Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Presuda Tribunala u Hagu

Haški tribunal osudio je danas Vojislava Šešelja na 18 meseci zatvora zbog nepoštovanja suda, proglasivši ga krivim za objavljivanje informacija o identitetu zaštićenih svedoka iz glavnog procesa koji se protiv njega vodi po optužnici za ratne zločine, uprkos odlukama Tribunala.

Vojislav Šešelj: Osuđen na 18 meseci zatvoraIzričući presudu, predsedavajući sudija O Gon Kvon (O-gon Kwon) je rekao da je pretresno veće van svake sumnje utvrdilo da je Šešelj u jednoj od svojih knjiga objavio podatke na osnovu kojih je moglo biti identifikovano 10 svedoka čiji su identiteti u tom trenutku bili zaštićeni nalogom Tribunala.

U vreme objavljivanja knjige, Šešelj je, prema presudi, bio svestan da su svedoci bili zaštićeni i da je znao da “njihove identitete ne može jednostavno otkriti kako mu se hoće”.
Pretresno veće je stoga zaključilo da je Šešelj hotimično prekršio naloge Tribunala o zaštiti identiteta svedoka, ocenjućujući da je time “ozbiljno omeo sprovođenje pravde”.

Kao otežavajuću okolnost, sudije su navele “nedostatak kajanja” kod optuženog i široku dostupnost knjige u kojoj su otkriveni identiteti svedoka koju je Šešelj postavio na svoju internet stranicu.
Sudija Kvon naznačio je i da je visina kazne određena s obzirom na “neophodnost da se obeshrabre” postupci poput Šešeljevog i da se obezbedi da se oni ne ponove.

Novu kaznu, prema presudi, Šešelj će izdržati istovremeno sa prethodnom kojom je zbog istog dela osuđen na 15 meseci zatvora. Šešelj ima pravo da uloži žalbu.

Tokom izricanja presude, Šešelj se osmehivao. Sebe je, na početku zasedanja, predstavio kao “univerzitetskog profesora i najvećeg neprijatelja Haškog tribunala”.

Kazao je i da se pred Tribunalom neće izjašnjavanti ni o jednom pitanju dok ne bude ukinuta mera nadzora njegovih razgovora sa pravnim savetnicima, koju je krajem prošle nedelje na mesec dana uveo sudski sekretar zbog, kako je obrazložio, sumnje da Šešelj komunikaciju sa saradnicima zloupotrebljava za odavanje poverljivih informacija o svedocima.

Više puta u prethodnim pojavljivanjima pred Tribunalom, Šešelj je najavljivao da će izazvati “bar deset” procesa zbog nepoštovanja suda, kako bi dobio veću kaznu nego u glavnom postupku zbog ratnih zločina u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93, i rad suda učinio “apsurdnim”.

Na kraju suđenja u junu, tužilac Brus Mekfarlan je zatražio da Šešelju bude izrečena kazna od tri godine zatvora.

Šešelj, koji se brani sam, sugerisao je u završnoj reči da bi trebalo da bude oslobođen, naglašavajući, istovremeno, da ga presuda “ne zanima”.

Šestorica od 11 svedoka, čije je identitete Šešelj po optužnici otkrio, svedočili su, tokom junskog suđenja, u njegovu odbranu. Tvrdili su da su svojevoljno obelodanili svoje identitete i da su Šešeljevim saradnicama dali saglasnost da njihova imena objave u njegovoj knjizi.
Korisnikov avatar
By Blady
Kakva je on lisica, i onako ce ostatak zivota provesti u zatvoru, pa zasto da ih onda ne ometa..?
Korisnikov avatar
By AbortiraniTerorista
Mislim da je situacija kad je Šešelj u pitanju očigledno NEPRAVEDNA, šta god da mislimo o njemu...
Mislim da mu je to malo.

''''

Ali kad pogledam na primer ovaj intervju, isto iz 1991. i kad shvatite da je Hrvatska isto to uradila sa Srbima iz Krajine, zapitate se kako je moguće da te stvari nekome pođu za rukom a nekom ne. Stvar dobre diplomatije ili ...?

''
Korisnikov avatar
By Dirrty
Ne mogu reći da mi nije drago što će umreti tamo.
Нека, нека... Нису му ништа доказали па морају да га оробљавају на рачун непоштовања суда... Смешни су.
Главни судија је и изјавио да би Шешеља моментално ослободио по већини тачака оптужнице!

А, ако један, тако финансијски поткрепљен суд не може да нађе доказа, ваља се запитати!
Изјаве и дела су две различите ствари!
Zbir svih Šešeljevih nedela kroz istoriju njegovog delovanja iziskuju, po mom mišljenju, smrtnu kaznu, ali da se osuđuje na 18 meseci zatvora zbog nepoštovanja suda je smešno.
Takvi kao on, po mom mišljenju, ne bi trebalo ni da se izvode pred sud po redovnoj proceduri, već samo pred preki, vanredan sud, koji bi ga po kratkom postupku osudio na smrt.
To bi bio čin pravde, politička odluka, kako god hoćete, ali Šešelj je svojm aktivnostima kroz više decenija podstrekavao na činjenje zločina, opravdavao zločine, organizovao zločine i sprdao se na račun žrtava. Bio je deo režima koji je radio protiv interesa naroda. O materijalnoj koristi koju je na taj način stekao da i ne govorimo. Sve bi to trebalo njemu i njegovoj porodici oduzeti.
By sncbgd
zbog tebe i slicnih :barf:

da li si procitao ista od onog sto je on napisao?
Korisnikov avatar
By speedygonsales
sncbgd napisao:zbog tebe i slicnih :barf:

da li si procitao ista od onog sto je on napisao?
Због мене и сличних хашки суд не ради посао? :giggle:
Ви, изгледа, још нисте нашли доброг психијатра већ, још увек, шизите по форуму?

Литература није основ за затварање. А његове књиге су, углавном, бесомучни транскрипти суђења. Једина његова мисао је наслов!
By Ulix
Dirrty napisao:Ne mogu reći da mi nije drago što će umreti tamo.
Bojim se da neće. On spada u onu vrstu insekata koje i kad zgaziš, oni ustanu i tako zgaženi nastave da bauljaju dok se negde ne zavuku i ponovo regenerišu.
By Ulix
AbortiraniTerorista napisao:Mislim da je situacija kad je Šešelj u pitanju očigledno NEPRAVEDNA, šta god da mislimo o njemu...
Srce mi se cepa. :drama:
By Hans
Ulix napisao:
Dirrty napisao:Ne mogu reći da mi nije drago što će umreti tamo.
Bojim se da neće. On spada u onu vrstu insekata koje i kad zgaziš, oni ustanu i tako zgaženi nastave da bauljaju dok se negde ne zavuku i ponovo regenerišu.
:lol:

Nešto kao zagrebačka ameba-insekt.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!