Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Prijateljstvo, druženje i ostale radosti socijalizacije

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By spliff
skoncentrisati se
bio sam potpuno skoncentrisan
......
By Perun
Da i to je.

S i KON (transk. s ital.) su dva istoznacna predloga, pa postoji samo KONCENTRISATI.
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by Perun
To je prednost novog pravopisa. Dozvoljava oba oblika koja se u znacenju razlikuju za nijansu.
Ja mislim da su napravili katastrofalnu gresku time sto su pravopisna pravila odredili funkcijom reci u recenici.

Jer kad nas narod dodje do logike i rezona i pitanja a sta se, u stvari, misli pod tim?, onda tek nastaje haos.
By Perun
Originally posted by Mars
To je prednost novog pravopisa. Dozvoljava oba oblika koja se u znacenju razlikuju za nijansu.
Ja mislim da su napravili katastrofalnu gresku time sto su pravopisna pravila odredili funkcijom reci u recenici.
Mozda me 'sluh' izdade, ali da nije:
"podredili funkciji reci u recenici" ili
"odredili po funkciji reci u recenici".

Nekako mi se ne slaze ONI SU PRAVILA ODREDILI FUNKCIJOM RECI U RECENICI.
By Perun
Dobrodošli, dragi prijatelji !!!
Dobrodošli !!!
DOBRO DOSLI, dragi prijatelji!!!
DOBRO DOSLI!!!

I da znate da ste svi rado vidjeni i DOBRODOSLI, jer vam se priredjuje DOBRODOSLICA. Zato, DOBRO DOSLI!

(Kao pozdrav - dve reci, u svim drugim slucajevima jeste jedna.)
Korisnikov avatar
By Mars
Ne, nista tu nije podredjeno, vec odredjeno. Determinisano.

Sto se dobrodoslice i derivata tice, imao sam dilemu od 2 sekunde spojeno/razdvojeno (jer ono gore je citat mog posta, dragi forumasi).

Opredelio sam se za spojeno, jer se meni tako vise svidja.
Korisnikov avatar
By Mars
Takodje, odbijam da kazem i pisem otkad iz istog razloga sto mi se to jako ne dopada.

Lista gresaka koje pravim time nije zakljucena.
By Perun
Dakle: ODREDJENA?

To vec moze.
By Perun
Takodje, odbijam da kazem i pisem otkad iz istog razloga sto mi se to jako ne dopada.

Razlicita su.
Ali, ok. Tebi u dosije. ;)
Korisnikov avatar
By KiWi

Ja kad vidim svoje brljoke šiznem :D .. ima ih po celom forumu ... neka te greške koje primetiš ne brinu ... najviše me brinu one koje ni ne primetim, pa samim tim ne znam koliko ih je ...
Korisnikov avatar
By bigirl
Originally posted by jukie
Originally posted by bigirl
A fora sa "zadnjim" vratima u busu??? Kad se neko tako prodere kad se vrata ne otvore "ZADNJAAAA!!!", samo ga pitam "A gde su prednja?".
Ovaj... pa vrata JESU zadnja, zato što su pozadi... prednja su ona vrata u prednjem delu autobusa, kod voza?a... problem je kada neka gospoða vi?e "POSLEDNJA!" E od toga se zacenim od smeha... Poslednje je poglavlje u knjizi, a vrata su zadnja...
Hm... Nepravilno je re?i i prednja i zadnja. Pri?ala sam o ovoj problematici sa profesorkom srpskog i kopale smo po svakakvim gramatikama u biblioteci škole i našle da je u slu?aju 'buskih vrata najispravnije re?i "prva, druga, tre?a". Ni "poslednja", a ne ni "zadnja". Samo se ovo "zadnja" nekako odoma?ilo kod nas jer zvu?i kao ok (zbog logike koju je jukie naveo), ali... tom logikom... "prednja"... "Otvorite mi prednja vrata, ne mogu da izaðem." :smeh: Zar ne zvu?i smešno?
Korisnikov avatar
By Mars
Perun: aktiv, pasiv... Sustina je ta da je neko sastavio taj novi pravopis.

Kiwi: ma da. Ja i briga... Uostalom, ukucaj u Google rec "dobrodosli" pa zatim "dobro dosli". I uporedi rezultate te pretrage. Ocigledno mnogo ljudi gresi. I nista zato.
Korisnikov avatar
By Abyss
Avatar je sli?ica koja se pojavljuje ispod Vašeg korisni?kog imena u Vašim porukama. Širina sli?ice ne sme biti ve?a od150 pixela, a visina od 300 pixela. Velini?ina fajla ne sme pre?i 25600 bajtova.

izvor:
http://www.gay-serbia.com/forum/memcp.p ... on=profile

oprosti?emo administratoru :P
Korisnikov avatar
By KiWi
Originally posted by Der _BußfahŽer
Avatar je sli?ica koja se pojavljuje ispod Vašeg korisni?kog imena u Vašim porukama. Širina sli?ice ne sme biti ve?a od150 pixela, a visina od 300 pixela. Velini?ina fajla ne sme pre?i 25600 bajtova.

izvor:
http://www.gay-serbia.com/forum/memcp.p ... on=profile

oprosti?emo administratoru :P
:lol:
By Perun
Dakle: ODREDJENA?

To vec moze.
Perun: aktiv, pasiv... Sustina je ta da je neko sastavio taj novi pravopis.

Kiwi: ma da. Ja i briga... Uostalom, ukucaj u Google rec "dobrodosli" pa zatim "dobro dosli". I uporedi rezultate te pretrage. Ocigledno mnogo ljudi gresi. I nista zato.
I ja sam se zaneo.

Posredi je nepravilno slaganje padeza. Nepravilno koriscenje instrumentala.
Eto, videh ja da nesto ne stima, samo sto nisam skuzio sta tacno...

Dakle, moze samo, u aktivu:
Ja mislim da su napravili katastrofalnu gresku time sto su pravopisna pravila odredili po funkciji reci u recenici.
Pasivu:
Ja mislim da su napravili katastrofalnu gresku time sto su pravopisna pravila odredjena po funkciji reci u recenici.

E, tako. ;)
By Perun
Originally posted by jukie
A fora sa "zadnjim" vratima u busu??? Kad se neko tako prodere kad se vrata ne otvore "ZADNJAAAA!!!", samo ga pitam "A gde su prednja?".
Ovaj... pa vrata JESU zadnja, zato što su pozadi... prednja su ona vrata u prednjem delu autobusa, kod voza?a... problem je kada neka gospoða vi?e "POSLEDNJA!" E od toga se zacenim od smeha... Poslednje je poglavlje u knjizi, a vrata su zadnja...
Hm... Nepravilno je re?i i prednja i zadnja. Pri?ala sam o ovoj problematici sa profesorkom srpskog i kopale smo po svakakvim gramatikama u biblioteci škole i našle da je u slu?aju 'buskih vrata najispravnije re?i "prva, druga, tre?a". Ni "poslednja", a ne ni "zadnja". Samo se ovo "zadnja" nekako odoma?ilo kod nas jer zvu?i kao ok (zbog logike koju je jukie naveo), ali... tom logikom... "prednja"... "Otvorite mi prednja vrata, ne mogu da izaðem." :smeh: Zar ne zvu?i smešno?
Kada se koristi ZADNJ-i/a/e, a kada POSLEDNJ-i/a/e?
Kad se donosio uzus o ovom problemu koriscen je Korpus srpskoga jezika, koji je mnoge zbunio. Na kraju je donesena preporuka:
Ako ima PREDNJE (moze i SREDNJE), onda ima i ZADNJE, u svim drugim slucajevima koristiti PRVI, DRUGI, ..., POSLEDNJI.
Korisnikov avatar
By Kupper
Samo za vrata u busu. Naravno da su prednja, srednja i zadnja. To nema veze s pravopisom. 'Poslednjaaaa' - pa verovatno bi se pola autobusa, tj. putnika posle toga, valjalo od smeha.

Perun je u pravu. Vrata ne stoje u nekom, na primer redu pa sad ne moze da se kaze prednja vec bi trelalo 'prva'. Postoje prednja sto znaci da postoje i zadnja (nedge i srednja). Mislim, kakve sad to veze ima s pravopisom???

Bigirl, kako je nepravilno reci prednja ili zadnja??? Koja vrata trazis da ti otvore ako se nalazis blizu vozaca? Orva? Ili samo vrata? Zavisi. 'Prednja vucha', nije sigurno prva ili ne znam kako? Ili zadnja ! 'Znas, kola mi idu na 'posednju vucu''...e svasta.

Jukie-a, the cara, pazljivije ga citajte.
Korisnikov avatar
By tramp
mali off:

ja nisam bila svesna koliko je moje poznavanje srpskog lose sve dok nisam krenula sa prevodjenjem :doh:

a ovde se stalno hvatam u greskama i uglavnom se trudim da ih ispravim i cak mi je drago kada me neko ispravi jer mislim da je to jedini nacin da nesto naucim :salut:
Korisnikov avatar
By Mars
Pa jeste... I ja.

Ali mislim da stvarno nemam talenta za jezicke akrobacije citiranog tipa odozgo (ljubaznoscu Peruna)... Jednostavno mi nekad opcije koje ja vidim - podjednako dobro zvuce.
By Perun
Originally posted by tramp
cak mi je drago kada me neko ispravi jer mislim da je to jedini nacin da nesto naucim :salut:
I ja, i ja...

Zato nema niceg zlonamernog u mojim napucima Marsu.
Korisnikov avatar
By bigirl
Ja vam rekla kako piše u nekoj gramatici iz 1960 i neke (to jedino zapamtih u vezi doti?ne knjige), a vi kako ho?ete.

Što se grešaka na ovom sajtu ti?e... Na prvoj strani foruma, kada niste ulogovani piše nešto tipa "...reIGstrovani...", ako se sad dobro se?am, a mrzi me da se izlogujem, proverim, ulogujem, napišem...
Korisnikov avatar
By Kupper
Pise u gramatici. Tacno. Ali ne i za vrata u autobusu.
By Perun
To su omaske u pisanju, sto bi neko rekao - STAMPARSKA GRESKA, iako je daleko od stampe i stampanja.
Prijateljstvo, druženje i ostale radosti socijalizacije
Potforum: Želje, pozdravi i odzdravi
I, moram priznati da sam u prvi mah pomislio da je pogrešno napisano - iako 'sluhu' i pravilima tvorbe reci - odgovara.
Naime, ODZDRAV jeste rec koja se javlja i u nekim knjizevnim delima (A. Senoe, I. G. Kovacica...), ali je jos uvek neologizam (nema je u Maticnom recniku tzv. srpskohrvatskog, valjda ce je biti u Recniku srpskog jezika Matice srpske).

Ekipi ovog foruma koja je 'skrojila' strane Foruma svaka cast. (Mada, mogli su se osloboditi nekih anglicizama i reci engleskog.)

Retko gde se moze videti poTForum (prav. oblik).
Ima jos pojedinosti, ali ih se ne mogu setiti...
Korisnikov avatar
By KiWi
Originally posted by tramp
cak mi je drago kada me neko ispravi jer mislim da je to jedini nacin da nesto naucim :salut:
I ja, i ja...

Zato nema niceg zlonamernog u mojim napucima Marsu.
mene je pre nekog vremena u jednoj temi ispravio gari ... nije jedno vreme neko neko vreme .. ja sam se kulturno zahvalio i zamolio ga me ispravi kad god vidi grešku .. forum shvatam kao zabavu i retko neki post primam k srcu... ako neko primeti da grešim, slobodno neka me ispravi :D ... time mi ?ini uslugu
Korisnikov avatar
By Mars
Ajde i ja da se oglasim, da se ne protumaci suprotno.

Da, ni ja nemam nista protiv da mi neko ukaze na greske.
Samo sto neka pravila necu da poshtujem!
Korisnikov avatar
By bigirl
Originally posted by Kupper
Pise u gramatici. Tacno. Ali ne i za vrata u autobusu.
Ma bre, pisalo je baš za vrata u busu. To je dato kao primer. :domino:
Korisnikov avatar
By Pipin
naPRED i naZAD otud valjda PREDnja i ZADnja. Ustvari, ne znam. :blenta:
Korisnikov avatar
By Pipin
Ja kad sam po?eo sa internetisanjem, po?eo sam i kucanje u dijalektu. U stilu - što nepravilnije, to ?e me bolje razumeti :cobanica:
Iako mi se oseti onaj ravni?arski akcenat, mislim da ne grešim mnogo u gramatici dok govorim.
Kad odem na hrvatski gay forum, ono je užas. Tamo skoro niko ne kuca književnim jezikom, svi nešto kajkaju i ikaju.

bajdvej,
Hteo bih da kupim našu gramatiku (mislim na knjigu, dabome :merlinka: ), ali ne znam koji o?in je sad važe?i, obzirom <--- :D da su je nešto menjali.
Paaaa ako Perun ili kogod drugi ovde zna ko je autor i kako se ta?no zove (ne autor, ve? knjigica), vol'o bi' da mi kaže.

Fala
By Perun
Originally posted by PipinHteo bih da kupim našu gramatiku (mislim na knjigu, dabome :merlinka: ), ali ne znam koji o?in je sad važe?i, obzirom <--- :D da su je nešto menjali.
Paaaa ako Perun ili kogod drugi ovde zna ko je autor i kako se ta?no zove (ne autor, ve? knjigica), vol'o bi' da mi kaže.

Fala

U poslednje vreme ima sve vise zanimljivih izdanja iz popularne lingvistike srpskoga jezika.
Za pocetak - izbegavaj Klajna i Brborica, posto su i jedan i drugi ponajmanje srbisti (=strucnjaci za srpski jezik), Klajn je italijanista, a Brboric - anglista.

Preporucio bih ti jezicke prirucnike:
"Slovo o jeziku" (prvi i drugi deo, autori: Egon Fekete, Drago Cupic, Bogdan Terzic) ili
"Srpski jezicki savetnik" (isti autori).
(Opredeli se za jedno od ova dva naslova, s obzirom na to da se tekstovi ponavljaju iz prva dva dela "Slova o srpskom jeziku" u "Srpskom jezickom savetniku".)
I obavezno "Pravopis srpskoga jezika". Nek bude sto novijeg izdanja, ali ipak ne starije od izdanja iz 1993. godine. Autori: Mitar Pesikan, Mato Pizurica i Slavko Jerkovic. (Postoji i drugi, ali neusvojeni "Pravopis srpskoga jezika" sintaksicara Milorada Simica. Njega preskoci.)

Ovo bi ti bilo sasvim dovoljno.

Ipak, ako bas insistiras na gramatici, onda ti je najbolja Mihaila Stevanovica "Gramatika srpskog jezika". Koristi se za osnovne i srednje skole.

Dopuna: Ako bi bas da budes u toku s izmenama u pravopisu naseg jezika, onda poseti sajt matice srpske i 'skini' casopise "Jezik danas". U njima se objavljuju odluke i zakljucci Odbora za standardizaciju srpskog jezika.

Uzivaj.
Korisnikov avatar
By KiWi
Perune, gde mogu da se naðu te knjige?
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!