Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Diskusija o HIV-u, podrska, iskustva...

Moderatori: IriS, Moderators

http://www.tvojihpetminuta.com/home.htm

Pre svega pogledajte ovaj sajt pa onda procitajte sledeci tekst.

Do sada sam vise puta odlazio da dam krv smatrajuci da je to jedan deo u kome mogu da pokazem svoju humanost.
Od pre nekoliko dana verujete nikada vise necu pomisliti da budem human na ovakav nacin razlog je uzasno neprofesionalno odvratno i zalosno ponasanje zaposlenih u doticnoj instituciji.
Pre od prilike deset dana drug mi saopstava da je isao da da krv kao dobrovoljni davalac jer je nekom etrebala za operaciju. pomislih lepo ima jos humanih gay ljudi koji imaju potrebu da pomognu nekome a ne da gledaju samo svoj interes . Na zalost cela prica dobija ruzan zaokret, posle sedam dana na kucnu adresu stize pismo iz zavoda u kome ga obavestavaju da se javi u zavod jel nesto nije u redu , odlazi tamo biva nagrdjen optuzen da je hteo da podvali da laze da nije znao da je hiv+ i ko zna sta jos a sto je najgore sve to ide od nacelnice ustanove sto mislim da je takav imbecilizam do koske. i pored toga sto mu je od saznanja da je hiv+ pozlilo sto se rasplakao sto mu se ceo svet srusio na glavu u dve sekunde niko nije obratio paznju da on treba i posle toga da nastavi da zivi .
nisam siguran ali koliko sam upoznat sa procedurom tom saopstenju je trebao da bude prisutan pored lekara psihijatar ili makar klinicki psiholog procedura nije ispostovana saopsteno mu je na hodniku uz viku dreku optuzbe.
rekose mu tada da ode kod lekara da uzme uput za epidemiologa sto je i ucinio.
odlazi u zavod za zastitu zdravlja gde ga prima doktorka lela ilic (mislim da se tako zove ) po njegovim recima prijatna zena poziva zavod za transfuziju gde dobija informaciju da je test bio pozitivan ali ga pokusava smiriti recima desavaju se greske u sta ja iskreno jos uvek verujem , vade mu krv kazu rezultati za tri dana sto znaci u ponedeljak danas je taj ponedeljak rezultata jos nema kazu za dan dva nesto nije u redu cini mi se .
ko sebi dozvoljava da se ovako igra sa bilo kime sa bilo cijim zivotom sa bilo cijim emocijama
pre desetak i vise godina sam prosao ovo isto i znam kao se oseca neko ko ceka rezultata noci bez sna su neminovne razmisljanaj crne misli i sve propratne pojave neizvesnosti koja nikako da se zavrsi ,
secam se mog odlaska posle 15 dana tada se toliko cekalo na rezultat na infektivnoj klinici svi cute niko ni da se nasmeje kao da ste optuzeni prilazi sestra sa gomilom papira na kojima pise nesto sto ce vas zivot odvesti u jednom ili drugom smeru prilazi pronalazi moj test udara mi samar i kaze ovo je umesto tvoje majke za sada si negativan sladak si decko podsecas na mog sina pazi se i bezi odavde
verujete setim se tog samara svaki put kada kupujem prezervative
pomisljam da odem u zavod i da tako isamaram nacelnicu da se seti svaki put kada nekome pomisli da kaze da je hiv pozitivan ili negativan

u medjuvremenu saznajem da se test radi na uzorku od deset pomesanih krvi i da se svih deset salju na dalja ispitivanja ako je samo jedan bio pozitivan.
DOBRO RAZMISLITE DA LI OTICI I DATI KRV VISE IKADA
Korisnikov avatar
By Zemunac
Lekari su stvarno manijaci, u to nema sumnje...
Ja koliko znam, u Zavodu za transfuziju krvi se radi test na HIV kada se vadi krv, i ne samo na HIV, nego i na sve ostale bolesti krvi, i on je obavezan. Zaista je degutantno to sto je uradila nachelnica Zavoda, jer nema prava da napada nekog, ko je dobrovoljno dosao da da krv, a oni su u obavezi da urade test na HIV.
Inace, kad se testira na HIV (konkretno Studentska poliklinika) obavezno je prisustvo psihologa pri saopstavanju rezultata, bili oni negativni ili pozitivni. Psiholog je neophodniji kad se rezultati saopstavaju nekom ko je pozitivan, jer od momenta kad je to saznao, covek koji je hiv pozitivan je svestan da mora da nastavi da zivi sa tom bolescu, i da mora da menja zivot iz korena. Vrlo nesmotreno sa strane jedne drzavne institucije, nema sta.
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Sva sreca pa su se u ns rezultati dobijaju znatno krace, al moj ex i ja smo zakasnili, do ponedeljka, sam popushio deset pakli cigara, prichao sam kao godfather....
i kada je rekla nereaktivan, bolelo me dupe za sve....

inache mozda bi neka organizacija koja se bavi gay pravima mogla uruchiti protesnu notu nachelnici, ili i/ ministarstvu zdravlja....
By Ulix
1. Tako nesto kao HIV pozitivnost se ne moze tek tako saopstiti, uradi se test kojim se utvrdi, pa jos potvrdni, a cesto jos jedan dodatni. Dakle, verovatno jeste HIV+ ako su mu tako rekli.

2. Treba da odes i isamaras tu zenu. I tvoj prijatelj treba da ode da je isamara, jer od etickih komiteta nema neke vajde.
By RACABG
rekoh nekim clanovima da cu napisati ovde sta se dalje desava sa mojim prijateljem
Na veliku zalost nista jos uvek jer je potreban jedan dan da se rezultati potpisu a dok se ne potpisu nemoze se nista reci saopstiti dati bilo kakva informacija naravno potpisali su rezultate posle 12 taman kada se savetovaliste za HIV zatvara ,ovo je katastrofa neki ljudi treba da odgovaraju.
PONAVLJAM- KO BILO KOME DAJE ZA PRAVO DA SE OVAKO IGRA SA LJUDSKOM SUDBINOM

dali ce bilo ko ikada odgovarati za neprofesionalizam zdravstva u srbiji
Korisnikov avatar
By spliff
pa neka ih tvoj prijatelj lepo tuzzi
Korisnikov avatar
By EYA
tacno, odgovarace samo ako nesto preduzmete :protest:
a time jedino mozete spreciti buduca slicna desevanja.
By Gost
Originally posted by _FreestEIleŽ

Ja stvarno više ne znam kako da se borim
protiv ovakvih generalizacija. Manijaci?!
Strašno.
By Ulix
Originally posted by pcelica
Originally posted by _FreestEIleŽ

Ja stvarno više ne znam kako da se borim
protiv ovakvih generalizacija. Manijaci?!
Strašno.
Nema potrebe. Kad tad ce nam doci pod noz a onda... :vruce:
Ko se poslednji smeje, najsladje se smeje. :smeh:
By Gost
Ulixe nemoj pogrešno da me shvatiš,
što pre neki dan re?e Sixto- u svakom
žitu ima kukolja, i sigurno da situacija u
zdravstvu nije nimalo ruži?asta, a zbog
specifi?nosti same profesije, uvek je na udaru.
Samo znaš šta, više mi je pun moj (zamisli šta god
'o?eš moje, a da je puno!) ovakvog najnižeg
sme?a! Zaboga pomislio bi ?ovek da generacije i
generacije što se školuju su samo ološ, sve
novi Mengeli se javljaju; a od ovih što ve?
rade, šarlatani i nesposobnjakovi?i.
A jel' zna neko za priznanje koje je od Ameri?kog
Udruženja Mikrohirurga prošle godine dobio
doc dr Marko Bumbaširevi??
Pri?a li se o tome da je prof dr Savo Perovi?
?udo?
Zna li ko za prof dr Nebojšu Radusinovi?a?
Ili za "obi?ne" lekare, što u ambulantama po
Pi?kovcima po Srbiji nemaju ni najjadniju špatulu
za pregled usne duplje?
By Ulix
Ulixe nemoj pogrešno da me shvatiš,
što pre neki dan re?e Sixto- u svakom
žitu ima kukolja, i sigurno da situacija u
zdravstvu nije nimalo ruži?asta, a zbog
specifi?nosti same profesije, uvek je na udaru.
Naravno da ima kukolja; to mi znamo bolje nego ovi sa strane. :)
.
Brat of prof dr Vladimira Bumbasirevica?
Ili za "obi?ne" lekare, što u ambulantama po
Pi?kovcima po Srbiji nemaju ni najjadniju špatulu
za pregled usne duplje?
U tome je stvar, samo sto to neko sa strane ne moze da vidi. Nije da su svi lekari neposobni vec u dobrom broju slucajeva naprosto nemaju sa cim da rade. Posto mi je majka bolesna i vec neko vreme se vuce po bolnicama, u to sam se uverio sam. Kad su mi pricali sta sve nemaju, nisam mogao da poverujem. :no:
By Gost
Originally posted by Ulix
Brat of prof dr Vladimira Bumbasirevica?

Pojma nemam zaista. ?ovek je uz jednog Francuza i
jednog Japanca jedini dobio licencu da operiše
u SAD. O tome nisam pro?itala niti jedan jedini
?lanak. Ne prodaju takve stvari novine zaboga.
U tome je stvar, samo sto to neko sa strane ne moze da vidi. Nije da su svi lekari neposobni vec u dobrom broju slucajeva naprosto nemaju sa cim da rade. Posto mi je majka bolesna i vec neko vreme se vuce po bolnicama, u to sam se uverio sam. Kad su mi pricali sta sve nemaju, nisam mogao da poverujem. :no:
Da ali ja uvek upitam, prvo sebe, a onda i osobu
koja iznese takvo mišljenje o lekarima- kakvo li je
to grozno iskustvo imao? I pogodi. Šta misliš
koliko ljudi je stvarno imalo nešto loše (oni ili ?lanovi
porodice?)
Opet kažem, najbolje znam šta sve može da se desi
i sigurno da se grozne stvari i dešavaju. I evo uvode
licence, pa ?e lekari odgovarati za nesavesno le?enje.
Ali ovakve generalizacije mi se apsolutno gade!
Korisnikov avatar
By EYA

Ali ovakve generalizacije mi se apsolutno gade!
kao i sve genaralizacije :praznoglavi:
Korisnikov avatar
By ZvezdasBG
Da smo normalna zemlja, direktor Instituta bi morao biti ekspresno smenjen. Zamisli idiotizma da napadnes coveka zato sto nije znao da je HIV+?! Umesto da coveka pripreme za saopstavanje tako strasne vesti neki imbecili koji nose fakultetske diplome na ovaj nacin pogorsavaju ionako losu sliku u srpskom zdravstvu. Za mene nema tu cile-mile, smena pa otkaz pa da vidis kako bi se sredila situacija!
Jos kad se setim onog skandala kada je iz zavoda za transfuziju data zarazena krv i niko nije za to odgovarao! Kako bi ja najurio onog Tomicu Milosavljevica! Koje sve budale ne zasednu u fotelju ministra zdravlja!
By Ulix
Originally posted by ZvezdasBG
Jos kad se setim onog skandala kada je iz zavoda za transfuziju data zarazena krv i niko nije za to odgovarao!
Zato sto niko i nije mogao odgovarati za to. Pacijent je dao krv dok je bio u "periodu prozora" (virus je bio prisutan ali antitela jos nisu bila stvorena) i testovi su bili lazno negativni. Nije u pitanju jatrogena greska.
Korisnikov avatar
By ZvezdasBG
Jos kad se setim onog skandala kada je iz zavoda za transfuziju data zarazena krv i niko nije za to odgovarao!
Zato sto niko i nije mogao odgovarati za to. Pacijent je dao krv dok je bio u "periodu prozora" (virus je bio prisutan ali antitela jos nisu bila stvorena) i testovi su bili lazno negativni. Nije u pitanju jatrogena greska.
To moze da posluzi uvek kao izgovor. Ne kazem da zaista nije bilo tako, ali ko pa moze da ih proverava?
By Ulix
To moze da posluzi uvek kao izgovor. Ne kazem da zaista nije bilo tako, ali ko pa moze da ih proverava?
Nema neke potrebe da se proveravaju, ELIZA i slicni testovi koji se koriste za otkrivanje HIV-a su veoma jednostavni za upotrebu i rade se rutinski. Greske su zaista retke.

A to se lako da proveriti: ponovo testiraju pacijenta, i na osnovu titra antitela (ako ih tada ima) moze se aproksimativno odrediti kada je prosao period prozora.

(Sve ovo na stranu - kod nas, kaze Jovan Maric, nikada ni jedan lekar nije odgovarao za nesavesno lecenje.)
Korisnikov avatar
By Zibro
propustili smo jedan mali detalj

pre svakog davanja krvi popunjava se upitnik
u tom upitniku izmedju ostalog postoji i pitanje
" da li ste ikada imali sexualni odnos sa osobom istog pola "
pozitivan odgovor na to pitanje automatski te diskvalifikuje kao potencijalnog davaoca .....
By Ulix
Originally posted by Zibro
propustili smo jedan mali detalj

pre svakog davanja krvi popunjava se upitnik
u tom upitniku izmedju ostalog postoji i pitanje
" da li ste ikada imali sexualni odnos sa osobom istog pola "
pozitivan odgovor na to pitanje automatski te diskvalifikuje kao potencijalnog davaoca .....
Sto je flagrantan primer diskriminacije, ali to je tema za aktivizam, vise nego za zdravlje...
By Gost
Kako bi ja najurio onog Tomicu Milosavljevica! Koje sve budale ne zasednu u fotelju ministra zdravlja!
Izvinjavam se na offu.
Ono, kad vidiš ko je bio pre Tomice, još
i ne izgleda tragi?no, koliko zna i može da bude.
A Tom?e je baš "lepo" osuo paljbu po privatnicima, dok
ga nisu sa?ekali i postavili pitanje o njegovim
posli?ima... tada mi je srce raslo kao nikada pre.
By RACABG
napokon rezultat je dobijem sa nekoliko dana zakasnjenja
napokon se neko smilovao
hvala vam na podrsci
Korisnikov avatar
By Oziris
Sorry, sto cu i ja u offtopic, ali moram da se vratim na onu diskriminatornu stavku oko seksa sa istim polom. Pa ako sam lezbejka, nisam zarazna!!!!!
A sto se teme konkretno tice, ja ne bih tuzila doticnu nacelnicu, ali bih otisla kod nje, i mirnim tonom joj saopstila da za njeno dobro, i dobro svih narednih davalaca krvi, da se potrudi da malo "spusti loptu" i poradi na svojoj diplomatiji, jer ova reakcija nekome stvarno nanese ogromnu traumu i bol, a i koja bi budala dosla u Zavod za transfuziju i dala krv da bi, je l' te, namerno zarazila nekog krvlju koja prodje milion i jednu proveru :roll: Uostalom, da li je moguce da joj se ni u jednom delu mozga nije javila pomisao da decko zaista ne zna da je pozitivan?!? Mogu samo da zamislim kako se on osecao u tom trenutku!!! Neki lekari su zaista stvoreni za "medecinu" rada!!!
By RACABG
elem posle svega ovoga ne samo sto sebi nebih mogao dozvoliti da vise ikada i jednu kap svoje krvi ostavim pomenutoj kuci vec bih se dobro razmislio da li treba da dozvolim i da primim krv koja je proveravana u zavodu za transfuziju
saznavsi da se u zavodu krv testira samo elisa testom kod koga je prozor od 3-6 meseci i da se nikako neradi PCR test koji je mnogo precizniji jer kod njega prozor period je mnogo mnogo kraci maksimum 10 dana, pitam se da li je krv koju dobijamo iz zavoda 100% sigurna i li je to ipak jedan veliki rizik pa kako vam se potrefi
ipak za zdravstveno osiguranje odvajamo dobar deo zarade ne uzimamo naknadu za davanje krvi pa zar je toliko mnogo potrebno da se ispostuju ljudski zivoti
JA NIKADA VISE NECU DATI A NI PRIMITI KRV, ZAVOD ZA TRANSFUZIJU JE JEDNA JAKO NE PROFESIONALNA INSTITUCIJA.
By Ulix
Originally posted by RACABG
elem posle svega ovoga ne samo sto sebi nebih mogao dozvoliti da vise ikada i jednu kap svoje krvi ostavim pomenutoj kuci vec bih se dobro razmislio da li treba da dozvolim i da primim krv koja je proveravana u zavodu za transfuziju
saznavsi da se u zavodu krv testira samo elisa testom kod koga je prozor od 3-6 meseci i da se nikako neradi PCR test koji je mnogo precizniji jer kod njega prozor period je mnogo mnogo kraci maksimum 10 dana, pitam se da li je krv koju dobijamo iz zavoda 100% sigurna i li je to ipak jedan veliki rizik pa kako vam se potrefi
ipak za zdravstveno osiguranje odvajamo dobar deo zarade ne uzimamo naknadu za davanje krvi pa zar je toliko mnogo potrebno da se ispostuju ljudski zivoti
JA NIKADA VISE NECU DATI A NI PRIMITI KRV, ZAVOD ZA TRANSFUZIJU JE JEDNA JAKO NE PROFESIONALNA INSTITUCIJA.
Uh uh uh... ne d'o ti Bog da ti treba krv, ne bi te u takvoj situaciji niko ni pitao hoces-neces.

a) Svugde u svetu se krv testira Elizom, a ako je ona pozitivna, radi se potvrdni Western blot test. Tako je svugde, jer sumnjam da i jedan zavod za transfuziju ima para da radi PCR na svakom krvnom uzorku.
b) Period prozora je uvek isti, za svaki test, jer to nije termin koji se odnosi na blottinge, na Elizu ili PCR, vec na period od inficiranja virusom, sve do pojave antitela u krvi. Problem je u tome sto svi pomenuti testovi traze upravo to antitela, dok je PCR-om odredjujemo prisustvo virusnog genoma u krvi; PCR je daleko osetljiviji i precizniji, ali i jedno sedam, osam puta skuplji (tako da si tu bio u pravu; PCR-om bi tesko omasili).
c) Ljudski zivoti se, bude uveren, postuju, ali prosto receno - ni lekari nisu carobnjaci. U kakvim uslovima rade, jos dobro rade. Uostalom, quite frankly, bolje i HIV nego smrt. Rizik nije velik.
By RACABG
ma neka oni meni kazu plati PCR da proverimo krv koju dobijas (ovako je na zapadu) pa cu ja od svojih finansiskih mogucnosti izabrati rizik veci ili manji ali ne mogu da se pomirim da igram lutriju sa svojim zivotom necu da primim krv koja je prosla samo elisa test jer je verovatnoca da je neko dao krv pre isteka tri meseca ogromna
niko ti nista ne garantuje vazno je da garantuju da ce ti uzeti dobar deo plate za zdravstveno osiguranje
nadam se da me shatas ULIKS
By Ulix
ma neka oni meni kazu plati PCR da proverimo krv koju dobijas (ovako je na zapadu) pa cu ja od svojih finansiskih mogucnosti izabrati rizik veci ili manji ali ne mogu da se pomirim da igram lutriju sa svojim zivotom necu da primim krv koja je prosla samo elisa test jer je verovatnoca da je neko dao krv pre isteka tri meseca ogromna
niko ti nista ne garantuje vazno je da garantuju da ce ti uzeti dobar deo plate za zdravstveno osiguranje
nadam se da me shatas ULIKS
Kontam te savrseno, ALI - ako ti vec dodjes u situaciju da primis takvu krv, pretpostavljam tokom operacije, iznenada, ili u urgentnom centru, obicno nisi u poziciji da biras.

Lepo sam rekao da je takav rizik mali. Sanse uvek postoje, ali nisu velike. Takvi slucajevi su sporadicni.

Jedina rizicna grupa za HIV su sada intravenski narkomani, a to zaista nije profil osobe koja ide da da krv. :)
By RACABG

Kontam te savrseno, ALI - ako ti vec dodjes u situaciju da primis takvu krv, pretpostavljam tokom operacije, iznenada, ili u urgentnom centru, obicno nisi u poziciji da biras.

Lepo sam rekao da je takav rizik mali. Sanse uvek postoje, ali nisu velike. Takvi slucajevi su sporadicni.

Jedina rizicna grupa za HIV su sada intravenski narkomani, a to zaista nije profil osobe koja ide da da krv. :)
e sad kada rece narkomani da te podsetim na neke podatke da naravno najbrojniji su svakako ali i sa najkracim vekom kada je hiv u pitanju jednostavno lekovi i droga nikako neidu zajedno
pod dva homoseksualna populacija brojno vrlo mnogo su se opustili od kada je objavljen podatak da vise nespadaju u rizicnu grupu na veliku zalost ponovo smo jedni od najrizicnijih (po mojim procenama na chatu je jako veliki broj HIV+ mozda cak trecina korisnika)

heteroseksualna populacija isto u porastu
broj zarazenih transfuzijom ogroman samo se o tome ne prica zabranjena tema

zato pazite cuvajte se povreda nemojte voziti prebrzo stitite se u svakom slucaju nemojte doci u situaciju da zbog neke gluposti morate da primite krv obradjenu u zavodu za transfuziju krvi srbije vrlo je opasna testirana je samo sa elisa testom
da pojasnim elisa ima prozor period tri meseca malo previse za sve sto nam uzimaju za zdravstveno osiguranje koje je preveliko
By Ulix
e sad kada rece narkomani da te podsetim na neke podatke da naravno najbrojniji su svakako ali i sa najkracim vekom kada je hiv u pitanju jednostavno lekovi i droga nikako neidu zajedno
:up:
A, rekao sam, to i nije profil osobe koja bi isla da dobrovoljno da krv.
pod dva homoseksualna populacija brojno vrlo mnogo su se opustili od kada je objavljen podatak da vise nespadaju u rizicnu grupu na veliku zalost ponovo smo jedni od najrizicnijih (po mojim procenama na chatu je jako veliki broj HIV+ mozda cak trecina korisnika)
:klap:
I couldn't agree more.
Veliki broj ljudi ide na to: nece valjda mene.
Ili: ah zajebi kondom, samo ovaj put... koje su sanse...
:spank: Bad fags!
heteroseksualna populacija isto u porastu
broj zarazenih transfuzijom ogroman samo se o tome ne prica zabranjena tema
Ne bih rekao da je ogroman broj. Nema statistike koja bi to pokazala.

Uostalom - bolje i HIV nego sigurna smrt. Umesto da apelujes na sto veci broj ljudi - zdravih ljudi - da daju krv, ti ih pozivas da to ne cine. Not very nice. :)
zato pazite cuvajte se povreda nemojte voziti prebrzo stitite se u svakom slucaju nemojte doci u situaciju da zbog neke gluposti morate da primite krv obradjenu u zavodu za transfuziju krvi srbije vrlo je opasna testirana je samo sa elisa testom
Nije vrlo opasna. Odredjeni rizik postoji, ali odredjeni rizik postoji u svemu sto radis. Pazi da ne ides pored neke zgrade, mozda ti neka cigla padne na glavu, ne prelazi preko pesackog, mozda se nekom pokvare kocnice pa te ubije, gasi mobilni telefon kad grmi mozda te spici grom... :)
Za koliko slucajeva TI znas?
Na cemu tacno baziras tvrdnju?
da pojasnim elisa ima prozor period tri meseca malo previse za sve sto nam uzimaju za zdravstveno osiguranje koje je preveliko
Da ti pojasnim nesto: nema Eliza period prozora, ne moze test da ima period prozora. Bez detaljisanja: Eliza detektuje anti-HIV antitela koja se ne pojavljuju u prva tri meseca. Dakle, period prozora je termin vezan za tok HIV infekcije. PCR detektuje virusni genom u krvi i zbog toga je pouzdaniji. Inace, PCR je skraceno od polymerase chain reaction; procedura se sastoji od mnogostrukog umnozavanja genoma, sto ga cini lako detektabilnim. PCR se daleko vise primenjuje u nacnim istrazivanjima nego u ovakvim testovima.
By RACABG
Uliks nadam se da ti nisi jedan od njih kada ih toliko branis
elem koliko tebi odbijaju od plate za zdravstveno osiguranje
i kako objasnjavas da rizik nije prevelik koji su argumenti i imas li ih posto tvrdis da statistika ne postoji, a ja to odgovorno tvrdim da postoji ali se krije .
By Ulix
Uliks nadam se da ti nisi jedan od njih kada ih toliko branis
elem koliko tebi odbijaju od plate za zdravstveno osiguranje
i kako objasnjavas da rizik nije prevelik koji su argumenti i imas li ih posto tvrdis da statistika ne postoji, a ja to odgovorno tvrdim da postoji ali se krije .
Zavisi sta podrazumevas pod jedan od njih. Studiram medicinu. :)

Dokazuje se krivica, pa te molim da argumentima dokazes da statistika postoji i da je broj zarazenih velik i znacajan. Ne mogu da dam ruku u vatru da Zavod za transfuziju nije radio svoju internu statistiku - sigurno da nekakva dokumentacija postoji; samo sumnjam u tako veliku brojku na koju aludiras. Naprosto zato sto se krv ne skuplja medju intravenskim narkomanima, zato sto davanju prethodi lekarski pregled, a u krajnjoj liniji, i zbog profila davaoca krvi. Jedan slucaj ne cini sve njih sataninom decom. Ako ces da se igras statistike, uporedi broj spasenih zivota sa sporadicnim slucajevima Hepatitisa ili HIV-a, pa ces videti o cemu pricam. Vec sam gore naglasio: u krajnjoj liniji, bolje i HCV nego sigurna smrt, ako se radi o nekoj ozbiljnoj intervenciji.

Osim sto sam redovan davalac krvi, nemam veceg uvida u rad Zavoda.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!