Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Prijateljstvo, druženje i ostale radosti socijalizacije

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By KiWi
Lekcija 001*: Ima� problem, re�i ga!

Problemi su �ivotni zadaci (privatni ili poslovni) koji cine �ivot komplikovanim. Bez njih, postojala bi samo monotonija. Najce�ci problemi su verbalni konflikti. Problem vremenom zastareva i postaje sve ve?i tret, pa je preporu?ljivo re�iti ga dok je jo� sve�. Kako ga re�iti? Evo predloga:

A) Konfrontacija (preporu?ljivo)
B) Kompromis (veoma preporu?ljivo)
C) Izgla�ivanje, popravljanje, prera�ivanje (korisno, u slu?aju nu�de)
D) Prisila (nepreporu?ljivo)
E) Povla?enje (preporu?ljivo, ako je najbezbolnija opcija)

[size=-1]* Molim druge foruma�e da pomognu razvoj ove teme, jer ?e samim tim pobolj�ati �ivot ljudi oko sebe, a samim tim i svoj.
Vo?kica[/size]
Korisnikov avatar
By Skyen
zavisi od znacaja razresenja konflikta.

ako je bitno da se razresi (jer neki fakat nisu bitni), ja sam uvek za iskrenost, gde ces otvoreno reci kako se osecas zbog toga i toga, a pri tome neces napadati drugu osobu ili biti manipulativan.

prosto je neverovatno koliko "otvaranje duse" moze da deluje lekovito, a i gotovo uvek se iznenadis reakcijom druge osobe, gotovo uvek pozitivno (bar se to meni desavalo)
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Hmmm, a sada bi neko mogao da postavi pitanja:
1. Zbog chega smatrash da imash problem?
2. Zbog chega mislish da ti morash da reshavash problem? /Zar se problem nece reshitim sam od sebe, ipak vreme lechi sve/
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
to što si nabrojao je poznato kao na?ini rešavanja konflikata, a postoji i test po kojem možeš da vidiš koji tebi najviše odgovara. cela pri?a je veoma obimna i radi se na mnogim seminarima i treninzima, pa ko je zainteresovan možda bi mogao da poseti neku NVO...
Korisnikov avatar
By KiWi
Originally posted by Morgan Le Faye
Hmmm, a sada bi neko mogao da postavi pitanja:
1. Zbog chega smatrash da imash problem?
2. Zbog chega mislish da ti morash da reshavash problem? /Zar se problem nece reshitim sam od sebe, ipak vreme lechi sve/
OK. Pogrešio sam.. trebao sam lekciju 001 da nazovem ''Ako imaš problem, reši ga!''.. od kada znam za sebe imam neke probleme (naj?eš?e bezna?ajne i prolazne, na koje ?esto ni ne mislim) .. ako tako gledamo, svako uvek ima problem.. :kiwi:
Korisnikov avatar
By EYA
ja probleme dozivljavam kao nagradne zadatke i resavam ih sa strascu i uzivanjem, cak i kad se treba pomuciti... na kraju krajeva, oko cega se covek ne pomuci, to i nije vredno :nokti:

a volim i da filozofiram :drama:
Korisnikov avatar
By Njuskalo
Imash problem, zaradi pare na njemu!
Korisnikov avatar
By Zenica_boy
Uglavnom idem na ono pod A.,iako to zavisi od toga u kakvoj se situaciji nalazim,nasilje dolazi uobzir jedino ako nemam izbora:angel:
Korisnikov avatar
By Dina
Nasla sam jedan tekst na drugom forumu koji se poklapa sa nekim mojim zakljuchcima i nacinima kako sam neke stvari promenila u mom zivotu (i to prilicno) pa cu da to prenesem...

"Licna moc" je

- sposobnost da delujes i proizvedes rezultat
- to je moc koju vec imate
- ona se budi: a) uz pomoc vase zelje i b) jednostavnim sistematskim strategijama

Kad vecina ljudi misli o uspehu/neuspehu oni misle o nekim velikim, uzasno znacajnim stvarima.

Ali neuspeh ili uspeh se ne dogadjaju preko noci. Neuspeh je rezultat "malog" neuspeha da se okrene taj telefonski broj; neuspeha da se sledi zacrtano; neuspeha da se kaze "volim te"; neuspeha da se da 100% od sebe. To je ono sto stvara ukupno neuspesan zivot.

Do uspeha se takodje stize korak po korak. Uspesno okrenuti telefonski broj; uspesno navesti sebe da se dignes i sledis to sto je zacrtano; da uspesno ostvaris taj jedinstveni kontakt; da uspesno predjes prepreke
koje su te ranije zaustavljale.

Kulminacija svih tih "malih uspeha" stvara zivot kojim se mozemo totalno ponositi i kome se mozemo radovati sto je nas sopstveni.

Cilj ovih vezbanja je da preuzmete kontrolu, da se "prikacite" na izvor snage koji je u vama, da to bude za stalno, bez napora i prosto nacin zivota za vas.

Ljudi zele da im se zivot izmeni, ali nemaju pojma sta je to sto zele i sto je jos gore, nisu spremni nista da ucine da promene ono sto rade.

Ako pristupimo ovom vezbanju, makar pokusavamo, pokazujemo da smo spremni da ucinimo sta je potrebno da uspemo.

Sve pocinje od jednog primarnog pitanja: "sta cini da ljudi cine to sto cine". Sta je to sto odredjuje ljudsko ponasanje? Sta je to sto odredjuje razliku u rezultatima izmedju pojedinaca?

Moc u zivotu dolazi od fokusiranja na aktivnost, na dnevnoj bazi, sa ciljem da se nesto poboljsa. Ako je sve sto cinite da radite na necemu i svaki dan napredujete samo 1%, koliko ste napredovali za godinu dana? Pa nije u pitanju 365%, zbog kumulativnog efekta. Razlika je veca nego vasi najludji snovi!

Praveci male, jednostavne promene na dnevnoj bazi, praveci malecki svakodnevni progres, vremenom cete apsolutno transformisati kvalitet svog zivota.

Postoje vestine kako da se ovo izvede brze nego sto mozda mislite da moze. Napredovacete u oblasti na koju se fokusirate. Ono na sta se u zivotu usredsredimo, to cemo uglavnom i manifestovati. Ako je to nesto kao "kako to da mi nista ne ide od ruke", onda je to uglavnom ono i sto ce nam se dogadjati!

Vecina ljudi se u zivotu bavi prezivljavanjem, a ne dizajniranjem svog zivota. Vecina ljudi se "zaglibi" u svakodnevnim tricama, koje nacine "veoma vaznim", premda one uopste nisu vazne na duge staze.

Setite se, potreban je 1% talenta i 99% rada. Morate zahtevati od sebe vise nego sto bi bilo ko ocekivao od vas da postignete.

Vecina ljudi se koncentrise na stvari koje nas ne osnazuju. Barem petina ljudi na dnevnoj bazi prati neke igre na srecu.

Uspehu nas vodi jedna od dve stvari: a) inspiracija ili b) ocajanje (ovo je na engleskom upecatljivije: inspiration or desperation). Iz ocajanja moze proizici svest o tome da ono sto treba uciniti je "studirati uspeh". To se ne sme prepustiti slucajnosti.

Nadanje nije dovoljno. Svi mozemo da vidimo sta nadanje cini za ljude: vecina ljudi nema ono sto zeli!

Vazno je shvatiti jedno: bez obzira sta se dogodilo u vasoj proslosti, bez obzira na vasu licnu istoriju - nista to nije bitno: ono jedino sto je bitno je ono sto cete uciniti sada! Ovaj novi trenutak je nova sveza prilika. PROSLOST NIJE ISTO STO I BUDUCNOST!

Koristite svoj mozak - najmocniji kompjuter na planeti - na ispravan nacin, i mozete postici bilo sta sto zelite! Mala je poteskoca sto imamo taj sjajan kompjuter, medjutim nemamo uputstvo za rukovanje! A i nije bas "user-friendly"!

Ono sto menja vas zivot nabolje nije to da UCITE vise, vec to da donosite ODLUKE i da koristite svoju licnu moc i preduzimate AKCIJU! To je definicija "moci": sposobnost da se dela!

Bez obzira kako da ste uspesni u svom zivotu u poredjenju sa ostalima, svoj zivot uvek mozete podici na visi nivo, i to tako sto cete od sebe zahtevati vise nego sto bi iko drugi mogao od vas da ocekuje.

Tehnologija kojom se ovo postize je rekondicioniranje nacina na koji nas mozak funkcionise. To se zove neuroasocijativno kondicioniranje. O tome kasnije.
Korisnikov avatar
By Dina
Bez obzira na sistem "reprogramiranja", evo formule za krajnji uspeh. Ona ima 4 stepena:

1. Morate da znate sta je vas cilj! Sto jasnije znate sta hocete to vise sebe osnazujete da to postignete. Postoji procedura da se precisti sta je to TACNO sto zelimo!

Pocnite da sticete naviku da se pitate: "hej, sta je moj cilj u ovome sta radim? Sta zelim da postignem ovime?" Vas mozak treba da zna pravac u kome idete.

2. Morate da preduzmete akciju u pravcu postizanja svojih ciljeva. Ako probate i ne uspete - imate "obrazovanje", naucili ste sta ne funkcionise! Ne odlazite to za "neki drugi put".

"Neki drugi put" vodi nikuda!

Odluciti se za akciju znaci odseci se od bilo kakve druge mogucnosti ("decide" na engleskom potice od latinskog de-cide, odseci). Ne treba se plasiti. Strah treba slusati, koristiti, ali ne dozvoliti mu da spreci akciju.

Donosenje odluka je kao bilo koje drugo vezbanje, recimo dizanje tegova. Ako odete u teretanu i pocnete od velikog tereta, reci cete sebi: "ne, ovo je suvise tesko, ja ovo ne mogu". Ali, ako pocnete od malog i dodajete, svakodnevno, svaki dan cete biti po malo jaci. Tako mozete razviti svoj "misic" za donosenje odluka.

3. Naravno da necete uspeti svaki put kada preduzmete neku akciju. Jasno je! Ako ne funkcionise, sta cete onda - pa, probati nesto drugo! Morate dakle, razviti svest o tome sta funkcionise a sta ne! Znaci, nije resenje da se "udara glavom u zid" i nastavlja sa jednim istim metodom.

Obratite paznju sta se dogadja! Svako ko je kormilario brodom ili camcem zna tacno kako to izgleda: nema "utabane staze", fiksiranog puta: malo malo pa se ode sa kursa, ali se o tome vodi racuna, pazi se, i vraca se nazad na kurs. Kazu da je slicno i sa pilotiranjem aviona.

4. Morate menjati pristup. Dakle, ako nesto ne funkcionise, probajte nesto drugo! Koliko ovako? Pa, dokle ne uspete!

Koliko cete prosecnoj bebi dati vremena da prohoda? Koliko, pre nego sto je definitivno zatvorite u krevetac i odustanete za uvek? Ha ha, naravno da cete joj dati onoliko pokusaja koliko je potrebno! Dve godine ako treba!

Aaaaa, magicna formula! Nije cudo da skoro svi hodamo!

Odrasli, medjutim, ne fukncionisu tako: mi odustajemo uglavnom odmah kad nesto ne ide, jer ne zelimo da "ispadnemo glupi", ili tako nesto. Promenite to, zgrabite svoju licnu moc!

Prelazak sa tacke 3. na 4. moze da se ubrza: umesto da beskonacno menjate pristup i proveravate da li funkcionise mozete koristiti UZORE. Postoje ljudi koji su vec postigli ono cemu tezite. Radite sto oni rade i postici cete isti rezultat! Uspeh ostavlja tragove za sobom. Sledite te tragove. Princip ce raditi za svakoga. Ne mora se ponovo izmisljati tocak.

Znanje nije moc! Znanje je moguca moc! Znanje nije dovoljno - morate i delati, ciniti "zacrtanu" aktivnost.

Dobro: kada je ovo ovako dobro i prosto, zasto onda ovo svi ne rade?!

To je dobro pitanje! Mnoge stvari u zivotu su jednostavne, ali ljudi ih ne cine. Oni se "zaglibe", obuzmu prozaicnim, minornim stvarima. Placanje racuna i slicno. Znaci, nisu rascistili sta je to sto zele, nisu razvili taj misic za donosenje odluka, nisu obracali paznju da li to sto cine daje rezultate, nisu bili fleksibilni u svom pristupu.

Ne treba se plasiti neuspeha. On je, u stvari, nemoguc. Od svakog "neuspesnog" pokusaja se nesto nauci - to je, dakle, dobitak, ne neuspeh.

Kao malu vezbu, za kraj, donesite dve odluke: koje su to dve stvari za koje mozete odmah da odlucite da cete ih uciniti i odmah i da ih ucinite? Dakle, moze to da bude nesto malo. Odmah sada! Okrenite taj telefon, pocnite taj program vezbanja, bilo sta sto odavno zelite ili planirate. Za vezbu, za prvi korak vezbanja "licne moci", donesite ove dve ODLUKE (nema vracanja! - odsecanje, setite se) i odmah preduzmite neku AKCIJU na njihovom sprovodjenju!

Setite se:

USPEH JE REZULTAT DOBRE PROCENE
DOBRA PROCENA JE OBICNO REZULTAT ISKUSTVA
ISKUSTVO JE OBICNO REZULTAT POGRESNE PROCENE!

Just do it!

http://www.grupa.org.yu/cgi-bin/yabb/YaBB.pl
Korisnikov avatar
By tramp
Originally posted by Njuskalo
Imash problem, zaradi pare na njemu!
moj princip
Korisnikov avatar
By Seaman
Imas problem, come on VOGUE:vogue:
Korisnikov avatar
By KiWi
Lekcija 002: Budi takti?an!

Šta je taktika?

Taktika je najvažniji element za realizaciju svake strategije. Ona je definisan (planiran) raspored radnji odnosno poteza koji olakšano realizuju zadanu strategiju.

Pa vas pitam?

1) Da li se družite samo sa osobama od kojih možete imati koristi?

2) Verujete li u zakon ''karmi?ko vra?anje dobre usluge i karmi?ko vra?anje loše usluge''?

3) Da li imate svoju taktiku za narednih 5 godina?
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!