Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Prijateljstvo, druženje i ostale radosti socijalizacije

Moderatori: IriS, Moderators

Vec duze vremena posmatram nasu gay scenu. I moram priznati da se sve vise pojavljuju velike podele u ulogama. Nekako mi deluje da gay ljudi sve vise teze hetero principu musko zenskog odnosa i u zelji da se usprotive jednom principu koji je u osnovi patrijarhalan/mizogen upravo upadaju u paradoks dualizma i samim time vracaju se na isto. :eifranloo:

Pokusacu da to objasnim uzimajuci za primer jednu devojku koju sam imao srece da upoznam pre nego sto je zagazila dublje u gay svet. Izgledala je kao i svaka druga devojka, sa dugom plavom kosom, a opet izuzetno dominantna i zenstvena sa ozbiljnim prezirom prema muskarcima. Nakon nekog odredjenog vremena sam je sreo i nisam je prepoznao. Jer ta devojka je bila toliko muskobanjasta, kratko osisana, prekrivena tetovazama, sa cistom muskom gestikulacijom da me je to ostavilo zapanjenog. Ta tranzicija nije bila klasicna tranzicija transeksualne osobe. Objasnila mi je da nju i dalje ne interesuju muskarci vec samo zene. I da nije planirala da menja pol, niti je to interesuje. A na moje pitanje zasto je tako drasticno promenila svoj "imidz", ona je odgovorila "zato sto sve tako rade i zato sto bolju prodju ima ako je buch". I naravno upoznala me je sa svojim haremom kako ona kaze "zenama".

Sad cete vi, mozda, da se pitate gde je tu problem. Ali ne radi se o problemu. Vec o jednoj tihoj i precutnoj pojavi koja mene, iskreno, uzasno nervira. A to je potreba kopiranja heteronormativa u gay populaciji. Kao i musko zenske uloge koje preuzimaju doticni u istom slucaju.

Naime kod zena recimo, dominantne su generalno buch/fem veze u kojima femica cesto potencira svoju feminiziranost i potlacenost, a buch svoju dominantnost i muzevnost tj. muski princip. A na primer, interesantno je da u krevetu uloge ne moraju biti hetero musko zenske uloge, tj.bucica ne mora biti aktivna a femica pasivna.

Kod gay muskaraca, odnos se cesto (naravno ne uvek) zasniva na ulogama u krevetu. Tako da onaj koji je tu striktno pasivan po defoltu preuzima zenski princip. A onaj koji je aktivan muzevnu i zastitnicku ulogu tj. muski princip. Na primer, interesantno je da je i pored dominantne uloge koju preuzima muski princip krajnje nepozeljna feminiziranost zenskog principa u muskim gay odnosima.

E sad, da ne bih zapeo u klasifikacijama. Ne znaci da odstupanja tu ne postoje. Postoje. Medjutim, ceo mainstream u gay populaciji pocinje sve vise da tezi tim ulogama i podelama koje su poprilicno zastupljene i ukorenjene u str8 populaciji. Kad to kazem, mislim da moramo da spomenemo i aktivizam koji cesto kategorizuje tolerantnost jednog drustva kroz brakove, usvajanja itd. manje se baveci pravima homoseksualaca kao jedinki. Zapravo, ceo gay aktivizam polako prelazi u borbu za vencanja i brakove, sto je po meni totalno bezveze, jer ne zelim da se vencavam, a ni da imam decu. Ne kazem da to nije vazno nekim pripadnicima populacije, ali to ne moze biti prioritet gay aktivizma.

Nadam se da necete ovaj text doziveti kao izliv mojih predrasuda i generalizacija, jer to zaista nije. Vise se radi o zapazanjima koje, ako malo bolje pogledate, ne mozete negirati. A postaje pojava koja polako pocinje da bude dominantna u gay odnosima.
Korisnikov avatar
By BellyButton
Ja se slazem sa ovim shto si pisao. I meni smeta ta pojava. Pretpostavljam da ona proistiche iz potrebe da se mladi ljudi identifikuju sa grupom a i iz toga shto su im modeli od kojih su uchili imali isti takav "racio" (dominantan - podredjen).
Nisam jedini, verovatno, ali malo ljudi koje znam veruje u vezu dva str8 looking & acting dominantna mushkarca a pogotovo u vezu dva fem mushkarca...
Lichno ne vidim potrebu za strogim definisanjem te vrste ("ja sam dechak, ti si devojchica") u gay vezama. Uostalom, postoje i veze i brakovi u kojima su zene dominantnije...

Shto se tiche ovog dela o aktivizmu - ja nisam primetio da su aktivisti koncentrisani na brak vishe nego na druga pitanja koja se tichu gay populacije...
Korisnikov avatar
By Titus Andronicus
Originally posted by BellyButton
Shto se tiche ovog dela o aktivizmu - ja nisam primetio da su aktivisti koncentrisani na brak vishe nego na druga pitanja koja se tichu gay populacije...
Evo jedan sitan primer. Obrati paznju na vesti samo na ovom sajtu. Kad se radi o gay brakovima. Prosto deluje kao da je to pitanje svih pitanja.

Sto se mene tice moze i Iran da prizna gay brak. Ali ako tamo nema slobode za homoseksualca na terenu, dzaba ti. Pa ne znam koji zakon da donesu.
Korisnikov avatar
By blabla54380
ta pojava nema veze sa kopiranjem str8 sveta, nema. ta pojava je vezana sa psihologiju licnosti a koja nema veze sa time da li je neko str8, bi, gej trans i sta vec jos postoji. i nije to od juce, to je od uvek. da, ima izuzetaka da neko insistira na (ne)dominantosti bez potrebe, ali to su izuzeci.
Korisnikov avatar
By Titus Andronicus
ali malo ljudi koje znam veruje u vezu dva str8 looking & acting dominantna mushkarca a pogotovo u vezu dva fem mushkarca...
Dobro, ali moje pitanje bas tu lezi.Zasto je to tako?
Korisnikov avatar
By Tungi
Potop osobnosti,svi zele da budu kao neko,nema originalnosti,hodajuci klishei...Put spoznaje samoga sebe.Istina je da smo mi svi price koje se dopunjuju intenzitetom zivota,obogacuju izraz duhovnosti onoliko koliko mu mi pridajemo znacaj ili osiromasuje,onda kada za njega ne marimo.I ta "hodanja"nose uvek neku novu pricu,o nama samima,o sredini,o ljudima uopste koji su oko nas....E sad,ovo bi moglo da ide u offtopic,ali nalazim da se donekle poklapa sa temom,sa nekog svog stanovishta.
Korisnikov avatar
By BellyButton
Originally posted by Titus Andronicus
ali malo ljudi koje znam veruje u vezu dva str8 looking & acting dominantna mushkarca a pogotovo u vezu dva fem mushkarca...
Dobro, ali moje pitanje bas tu lezi.Zasto je to tako?
Uf... zato shto ih je majka gajila u pauzi izmedju usisavanja i pranja nogu oca im... U malom broju sluchajeva su uloge obrnute a u najmanjem broju sluchajeva su ravnopravne...
Korisnikov avatar
By blabla54380
Originally posted by F8LeSS
I meni smeta :up:
a sto ti smeta? to je prirodna i normalna pojava.
Korisnikov avatar
By BellyButton
Originally posted by Sprinter
I cunami je prirodna i normalna pojava, kao i zemljotres i vulkan i tornado i rak materice i potreba da se biva nasilnim i pohlepa i td...
Korisnikov avatar
By blabla54380
za cunami znam zasto moze da smeta :smeh: ali za ovu pojavu ne znam
Korisnikov avatar
By Titus Andronicus
hoces da kazes da je heteronormativ toliko prirodan i jedini postojeci modus vivendi da mora da se kopira? o cemu mi onda sve vreme govorimo? o kakvim slobodama?
Korisnikov avatar
By BellyButton
Pa, eto, meni smeta zato shto za posledicu ima mizoginiju a ona pak za posledicu ima odbojnost ka zenstvenim mushkarcima itd...
Korisnikov avatar
By blabla54380
@Titus Andronicus

nije to nikakav heteronormativ, kao sto rekoh ta pojava je vezana sa psihologiju licnosti svakog coveka nevezano od njegove seksualnosi. zapravo jedna od manifestacija tih psiholoskih mehanizama jeste upravo ispoljavanje (ne)dominantnosti.
Korisnikov avatar
By Titus Andronicus
ta pojava nema veze sa kopiranjem str8 sveta, nema. ta pojava je vezana sa psihologiju licnosti
Ovde se radi o ogromnom broju slucajeva da mozemo da kazemo da je rec o pojavi i drustvenom fenomenu, a ne o tome kakav je pojedinacno ko..
Vecina ljudi ima potrebu da pripada grupnom identitetu i u skladu sa tim i savija svoju "pojedinacnu" psihologiju, prilagodjava je, prenosi nauceno iz patrijarhalne porodice. vecina- 90 posto.
Ovde se ne radi o psihologiji licnosti u jednini vec o dinamici citave (marginalne) grupe ljudi.
Korisnikov avatar
By Tungi
Dinamika nesvesnog.Bauljanje....:hekla:
Korisnikov avatar
By blabla54380
Pa, eto, meni smeta zato shto za posledicu ima mizoginiju a ona pak za posledicu ima odbojnost ka zenstvenim mushkarcima itd...
a odakle tebi ideja da je posledica mizoginija, pa jos i odbojnost prema fem likovima. to su laicki zakljucci odma da ti kazem :P
By Ulix
a odakle tebi ideja da je posledica mizoginija, pa jos i odbojnost prema fem likovima. to su laicki zakljucci odma da ti kazem :P
Laički je i zaključak da je takav odnos o kakvom pričaš "normalan i prirodan". :)
Korisnikov avatar
By Titus Andronicus
Pokazuje se u praxi- a teoretski... pa niko od nas ovde nije strucnjak za istu. Ali, znamo o cemu pricamo, nazalost, jer praksa to dokazuje.
Korisnikov avatar
By Titus Andronicus
Originally posted by Ulix
Laički je i zaključak da je takav odnos o kakvom pričaš "normalan i prirodan". :)
:up:
Korisnikov avatar
By Tungi
Cek malo...Kakve krive Drine vi ispravljate ovde??Zasto su fem mushkarci prosto neprivlachni str8 looking mushkarcima i zasto nisu u ravnopravnosti sa zenama,koje se "medjusobno tolerishu" pa bile butch ili fem...??Zasto to "brlozenje"?:kisa:
Korisnikov avatar
By Titus Andronicus
Originally posted by Morrison
Cek malo...Kakve krive Drine vi ispravljate ovde??Zasto su fem mushkarci prosto neprivlachni str8 looking mushkarcima i zasto nisu u ravnopravnosti sa zenama,koje se "medjusobno tolerishu" pa bile butch ili fem...??Zasto to "brlozenje"? :kisa:
Ne govorimo o tome.
Korisnikov avatar
By Loni
Ovo je jako dobra tema.

I moja drugarica je takođe doživela tu transformaciju od ženstvene do bučice.
Ipak, objasnila mi je da se u stvari uvek osećala kao bučica, a da tokom srednjoškolskog perioda nije imala hrabrosti za takvu vrstu imidža.

Kod muškaraca nema mnogo razlike u odevanju jer tu se zna.
- Oficijalni su jedino sakoi i odela.
- Imamo pravo samo na pantalone.
- Farmerke su sve manje više slične.

- Duge kose i farbanje u vesele boje, mogu da prođu samo u ranoj mladosti.
Kasnije kvalitet muške kose slabi, ona se masti pa se manje više svi posle 30. šišaju ne bi li održali higijenu. (Na žalost muška kosa je mnogo gora od ženske u kasnijim godinama i potrebno je triput više šampona da bi muškarac održao čistoću koju imaju žene).

Sve u svemu ja ne znam kakav to imidž muškarac i može da ima da bi bio fem?
Ništa od toga nije prihvatljivo.

Mnogi gejevi vole fem momke, ali se boje da se pojave u javnosti s njima.
Nad fem muškarcima je mnogo veća represija u odnosu na buč žene.

Kad je DEEN odabran za predstavnika Bosne i Hercegovine na Evroviziji, mnogi muškarci odande su se bunili i pisali peticije.
Kad je Verka Serdočka trebala da predstavlja Ukrajinu, u Ukrajini su izbile demonstracije. Nisu želeli da ih Verka ,,bruka''.

U obrnutom slučaju s Marijom Šerifović, nije bilo takvog otpora iako je ona više muškobanjasta nego što je DEEN ženstven.

Ja recimo primećujem da sebe potpuno određujem u uloge u zavisnosti da li sam sa starijim ili mlađim tipom. Čim se usmerim na mlađeg, automatski počnem da igram ulogu dominantnog. Sa starijima često bude obrnuto. Tu igram pratećeg šarmera, ali ne i zaštitnika. Čak i ne razmišljam o tome. To mu dođe nekako automatski.
Korisnikov avatar
By Loni
Originally posted by Morrison
Cek malo...Kakve krive Drine vi ispravljate ovde??Zasto su fem mushkarci prosto neprivlachni str8 looking mushkarcima i zasto nisu u ravnopravnosti sa zenama,koje se "medjusobno tolerishu" pa bile butch ili fem...??Zasto to "brlozenje"? :kisa:
Zato što ih žene neće kompromitovati ako ih neko vidi s njima na ulici,
a femići hoće.

Da li ne vole femiće i u zatvorenim prostorijama, to je pitanje.

Tri najmuževnija geja, koja sam ikad upoznao upravo vole fem i nežnije momke. Dečački tip lepote.
No i oni kažu da takve tipove ne vole da šetaju van gej mesta i spavaćih soba.
Korisnikov avatar
By Tungi
A zasto mislis onda da nesto poput "osecaja,zelje,potrebe za pasivnoscu,aktivnoscu" moze da se kopira?Moze,mozda,ali u onoj meri kada zelimo da maskiramo svoju lichnost i kako bi privukli nekog.Krajnje racionalno zapazanje,ali mi je paradoks da tulim filozofiranjem zasto je neko fem ili zasto ima tu "potrebu"(kad bolje pogledam to i nije potreba,vec lichni identitet) koji se ne zasniva na kopiranju.
Korisnikov avatar
By blabla54380
i... pa niko od nas ovde nije strucnjak za istu.
e ja jesam. i mislim da ste opasno pobrkali loncice, osim u delu na nepotrebnom insistiranju (ne)dominantnosti kao sto je pokazao primer tvoje drugarice, koja se okrenula za 180 stepeni iz socijalnih razloga. biti aktivan ili biti pasivan gej/lezbo nije samo posledica pukog veceg seksualnog zadovoljstva. prema jednom istrazivanju veci je procenat pasivnih decaka koji su u porodici imali znacajan nedostatak oceve paznje. to opet nista definitivno ne govori, ali hocu da ti kazem u kom pravcu treba da razmisljas. ta podela o kojoj govoris (u najvecem broju slucajeva) nije socijalnog karaktera, vec psihickog i vazi kako za str8 ljude, tako i za gejeve i lezbejke.
Korisnikov avatar
By Titus Andronicus
i mislim da ste opasno pobrkali loncice, osim u delu na nepotrebnom insistiranju (ne)dominantnosti kao sto je pokazao primer tvoje drugarice, koja se okrenula za 180 stepeni iz socijalnih razloga
Ja sam ovu temu postavio. O ostalom (frojd i banana) nisam diskutovao. Ako jesam, pokazi mi gde? I kakve veze imaju sad nepazljivi ocevi sa socijalnim fenomenom koji ne moze da negira niko ko je malo duze boravio na sceni? Nesto sto je prilicno uocljivo- za sta i ne treba biti strucnjak.
Kako to moze svaka jedinka da bude toliko ista da obrazuje identicnu grupu/patern ponasanja? Ovo sto si mi rekao, svelo se na to..
Korisnikov avatar
By Tungi
Ma i ti ga usra sa nedostatkom ocheve ljubavi,ko beshe zagovarao tu teoriju?:shok:
Korisnikov avatar
By Titus Andronicus
I jos nesto, kad smo vec kod frojda (mada mi nije bila intencija, neka bude mali OFF).Kako se to odrazava na str8 planu kad otac nije dominantan.Jel i tad momak postaje pasivan? posto si rekao da to vazi za sve ... pa valjda onda i za str8... :smeh: :roll:
Korisnikov avatar
By blabla54380
i mislim da ste opasno pobrkali loncice, osim u delu na nepotrebnom insistiranju (ne)dominantnosti kao sto je pokazao primer tvoje drugarice, koja se okrenula za 180 stepeni iz socijalnih razloga
ja sam ovu temu postavio. o ostalom (frojd i banana) nisam diskutovao. ako jesam, pokazi mi gde? i kakve veze imaju sad nepazljivi ocevi sa socijalnim fenomenom koji ne moze da negira niko ko je malo duze boravio na sceni? nesto sto je prilicno uocljivo- za sta i ne treba biti strucnjak.
kako to moze svaka jedinka da bude toliko ista da obrazuje identicnu grupu/patern ponasanja? ovo sto si mi rekao, svelo se na to..
o jebt ja pricam jedno on vrti svoje :D ajde ovako, da te pitam, zasto ti mislis da je to socijalni fenomen? jel mislis da su vecina ljudi mazohisti i zarad nekakvog heteronormativa "uzivaju" u onome sto je protiv njihve prirode licnosti? i gde je ta scena pa mora na njoj da se "boravi"? u gej klubu? na gej romeu? :smeh: takav patern ponasanja postoji zato sto postoji patern ljudske psihe. to nije od juce, to je oduvek.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!