Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Prijateljstvo, druženje i ostale radosti socijalizacije

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By Srklet
a jel netko pitao obitelj tog misa, kako je njima? :drama:
Korisnikov avatar
By Seaman
Porodica mu je na ljetovanju u Francuskoj tj francuskoj kifli :lol:
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Seaman

btw hoce li neko da me nauci da pravim hleb? :smeh: Pa cu sam da biram sta cu da stavljam, miseve, zilete ili eksere :lol:
brašno, voda, kvasac, so, šećer. Razmeru ne znam. Sve se smulja i izgnječi dok se ne dobije masa slična plastelinu. Ostavi se jedno vreme u nekoj većoj šerpi pokrivenoj krpom. Kada se vratiš i vidiš da je baš dosta naraslo, opet ga premesiš, oblikuješ u željeni oblik i ispečeš u tepsiji u rerni (mislim da treba da zabrašnjaviš tepsiju da se ne zalepi).
U svakom slučaju Džejmi Oliver je pravio hleb i picu i detaljno je opisao proceduru
Korisnikov avatar
By 2kune
:mama: <-------- link

a uz to idu i ovi recepti koji, kažu, provjereno rade:

-1,5 čaša (dobila uz pekač) mlake vode
-cca 50g maslaca (otprilike stavljam)
-1,5 žličica soli
-1žličica šećera
-600g brašna (ugl miješam crno, graham i raženo)
-1 suhi kvasac

4 dl vode
malo soli
malo ulja
malo šećera
pola žličice germe
600 grama brašna ( miješam svakakvo)

600 grama brašna (crno)
1 žlica soli
1 žličica šećera
1 žlica ulja
1 suhi kvasac
400 ml vode

600 grama brašna (crno)
1 žlica soli
1 žličica šećera
1 žlica ulja
1 suhi kvasac
400 ml vode

U stroj ubacujem ovim redoslijedom:
400 ml. mlake vode
vrećicu di-go kvasca (instant suhi)
4 žlice ulj..probala i dobru žlicu svinjske masti(snaša ostaje snaša)
800 g. brašna T850
3 majušne žličice soli..
Stavim peći na bjeli kruh ...veliki..tamniju koricu..
i za 3,5 h. vadim fini obični kruh težine 1200 g.

300 ml vode
2 žlice ulja, maslinovog ili suncokretovog
žlica soli
to sve stavim u pekač, a onda;
500-550 grama brašna (obično koristim crno tip 1100 ili polubijelo tip 850, ili crno tip 1600)
radim razne varijacije npr. stavim crnog tip 1100 300 grama, a ostalo polubijelo ili crno tip 1600)
Kada usipam brašno u pekač na vrhu napravim rupicu i u nju usipam jedan suhi kvasac dr. Oetker (nisam koristila drugi), znala sam stavljati čak i Garant.
Poklopim i stavim na program za brzo pečenje, koji traje 1 sat i 20 minuta.
Već kad počne mijesiti pogledam ima li premalo tekućine, onda zaustavim program i ulijem još oko pola dcl vode. Od viška vode neće mu se ništa desiti, ali ako je vode premalo onda se stvara tvrda kora. Skužila sam da tijesto može biti i potpuno rijetko da se rasteže i kruh ispadne odličan.
Postoji i mala tajna, a to je da se može staviti i malo šećera ili dio vode zamijeniti mlijekom.
U biti pravljenje kruha je prava kemija i treba potrefit sve sastojke.
Korisnikov avatar
By Seaman
Hvala za recepte

:lol:

Bakina kuhinja :smeh:
Korisnikov avatar
By Tungi
Originally posted by 2kune

:mama: <-------- link

a uz to idu i ovi recepti koji, kažu, provjereno rade:

-1,5 čaša (dobila uz pekač) mlake vode
-cca 50g maslaca (otprilike stavljam)
-1,5 žličica soli
-1žličica šećera
-600g brašna (ugl miješam crno, graham i raženo)
-1 suhi kvasac

4 dl vode
malo soli
malo ulja
malo šećera
pola žličice germe
600 grama brašna ( miješam svakakvo)

600 grama brašna (crno)
1 žlica soli
1 žličica šećera
1 žlica ulja
1 suhi kvasac
400 ml vode

600 grama brašna (crno)
1 žlica soli
1 žličica šećera
1 žlica ulja
1 suhi kvasac
400 ml vode

U stroj ubacujem ovim redoslijedom:
400 ml. mlake vode
vrećicu di-go kvasca (instant suhi)
4 žlice ulj..probala i dobru žlicu svinjske masti(snaša ostaje snaša)
800 g. brašna T850
3 majušne žličice soli..
Stavim peći na bjeli kruh ...veliki..tamniju koricu..
i za 3,5 h. vadim fini obični kruh težine 1200 g.

300 ml vode
2 žlice ulja, maslinovog ili suncokretovog
žlica soli
to sve stavim u pekač, a onda;
500-550 grama brašna (obično koristim crno tip 1100 ili polubijelo tip 850, ili crno tip 1600)
radim razne varijacije npr. stavim crnog tip 1100 300 grama, a ostalo polubijelo ili crno tip 1600)
Kada usipam brašno u pekač na vrhu napravim rupicu i u nju usipam jedan suhi kvasac dr. Oetker (nisam koristila drugi), znala sam stavljati čak i Garant.
Poklopim i stavim na program za brzo pečenje, koji traje 1 sat i 20 minuta.
Već kad počne mijesiti pogledam ima li premalo tekućine, onda zaustavim program i ulijem još oko pola dcl vode. Od viška vode neće mu se ništa desiti, ali ako je vode premalo onda se stvara tvrda kora. Skužila sam da tijesto može biti i potpuno rijetko da se rasteže i kruh ispadne odličan.
Postoji i mala tajna, a to je da se može staviti i malo šećera ili dio vode zamijeniti mlijekom.
U biti pravljenje kruha je prava kemija i treba potrefit sve sastojke.
+ mish po ukusu:awesome:
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Zivotinjsko carstvo u hlebu...
U obliznjoj pekari smuvaju buba-svabe u bureke. Najozbiljnije. Ali, kada covek uzme u obzir koliko su im bureci losi, ne znam zasto im uopste smeta ta buba unutra.

Sad, salu na stranu, pekara, ako pod hitno ne nadju neku vezu u The Inpekciji, idu pod kljuc. I to je to. Ne znam zasto bi se i dizala tolika prasina, napravili su sranje, platice ga i zdrv. Mada, i ako ostanu otvoreni, posle ovakve reklame ne znam ko bi normalan kupio ista od njih.
Korisnikov avatar
By Seaman
Zatvrice staru pekaru a otvorice se nova, od strane istog vlasnika.:D
Korisnikov avatar
By Tungi
Miševi u smrznutom povrću

Jedna evropska agencija za kontrolu zdravstvene bezbednosti hrane upozorila je danas kupce da bi u nekom od pakovanja mešanog smrznutog povrća poreklom iz Belgije mogli da zateknu uginulog miša.
Agencija RASFF je saopštila da je krajem maja u Finskoj nađena glava miša u kesi smrznutog povrća prerađenog u Belgiji.

To, međutim, nije prvi takav slučaj pošto su septembra 2008. uginuli miševi nađeni na Malti u belgijskim pakovanjima smrznute boranije.

Agencija je navela da je u Evropi do sada bilo najmanje šest slučajeva uginulih miševa u kesama smrznutog povrća poreklom iz Belgije.

Predstavnik belgijske Federacije za preradu voća i povrća Romen Kols rekao je belgijskoj novinskoj agenciji Belga da "verovatno ima još takvih slučajeva".

"Ne prijavljuju sve zemlje takve slučajeve, pošto rizik po zdravstvenu bezbednost hrane nije veliki", rekao je Kols i dodao da je "tehnički nemoguće" izbeći tako nešto.

"Pošto je miš takođe smrznut, ne može da istruli", naveo je on.

Agencija RASFF je objavila i da su proteklih dana u Poljskoj nađeni uginuli insekti i izmet insekata u urmama poreklom iz Iraka, kao i crvi u kineskim pečurkama, dok su u Francuskoj primećeni komadići stakla u instant kafi.

:awesome:
Korisnikov avatar
By Zwezdica
Kako bi bilo savrseno da ja nadjem misa u hlebu ili neku bubu i da ga vise nikada ne jedem.. :sigh:
Korisnikov avatar
By horus.
zar nisu skoro pronasli u nekom jogurtu da je bio pun esirihije koli? :hmm:
sad ovo... :iskolacen: ne treba da pisem da me takve stvari uzasavaju... :iskolacen:
Korisnikov avatar
By jovanabeograd
Naravoučenije:

Urme iz Iraka :nono:

'Shrooms iz Kine :nono:

Filteruša iz Francuske :nono:
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Pa to ti je zakon neverovatnoće, treba baš te proizvode sada da kupuješ, kao što su se partizani sakrivali u rupe od granate jer nema šanse da dvaput pogodi isto mesto :eureka:

Inače kao rođeni optimista mislim da je dobro da je miš barem bio ispečen, zamisli tek da je bio poluživ (rovit) :bljak:
Korisnikov avatar
By *deni*
Šta ja znam, miševi jesu onako ozloglašene živuljke, koje kod većine izazivaju gađenje i odvratnost, a kod nekih i strah, ali ko kaže da mišetina nije hranljivo i ukusno meso, pod uslovom da se lepo spremi, po propisima kuvarske teorije i prakse ?
Ja bih probao mišetinu, naravno - ne na ovaj način kako je servirana ovoj baksuznoj devojci iz priče, ali lepo pripremljenu, začinjenu i serviranu - što da ne.
Zna li neko kakav je hranljivi sastav i ukus mišetini ?
jukie, Armand, Wilhelmina ?
Korisnikov avatar
By Stripi
Meso je sigurno odlično, obzirom se hrane otpadom, dakle raznovrsno.
Korisnikov avatar
By *deni*
Originally posted by 2kune
Originally posted by *deni*

jukie, Armand, Wilhelmina ?
kad je tako, neka ti oni odgovore! :durenje:
samo da znaš, ja sam jeo puhove, prve im rođake... :carica:
Imenovane sam prozvao zbog njihove stručnosti za datu oblast.
Jeo si puhove ?
Ja sam njih zapamtio kao bića koja su nam se noću uvlačila kroz otvorene prozore baraka u kamp naselju na moru pre jedno 10-15 godina.
Korisnikov avatar
By *deni*
Apsolutno da.
Mislim, šta to znači apriori diskreditovati mišetinu ?
Zar zato što su miševi gadni ?
Ni kokoške, još manje svinje, kad realno pogledamo, nam ne padnu prvo na pamet kad pričamo o lepoti i gracioznosti bića u životinjskom carstvu, a opet ih koristimo u ishrani.
Zar zato što miševi jedu đubre ?
Jedu oni sve što stignu, baš kao i svinje i kokoške, čije meso u slast jedemo.
Kokoš, primera radi, neprestano nešto čeprka po zemlji, baza, gaza i trpa u svoj kljun svakojaki garbidž, pa i crve, pa opet je pileće i kokošije meso na ceni i rado viđeno na trpezi. :pilence:
Ne ?
Sve je to stvar navike.
By dukkehjem
pa ima kultura gde su pacovi specijalitet... kao i zabe, zmije, psi...
ja nista od toga ne jedem... :vegi:
Korisnikov avatar
By Stripi
Originally posted by *deni*

Apsolutno da.
Mislim, šta to znači apriori diskreditovati mišetinu ?
Zar zato što su miševi gadni ?
Ni kokoške, još manje svinje, kad realno pogledamo, nam ne padnu prvo na pamet kad pričamo o lepoti i gracioznosti bića u životinjskom carstvu, a opet ih koristimo u ishrani.
Zar zato što miševi jedu đubre ?
Jedu oni sve što stignu, baš kao i svinje i kokoške, čije meso u slast jedemo.
Kokoš, primera radi, neprestano nešto čeprka po zemlji, baza, gaza i trpa u svoj kljun svakojaki garbidž, pa i crve, pa opet je pileće i kokošije meso na ceni i rado viđeno na trpezi. :pilence:
Ne ?
Sve je to stvar navike.
pa cico, što nisi već ukašila nekog parcova motikom i spremila?
Korisnikov avatar
By Kiborg
Ne bih rekao da je mišetina nekvalitetna nutritivno, tj. pretpostavljam da od miša ostaje samo mišićno tkivo kad se odbace iznutrice, a svako meso, manje više, ukoliko je bezmasno, ima oko 20 g proteina na 100 grama mase.
E sad, šta je miš jeo, druga je stvar, ali teoretski, ukoliko je jeo samo organski otpad, bez nekih otrova i teških metala i šta ti ja znam već, onda ne bi trebao da bude opasan po zdravlje. Pogoto ukoliko se kvalitetno termički obradi :D

Gledao sam u emisiji gde neki žderonja obilazi ceo svet i jede šta jedu stanovnici pojedinih zemalja, u odnosu na to je pečen miš delikates. Na primer, kalija, specijalitet u Maroku, je polutrula jagnjetina konzervisana u sopstvenom salu. Onda, valjda pačiji fetus na Filipinima, i to se jede živo, kao delikates, pa neki crvi proprženi, pa pohovane tarantule, pa dabar u marinadi, negde u Africi sasvi normalno jedu pržene termite, u Meksiku siromašni jedu isto neke insekte. Nema razloga podcenjivati ljudski digestivni trakt :) Ukoliko nešto može da se sažvaće i nije otrovno, onda il može da se svari il se prosto iskaki :lol:

Evo vam kako debeljko jede kaliju: http://www.youtube.com/watch?v=lmE1-Zpqtsg
Na istoj strani negde imate ispečenog zamorca.

EDIT:
ajd da ne tražite, evo pečeni zamorac http://www.youtube.com/watch?v=YuXKGuxB9Zc
Korisnikov avatar
By Hton
Umro bih istog momenta...:iskolacen:
By dukkehjem
Originally posted by Kiborg

Ne bih rekao da je mišetina nekvalitetna nutritivno, tj. pretpostavljam da od miša ostaje samo mišićno tkivo kad se odbace iznutrice, a svako meso, manje više, ukoliko je bezmasno, ima oko 20 g proteina na 100 grama mase.
E sad, šta je miš jeo, druga je stvar, ali teoretski, ukoliko je jeo samo organski otpad, bez nekih otrova i teških metala i šta ti ja znam već, onda ne bi trebao da bude opasan po zdravlje. Pogoto ukoliko se kvalitetno termički obradi :D

Gledao sam u emisiji gde neki žderonja obilazi ceo svet i jede šta jedu stanovnici pojedinih zemalja, u odnosu na to je pečen miš delikates. Na primer, kalija, specijalitet u Maroku, je polutrula jagnjetina konzervisana u sopstvenom salu. Onda, valjda pačiji fetus na Filipinima, i to se jede živo, kao delikates, pa neki crvi proprženi, pa pohovane tarantule, pa dabar u marinadi, negde u Africi sasvi normalno jedu pržene termite, u Meksiku siromašni jedu isto neke insekte. Nema razloga podcenjivati ljudski digestivni trakt :) Ukoliko nešto može da se sažvaće i nije otrovno, onda il može da se svari il se prosto iskaki :lol:

Evo vam kako debeljko jede kaliju: http://www.youtube.com/watch?v=lmE1-Zpqtsg
Na istoj strani negde imate ipečenog zamorca.
:bljak:

off: zar meso nije 17% ?
Korisnikov avatar
By Kiborg
/off

Kako koje, kažem, kreće se oko 20%.
Ćureće belo ima oko 24g/100g, svinjsko srce oko 17g/100g, pileće belo oko 22g/100g, masna teletina 18g/100g, mršava 21g/100g
I biljni protein i životinjski nisu isto, jerbo je i čovek životinja, pa bolje iskorišćava životinjske proteine.
Po meni od biljnih proteina vrede samo soja i pasulj, iako su i oni inferiorni u osnosu na najmanje kvalitetno meso, i poprilično inferiorni u odnosu na belance i mlečne proteine.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!