@speedygonsales, dobrodoshlica kao novajliji.

no, vidim da si se previshe spc-apologetski uneo u raspravu pa si onda i sam bar donekle nauchio (da, moze se i u forumskim diskusijama ponekad neshto nauchiti) da spc i pravoslavlje generalno nazalost nisu bash tako bolji, krotkiji, smerniji, milosrdniji od raznih drugih religija. ni gore/i, sigurno. a, kamo srece da jeste/jesu bolje/i jer i ja sam iz tog nominalno-drushtveno-strukturisanog-nebiranog-kako-to-vec-biva-u-zemljama-exYu-nacionalno-automatski-predodredjenog-pravoslavnog-ako-si-srpske-nacije backgrounda pa bi mi bilo milije da si ti bio u pravu, a neke potuzne chinjenice iz shto dalje shto blize proshlosti (a i sadashnjosti)... u krivu. a, buduci da su te neke potuzne chinjenice chinjenice dakle fakti, onda molim te malo o'ladi s apologetisanjem jedne ultrakonzervativne heteroseksistichke mushko-shovinistichke patrijarhalistichke politichki-uvek-ultradesnicharski-samosvrstane ljudske institucije (i njenih religiozistichkih kanona) koja je za sebe umislila da je Bogom s Nebesa data na zemlju a koja se crkvom zove pa bila ona i srpska pravoslavna crkva.
ovo ti sve kazem tuzna srca upravo kao vernik u Boga, nikakav ateista; dakako, moja vera u Boga je obichno okarakterisana od strane te institucije koja se crkvom zove i njenih uskoumnih sledbenika kao- jeres, krivoverje-new age-liberalnoprotestantsko-masonsko-bogumilsko-chifutsko....

ko zna chije josh maslo i ostalim "hrishcanskim" epitetima pridenutim u vrlo poznatim izlivima ekstatichne "hrishcanske ljubavi i krotkosti" carstvujushche "majke" crkve i njene josh "hrishcanskije dechice", bilo koje takve ultrakonzervativne.....
pa se kao ne-ateista ovde nazalost moram sloziti vishe s ateistima te pohvaliti npr. Popajeve postove koji jesu ubadali poente, dok si ti speedygonsales nazalost ih mashio ili komotno ignorisao ili umanjivao a nastavljao s apologetisanjem ljudske (a koja se samopredstavlja nechim uzvishenijim od tog.....) institucije zvana crkva i njenih religiozistichkih kanona (*religiozistichke kanone, dakle, oshtro razluchujem od obichne ljudske vere u Boga!).
ako nameravash u replici zahuktati diskusiju tipa "kako ovaj Vel boy moze reci da veruje u Boga a ne voli crkvu ni organizovanu religiju....?", mogu te uputiti da, ako zelish, prochitash moje postove u npr. temi "Gej Pravoslavci" (ako je sachuvana u ovom novom forumu) u kolumni Religija i filozofija gde sam pre jedno tri godinice uglavnom sve rekao shta sam imao reci tj. shta i kako ja verujem.
jedno je sigurno- ne dozvoljavam ucene ni stereotipe "ako si vernik, onda morash se pokoriti crkvi i crkvenim kanonima i svim svetim ocima i duhovnim i/ili svetovnim vladarima...." niti "ako si gej, ne mozesh biti hrishcanin, pravoslavac....". U mojoj veri nema mesta nepravdi! Za mene Bog je ljubav, dobrota, pravda, ne radi drugome shto ne zelish da tebi drugi radi/e i trazi i ochekuj i da drugi tretiraju tebe isto tako, ni bolje ni gore, univerzalno ljudsko poshtenje, moj Bog nema predrasuda vec je pravedni sudija koji sudi po chinjenichnom stanju tj. da li u nechemu ima ili nema per se shtete, ugroze te shodno tome sudi i odredjuje "grehove" i grehove i klasifikuje ih, pravedno.
Moje molitve su najcheshce: "Dragi Boze, znash me, Ti znash i vidish sve o meni i mom umu i mom zivotu i mojim delima, i jako mi je drago shto Ti sve to vidish i znash, pa mi TI JEDINO i sudi", "Sve vidish i znash Dragi Boze i o drugim ljudima, pa i njima sudi, pomozi ljudima dobrog srca i dobre dushe, raznezi srca i pravedno razbistri umove zlih, nepravednih, licemernih, diskriminatorskih ljudi" kao i "Dear Jesus, save me and keep me away from many so called christians i.e. hypocrites" .
p.s. necu ni potpisati ni ne potpisati (

mada, valjda, ochito je da cu nepotpisati kad vec necu potpisati, samim tim shto je peticija za gradjanstvo Srbije a ja sam vani......) ovu peticiju, no, na veliku zalost, nikako se ne mogu ljutiti na sve one koji su ili ce potpisali/ti ovu peticiju. a sama crkva i mnogi tzv. hrishcani nek'se, ako hoce, zamisli/e zashto.......