Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By west end
Većina srednjoškolaca u Srbiji veruje da su porodica i brak svetinja, polovina njih smatra da je abortus greh, dok nešto više od 60 odsto učenika ne podržava brak između osoba istog pola, rezultati su istraživanja Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

Istraživanje je sprovedeno od aprila do juna ove godine, među učenicima srednjih škola u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Kruševcu, Nišu i Novom Pazaru.

Stavovi srednjoškolaca prema porodici, braku i nasilju svedoče da je među njima prema nalazima istraživača 33,9 odsto ekstremno tradicionalnih, ali da su devojke skoro pet puta manje tradicionalne od muškaraca.

Tipičan stav za ispitivanje tradicionalizma - „Porodica i brak su svetinja” podržalo je 77 odsto srednjoškolaca.

Visok nivo tradicionalizma pokazuje i to što 30 odsto učenika podržava stav „Žena je ispunjena jedino kad postane majka”, ali se 80 odsto ispitanih slaže da muškarac treba da se uključi u roditeljstvo.

Abortus je osudila polovina upitanih učenika, a neki smatraju da je samo muškarac taj koji može da odlučuje o abortusu.

Da „žene povremeno zaslužuju batine” ocenilo je deset odsto ispitanika, ali je ipak 60 odsto srednjoškolaca svesno da je nasilje u prodici veliki problem i spremno je da takav slučaj prijavi.

Srednjoškolci mahom tvrde da ne razumeju osobe koje pripadaju LGBT populaciji, pa tako 41 odsto misli da su to bolesne osobe, a oko 62 odsto se ne slaže da osobama istog pola treba dozvoliti da stupe u bračnu zajednicu i usvajaju decu.

Što se tiče stavova prema pripadnicima romske populacije, 40 odsto đaka smatra da Romi neće da uče, a nešto veći procenat podržao je tvrdnju da „Romi rađaju puno dece da bi ih zloupotrebljavali za prosjačenje”.

Srednjoškolci su na pitanje ko su nam najveći prijatelji, na ubedljivo prvo mesto svrstali Ruse i Grke, a slede ih Bošnjaci. Na skali neprijatelja vode Albanci i Hrvati, a zatim slede Romi.

Polovina ispitanika izjavila je da je, na neki način, bila suočena sa nasiljem u školi, dok je 37 odsto njih tvrdilo sa su i sami bili žrtve nasilja
By Kragi
to je onih 60% koji idu na veronauku :wundy:
Слажем се!
Здравствена едукација је код нас мало одигнута од нуле.

Код нас се народ не купа, не пере руке ни зубе а о сексуалној едукацији разговара се колико и о руском балету.

И то мора да се мења!
То је једна од тих коренитих промена за којима наше образовање вапи.
Korisnikov avatar
By Srklet
a nacelno gledajuci, pa toliko toga u razvoju jednog drustva bas ovisi o mladjim generacijama, koje se bune protiv ovih ili onih tradicija, te traze vise slobode. drustvo u kojem su mladi za tradiciju je drustvo u velikoj nevolji.

hoce se u srbiji opet zabraniti da zene nose hlace, a decki da probuse uho? :roll:
Korisnikov avatar
By blenta
pljus sto srbiji stvarno ne treba prepustiti odgajanje dece
usled nedostatka sredstva, kadra, iskutva... u krajnjem slucaju i dobrih namera
Korisnikov avatar
By nsc
blenta napisao: usled nedostatka sredstva, kadra, iskustva... u krajnjem slucaju i dobrih namera
kako? :pahomije: :filaret: da ne nastavljam
imaju i para i iskustva i namere (i prednje i zadnje)
Korisnikov avatar
By antibiotic
"Tipičan stav za ispitivanje tradicionalizma - „Porodica i brak su svetinja” podržalo je 77 odsto srednjoškolaca."

Ovako postavljena opcija je dosta neodredjena, ne bih rekao da je to taj stav koji govori o tradicionalnom razmisljanju ispitanika.

Srednjoskolci verovatno polaze od svojih porodica, a ne od ideje o nekoj svojoj neminovnoj, buducoj porodici ili drustva koje treba da se temelji na istoj. Termini "svetinja" ili "sveto" se cesto koriste i ne moraju imati veze sa religijom, tradicionalizmom ili konzervatizmom, vec sa teznjom da njihove postojece porodice budu sto funkcionalnije, sto bolje, jer svako zna kako bi, otprilike, jedna idealna porodica trebala da izgleda, a kakva jeste.

Sto se abortusa tice, mislim da je veoma neprijatno, pa makar bilo nemonovno, pricati u velikim ciframa kao da su u pitanju domace zivotinje, a ne ljudi, zene.
Nije samo stvar u (zdrastvenoj) edukaciji, tu kao da je kljucan taj neki odnos prema nama samima, prema svom telu, zivotu. Kada se drugi odnose prema tebi kao prema stoki, onda ces se tako i osecati.
Devojke i zene, takodje, ne odlucuju uvek same o tome, naprotiv, drugi odlucuju i uticu za njih kao da je to tek tako, odlazak kod zubara, a ne abortus.
One nemaju nikakvu drugi podrsku sem svojih "svetih" porodica u drustvu gde su vanbracna deca nepozeljna, sramota, a uglavnom su same krive kada zatrudne, pa je tako, kao i sve ostale probleme u drustvu, najbolje resavati hirurski, odstraniti, a ne ulaziti u sustinu problema.
Korisnikov avatar
By bas bleu
west end napisao:...30 odsto učenika podržava stav „Žena je ispunjena jedino kad postane majka”...
west end napisao: ...a neki smatraju da je samo muškarac taj koji može da odlučuje o abortusu.
strahota.
speedygonsales napisao: Иако подржавам женска права и право на равноправност овде правим уступак.
nemam nista protiv homoseksualaca, ali...
blah.
Korisnikov avatar
By spliff
nisu ni tako loshi rezultati tog istrazivanja
kao shto se dalo ochekivati

:glasshalffull:
By Hans
Hahahaha, :lol: , porodica i brak svetinja? 77%

Ovo mi je dovoljno , nema potrebe da se dalje išta komentariše.
Kad ova država bude imala nacionalni plan i nacionalnu politiku, onda će možda biti i obazrivija kada svake godine izgubi grad veličine Kragujevca. A do tada neka se pokrije ušima i neka sebi u bradu govori kako je lgbt populacija kriva za mali natalitet.

Verovatno bi trebalo pustiti 'srpske vukove' da siluju lezbejke po Srbiji. Možda bi sveštenici tada mirnije spavali. Crkva je zlo! Zlo!!
Korisnikov avatar
By Denni85
Uzas, jer ako je mlada generacija tako zatupljena, sta onda očekivati od starijih???

Abortus - pa sramotno je i jadno da neko u 21. veku uopste razmislja o zabrani abortusa, ja sam mislio da je to pitanja odavno reseno
Korisnikov avatar
By crni90
west end napisao:Većina srednjoškolaca u Srbiji veruje da su porodica i brak svetinja, polovina njih smatra da je abortus greh, dok nešto više od 60 odsto učenika ne podržava brak između osoba istog pola, rezultati su istraživanja Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

Istraživanje je sprovedeno od aprila do juna ove godine, među učenicima srednjih škola u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Kruševcu, Nišu i Novom Pazaru.

Stavovi srednjoškolaca prema porodici, braku i nasilju svedoče da je među njima prema nalazima istraživača 33,9 odsto ekstremno tradicionalnih, ali da su devojke skoro pet puta manje tradicionalne od muškaraca.

Tipičan stav za ispitivanje tradicionalizma - „Porodica i brak su svetinja” podržalo je 77 odsto srednjoškolaca.

Visok nivo tradicionalizma pokazuje i to što 30 odsto učenika podržava stav „Žena je ispunjena jedino kad postane majka”, ali se 80 odsto ispitanih slaže da muškarac treba da se uključi u roditeljstvo.

Abortus je osudila polovina upitanih učenika, a neki smatraju da je samo muškarac taj koji može da odlučuje o abortusu.

Da „žene povremeno zaslužuju batine” ocenilo je deset odsto ispitanika, ali je ipak 60 odsto srednjoškolaca svesno da je nasilje u prodici veliki problem i spremno je da takav slučaj prijavi.

Srednjoškolci mahom tvrde da ne razumeju osobe koje pripadaju LGBT populaciji, pa tako 41 odsto misli da su to bolesne osobe, a oko 62 odsto se ne slaže da osobama istog pola treba dozvoliti da stupe u bračnu zajednicu i usvajaju decu.

Što se tiče stavova prema pripadnicima romske populacije, 40 odsto đaka smatra da Romi neće da uče, a nešto veći procenat podržao je tvrdnju da „Romi rađaju puno dece da bi ih zloupotrebljavali za prosjačenje”.

Srednjoškolci su na pitanje ko su nam najveći prijatelji, na ubedljivo prvo mesto svrstali Ruse i Grke, a slede ih Bošnjaci. Na skali neprijatelja vode Albanci i Hrvati, a zatim slede Romi.

Polovina ispitanika izjavila je da je, na neki način, bila suočena sa nasiljem u školi, dok je 37 odsto njih tvrdilo sa su i sami bili žrtve nasilja
ja to shvatam kao njobičnije tinejdžersko puvanje i izigravanje mačo frajera
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Jebeni licemeri.
Odreda se seksaju pre braka kao zecevi, pune ordinacije ginekologa zbog raznoraznih infekcija i poremecaja, pa i nezeljenih trudnoca, travu su prevazisli jos u osnovnoj, a furaju se na neku tradiciju. No, dobro, imaju oni jos dosta vremena da shvate koliko su bili glupi.
Korisnikov avatar
By Blady
Nego, najjaca mi ona klinka sto je izjavila za tu anketu (nije citirano): "Bog je stvorio muskarca i zenu, a ne dva muskarca. Isti polovi ne treba da se spajaju" (u jednom momentu je prevrnula ocima :wundy: )

:lol:
Korisnikov avatar
By mikeli
Ja sam pre nekih 15-tak dana, vodio razgovor sa nekim 15 god. klincem, gde rece, bio mu neki drug da prespava ...
ja vise iz sale (jel), kazem, opa palo nesto nocas ....
on kaze, brate, da sam derpe, sam sebi bi odsekao kurac !!!

ja ga gledam, sta reci ,,, majko mila ,,, ni porasto nije ...
treba ga malo napiti, pa izjebati ,,,
a kad se desi (a mozda, kad napuni 18+), (nacekacu se), pa cemo videti oce li ga odseci ili ....

a generalno, srednjoskolci su kurceviti na jezicima, u glavama, samo semenke i kospice od grozdja ....
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!