Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Diskusija o HIV-u, podrska, iskustva...

Moderatori: IriS, Moderators

Slika Broj inficiranih HIV-om, kao i obolelih i umrlih muškaraca od AIDS-a je trostruko veći u odnosu na žene, što ukazuje na veću izloženost muškaraca infekciji i slaže se sa podacima iz Evrope i sveta.

Istraživanje je realizovano 2010. godine, kao ponovljena bio-bihevioralna studija preseka na uzorku od 480 MSM ispitanika u Beogradu i Novom Sadu. Kao instrument istraživanja korišćen je posebno struktuirani upitnik sa pitanjima zatvorenog tipa. Seroprevalentna komponenta istraživanja rađena je analizom uzetih uzoraka krvi ispitanika na HIV, hepatitis C i sifilis.

Najvažniji rezulati istraživanja ukazuju da je istraživanjem obuhvaćeno prema rodnom izjašnjavanju 95,8% muškaraca i 2,3% transseksualnih osoba. Uzrast ispitanika se kreteao od 18 do 52 godine života, najviše ispitanika se nalazilo u uzrasnoj kategoriji 25 i više godina.

Najveći broj ispitanika je pronalazilo partnere u predhodnih 12 meseci preko interneta (36,8% u Beogradu i 24,5% u Novom Sadu) i ličnih poznanstava (22,5% u Beogradu i 19,2% u Novom Sadu). Na ovaj način su najčešće pronalazili partnere ispitanici sa završenom srednjom školom i višom/visokom školom.

Istraživanje je pokazalo da je prvi penetrantni analni odnossa muškarcem kod većine MSM ispitanika bio oko 19. godine života. Od ukupnog broja MSM ispitanika 55% je imalo vaginalne seksualne odnose, a prosečan broj godina pri prvom odnosu je bio 17.

Sa svim partnerkama kondom je ponekada koristilo 43,1% ispitanika, a uvek 37,3%. Posebno zabrinjava podatak da 19,6% MSM ispitanika koji nikada ne koristi kondom prilikom seksualnioh odnosa sa ženama.

Oralni sekssa muškarcima je u poslednjih 12 meseci imalo 94,8% MSM ispitanika. Blizu 60% svih ispitanika se izjasnilo da u poslednjih godinu dana nije koristilo kondom pri oralnom seksu sa muškarcima. 48,7% se izjasnilo da nikada ne koriste kondom pri oralnom seksu, retko koristi kondom 19,3% i ponekada 6,7% MSM ispitanika.

Na pitanje koliko često su koristili kondomsa stalnim partnerom prilikom analnog seksa, odgovor ponekad je dalo 34,6% a uvek 30,4% MSM ispitanika. Sa povremenim partnerima kondom prilikom analnog odnosa koristilo je 55,3% uvek, a ponekad 17,5% ispitanika u oba grada.

Prosečan broj partnerasa kojima su MSM imali penetrantne seksualne odnose u poslednjih 12 meseci iznosilo je 5 partnera u Beogradu i 4 partnera u Novom Sadu. U Beogradu je do 6 različitih seksualnih partnera imalo 79,8% ispitanika, a u Novom Sadu 80,3%.

Seroprevalentno istraživanjeje ukazalo na postojanje udruženih rizika kod ispitanika, što ukazuje i visok procenat MSM inficiranih virusom hepatitisa C(6,8%) u Beogradu. Prevalenca sifilisa je u Beogradu 0,7%, a u Novom Sadu 2,5% kod MSM ispitanika, dok je HIV prevalenca 3,9% u Beogradu i 2% u Novom Sadu.

Procenat onih koji su savetovani i testiraniu proteklih 12 meseci, a koji su bili i korisnici Drop-in centra u Beogradu je 33,9% i 21,5% u Novom Sadu, što govori o porastu u odnosu na predhodno istraživanje.

Za postojanje HIV-a, odnosno bolesti side, zna 98,9% MSM ispitanika u Beogradu i 99,5% ispitanika iz Novog Sada. U Beogradu prave načine prevencije polno prenosivih infekcija i HIV-a i glavne zablude vezane za načine prenošenja HIV-a i PPI zna 66,8% MSM ispitanika.

Tokom poslednje 2 godine došlo je do značajnog povećanja broja MSM koji su obuhvaćeni nekim preventivnim programomIstraživanje je pokazalo i značajno povećanje nivoa znanja MSM o pravim načinima prevencije seksualne transmisije HIV infekcije, kao i odbacivanja zabluda vezanih za transmisiju HIV-a u odnosu na predhodno istraživanje koje je rađeno 2008. godine.

Evidentna je i promena ponašanja MSMoji su imali kontakt sa nekom NVO koja sprovodi programe prevencije među MSM. Zdravstvene usluge u domu zdravlja koristi i ima svog izabranog lekara više od polovine ispitanika.

Istraživanje je pokazalo da je visok procenat MSM izložen višestrukom nasilju i nasilju od strane nepoznate osobeU Beogradu negativno iskustvo vezano za stigmu i diskriminaciju ima čak 48,2%. Jedna petina svih MSM ispitanika ima iskustvo društvene izolacije, a samo 1,7% ispitanika je prijavilo iskustvo uskraćivanja pružanja usluga usled njihove seksualne orijentacije. Od ukupnog broja MSM ispitanika 33,8% ima iskustvo vređanja, ponižavanja i ogovaranja. U Beogradu je 27,9% ispitanika odgovorilo da su bili žrtve fizičkog nasilja, pri čemu je 25,6% ispitanika nasilje doživelo od policije, 6,4% od strane kolega sa posla, 7,7% od strane seksualnih partnera, 16,7% od strane porodice i u najvećem broju 53,8% nasilje su izvršile nepoznate osobe.

(Izvor: Ministarstvo zdravlja, Jedinica za implementaciju projekta Ministarstva zdravlja iz donacije Globalnog fonda za borbu protiv side, tuberkuloze i malarije (GFATM) i Institut za javno zdravlje Srbije „Dr. Milan Jovanović Batut“, Nacionalna kancelarija za HIV/AIDS)
By loreenche
Statistika o nekoriscenju kondoma sa zenama, kao i sva statistika poslednjeg paragrafa je zastrasujuca...
Jos jedna potvrda drustva u kom zivimo...
Korisnikov avatar
By Srklet
muskarci koji imaju seksualne odnose s muskarcima - ne znam sta je gore, ta kategorija ili oni koji u nju spadaju.
Korisnikov avatar
By Siguran puls Mladih
Već je bilo reči o tome ovde. U tu grupu ne spadaju samo gej, bisex i trans muškraci, već i oni koji se ne izjašnjavaju tako a imaju sex. odnose sa drugim muškarcima. I njih itekako treba uzeti u razmatranje epidemiološke slike Srbije
Korisnikov avatar
By Srklet
Originally posted by Siguran puls Mladih

Već je bilo reči o tome ovde. U tu grupu ne spadaju samo gej, bisex i trans muškraci, već i oni koji se ne izjašnjavaju tako a imaju sex. odnose sa drugim muškarcima. I njih itekako treba uzeti u razmatranje epidemiološke slike Srbije
naravno.
ja prigovaram ideoloski. :D
Korisnikov avatar
By Loni
I sam sam učestvovao u celom projektu. Dao krv i odgovarao na pitanja.
Moram da pohvalim SPY-evce da su sve uradili perfektno.

I mene je na ulazu začudilo zašto se umesto gej/bisex/trans osobe nazivaju MSM, ali to je izgleda moralo biti tako jer postoje muškarci, koji ne žele ni u jednoj jedinoj varijanti sebe da imenuju kao gejeve niti o sebi tako nešto da pomisle.

Zapravo pored gejeva i biseksa (oko 50 % se osećaju kao gej, a oko 50 % kao strejt), postoje i
ti takozvani LATENTNI. Tipovi, koji su većinskim delom svog bića strejt, a samo jednim malim delom gej.
Mislim da se njima izašlo u susret i zato je cela kategorija nazvana MSM.

Poenta kampanje bila je da se što veći broj ljudi testira dok će uživljavanja u identitete, morati da se rade u okviru neke druge kampanje.
Korisnikov avatar
By Srklet
Originally posted by Loni

Tipovi, koji su većinskim delom svog bića strejt, a samo jednim malim delom gej.

da, kurcem.

anyway, vrlo dobro sam upucen u sve to, i nema sumnje da u zdravstvenim istrazivanjima treba obuhvatiti i MSM skupinu, ali to mi ih ne cini manje odvratnim.
Korisnikov avatar
By ns.happy
a zasto bi ti bilo odvratno sta drugi ljudi rade u svojim krevetima, i kako se identifikuju? ako ti sebe vidis kao geja, to je ok, kao sto je ok da neko sebe ne vidi tako. a da pri tom spava sa kanticom majoneza, ako to voli... o jebote bog! i kad neko drugi mene pita o mom intimnom zivotu, ja ga udarim tom istom kantom majoneza. seljaci, gledajte svoja posla.
Korisnikov avatar
By Loni
Ma i ja se slažem s tim da ima tu nečeg odvratnog, nekog nametnutog samostida...

Šta fali da se, iako si strejt 75 %, a gej 25 % identifikuješ kao običan BISEKS, a ne kao LATA?
Međutim bata Late ne mogu to sebi da priznaju.
Nazovi ih biseksima ili čak gejevima, to je kraj sveta!

Sve to samo govori o stanju licemernosti u društvu, u kom se nalazimo.
Korisnikov avatar
By Srklet
bas to. te stvari se moraju smatrati moralno manjkavima i osuditi kako bi doslo do napretka. ne moze se blagonaklono gledati na takvu patologiju, jer to steti borbi za prava za ravnopravnost LGBT osoba.
Korisnikov avatar
By ns.happy
sa jedne strane mogu razumeti vas ugao posmatranja na ovu stvar. sa druge, moje licne, mene tako zabole kako ce sebe ko identifikovati i sta ce raditi iza vrata. ovo moram odmah da razjasnim - ja nisam za one varijante ''ok je u tvoja 4 zida'' to je druga stvar, i drugi problem. kontam da vi zelite da kazete da bi te zbunjene, latentne, klozetirane, kakve god osobe trebale da prihvate druge, ako ne svoje, i da postuju tudju identifikaciju. a one same neka smisle koja su kategorija, ili da na kraju krajeva, ni ne znaju koja su, njihovo je pravo da budu latentni ako im je tako lakse. ne vidim problem u tome. sve dok oni ne vide problem u mojoj otvorenoj seksualnosti.
Korisnikov avatar
By Srklet
ravnopravnost LGBT osoba je nesto sto ce se postici, postoje i vanjski faktori kojima je to u interesu. no vazno je i da se LGBT osobe oslobede svoje autohomofobija, koja je nekad toliko duboka da dobijes MSM.
Korisnikov avatar
By Srklet
osuda MSM ponasanja je dobra dugorocno i za one koje se osudjuje. to je emancipatorska mjera.
Korisnikov avatar
By ns.happy
a ti mrznjom mislis da ces to postici?
Korisnikov avatar
By Srklet
ne samo mrznjom. ti ih volis i to je dobro. :
Korisnikov avatar
By Srklet
ne mozes napraviti omlet ako ne razbijes neka jaja.
Korisnikov avatar
By nsc
dokazano da konzumacija jaja ne utice na visinu holesterola
a jaja su i zdrava i ukusna mmmm
Korisnikov avatar
By mili86
Mozda je mislio da jaja bez zumanca...
Korisnikov avatar
By Mars
Zapravo umreću sada od smeha.
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Ulix
Originally posted by nsc
Netačno.
Neki lekar je bio u emisiji na B92 info da priča o holesterolu i on je rekao da visina holesterola u krvi uglavnom zavisi od genetskih faktora a ne od ishrane (tj. možeš da jedeš suvu hranu ali ako ti je suđen visok holesterol on će te uhvatiti kad tad). Pre toga su puštali inserte deda brke kako secka slaninicu ali ih posle te rečenice više nisu puštali

Inače, postoje dobar holesterol i loš holesterol
By Kragi
Sledeći put proširiti istraživanja i na to šta ljudi jedu i koliki im je holesterol. kladim se da ovi sa višim češće stupaju u sex odnose bez kondoma :sudija:
By Ulix
Originally posted by jukie
Originally posted by Ulix
Originally posted by nsc
Netačno.
Neki lekar je bio u emisiji na B92 info da priča o holesterolu i on je rekao da visina holesterola u krvi uglavnom zavisi od genetskih faktora a ne od ishrane (tj. možeš da jedeš suvu hranu ali ako ti je suđen visok holesterol on će te uhvatiti kad tad). Pre toga su puštali inserte deda brke kako secka slaninicu ali ih posle te rečenice više nisu puštali

Inače, postoje dobar holesterol i loš holesterol
Nemam vremena da piskaram. Genetika ima veliki uticaj, ogroman zapravo. Ali okreni-obrni, 300mg je neka gornja granica holesterola koju je zdravo uneti dnevno preko hrane. Mislim da jedno žumance ima skoro toliko holesterola.
By zoom
Kad spomenuse sifilis... Bio sam ubedjen da je to nesto sto se ne desava kod nas, da budem pritupav "kod ljudi koji se kupaju sapunom" :tumble: Htedoh resi, mislio sam da se to desava tamo, medj' Romima i sl nehigijenskim grupama, a onda sam cuo za slucaj prenosenja sifilisa nakon oralnog sekasa, na nekom skupu medicinara... Oni bi kao medicinski radnici trebalo da budu upuceniji... I onda sam se malo pozabavio tom temom, iscitao na netu i "fascinantno" je kako se sifilis lako i brzo prenosi. Kratak oral ili cak poljubac ako je sankr u usnoj duplji... Dakle, da se najezis. Osoba koja ima sifilis sasvim normalno izgleda... posebno u pocetnom stadijumu kad nema nikakve simptome i ne zna da ima ga...
Eto, ni sam nisam znao, a verujem i uverio sam se da vecina ljudi nista ne zna o sifilisu, koji zna da bude podmukao i da prodje bez simptoma, a kad dopre u poslednji stadijum, razoran je i neizleciv :/

Zastrasujuce je kako ljudi rizikuju i ulaze u seksualne odnose bez zastite. Pa cak i u vezi, nikom ne veruj! Nije li poznat slucaj one zene sto se medju prvima javno izjasnila u Srbiji da ima HIV i da ga je dobila od muza, koji je prevario sa zenom koja je zarazena. Ako strejt parovi moraju da prave decu, a to ne moze sa zastitom, gej muskarci ne moraju :D Cuvajte glavu ;)

Takodje, iz mog iskustva... decko koji je rekao "Ja sebi verujem, ako i ti verujes sebi, mozemo bez zastite". Hahahaha. Ne, ja ni sebi ne verujem, a kamoli nekom koga tek upoznajem :mirth:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!