Originally posted by Kiborg
Originally posted by dukkehjem
Nisam ja makrobioticar...
Nisam ni mafija...
a evo opet da obrazlazem, da ne lupate kako su biljni proteini inferiorni?!
EDIT: gore je obrazlozeno...
To obrazloženje može da prođe samo kod male dece
Ja sam lekar, pa me zanimaju argumentovana obrazloženja, a ne populistička koja su pisana za široke narodne mase i nemaju neko utemeljenje u medicinskoj nauci.
Svako danas može da napiše knjigu, a kad se pozoveš na autoritet, to citiraš. Ime, prezime, knjiga ili naučni rad i ko je izdavač, odnosno gde je rad publikovan.
A što se tiče tvoje ishrane, ako tebi odgovara, samo napred, ali nema potrebe da nas ubeđuješ da je bolja od drugih režima ishrane. Jednostavno je bolja za TEBE, i druge sledbenike tih gurua koje citiraš.
A biljni proteini su nutritivno manje vredni od životinjskih, a ta poezija, energije iscrpene iz zemlje i upijene iz sunčeve svetlosti i tako to je pre za Desanku Maksimović a ne za neku ozbiljniju raspravu.
ju, bre, nemo se ljutis
Ovo je bilo skroz argumentovano:
"Suvisak albumina u mesu smanjuje prirodnu odbranu organizma. Cak i albuminoidna hrana: zitarice, banane, krompir, grasak, socivo, cokolada, sir itd. u preteranoj kolicini opterecuju metabolizam i vode u artririzam. Nasuprot tome, proteini povrca sadrze manje albumina. Preterana kolicina proteina spada u mnogo bogaru hranu i vodi u depresiju, jer izaziva snizenje magnezijuma, koji vazi kao antistresni cinilac."
---
Posto si lekar, i sam znas koliko se dugo rperadjuje meso i koliko se energije na to utrosi...
---
Takodje, psi koji su najveci potrosaci mesa sada imaju manji zivotni vek...
---
Sa druge strane, to vezano za energiju uopste nisu bajke...
---
Nisam zeleo vas da ubedim/ubedjujem ni u sta, samo se redovno osetim prozvanim kada neko kategoricno nesto vezano za moju ishranu (konkretno proteine biljne) okarakterise kao inferiornu... onda jednostavno dobijem zelju da iznesem podatke koji su vezani za to, a samtram ih relevantnim...
U pitanju nije bilo vise osoba, nego razliciti delovi iz nekoliko poglavlja knjige ABC Zdravlja, autor je Milica Stojanovic, diplomirala na HEILPRAKTIKER FACHSCHULE univerzitetu u Minhenu, a zivela od 1954 godine u Francuskoj gde je imala privatnu praksu i uporedo drzala predavanja o iprirodnoj ishrani i zdravom zivotu sve do penzije. Nisam ga citirao ovde, ali tu je i Georgij Nazarov... Mogu i da se pozovem, u krajnjoj liniji, na primer koji su svojim zivotom dali Pitagora, Leonardo da Vinci, Tolstoj, Bernard Sho i mnohi jos...
A evo i par citata jos (iz Velikog vegeterijanskog kuvara Snezane Ognjenovic:
Poslednjih tridesetak godina, zbog prave epidemije degenerativnih bolesti koje su pogodile razvijene zemlje, njihove vlade pravile su nacionalne strategije koje bi u dogledno vreme smanjile broj pacijenata koji obolevaju ood karidiovaskularnih poremecaja, dijabetesa i raznih oblika raka. Preporuke nedvosmisleno pokazuju da bi kvalitetna ishrana morala da sadrzi: manje zasicenih masnoca i holesterola, manje tamnog mesa, vise slozenih ugljenih hidrata kao sto su integralne zitarice i brasno od njih, vise voca i povrca.
Americko udruzenje za suzbijanje srcanih bolesti, Americko udruzenje za borbu protiv dijabetesa, Americko udruzenje za klinicku dijetetiku i Ministarstvo poljoprivrede SAD (ja podvlacim) objavili su slicne preporuke."
"VEc dugo vremena postoje cvrsta saznanja o tome da sastojci povrca i voca stite od nekih oblika raka (rak zeluca i pluca). Crveni pigment iz paradajza stiti od pojave raka prostate itd. Iako se znaju aktivne supstance (selen, C vitamin, beta-karoten, flavonoidei, indoli, izocijanidi, polifenoli), jos se ucek radi na razumevanju mehanizama njihovih delovanja."
"Hrana biljnog porekla s obiljem povrca i voca moze znacajno smanjiti pojavu bolesti srca i krvnog sistema - jedinstveni je stav strucnjaka nakon opseznih istrazivanja tokom poslednjih 20 godina. Tu su pre svega topiva vlakna iz pasulja, graska i jecma, jer te supstance sadrze holesterol na niskom nivou.
Antioksidansi poliefernog karaktera iz kore voca i razni biljni pigmenti (beta-karoten, likopen, kataksantin( te i vitamini E i C mocni su zastitni cinioci kada je u piranju razorno delovanje slobodnih radikala."
"Meso nema vlakna tako da se kroz organizam krece sporo i tesko, a i duze se zadrzava nego sotala hrana, sto dodatno opterecuje sistem. Toksini koji bi trebalo da napuste organizam samim tim se zadrzavaju duze nego sto bi trebalo. Biljna vlakna sprecavaju neugodnu konstipaciju i divertikulozu u starijih osoba."
"Dijabetes je, po pravilu, retka bolest kod vegeterijanaca, zahvaljujuci pre svega upotrebi hleba od celog psenicnog zrna, jecmenog slada i meda koji se koriste umesto secera, manjoj telesnoj tezini itd."
i jos i ovo:
Na sto grama odrenjenih plodova ide sledeci iznos proteina: orasi - 15,3; lesnik - 13, kikiriki - 22,6; bademi - 20, semenke bundeve - 24,4; seme suncokreta - 23; seme susama - 26,5 (to je iz tabele).
evo i nesto o
KLICAMA, sa sve navedenom literaturom
---
ne zelim da se svadjam, samo sam zeleo par zanimljivih podataka da podelim sa vama... ono, svako bira kako zivi, meni to apsolutno ne smeta i ni u jednom trenutku nisam zeleo da namecem svoj nacin zivota drugima... zao mi je ako sam odavao takav utisak, nije bilo namerno, a cak sta vise, ni na kraj pameti mi nije da sad nekome ispiram mozak o tome kako ja mislim da bi trebalo da se da zivi... live and let live, je li