Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Veštački život - da ili ne!?

1. Protiv sam veštačkog života
4
31%
2. Prvo da vidimo šta će od svega toga biti...
3
23%
3. Ja sam za, to je budućnost sveta...
6
46%
4. Ne znam tačno o čemu se ovde radi...
Nema glasova
0%
5. Ne zanima me...
Nema glasova
0%
5. Ne zanima me...
Nema glasova
0%
Korisnikov avatar
By Sheytan
Američki naučnici su uspeli da stvore prvi veštački organizam na svetu, što se po značaju poredi sa razbijanjem atoma, ali i izaziva brojne etičke i moralne dileme.

Predvođena kontroverznim doktorom Krejgom Ventnerom, koji je pre desetak godina pokušao, pa onda odustao od patentiranja ljudskih gena, ekipa naučnika njegove kompanije izgradila je ćeliju koja je bila pod kontrolom DNK koji su napravili pomoću kompjutera i samo četiri hemijska elementa.

Oni su ubrizgali veštački stvoren DNK u ćeliju bakterije koja je potom počela da se samostalno deli i to uvek sa hromozomima sa novim veštačkim DNK.

Da bi se razlikovala od ostalih "normalnih bakterija" naučnici su čak utisnuli svoja imena u novostvoreni DNK, mada se to tumači i kao pokušaj zaštite autorskih prava.

Ovaj naučni poduhvat, objavljen u časopisu "Sajens", okarakterisan je kao revolucionaran i ključni korak ka stvaranju veštackog života, mada neki kritički orijentisani naučnici upozoravaju da bi veštački organizmi mogli da budu opasni kad se puste u prirodnu sredinu.

Venter i njegove kolege već sarađuju sa farmaceutskim i energetskim kompanijama na izradi i razvoju hromozoma za bakterije koje bi proizvodile korisna goriva i nove vakcine, a nadaju se da će čak moći i da apsorbuju štetne gasove u atmosferi.

"Ovo je prvi put da sintetički DNK u potpunosti kontroliše ćeliju", naveo je dr Venter, dodajući da će on i njegov tim raditi na dizajniranju i izgradnji nove bakterije sposobne da obavlja korisne funkcije. On je ubeđen da ovo otkriće može da dovede do nove industrijske revolucije.

"Ukoliko uspemo da dovedemo ćelije da proizvode ono što želimo, mogle bi nas osloboditi od korišćenja nafte ili pomoći nam da popravimo štetu nanetu životnoj sredini usisavanjem ugljen-dioksida", kazao je dr Venter.

Kritičari, međutim, smatraju da su potencijalne prednosti sintetičkih organizama prenaglašene. Dr Helen Valas iz organizacije za praćenje razvoja genetičke tehnologije "Džinvoč", upozorila je na opasnost sintetičkih bakterija.

"Puštanje u prirodu novih organizama može uzrokovati više štete nego koristi", smatra dr Valas, dodajući da se njihovim oslobađanjem u zagađenim sredinama da bi se one očistile zapravo stvara nova vrsta zagadenja.

Niko ne zna kako će se ovi organizmi ponašati u novom okruženju", istakla je ona.

* Po mom mišljenju, ako bi eksperiment i uspeo prema zamisli autora, velika je dilema da li smo za ili protiv veštačkog života...
Korisnikov avatar
By KiWi
S obzirom na mogućnosti koje nudi, rado bih rekao ZA, ali poučen navikama zemljana i mogućnosti za zloupotrebu odlučio bih se za PROTIV!
Korisnikov avatar
By Anhedonie
Vrlo korisna stvar, ali bice iskoriscena u odvratne svrhe (ako vec i nije)

Dakle, protiv
Korisnikov avatar
By gorilica
Glasah za drugu opciju.
Glasali mi ili ne, nikakav uticaj na buduca deshavanja necemo imati.
Proces nudi mnoge pozitivne stvari u buducnosti, ukoliko nam svima pre toga ne dodje glave, shto uopshte nije iskljucheno.
By Ulix
Ne znam šta to znači za/ protiv veštačkog života. :wtf:

Ta istraživanja su mi, u svakom slučaju, veoma zanimljiva.
Korisnikov avatar
By unic0rn
oce to da lechi side i rakove?:wundy:
Korisnikov avatar
By Vel boy
pridruzujem se unic0rn-ovom pitanju.
dakle, ako je u humane svrhe, podrzavam.
Korisnikov avatar
By StarChasingGirl
Svako naucno dostignuce moze da se koristi na ovaj ili onaj nacin. I takva praksa postoji od kada ljudi postoje. Neko je napravio cekic da zakuca ekser, drugi pametnjakovic je istim cekicem drugome rasopao glavu.... Ne mora da bude high tech, da bi ljudi nasli nacin da ga upotrebe da naude drugima.

Ja sam za jer mi protiv nema smisla kao opcija. Ali ne podrzavam bezuslovno.
Korisnikov avatar
By 2kune
meni se ponajprije čini kako će ovo i slična istraživanja te uspješni eksperimenti vrlo brzo anketnu pentolemu ovakve moralne vrste baciti u ropotarnicu povijesti gdje joj je i mjesto... :odbij:
Korisnikov avatar
By Njuskalo
Za.

Svi oblici genetskog inzenjeringa su po meni potrebni da bi se kvalitet zivota na Planeti popravio i produzio (zivot).
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Ono sto ljude baca u zbun sa ovom informacijom je nekoliko stvari.
1. Nije stvoren vestacki zivot. Radi se o sintetisanju DNK. Sto i nije neka novina, obzirom da odavno postoje vestacki stvoreni lancici RNK koji sluze kao mehanizmi za replikovanje DNK.
2. Nista nije stvoreno ni iz cega. Stavise, u vec postojecu bakteriju je ubacen novi lancic i to je to. Uproceno, promenjen je motor starom autu koji nije radio. Da, zapanjujuce je da sada radi, ali i ne bas. I to ne nudi nadu za svaki stari auto.
3. Bakterije su prokarioti. Kada stignemo do eukariota, razmisljacu o eventualnoj koristi/steti po covecanstvo.
4. 'samo cetiri hemijska elementa' su, ironije li, bas one baze od kojih je sastavljen kompletan zivi svet planete.

Misljenje... nije ni bitno, jer dok stignemo do realne mogucnosti za manipulacije koje ce zapravo moci da budu korisne/stetne odavno ima svi mi da mirisemo ljubicice odozdo.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!