Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Do ove nedelje imali smo gej brakove u:

- 7 DRŽAVA
(Kanada, Južna Afrika, Španija, Švedska, Norveška, Holandija i Belgija)

- I 7 DELOVA
(Iz SAD - Vašington DS, Ajova, Masačusets, Hemšir, Vermont, Konektikat
Iz Meksika - Meksiko Siti)

Od aprila 2010. na snagu će stupiti i zakon, po kome će gej brakovi biti dozvoljeni u Portugalu...

Ipak... da li uopšte treba biti zadovoljan s obzirom da je ovo prvi put da gej brakovi nisu na nivou predhosnih država i stejtova.

Portugalski gej brak će se zvati gej brak, ali podrazumeva mnogo manje u odnosu na sve postojeće.
- Naime u njemu neće biti dozvoljeno usvajanje dece od strane gej parova s obrazloženjem portugalskih poslanika da to već nije borba za ravnopravnost već mešanje u prava treće osobe (deteta)...

Dakle i dalje je ostalo podrazumevanje da gej nije dobar kao roditelj (da je dakle spoljna forma tela - pol, ipak važna).

Stoga ne mogu da odredim da li će brakovi u Portugalu biti prava il pirova pobeda?
By Kragi
Meni je to mac sa dve ostrice. :)
Sa jedne strane ne vidim ugrozavanje ravnopravnosti. Ako uzmes u obzir to da je dete "produkt" hetero odnosa onda bi negde logicno bilo da istopolni brak koji je prirodno lisen dece bude lisen i usvajanja istih. (kad kazem prirodno mislim konkretno na pravljenje dece kroz sexualni odnos). O kojoj vrsti ravnopravnosti pricamo kada ti i tvoj decko ne mozete imati ni vanbracno dete (medjusobno) za razliku od nekog hetero para?!
Sa druge strane mesanje u pravo trece osobe mi zvuci krajnje licemerno jer na kraju krajeva ne vidim zasto bi bio problem da ako ste pomenutog prava liseni dete dobijete prirodnim putem. Verujem da vam to u jednom Portugalu niko ne moze zabraniti, a ti se vencavaj sa kim god zelis kada ti je drzava to vec dozvolila. Drugo, negde mozete usvojiti dete i ako niste u braku, odnosno kao single person, a samim tim "homoseksualci su losi roditelji" moze da bude samo glup izgovor a mesanje u prava deteta zvuci josh licemernije.
Sve u svemu nisam za diskriminaciju bilo koje vrste :peace: (ovo poslednje je da me ne popljujete) :lol:
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Država se zove Nju Hempšir... A pitanje nisam najbolje shvatio. U svakom slučaju dobra vest :up:
Korisnikov avatar
By Dina
Mene je ta vest jako iznenadila... Imam neke poslovne partnere iz Portugala, nisam isla ali su oni dolazili ovde... I stekla sam iz price sa njima utisak da je to prilicno konzervativna zemlja. U to vreme je tamo bio zabranjen abortus, abortus koji je kod nas bio dozvoljen 1973 god kod njih nije bio moguc pre nekoliko godina... Ne znam kako je sad po tom pitanju? Nadam se da su i to izmenili... Tako da u duhu tog konzervativizma, pretpostavljam da im je i ovo maksimum, tj previse... Mislim da ipak nije Pirova pobeda... Drustva se menjaju korak po korak, kad uvedu gay brakove onda ce sledeci korak biti usvajanje dece... A mozda ako bi cekali potpuno izjednacavanje u pravima, ne bi uveli nista....
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Upravo tako.. Ne moze sve da se dobije u jednom cugu.

Slovenija je imala 20 godina registraciju parnerstva, pa ce tek ove
godine da dobije zakon o braku koji ce biti jednak za sve
i za gay i za str8 parove...

Negde ide brze.. negde ne... ali se pomera...

to su uzasno teski i dugotrajni procesi, i upravo zbog toga treba
svuda gurati po malo...

... mozda pomerite za milimetar... i cini vam se da to nije nista,
ali u globalnom zbiru su to veliki pomaci..
Korisnikov avatar
By Vel boy
s obzirom da Portugal spada u siromashnije (chitaj, konzervativnije) zemlje EU-a i da je na konzervativnom jugu (dobro, ipak ochito liberalnijem jugozapadu) Evrope, dobro je i ovoliko. mada, naravno, treba nastojati i da se uskoro gej brakovi izjednache s hetero brakovima i u pitanju usvajanja dece.

inache, kakvo je stanje u npr. Grchkoj (kad smo vec kod juga Evrope)? hocu da vidim i da se Grchka konachno pomera napred u ovim pitanjima, kad je vec Italija s ludim berlusconijem na chelu im i u strahu pred papom, totalno razocharenje.
Korisnikov avatar
By Srklet
prava je pobjeda. ali nije pobjeda u ratu, nego u jednoj bitki.
Korisnikov avatar
By walt333
u svakom slucaju bolje ista nego nista....
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!