Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Diskusija o HIV-u, podrska, iskustva...

Moderatori: IriS, Moderators

Više znanja o HIV-u i kondomima
28. jul 2008. | 16:07 | Izvor: B92

Slika Slika Slika

Beograd -- Istraživanje Ministarstva zdravlja pokazuje da HIV ne pogađa samo rizične grupe, već svakog pojedinca sa rizičnim ponašanjem.

Najviše inficiranih HIV-om je među muškarcima koji imaju odnose sa drugim muškarcima, slede intravenski korisnici droga i seksualne radnice pokazalo je istraživanje Ministarstva zdravlja. Među intravenskim korisnicima droge veliki je i procenat obolelih od hepatitisa C, a najviše ih je u Beogradu, skoro 70 odsto ispitanih.

Istraživanje je rađeno među osobama koje su pod povećanim rizikom od HIV-a. To su intravenski narkomani, prostitutke, muškarci koji imaju odnose sa drugim muškarcima, mladi Romi, deca u institucionalnom smeštaju, zatvorenici, kao i osobe koje žive sa HIV-om.

Ministarstvo zdravlja najavljuje aktivnosti na smanjenju diskriminacije navedenih grupa. U Ministarstvu napominju da su pod rizikom od infekcije HIV-om svi koji se rizično ponašaju, nezavisno od toga da li pripadaju nekoj od grupa u kojima je rađeno istraživanje.

Potreban je i poseban kodeks ponašanja prema obolelima ili HIV pozitivnim osobama, što je posebna tema edukacije stanovništva kako bi se sprečila nepotrebna diskriminacija.

"Intravenski korisnici droga pokazuju visok stepen znanja o HIV-u i AIDS-u, očigledno posmatrano kroz upotrebu kondoma, oni to znanje ne primenjuju", kaže Farida Bassioni-Stamenić, supervizorka i glavna koordinatorka istraživanja.

"U populaciji muškaraca koji imaju seksualne odnose sa muškarcima postoji značajno rizično ponašanje vezano za seksualne odnose: rano stupanje u seksualne odnose, veći broj seksualnih partnera, trećina ne koristi kondom, svaki deseti je imao polno prenosivu infekciju", kaže ona.

Dvadeset odsto seksualnih radnica pruža usluge bez obzira na zdravstveno stanje, a kako same navode, klijenti u 50 posto slučajeva insistiraju da se usluge obavljaju bez kondoma.

Kada je reč o Romima, veoma mali broj njih zna prave načine prenošenja bolesti seksualnim putem.

"Podaci su važni pre svega zbog toga što nam pokazuju da su, naravno i očekivali smo, da budu veće učestalosti i veći rizik", kaže ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

"Mi ćemo i 2009. i 2011. ponavljati ovakva istraživanja na ovim grupama i to će biti dobar parametar prilagođavanja aktvinosti da vidite šta negde morate raditi bolje i brže. To je osnovna svrha", kaže on.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=310560
Korisnikov avatar
By ::fy::
Rezultati su zaista zabrinjavajući. Nisam ni pretpostavljao da je rizično ponašanje najzastupljenije kod gej populacije (čak više nego kod korisnika droga i seksualnih radnica!). Gej osobe najranije stupaju u seksualne odnose, imaju daleko najveći broj seksualnih partnera i najmanje koriste kondome (iako je znanje o zaštiti i načinu prenosa PPI na dosta visokom nivou, što je ovo istraživanje takođe pokazalo).

Na sajtu Ministarstva je takođe objavljena ova vest, sa detaljnom analizom u pdf formatu (pri dnu stranice) ~ http://www.zdravlje.sr.gov.yu/showelement.php?id=966
Korisnikov avatar
By ns.happy
nisam sklon ovakvom tumacenju nego pre tom da se gay ljudi vise odazivaju na testiranje (pa se tako i realno sazna koliko ih ima) i da procentualno od njih ima mozda veci procenat hiv pozitivnih jer je sam uzorak takav da je malo gay ljudi, ali nikako da je gay populacija problematicnija od recimo hetero. da li je jednako ako istestiras 100 gay ljudi i 100 hetero osoba? nije. da bi bilo jednako, istestiraj 10000 str8 osoba pa da vidimo.
ovakvo stigmatizovanje gej populacije nikako nije dobro...
Korisnikov avatar
By Dina
Da, zabrinjavajuce... :( Ja sam bas imala utisak da strejteri manje koriste prezervative kad ono...
Korisnikov avatar
Originally posted by ns.happy
da li je jednako ako istestiras 100 gay ljudi i 100 hetero osoba? nije. da bi bilo jednako, istestiraj 10000 str8 osoba pa da vidimo. ovakvo stigmatizovanje gej populacije nikako nije dobro...
Prvo, ne radi se ni o kakvoj stigmatizaciji jer su istrazivanje medju gej populacijom sprovodili clanovi NVO SPY koji su i sami gej. Drugo, 100 gay ljudi i 100 hetero ljudi je svakako JEDNAKO. Ne znam odakle ti analogija da je 100=1000??? Koji ti je to matematički zakon da mi je znati.

Anyway, buduci da je istrazivanje sprovedeno medju 7 razlicitih populacija (grupa) ljudi, podaci su itekako reprezentativni i daju stvarnu sliku o znanjima ali i praksi korišćenja zaštite od PPI u svakoj od grupa posebno. Dakle, ovo istraživanje je i sprovedeno da se ne bi moglo tvrditi da na testiranje u zvanične državne institucije većinom dolaze gay osobe koje mahom kriju svoju sexualnu orijentaciju! Na žalost, gej ljudi imaju dosta znanja o načinu prenosa HIV virusa ali to znanje dosta retko primenjujuu praksi.
Korisnikov avatar
By ns.happy
po analogiji da je 10% populacije gay (recimo) a ne 50-50
Korisnikov avatar
By ns.happy
a i tu je ono sto si spomenuo, ko zna koliko je gay osoba reklo da je str8 i mozda cini da se stanje realno izmeni... sta ako je 100 njih slagalo da je str8? ja sam jednom prilikom recimo slagao...
Korisnikov avatar
E pa zato je ovo istraživanje i sprovedeno u samim grupama ljudi! Dakle, mogli su da učestvuju samo muškarci koji imaju seksualne odnose sa muškarcima! Dakle, niko nije krio svoju seksualnu orijentaciju jer je istraživanje (tj. jedan njegov deo) bio namenjen gej populaciji! Uslov da se učestvuje bio je da je u poslednjh 6 meseci muškarac imao analne seksualne odnose sa drugim muškarcem i to čini ovo istraživanje pouzdanijim od svih dosadašnjih
Korisnikov avatar
By Modesty
mislim da su istraživanja poprilično realna samo mogu biti na kvadrat,nikako manje.......definitivno je gay populacija najrizičnija grupa jer je promiskuitet zastupljeniji nego među hetero populacijom...i tu postoje neka istraživanja......radila sam na ovakvom projektu kao kordinator i zapanjujuće koliko je niska svijet ljudi,generalno, o spolno prenosivim bolestima,zaštiti i sl.....uglavno je zastupljeno mišljenje,to se događa tamo negdje...nekom drugom.
By Çâðê_DUP
Originally posted by ns.happy
nisam sklon ovakvom tumacenju nego pre tom da se gay ljudi vise odazivaju na testiranje (pa se tako i realno sazna koliko ih ima) i da procentualno od njih ima mozda veci procenat hiv pozitivnih jer je sam uzorak takav da je malo gay ljudi, ali nikako da je gay populacija problematicnija od recimo hetero. da li je jednako ako istestiras 100 gay ljudi i 100 hetero osoba? nije. da bi bilo jednako, istestiraj 10000 str8 osoba pa da vidimo.
ovakvo stigmatizovanje gej populacije nikako nije dobro...
Da moracu da se slozim.Mislim da je gay populacija mnogo vise upoznata sa Hivom od recimo str8 populacije.I da uvek to kad pricaju o hivu napominju da eto i str8eri mogu da dobiju.Mislim,hello!Dok smo svi mi pederi setajuci inficirani kurcevi,oni su jelte samo sporedne zrtve...BOZE, TAKO HETERO!:roll:
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally said by Ministarstvo zdravlja Srbije

"U populaciji muškaraca koji imaju seksualne odnose sa muškarcima postoji značajno rizično ponašanje vezano za seksualne odnose: rano stupanje u seksualne odnose, veći broj seksualnih partnera, trećina ne koristi kondom, svaki deseti je imao polno prenosivu infekciju", kaže ona.
Za mene i o meni, gej osobi, se moze reci SVE SUPROTNO od gore rechenog!
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by ForeverYoung

Drugo, 100 gay ljudi i 100 hetero ljudi je svakako JEDNAKO. Ne znam odakle ti analogija da je 100=1000??? Koji ti je to matematički zakon da mi je znati.
ns. happy je upravu. ti nisi ovde.

ako je, a jeste, navodno, 10 puta vishe heterosa od gej ljudi, onda zaista logika proporcije, reciprociteta i realnog stanja nalaze da se testira bar 1000 heterosa, ako se je testiralo 100 gejeva.

@allexa37

oh, kada bih pocheo da pobijam tvoje "definitivnosti" i "istrazivanja" zavrshili bismo u dubokom offtopiku. zato molim te ne vuci me za jezik, ali, molim te....
Korisnikov avatar
By ns.happy
cek cek... to je ono istrazivanje sto je zimus radjeno... ono gde su se zalili da u ns npr nije bilo dovoljno prostitutki za istrazivanje, a negde su falili narkomani... koliko je iz koje grupe ljudi ispitano?, aj'mo, brojke na sunce!
By Cottonmouth
Ja mislim da mnogo ljudi ne shvaćaju da se ta bolest ozbiljno moze preneti i da je to opasna bolest. Nerviraju me ponekad ti ljudi :shrug:
Korisnikov avatar
By Siguran puls Mladih
Emisija "Uvećanje" povodom objavljivanja rezultata istraživanja učestalosti HIV infekcije i rizičnog ponašanja kod grupa pod povećanim rizikom od HIV-a emitovana je 2. septembra na B92 INFO.

Gosti emisije bili su dr Farida Bassioni-Stamenić - supervizorka i glavna koordinatorka istraživanja, dr Ivana Mišić- pomoćnica ministra zdravlja i Vladimir Veljković - predsednik nevladine organizacije "Siguran Puls Mladih"

''
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!