktivnog razgovora primenili u cilju preobraćanja dotične osobe (i njoj sličnih) u nemonstruozno ljudsko biće?
lako. Dzastinka nam dala recept u temi o spricomatima. Ne zahtijeva velika finansijska ulaganja, niti strucnost. Oficijelno ime recepta je "kratki postupak".
Korisnikov avatar
By Momo
najlepse bih zamolio forumasa/icu "Lepa Krepa" da mi navede izvor informacije jer se o tom dogadjaju nigde ne moze procitati, niti je policija nesto saopstila o tome. Dakle, relevantan izvor informacije, molicu lepo :)
ih sta sve nama policija nije saopstavala u poslednjih 20 godina

mozda su i oni mislili da je najbolje da se cuti da se ne upropasti sansa za beli sengen :eureka:
Korisnikov avatar
By Vel boy
@mythe :roll: a, queer beograd ti je nerelevantan?
By mythe
Originally posted by Momo

mozda su i oni mislili da je najbolje da se cuti da se ne upropasti sansa za beli sengen :eureka:
pa tu je b92 ;) , oni ne cute nikada, ali ja cak ni tamo nisam primetio informaciju o tom napadu
Korisnikov avatar
By Lucem Ferre
Originally posted by iWanna
E dosadni ste vise sa tim Romima, ja im ne dozvoljavam da budu zrtve kad oni to nisu!
(Just_me, jesam bio dobar?)
U momentu kada sam izjavio slično, Rome nije niko fizički napao i ja nisam ciljao na to kada sam spominjao da nisu žrtve. Sada tu izjavu povlačim u svakom smislu jer bi bio potpuni idiotluk da ostanem iza nje.... Nadam se da će naš ministar policije raditi savesno svoj posao i šljam koji je napao Rome pohapsiti u doglednom roku. Ako su mogli da nađu 3 probisveta koja su napala Čedomira Jovanovića moraju naći i ovu gomilu koja je napala Rome. Treba ih strožije kazniti za primer a ostale ćelije razbiti dok se nisu organizovale i u ostalim gradovima.
Korisnikov avatar
By Tot

Nema delotvorne metode. Eventualno postaviti po gradu punktove sa sterilnim špricevima za ubrizgavanje povećane doze egoizma a sve u nadi da će doza biti fatalna. U slučaju da se sažalimo nad ovom vrstom toksikomanije, preporučen hitan uput prononsiranom medicinskom higijeničaru sa foruma (nomina sunt odiosa).
By Simor
Neka malo razmisle da ovo sa Romima moze uticati na vec skoro zavrseni proces vizne liberalizacije,
Ne d'o Bog da ti ne možeš da putuješ bez viza dok tamo diskriminišu neke prljave Ciganderose!

To nikako!

Tvoje putovanje je važnije od bilo kakve diskriminacije, te da ti ne bi imao/imala vize, mislim da Vlada Srbije treba da zabrani NVO i medije kako isti ne bi izveštavali ništa o diskriminaciji nad bilo kim.

I ne samo to! Mislim da treba ukinuti sva socijalna davanja tim tamo nekim siromašnim građanima i građankama i sve pare usmeriti tebi na tekući račun e ne bi li ti putovao/la i konačno video/videla sveta.

Možda kada se naputuješ, od tebe postane i neko pristojno civilizovano čeljade. Ono: socijalno odgovorno, senzibilno, empatično i tolerantno.
Korisnikov avatar
By Lucem Ferre
"Helsinški odbor za ljudska prava zatražio je od Vlade Srbije i gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa da zaštite romsku populaciju koja je proteklih dana bila izložena rasističkim napadima.

Ta nevladina organizacija je u sopštenju podsetila da je u noći između ponedeljka i utorka grupa od 20 do 30 neonacista, naouružana noževima i metalnim šipkama, napala romsko naselje kod buvljaka u Novom Beogradu.

Dodaje se da je jedan mladić teže povređen kada su ga napadači pogodili flašom u glavu, dok je nekoliko starijih ljudi kolabiralo, a da prisutni policajci nisu reagovali "pod izgovorom da nemaju pravo da se mešaju".

Preuzeto sa sajta B92
http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=354502
By Simor
Btw, uprkos svim ovim ogavnim dešavanjima u Beogradu, ja ne mislim da je Dragan Đilas rasista. On je jedan tipičan divlji kapitalista, koji bi verovatno bagerom prešao preko svoje porodice da bi zadovoljio svoje ili već nečije ekonomske interese.

No, njegov mig da se uradi jedan suštinski diskriminatorski akt, dao je zeleno svetlo svakojakom šljamu da nam konačno nesmetano prezentuje svoje rasističke bljuvotine, bilo otvoreno (a vidimo kako je kratak put od "sve bih ja njih po kratkom postupku" do tog kratkog postupka) ili indirektno (sve tobože se brinući oko nehigijenskih naselja -- i tako beli građani i građanke Srbije počeše da razmišljaju ekološki te ih mozda Greenpeace primi u svoje počasne redove).

Tek, jednu stvar imajte na umu: nikada svoju sreću nećete izgraditi na nesreći drugih. Ta iluzija će vam se debelo obiti o glavu.
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa

pa tu je b92 ;) , oni ne cute nikada, ali ja cak ni tamo nisam primetio informaciju o tom napadu
naravno da nisi, kad su je profesionalno spinovali za čistu desetku.
jebote, staviti vest o ovakvoj stvari u pretposlednji pasus (conveniently podugačkog) teksta. nemam reči.
Jedan moj str8 drugar je podstanar.
Zavrsio fax, radi za mizerne pare.
Njegovi su penzioneri, majka je penziju docekala kao cistacica u nasoj osnovnoj skoli.
I oni su celog zivota podstanari. Uzorni gradjani, ucili, radili, placali poreze i dazbine.

E sad bih voleo da mi se objasni zasto jedna romska porodica za koju se protestuje treba da dobije stan od drzave srbije a oni ne!

napomena: objasnjenje da su ovi za koje se protestuje "socijalno ugrozeni" ne drzi vodu, i ova porodica je mogla ceo zivot da ceka da im drzava pokloni pare, ali nisu.
Metlu moze svako da drzi.

Eto toliko:odrasti:
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
a što se ti lepo ne bi obukao u roze, otišao u neki skinjarski klubić i pustio da te umlate šipkama?
pa kad to uradiš, dođi da povlačimo paralele po forumu.
a ako se ipak radije NE BI identifikovao sa realnim okolnostima koje prate romsku egzistenciju u srbiji, onda, svega ti, sjaši više.
Korisnikov avatar
By Lucem Ferre
Jedan moj str8 drugar je podstanar.
Zavrsio fax, radi za mizerne pare.
Njegovi su penzioneri, majka je penziju docekala kao cistacica u nasoj osnovnoj skoli.
I oni su celog zivota podstanari. Uzorni gradjani, ucili, radili, placali poreze i dazbine.

E sad bih voleo da mi se objasni zasto jedna romska porodica za koju se protestuje treba da dobije stan od drzave srbije a oni ne!

napomena: objasnjenje da su ovi za koje se protestuje "socijalno ugrozeni" ne drzi vodu, i ova porodica je mogla ceo zivot da ceka da im drzava pokloni pare, ali nisu.
Metlu moze svako da drzi.

Eto toliko:odrasti:
Pa sam si odgovorio na svoje pitanje, drugar...

i ova porodica je mogla ceo zivot da ceka da im drzava pokloni pare
Naime, da su stvarno rešili da se odreknu rada i da se bace na teret države oni bi imali socijalni stan...
(samo primera radi izjavljujem sledeće i molim liberalne & ekstremno liberalne forumaše da mi ne uzimaju sledeću izjavu za zlo i sl, jer ovaj stav nemam, ali ponavljam, nemam nameru da branim i iza njega ne stojim! Hvala)
Razlika koja se može napraviti između Roma koji žive na ovaj način je da oni prihvataju svoje stanje i činjenicu kako će ih društvo doživeti, a porodica o kojoj ti govoriš to nije htela. Naime, porodici o kojoj ti govoriš je bilo draže da radi i sama se izdržava od dobijanja neke mizerje od države... Ipak, drugačije je i vaspitanje pratilo tu porodicu i sl. Ta porodica je htela da očuva ugled i status u društvu (ne kažem da Romi nisu hteli) pa se nisu pomirili sa činjenicom da mogu da žive na način na koji žive socijalno ugroženi građani...
Korisnikov avatar
By jukie
Ne znam kako to da prepričam a da ne dobijem opomenu
Korisnikov avatar
By Momo
Iznad svega, dosta mi je bilo kakve podele izmedju gradjana Srbije. Svi imaju ista prava i iste obaveze, te ubuduce necu ove gradjane zvati Romima (jer smatram nacionalnu pripadnost nebitnom)
pa tako nesto slicno su i nama mogli da kazu kad smo trazili donosenje antidiskriminacionog zakona...
mogla je da ih ne zanima sexualna orijentacija i da im bude nebitna kao i tebi sto je nebitna necija nacionalna pripadnost , mogli su da kazu :sta hocete, da se izdvajate nesto a? e pa nece moci, imate ustavno pravo da vas niko ne diskriminise kao i svi drugi i jebe nam se za poseban precizniji zakon.....

doduse to su mnogi i govorili... kao sto mnogi ovde sada za Rome govore isto to...
Korisnikov avatar
By jukie
Iznad svega, dosta mi je bilo kakve podele izmedju gradjana Srbije. Svi imaju ista prava i iste obaveze, te ubuduce necu ove gradjane zvati Romima (jer smatram nacionalnu pripadnost nebitnom)
pa tako nesto slicno su i nama mogli da kazu kad smo trazili donosenje antidiskriminacionog zakona...
mogla je da ih ne zanima sexualna orijentacija i da im bude nebitna kao i tebi sto je nebitna necija nacionalna pripadnost ,
Ja mislim da je problem u tome što se postavlja znak jednakosti između cigana i Roma

i onda jedni pričaju o strašnom rasizmu protiv Roma (sistematske grupe)
dok se drugi bune što su im cigani (ekološka grupa) pravili deponije svuda po gradu

i na kraju ove dve grupe pričaju o sasvim različitim stvarima i međusobno se svađaju:

-oni prljaju moje naselje đubretom i ružno je gledati kako to izgleda
-ti si rasista, diskriminišeš po nacionalnoj pripadnosti

-to naselje je nehigijensko

-mogu deca/istopolni partner da mi se zaraze onim bolestima
kao što je kolera i kao što su bolesti koje prenose pacovi

-zauzeli su zemljište koje nije njihovo i sada se bune kada ih oteraju

-neće da se sele, hoće da žive samo u centru grada,
a mi putujemo po sat vremena GSBom do centra

-pazi oni kažu "Ej državo, sad nam daj kuće".
Pa da li nekome od nas daju kuće?

itd itd. jedni idu drumom, drugi šumom
By iWanna
bas tako, zar pojedinci, posebno NVO nemaju druga posla? Neka malo razmisle da ovo sa Romima moze uticati na vec skoro zavrseni proces vizne liberalizacije, mislim to sto oni iz NVO ne cekaju u redu za vize i putuje kada hoce, ne znaci da i drugi ne trebaju da putuju po Evropi!
:wtf:
Iznad svega, dosta mi je bilo kakve podele izmedju gradjana Srbije. Svi imaju ista prava i iste obaveze
kako onda policajci "nemaju prava da se mesaju" i sprece huligane da pretuku nekoliko dece i tesko ozlede mladica gadjajuci ga flasom u glavu? ili je to bila njihova obaveza? ili mozda grupa od 20-30 neonacista ima pravo da maltretira ljude?

Drzava im je ponudila nekoliko alternativnih resenja, smestaj u prihvatilista koja zadovoljovaju sve higijenske i civilizacijske norme ali deo njih ni to ne zeli, nego kako rece jedna gospodja, na pitanje novinara FOXa,
"pa 'ocemo da dobijemo stanovi od drzavu" . Ma nemoj, jos i jagode sa slagom mozda ;)
pa da, snimili su tu gospodju koja ne zeli, a ostale koji ne spadaju u taj "deo njih" preskocili.
Korisnikov avatar
By .L O S T
Sve sami politicki odgovori, zaobidjes pitanje i pricas ono sto ti se svidja

Jos niko nije napisao odgovor ZASTO bi ovi za koje se protestuje trebali prvi da dobiju stan!
a odgovora verovatno nema vec, eto, mi smo veci katolici i od pape pa se tako i ponasamo
Razlika koja se može napraviti između Roma koji žive na ovaj način je da oni prihvataju svoje stanje i činjenicu kako će ih društvo doživeti, a porodica o kojoj ti govoriš to nije htela. Naime, porodici o kojoj ti govoriš je bilo draže da radi i sama se izdržava od dobijanja neke mizerje od države...
I sad treba da budu kaznjeni zbog toga, jel tako?
a što se ti lepo ne bi obukao u roze, otišao u neki skinjarski klubić i pustio da te umlate šipkama?
pa kad to uradiš, dođi da povlačimo paralele po forumu.
a ako se ipak radije NE BI identifikovao sa realnim okolnostima koje prate romsku egzistenciju u srbiji, onda, svega ti, sjaši više.
Bravo, bravo :klap:

Jedina se izdvojila, cak nije ni zaobisla pitanje vec lupetala bezveze, eto cisto da je nesto rekla

jos jednom :klap:
Korisnikov avatar
By A.F.K.A.OB
Ne znam da li je strasnije to sto su ih pretukli, ili to sto ta informacija skoro da igde nije objavljena. :puzzle:

"Ja mislim da je problem u tome što se postavlja znak jednakosti između cigana i Roma

dok se drugi bune što su im cigani (ekološka grupa) pravili deponije svuda po gradu"

Mene ovde zanima i jedna druga stvar - da li je Rom izraz za nacionalnu pripadnost? I ako jeste, da li je i onda Ciganin predstavlja isto to?
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by A.F.K.A.OB
"Ja mislim da je problem u tome što se postavlja znak jednakosti između cigana i Roma
dok se drugi bune što su im cigani (ekološka grupa) pravili deponije svuda po gradu"

Mene ovde zanima i jedna druga stvar - da li je Rom izraz za nacionalnu pripadnost? I ako jeste, da li je i onda Ciganin predstavlja isto to?
Problem je u tome što je srpski jezik ograničen svojom istorijom suživota sa Romima. U Srbiji je istorijski postojalo preklapanje od 90-95 odsto između etničke grupe Roma i načina života kojim žive "cigani". Cigani su više voleli da putuju u čergama nego da žive na stalnoj adresi, pravili su metalne predmete (razbrajalica: jen, dva, tri, u ciganskoj ša-tri, željezo na va-tri, čekić lupa cin-can, leti vrana, leti vran, a ti bratac letiš van itd.), svirali na svadbama, maltretirali medvede itd. i bili su potpuno odvojeni od mainstream seoske populacije Srba, koji se nikada nisu bavili tim aktivnostima. Mi smo iz lektire radili nekog lovca Kalču koji je kad je prvi put video gramofon rekao "kakvo čudo, ne vide se cigani a sviru".

E pa u Srbiji su tada svi cigani bili Romi i svi Romi su bili cigani. U drugim delovima sveta javili su se cigani koji nisu Romi. Npr. Irish travellers su belci koji žive kao cigani a nisu Romi, kao Kejti u ovoj knjizi:
http://www.kreativnicentar.rs/za-djake.php?e=52&c=C038
Kejti ima prirodno jarkocrvenu kosu, a njena sestra Hana plavu, i u knjizi se nigde ne pominje da su je mainstream Irci odbacivali zbog boje kože, nego zbog odeće i porekla.

Drugi (lošiji) primer su cigani iz serije Kasandra, koji su svojom pripadnošću beloj evropskoj rasi (bela koža, prirodno talasasta kosa) prosto štrčali nad tamošnjom (venecuelanskom) mainstream napola indijanskom populacijom tamne kože i ravne crne kose (Kasandrin stric koji recituje poeziju izgledao je kao 100 odsto Rom, a i braća blizanci koji su je zaveli su isto bez problema kod nas mogli da prođu kao Romi).

Treći (najlošiji) primer su crnci u Sovetu i sličnim oblastima Afrike, koji (sudeći po TV emisijama npr. Animal Police South Africa) žive na istovetan način kao cigani u Srbiji, u favelama istovetnim onima u ciganskim naseljima snimljenim u domaćim prilozima na TV. Tako da oni ekološki spadaju u cigane iako se genetički potpuno razlikuju.

Sa razvojem obrazovanja javljaju se i kod nas Romi koji ne žive kao cigani. Oni koji su završili škole i zaposlili se u struci na zanimanjima intelektualaca žive kao i svi drugi pripadnici srednje klase i ekološki ne spadaju u cigane (iako će se možda tako i sami nazvati jer smatraju da Rom=ciganin i da Ciganin treba pisati velikim slovom kao ime naroda).
Oni zadržavaju neke kulturne obrasce koje onda možemo nazvati kulturom romskog naroda a ne kulturom siromaštva i bede (generational poverty). Mislim da tokom edukacije novih generacija treba naglasak dati na te kulturne obrasce samog naroda a ne ekološke niše.
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
zanimljiva teorija, jukie. :) a je l' to neka tvoja hipoteza ili imaš neki link o istraživanjima na tu temu? (nisam ironičan.)
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!