Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Prijateljstvo, druženje i ostale radosti socijalizacije

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By ZlatnaPtica
Imam koleginicu sa susednog smera na faksu koja je jedna mnogo strava osoba, vrlo je samopouzdana i prosto zrači pozitivnom energijom. :) Nismo prijatelji, ali eto ćaskamo nekad na puš-pauzama. I nisam je dakle video od maja/juna, kad je bio kraj semestra.

Pre par dana smo zajedno polagali ispit. Kasnila je nekih 10ak minuta, tiho se izvinila profesoru i sela u drugi kraj sale. Za 3-4 meseca koliko je nisam video, ugojila se dobrih 15-20kg. Odmah se javila da polaže, bila je zadihana, govorila je brzo i završila je za manje od 5 minuta.

Dok je čekala da profesor upiše ocenu već je bila preznojena, kolena su joj klecala, bila je baš vidljivo anksiozna, potpuno druga osoba. Profesor se otegao sa upisivanjem njene ocene - nije mogao da je nađe u sistemu, pa nakon što ju je našao trebalo mu je 100 godina da upiše poene po rubrikama, pa da to sve prepiše u indeks i sve je to trajalo i trajalo... a ona na ivici da dobije napad panike. Pogledala je u mene u jednom trenutku, izgledala je kao da će da zaplače.

Osmehnuo sam joj se i pokazao fige u fazonu 'srećno!', i ona se osmehnula meni. Profesor je konačno upisao ocenu, ona se rukovala s njim, mahnula meni i izašla napolje.

Ovo je bilo u nedelju, i ja i dalje razmišljam o tome. Očigledno joj se desilo nešto loše, i mnogo mi je žao da je vidim takvu. Pomislio sam da joj se javim, ali mislim da nije primereno... istovremeno želim da joj pomognem ali i osećam da nemam pravo da je 'sažaljevam' i mešam joj se u život, jer, rekoh, nismo bliski. :nesiguran:

Pa me to navelo na razmišljanje o empatiji generalno, i pre svega o iskazivanju empatije. Kada osećate empatiju, i prema kome(/čemu)? Kada i kako je iskazujete? Pravite li razliku između empatije i sažaljevanja? Koliko vam je važno u životu da dajete, a koliko da primate empatiju? Kome, i od koga?

Discuss. :pilence:
Korisnikov avatar
By Srklet
ekšli, prema većini ljudi kojima sam u vezi nečega pomogao ili ih utješio ili im štajaznam nekako izašao susret kad su bili u ovoj ili onoj nevolji nisam osjećao nikakvu posebnu empatiju. nisam trebao doista osjetiti njihovu bol da bih je prepoznao i razumio i da bih učinio neke posve konkretne i praktične stvari koje su im bile od pomoći u toj situaciji.
takođe,
ne koncentrišem se previše na to da razumem uzrok njihovog duševnog stanja,
jer ne vidim mnogo svrhe u tome.
već odmah uradim da pomognem,

tako sam vaspitavan: nemoj pitati da li treba pomoć,
već uzmi i pomozi sam (što kaže moja baka "stavi im na sto")
to je moje roditelje uvek nerviralo sa ljudima, kada se saosećaju umesto da pomognu,
pa su bili vrlo izričiti oko toga uvek.
By Summer_time
Takve stvari su kao posuda voda koja je spremna da pukne. Ako napravis otvor da pustis pritisak, mozes potencijalno da napravis rupu koja vise ne moze da se popuni. A da pritom kad krene da sipa ne mozes vise da zaustavis.
-------------------------Placebo ima onu pesmu -- Thas is a hole and that is a part of it

Na osnovu opisa koji si dao preporucujem ti da ne ulazis dublje.
Korisnikov avatar
By Zvonki
Empatija mi nije nesto strano,polazim od toga da sva ljudska bica imaju osecanja i da smo svi iznutra krhki,nisam osoba koja ce da okrene glavu ako nekoga vidi na ulici da place,jednostavno..Ne moras da budes super heroj da bi pomogao nekome...Jer; nekada nekome ce biti dovoljno da ga samo pitas " Kako si?"
Korisnikov avatar
By Leonardo Summers
Kako misliš da postanete bliski ako ne posredstvom neke dublje konverzacije?
Ne znam ja bih joj prišao.Postoji mnogo više načina na koje možeš da zažališ to što joj nisi prišao nego da jesi.
What Speci said <3
Korisnikov avatar
By Markiza
Osetim mnogo puta ne sažaljenje nego empatiju i želju da pomognem, i uradim to kad god mogu(kad su u pitanju ljudi koje malo bolje poznajem), a sama ne volim da mi se iko meša, umirala ja ili ne umirala, još gore tada može samo da mi bude.
Inače, koleginica tvoja:
"Za 3-4 meseca koliko je nisam video, ugojila se dobrih 15-20kg. Odmah se javila da polaže, bila je zadihana, govorila je brzo i završila je za manje od 5 minuta.
Dok je čekala da profesor upiše ocenu već je bila preznojena, kolena su joj klecala, bila je baš vidljivo anksiozna, potpuno druga osoba. Profesor se otegao sa upisivanjem njene ocene - nije mogao da je nađe u sistemu, pa nakon što ju je našao trebalo mu je 100 godina da upiše poene po rubrikama, pa da to sve prepiše u indeks i sve je to trajalo i trajalo... a ona na ivici da dobije napad panike. Pogledala je u mene u jednom trenutku, izgledala je kao da će da zaplače."

Liči na problem sa hormonima, štitasta žlezda, stres neki jači i bam, i raspadne se sistem.
By Sixto
Imam empatije taman toliko da ne kacim "Je suis" zastave po drustvenim mrezama...
Korisnikov avatar
By antibiotic
Ne mogu da gledam na empatiju kao na nesto negativno (slicno kao sa politickom korektnoscu), pre sam za redefiniciju pojma, gde bi se uklonira razna beskorisna i stetna sranja, kao sto je pokazivanje empatije u zamenu za konkretnu pomoc.

Akcije su ono sto se racuna ako zelimo da pomognemo, ok, ali se ne bih oslanjao samo na ljudski intelekt u proceni kome je i koliko pomoci potrebno, donosno, ko vise, a ko manje pati. Ljudi razlicito reaguju na probleme i razlicito iskazuju. Neko ce izvrsiti samoubistvo, bez obzira sto mu problem, po hladnoj proceni, nije u top 10 svetskih problema.

Ako iskljucimo (sa)osecanja, plasim se da cemo vremenom zaboraviti zbog cega uopste cinimo dobro ljudima. Moze doci do neke jos iskrivljenije slike u tome ko pomaze, a ko samo prolazi.

Nisam ni totalno protiv fejk pokazivanja empatije, jer je to gest za mase ljudi kojim barem pokazuju da razumeju probleme drugih. Sad, to sto ih u principu zabole dupe ili ce za 5 sekundi zaboraviti, to je njihov licni problem.
By Maximus_
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2800069#p2800069]Srklet napisao:[/url]empatija je ograničenog dosega.

https://www.vice.com/en_us/article/78bj ... thy-is-bad" target="_blank
Jedno je empatija, drugo saosecanje (za koje je ona preduslov), to istice i autor tog teksta.

Empatija je sposobnost prepoznavanja tudjih emocija.

Uz zelju da se pomogne, daje saosecanje. O tome prica Zlatna Ptica.

Sa druge strane, empatija moze da sluzi i negativnom: npr. za manipulaciju, kada se prepozna neciji strah, ili gnev, i to proracunato obrne u svoju korist.
Korisnikov avatar
By antibiotic
Sve moze da sluzi negativnom, ako cemo tako da gledamo. Ne vidim da je mnogo bitno praviti razliku izmedju sasecanja i empatije, to su sinonimi.
By Maximus_
Cesto se poistovecuju, da.

Medjutim, istakao sam razliku zbog teksta u linku koji sam citirao, gde se empatija tumaci i analizira u tom preciznijem smislu, i zakljucka o njenim "ogranicenjima".
By alexandermagic
Jedno je empatija, drugo saosecanje (za koje je ona preduslov), to istice i autor tog teksta.

Empatija je sposobnost prepoznavanja tudjih emocija.

Sa druge strane, empatija moze da sluzi i negativnom: npr. za manipulaciju, kada se prepozna neciji strah, ili gnev, i to proracunato obrne u svoju korist.
:up:

---

Natural born empath.
Korisnikov avatar
By gossip
Nema druga osoba nista od moje empatije,nekako mi je instinktivno da pomognem (ako mogu) bez mnogo razmisljanja,cak iako ta osoba mozda nije zasluzila moju pomoc.

Naravno osetim i empatiju sa vremena na vreme u toku celog procesa pomaganja,obicno se to desava kada je u pitanju nesto sto sam iskusio na "svojoj kozi". Onda sam tada jos vise "zagrejan" da pomognem osobi.

Bas za tvoju situaciju,posmatrao bih je u narednim dolascima,pa ako i dalje primetim isto ponasanje,"navatao" bih je na pauzi pa bih je pitao direktno "jel sve ok? nesto delujes uznemireno". Ja redovno dolazim svojim koleginicama pa ih pitam "Ju sto si luda danas sta ti je?" :lol:
Korisnikov avatar
By Mage
Po meni je empatija nekako preduslov prakticne akcije da se nekome pomogne. Tesko mi je da razumem to "ja sam naucen da pomognem bez da osecam neku empatiju..." Zvuci mi vise kao da je eto "tako treba jer su mi drugi (roditelji) rekli da tako treba pa eto i ja tako radim bez da razmisljam zasto to radim". Ovo je dosta problematicno jer sa nekim situacijama covek nije naucen da se nosi ili nisu drustveno prihvacene kao problematicne da bi ti uopste osetio poriv da pomognes. Za takve slucajeve ti nikakvo vaspitanje i logika nece pomoci... vec cisto taj neki duboki pomalo neobjasnjiv osecaj u stomaku da neko pati i da nesto tu nije u redu.

Meni licno je empatija osnovna pokretacka snaga koja me tera na konkretnu akciju. Bez empatije iskreno sumnjam da bi ljudi imali bilo kakvu motivaciju da pomazu jedni drugima. Jeste ogranicena i zato nam sluzi i zdravi razum i intelekt da je dalje razvijemo, ali bez te neke osnovne iskre empatije ovaj svet bi bio daleko gori nego sto vec jeste.
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2801454#p2801454]Mage napisao:[/url]Po meni je empatija nekako preduslov prakticne akcije da se nekome pomogne. Tesko mi je da razumem to "ja sam naucen da pomognem bez da osecam neku empatiju..." Zvuci mi vise kao da je eto "tako treba jer su mi drugi (roditelji) rekli da tako treba pa eto i ja tako radim bez da razmisljam zasto to radim". Ovo je dosta problematicno jer sa nekim situacijama covek nije naucen da se nosi ili nisu drustveno prihvacene kao problematicne da bi ti uopste osetio poriv da pomognes. Za takve slucajeve ti nikakvo vaspitanje i logika nece pomoci... vec cisto taj neki duboki pomalo neobjasnjiv osecaj u stomaku da neko pati i da nesto tu nije u redu.

Meni licno je empatija osnovna pokretacka snaga koja me tera na konkretnu akciju. Bez empatije iskreno sumnjam da bi ljudi imali bilo kakvu motivaciju da pomazu jedni drugima. Jeste ogranicena i zato nam sluzi i zdravi razum i intelekt da je dalje razvijemo, ali bez te neke osnovne iskre empatije ovaj svet bi bio daleko gori nego sto vec jeste.
:up: :up: :up:

Jedino se za motivaciju ne slažem u potpunosti, ljudi umeju da pomažu drugima ne samo zbog saosećanja, nego i iz interesa (lična promocija, politički poeni, očekivanje/iznuđivanje nečega zauzvrat...).
Korisnikov avatar
By Mage
^Da ali bi to onda islo po principu "you scratch my back and I scratch yours" sto je veoma ograniceno i nikada ne bi moglo da dovede do nekih vecih drustvenih promena vec cisto odrzavanje tog nekog statusa quo gde mocnici ostaju na vrhu a jadnici ostaju na dnu. Usluge bi se davale samo onima koji mogu da ih vrate, a to ima dosta ograniceni efekat.

Sto naravno ne znaci da gomila ljudi (pogotovo na vrhu) nema upravo takav pogled na svet. Ali iskreno ja ne zelim da zivim u takvom svetu.
By Maximus_
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2801454#p2801454]Mage napisao:[/url]Za takve slucajeve ti nikakvo vaspitanje i logika nece pomoci... vec cisto taj neki duboki pomalo neobjasnjiv osecaj u stomaku da neko pati i da nesto tu nije u redu.
To je materijal dobrog coveka. U drustvu je uvek bio ne visok procenat, ali postojan, tih dobrih ljudi koji su sazdani i formirani kao takvi, sa kapacitetima i postupcima saosecanja i promisljanja izvan kutije. Vecinsko misljenje je bilo staza mediokriteta povodjenih i zadojenih ideologijama iz raznih centara moci, koje znaju da zamagle ljudski vid i utrnu saosecanje. Otuda je nekada vecina bila rasisticka, fasisticka.. kao i danas u Srbiji homofobicna. Medjutim, obzirom da potencijal saosecanja ipak postoji u toj istoj vecini ljudi, bar ova manja skupina ga treba redovno buditi, i to se i desava, i verujem da buducnost ne mora biti tamna. Setimo se ljudskog polozaja i sloboda nekada i sada. Mnogo toga sto je bilo zacementirano dogmama i predrasudama je razbijeno, unapredilo se ili se dovodi u pitanje. Tu su veliku pozitivnu ulogu, naravno, odigrali i prosvecenost i nauka, nasuprot zatucanosti i fanatizama raznih vrsta.
Korisnikov avatar
By Dark Walker
Empatija zahteva konstantno samoposmatranje i duboku analizu potencijalnih postupaka.
By Maximus_
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2801461#p2801461]ZlatnaPtica napisao:[/url]
Jedino se za motivaciju ne slažem u potpunosti, ljudi umeju da pomažu drugima ne samo zbog saosećanja, nego i iz interesa (lična promocija, politički poeni, očekivanje/iznuđivanje nečega zauzvrat...).
Tako je, samo sto to nije saosecanje, nego empatija + koristoljublje. :)

Razni sarlatani, prevaranti, "vidovnjaci" i sl. takodje, nisu nista drugo, nego empaticni detaljisti.

Ostrim okom i empatijom, oni brzinski donose ocene necijeg dusevnog stanja, materijalnog i drustvenog polozaja, crta licnosti, ponekih zdravstvenih problema.. I tako u hodu "pogadjaju" sto im se osoba vise otvara sa novim informacijama sticuci njeno naivno poverenje, govoreci istodobno kako se to sve zapravo ocitava u tim tarot karatama, soljici kafe, natalnoj karti i sl. koje su im dovoljno viseznacne da mogu ispricati svaku pricu.
By Maximus_
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2801496#p2801496]Dark Walker napisao:[/url]Empatija zahteva konstantno samoposmatranje i duboku analizu potencijalnih postupaka.
Da, vazno je okrenuti empatiju ka iznutra, kako i vani. Mnogi se boje te introspekcije tj. neprijatnosti koje mogu otkriti i koje "cuce" u njima, cineci sebi medvedju uslugu. Delom jer ne znaju ni kako to ispravno ciniti, ostajuci uskraceni za veliko znanje - samospoznaju ("Gnothi seauton"). Otuda i cesto reagujemo po autopilotu iz raznih neosvescenih emocionalnih afekata sa kojima smo stopljeni, sto je ljudski, ali i uzrok brojnih nevolja koje nas snadju.

Skoro svi imaju odredjenu predispoziciju za empatiju i saosecanje, ali se ona moze razvijati iskustvom i vezbanjem, uz neophodnu emocionalnu pismenost. Mislim da treba vise paznje tome posvetiti u obrazovnom sistemu. Poput Fizickog vaspitanja, treba postojati i npr. Mentalna higijena, da se brine celovito, o telu i o dusi.
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2801571#p2801571]Maximus_ napisao:[/url]
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2801461#p2801461]ZlatnaPtica napisao:[/url]
Tako je, samo sto to nije saosecanje, nego empatija + koristoljublje. :)

Razni sarlatani, prevaranti, "vidovnjaci" i sl. takodje, nisu nista drugo, nego empaticni detaljisti.

Ostrim okom i empatijom, oni brzinski donose ocene necijeg dusevnog stanja, materijalnog i drustvenog polozaja, crta licnosti, ponekih zdravstvenih problema.. I tako u hodu "pogadjaju" sto im se osoba vise otvara sa novim informacijama sticuci njeno naivno poverenje, govoreci istodobno kako se to sve zapravo ocitava u tim tarot karatama, soljici kafe, natalnoj karti i sl. koje su im dovoljno viseznacne da mogu ispricati svaku pricu.
Yep, hot/cold reading.
Korisnikov avatar
By antibiotic
Pa dobro,valjda se podrzumeva da empatija treba da bude autenticna, sta god to znacilo, a ne lazna, koja zapravo tu ne postoji. To bih ja pre nazvao obmanjivanjem, prevarom,, a tu je sasvim jasno o cemu se radi.

Ima "vidovnjaka" koji duboko veruju da to jesu, bez namere da nekog prevare za pare, i ima ljudi koji im veruju, pre bih takvu situaciju analizirao, nego ovu sa sarlatanima.
Meni takav odnos nije mnogo problematican, sem ako se ne razvije u neku bolest kao np. zavisnost od primanja empatije.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!