- 25 Nov 2009, 09:16
Nije to stvar toliko Germana, koliko civilizacijskog perioda. Tad su svi bili surovi.
Jedna od meni omiljenih slovenskih bajki je Vasilisa Prekrasna.
Vasilisa je tako lutala šumom i srela napuštenu kuću. Ušla u nju, nešto pojela, prespavala a onda dođe gazdarica baba Jaga - ljudožderka, ali ipak zbog izrazito sofisticiranog ukusa, na neki način i šarmantna.
S vrata nanjuši miris i reče: - Ovo miriše na nešto rusko.
Kad se Vasilisa prepade Baba Jaga reče: - Čemu strah dete? Ja sam ista ko i drugi s tom razlikom što malo gutam decu kao piliće.
Originally posted by MarsA naše epske pesme gde se malom Radojici guraju žar klinci ispod noktiju? :-)
Ajde, ajde. Malo objektivnosti pri pozivanju na tradiciju i nasleđe...
Ko ima sve one monstruozne bajke o zlostavljanju dece, ostavljanju duboko u šumi i sl - mi ili Germani?!
![]()
Nije to stvar toliko Germana, koliko civilizacijskog perioda. Tad su svi bili surovi.
Jedna od meni omiljenih slovenskih bajki je Vasilisa Prekrasna.
Vasilisa je tako lutala šumom i srela napuštenu kuću. Ušla u nju, nešto pojela, prespavala a onda dođe gazdarica baba Jaga - ljudožderka, ali ipak zbog izrazito sofisticiranog ukusa, na neki način i šarmantna.
S vrata nanjuši miris i reče: - Ovo miriše na nešto rusko.
Kad se Vasilisa prepade Baba Jaga reče: - Čemu strah dete? Ja sam ista ko i drugi s tom razlikom što malo gutam decu kao piliće.