Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Herald
Beograd -- Osnovci od petog do osmog razreda, koji srpski jezik uče iz udžbenika „Gramatolomija", žene s punim pravom mogu da nazovu - glupačama, piše "Pres".

Tako bar stoji u ovoj knjizi čiji je izdavač „Teatar za" iz Beograda, a koja je odobrena od strane Ministarstva prosvete.

U „Gramatolomiji", na strani 74, u lekciji o građenju reči, doslovce su navedeni primeri glup-ača, lozov-ača i krast-ača, uz objašnjenje da se radi o ženskoj osobi, vrsti rakije i vrsti žabe.

Kao autor udžbenika navedena je Dušanka Vujović, inače profesorka na Novosadskom univerzitetu.

link
Sitan, ali suštinski propust.
Trebalo je u objašnjenju da stoji da se radi o glupoj ženskoj osobi, a ne samo - o ženskoj osobi, jer tako ispada da su ženske osobe - glupače.
Ne verujem da je ovaj propust nameran i maliciozan.
Ne verujem, zato što sam dobar.
:andjelak:
Korisnikov avatar
By Mars
Ko mu dade naziv GRAMATOLOMIJA?
*deni* napisao:Sitan, ali suštinski propust.
Trebalo je u objašnjenju da stoji da se radi o glupoj ženskoj osobi, a ne samo - o ženskoj osobi, jer tako ispada da su ženske osobe - glupače.
Za krastacu i lozovacu su se potrudili da ne bude propusta. :awesome:
Herald napisao:
*deni* napisao:Sitan, ali suštinski propust.
Za krastacu i lozovacu su se potrudili da ne bude propusta. :awesome:
Ma neeeeeeee, ja kažem - '' Zato što sam dobra ! ''
A ti kažeš - '' Dobra si za šintere, pizda ti materina... ''

''

:krezavi:
Korisnikov avatar
By Blady
Ja ne verujem :rotflmao:

Editujem si post.
Jer sam kontala, prvo da je musko, ne znam kako, pise da je zensko.
Ali mi i dalje nije jasno sto nije nasla drugu rec

Dzizs
Korisnikov avatar
By LadyOfTheFlowers
Mars napisao:Ko mu dade naziv GRAMATOLOMIJA?
i meni je to proslo kroz glavu :tamoamo:

al stvarno od toliko primera... bedno...
Korisnikov avatar
By Herald
Nego, da li neko ima najnoviju knjigu iz neuropsihijatrije za III razred medicinske skole? Zanimam me sta pise kod poremecaja seksualnog nagona, el jos pominju homoseksualnost zajedno sa silovanjem, zlostavljanjem zena i incestom.
*deni* napisao: Trebalo je u objašnjenju da stoji da se radi o glupoj ženskoj osobi, a ne samo - o ženskoj osobi, jer tako ispada da su ženske osobe - glupače.
Nije trebalo ni to da stoji. Reč glupača više pristaje uličnom slengu, deca će ga već naučiti na ulici, ne sumnjam. Trebalo je da stave neki pristojniji primer. Ipak je to udžbenik za osnovce.
By sncbgd
a sto vama smeta sto profesorka zna da je glupaca
Korisnikov avatar
By TauCeti
Mislim da je primer totalno banalan i bezvezan, i slažem se s tim da je trebalo naći drugi. S druge strane, znam da to nije namerno tako rečeno i da to nije bila namera, a ako je dušebrižnicima nešto lakše, autor Gramatolomije je žena, pa je tu malo sama sebi skočila u usta. Da je bio autor, a ne autorka, imalo bi mnogo više da se diskutuje na tu temu :D

A i nalaženje primera za gramatičke kategorije je jako pipav posao. Uvek ti na pamet padnu neki glupi primeri, a ja po pravilu imam blokadu pa ne mogu da se setim ničeg normalnog i lupim neku glupost, doduše razmislim prvo da li može da dovede do ovakve nekakve situacije, ali on the other hand, ja nikad nisam pisao udžbenik za osnovnu školu :P

Što se tiče naslova "Gramatolomija", i ja mislim da nije najsrećniji, ali je svakako bolje nego "Srpski jezik i kultura izražavanja za III razred osnovne škole" :/
Korisnikov avatar
By hlaefdige
TauCeti napisao:Mislim da je primer totalno banalan i bezvezan, i slažem se s tim da je trebalo naći drugi. S druge strane, znam da to nije namerno tako rečeno i da to nije bila namera, a ako je dušebrižnicima nešto lakše, autor Gramatolomije je žena, pa je tu malo sama sebi skočila u usta. Da je bio autor, a ne autorka, imalo bi mnogo više da se diskutuje na tu temu :D

A i nalaženje primera za gramatičke kategorije je jako pipav posao. Uvek ti na pamet padnu neki glupi primeri, a ja po pravilu imam blokadu pa ne mogu da se setim ničeg normalnog i lupim neku glupost, doduše razmislim prvo da li može da dovede do ovakve nekakve situacije, ali on the other hand, ja nikad nisam pisao udžbenik za osnovnu školu :P

Što se tiče naslova "Gramatolomija", i ja mislim da nije najsrećniji, ali je svakako bolje nego "Srpski jezik i kultura izražavanja za III razred osnovne škole" :/

slazem se...mislim da je htela da napravi primer za nezivi predmet, zivotinju i osobu. kapiram da je razmisljala o tome i napravila glupost.

isto tako mislim da je ovo sitna greska u odnosu na ogromne propuste na temu plana i programa u osnovnim skolama. i IDE MI NA KURAC sto se uhvate za ovo, sto uopste nije namerno (mada jes' glupavo), i nije stajalo u definicijama nego u primerima, ocigledno, za lekciju o sufiksima....a imamo takvo rasulo od programa i pravimo brdo debila iz generacije u generaciju....ALI TO NIJE VEST...kada se napravi strajk oko toga...VEST JE DA SE TRAZE PLATE..mislim...taj udzbenik niko samo nece odabrati...odabrace drugi...

za to vreme...u ucionicama...
Korisnikov avatar
By TauCeti
Si znala da sad deca u petom osnovne iz srpskog uče šta je fonema?!

Ja sam, bre, u trećem gimnazije jedva ukapirao šta je fonema, a zamisli nekog ko ima 11 godina kako bubači definiciju "fonema je apstraktna glasovna jedinica koja predstavlja najmanju jezičku jedinicu i čija je konkretna realizacija fon ili glas" (ili tako nešto, možda su je drugačije sročili).

A funkcionalne pismenosti nigde. Uče tako mladi, budući nelingvisti, šta su foneme i morfeme, a onda ne znaju gde ide veliko slovo i šta se piše spojeno, a šta odvojeno... Pa nek se usudi posle neko njih da krivi što ne znaju.
Korisnikov avatar
By Galateja
TauCeti napisao: Što se tiče naslova "Gramatolomija", i ja mislim da nije najsrećniji, ali je svakako bolje nego "Srpski jezik i kultura izražavanja za III razred osnovne škole" :/
:smeh:
Korisnikov avatar
By Vel boy
TauCeti napisao: S druge strane, znam da to nije namerno tako rečeno i da to nije bila namera, a ako je dušebrižnicima nešto lakše, autor Gramatolomije je žena, pa je tu malo sama sebi skočila u usta. Da je bio autor, a ne autorka, imalo bi mnogo više da se diskutuje na tu temu :D
ali ne znam bash da li je tako benigna stvar. moguce je nazalost da ova autorka Dushanka ima stokholmski sindrom a shto joj ne daje pravo da svim zenama namece isti ni da ochekuje od svih zena da ga imaju kao ona.
slichno kad bi neki nedostojanstveno izgradjeni tj. neizgradjeni gej uzeo na sebe da moze da vredja sve gejeve. pa, ne moze tako. ako neki gej ima low self-esteem, ne znachi da ga svi gej moraju imati takodje.

to sve u sluchaju da nije bash nenamerno tamo napisano shto je napisano.

p.s. i da, taj naslov "Gramatolomija" :smeh: je totalno idiotski za uchilishni udzbenik.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!