Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Diskusija o HIV-u, podrska, iskustva...

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By DIONIS
Procitavsi nekoliko diskusija na ovu temu a medju njima i temu"sida osvetnici" u kojoj je svadjamo dal HIV+ osoba treba da kaze to partneru ili ne,odlucio sam se da napisem ovu temu.
Naime,nemam nista protiv HIV+ osoba sve dok one svesno,polusvesno ili nesvesno ne prenesu svoj maler drugome,jeste da je svako odgovoran za sebe i da HIV+ osoba nece da napise sebi na celu da je pozitivna ali ne treba zbog toga ni da bude neodgovorna i da ne upozori nekog klinca koji nesvesno ide na sex bez kondoma jer ga trenutno nema u dzepu...Ne mora ni da mu kaze da je pozitivan,moze jednostavno i sam da glumi zabrinutog i da odbije sex bez prezervativa ali dzabe da apelujem na moral odredjenih osoba koji ga nemaju i kojima je ceo svet kivan sto oni nisu pazili pa zele sad da svoju sudbinu podele sa drugima i NAMERNO sire zarazu sto je i zakonski kaznjivo.
E,samo zbog tih sam odlucio da napisem ovo sto cu sad da napisem,nikako iz neke zelje da se HIV+ osobe izopste iz drustva jer smatram da su i ovako preterano izopsteni...

Dakle,okruzen gomilom razlicitih ljudi u Parizu gde zivim moje oko je "naucilo" da prepoznaje,naravno ne uvek jer u pocetnoj fazi to ne moze niko,HIV+ osobe po odredjenim karakteristikama:

1:Upali obrazi
Naime virus dovodi do atrofije pojedinih misica lica tako da HIV+ osobe vecinom imaju upale obraze i dosta su mrsave u licu u odnosu na ostali deo tela.Ponekad ljudi jesu i prirodno mrsavi al onda su mrsavi posvuda a ne samo u faci.Na licu ,ako malo bolje zagledate HIV+ osobe,moze da se vidi neka ispijenost,oci malo upadnu i imaju cudan sjaj(ne treba biti ni paranoik) al najcesce,dakle,upalost obraza otkriva stvar.
2.Guza
Isto kao i sa obrazima,atrofija misica na guzi dovodi do toga da su guzovi kod HIV+ osoba mlitavi i nekako "ispijeni" i cesto izgledaju kao da su doticni mrsave guze(ponekad i nogu) a sve ostalo je ok.Razlika moze da se i oseti pipanjem,koza je mlitavija na guzi i ponekad skoro pa da "visi"(u kasnijem stupnju) pa ako niste sigurni sto se obraza tice onda obrazi+guza=paznja....

U svakom slucaju,bez obzira na gore napisano,UVEK koristite kondom i ne dozvoljavajte da vam svrsavaju u usta,narocito ako vam desni krvare prilikom pranja zuba ili slicno,ne postoji samo SIDA,tu si i razni hepatitisi,herpesi itd a nije uvek lako prepoznati HIV+ osobu a ona to nece sebi da napise na celu,sto je najzalosnije kod nas nece da te upozori ni kad vidi da srljas u propast a mnogi i ne znaju da su pozitivni jer se nikad u zivotu nisu testirali!!!
Korisnikov avatar
By Mars
Nikad previse prica o AIDSu, pogotovo pred letnju sezonu.
Podrzavam.

Na ovom mestu samo molim one koji mozda manje pazljivo citaju- da sled rezonovanja ne bude:
nema upale obraze+nema atrofirane misice+ima cvrstu guzu=nema HIV
Korisnikov avatar
By DIONIS
ne treba bezati ni u paranoju,ja sam samo rekao GDE da gledate a vi sami treba da naucite KAKO da gledate a ako dovoljno dugo na ovo obracate paznju vaze oko ce da se izvesti i postace pravi "SIDA detektor"....

joj,kako to odvratno zvuci:))
By Бреее!!!
ne zaboraviti da je siguran sex najbolje resenje !!! :)

prepoznavenje je pomoc vise ... :yes:

nikada ne bih osudjivao ljude koji imaju tu nesrecu sto su zarazeni sidom, svakome se - daleko bilo - moze dogoditi da je zakaci, ali bih uvek bio ostar i neoprostiv prema onima koji je svesno sire !!! :( :bic:

:zastava: :zastava: :zastava:
Korisnikov avatar
By Zibro
kada malo dublje zagaze u bolest i kada se zaista mogu prepoznati hiv+ osobama je vec toliko lose da im obicno i nije do sexa ....
problem cele price je u tome sto su ljudi infektivni dok su jos uvek zdravi i pravi nabreklih obraza i cvrste guze , odlicno se osecaju i jos uvek ne postoji apsoliuno nista ( osim lab, analiza )po cemu bi oni ili bilo ko drugi mogli zakljuciti da su bolesni ...
to zdravo a ipak infektivno stanje moze trajati godinama ,,, bas zati se hiv tako uspesno siri i tesko mu je stati na put
Korisnikov avatar
By DIONIS
[quote]Originally posted by bg frajer 111
kada malo dublje zagaze u bolest i kada se zaista mogu prepoznati hiv+ osobama je vec toliko lose da im obicno i nije do sexa ....

pa mislim da se GRDNO varas
Korisnikov avatar
By reveal
Originally posted by bg frajer 111
problem cele price je u tome sto su ljudi infektivni dok su jos uvek zdravi i pravi nabreklih obraza i cvrste guze , odlicno se osecaju i jos uvek ne postoji apsoliuno nista ( osim lab, analiza )po cemu bi oni ili bilo ko drugi mogli zakljuciti da su bolesni ...
:up:
Korisnikov avatar
By Gothrose
Originally posted by DIONIS
ne treba bezati ni u paranoju,ja sam samo rekao GDE da gledate a vi sami treba da naucite KAKO da gledate a ako dovoljno dugo na ovo obracate paznju vaze oko ce da se izvesti i postace pravi "SIDA detektor"....

:shok: :shok: :shok:
Ma ne sto ti "SIDA detektor" odvratno zvuci...nego si se ti(sorry)izlupetao da dalje ne mozes...
Ajde,jos da ti i prodje za ljude koji su u krajnjem stadijumu AIDS-a(samo sto se ti bas i ne setkaju mnogo,nazalost)ali za HIV + osobe...Upali obrazi,opusteni misici... :drama:
Mogu da se kladim u sta hoces-da te neko zavezanih ociju odvede na infektivnu kliniku,u cekaonicu ambulante,pa ti odveze :povez: i pita te gde si-pojma ne bi imao!!!Moze biti opsta praxa,zubar...biraj,ja ideja bas nemam-ali infektivnu-ubo ne bi... :nope:
Ti gledaj GDE mislis da treba i KAKO mislis...ali ne vadi taj kondom iz dzepa jer bi mogao da se opeces samo tako(joj,sto mrzim ovo 'samo tako' ali nemam drugi termin u glavi)....i nemoj zbunjivati ljude!!!!

:lukavi:

ps.bolje pratite Marsovu logiku,please!
Korisnikov avatar
By Gothrose
Originally posted by bg frajer 111
to zdravo a ipak infektivno stanje moze trajati godinama ,,, bas zati se hiv tako uspesno siri i tesko mu je stati na put
Naravno...sto se izgleda tice.Sto se sex-a tice,nisam bas najsigurnija,od osobe do osobe...
Ali i ti mi tu nesto brkas pojmove...Aman-HIV nije isto i AIDS!!! HIV + osobe neces nikako prepoznati!!!Osobe obolele od AIDS-a mozda bi i mogao ali samo pod jednim uslovom-od cega boluju...Jer oni ne boluju od AIDS-a vec od neke druge bolesti,AIDS je samo zavrsna faza opadanja imuniteta i nemogucnost organizma da se odbrani od neke druge bolesti.Jel' se to da skapirati nekako???Ne umire se od AIDS-a vec od te druge bolesti-stoga mozda mozes "prepoznati"osobu koja boluje od raka,ima herpes zoster ,otkud znam sta,ali da kazes za nekog da je "sidas"ili kako se vec kaze ne mere nikako.Mozda mozes da 'osacujes' da osoba bas ne deluje najzravije ali da pogodis da je AIDS-ne.Mozda bi "ubo" nekog dugogodisnjeg narkomana koji lici na les ali to ,opet,ne znaci da je HIV+ ili da boluje od AIDS-a...
Sorry,jesam kao izgreban CD ali preterujete zaista...
Manite se "teorija" o prepoznavanju na ulici,pamet u glavu,condom u dzep...that's it!

Korisnikov avatar
By DIONIS
Originally posted by gothrose

:shok: :shok: :shok:
Ma ne sto ti "SIDA detektor" odvratno zvuci...nego si se ti(sorry)izlupetao da dalje ne mozes...
Ajde,jos da ti i prodje za ljude koji su u krajnjem stadijumu AIDS-a(samo sto se ti bas i ne setkaju mnogo,nazalost)ali za HIV + osobe...Upali obrazi,opusteni misici... :drama:
Mogu da se kladim u sta hoces-da te neko zavezanih ociju odvede na infektivnu kliniku,u cekaonicu ambulante,pa ti odveze :povez: i pita te gde si-pojma ne bi imao!!!Moze biti opsta praxa,zubar...biraj,ja ideja bas nemam-ali infektivnu-ubo ne bi... :nope:
Ti gledaj GDE mislis da treba i KAKO mislis...ali ne vadi taj kondom iz dzepa jer bi mogao da se opeces samo tako(joj,sto mrzim ovo 'samo tako' ali nemam drugi termin u glavi)....i nemoj zbunjivati ljude!!!!

ps.bolje pratite Marsovu logiku,please!

o koje li gluposti,ako ti ne mozes da prepoznas ljude bolesne od side na ulici to ne znaci da ja ne mogu.Isparaksovao sam se po gay saunama i mogu pogledom a da mi zavezes oci mogu da ih dodirom prepoznam(praksa iz dark-room*a) ...
to sto se kod zena malo drugacije fizicki manifestuje a sto se ti ne muvas po zenskim saunama(dal to uopste postoji) pa ti se mozak nije izvezbao to je druga prica
kladim se da u zivotu nisi videla vise od 5 inficiranih muskaraca a jos manje prepoznala...
Naravno,ne mogu da prepoznam nekog ko je inficiran manje od 8-10 meseci al sve preko godinu dana je lako prepoznatljivo iskusnom oku
jos da ti odam i tajnu,tome me naucio jedan doktor

to sto neki ne mogu to je njihov problem a sto se "lupetanja" tice mogla bi svoj koeficijenat intelignecije negde i da proversi dok se nazalost koeficijenat lepog vaspitanja jos uvek ne meri
Korisnikov avatar
By Gothrose
1.ja jesam lepo vaspitana(sto je uistinu glupo govoriti za samog sebe...) ali drugi termin nisam nasla,izvinjavam se ako sam te uvredila.

2.sto se komentara o koificijentima tice-sada ti mene vredjas ali ajde,neka ti bude..Ja sam svoj iq izmerila,ne brini, ali ne zelim da navodim broj istog jer mi to deluje krajnje neukusno.

3.evo,i ja cu tebi da odam jednu 'tajnu'-clan sam NVO koja radi sa ljudima u problemu narkomanije i HIV+ osobama te sam ih se nagledala i nagledala,mnogih,nazalost, vise ni nema medju zivima...a i naslusala sam se prica lekara sa VI odeljenja infektivne klinike koji su,predpostavljam,strucni za problem HIV/AIDS(dodje mu logicno,zar ne?) kao sto i vidjam pacijente na istoj klinici...Nije nimalo prijatan prizor,sigurno mnogo drugaciji nego u nekoj sauni...
Sledi da sam videla mnogo mnogo vise od 5 inficiranih a i obolelih.To takodje znaci da imam "iskusno' oko,praksu iz sauna nemam,to je tacno ali imam sa infektivne klinike iz iz licnih kontakata sa HIV inficiranim osobama i osobama obolelim od AIDS-a....

ps.jeste da sam se odjavila sa sajta ali eto,jos se ovuda motam,sta cu kad ugledah par tema koje nisam mogla da preskocim...Koliko mi se cini ,bas si ti taj koji je rekao da odlazim sa premalim brojem postova.Zgodno mesto da napisem sto nemam ogroman broh postova-ako se ne radi o "neozbiljim"temama kao u "kaficu' ili na "Trac"-u vec o,da ih nazovem-"ozbiljnim"temama-nikada ne pisem nesto u sta nisam apsolutno sigurna... :)
Korisnikov avatar
By DIONIS
vidim da si i moje zaljenje sto odlazis a nemas ni 1000 poruka uspela negativno da dozivis....
sve sto mogu sad da kazem to je da ti se divim
Korisnikov avatar
By Gothrose
vidim da si i moje zaljenje sto odlazis a nemas ni 1000 poruka uspela negativno da dozivis....
sve sto mogu sad da kazem to je da ti se divim
Grrrr,nisam negativno dozivela samo sam objasnila zasto ne pisem poruke ko sumanuta!!!!
A sto mi se divis,da mi je znati?Zbog 'negativnog' dozivljavanja stvari?Opet se nismo dobro razumeli :drama:

ps.DIONIS-e,jel shvatas da nas dvoje nismo na razlicitim stranama?Nadam se da ne sporis moje znanje,iskustvo i informacije.Ja licno mislim da nisi u pravu(ne po svim tackama),ali to je vec stvar ne toliko do tebe vec do coveka koji ti je dao informacije.Necu sad da kazem da doktor sa kojim si pricao pojma nema...Daleko bilo,doktor je,trebalo bi da zna I o tome-ne znam koja mu je oblast usko-strucna...Ali,mislim(i stojim do toga)da lekari sa infektivne,iz Zavoda za bolesti zavisnosti,infektolog sa Studentske poliklinike i par dr.sa nekih privatnih klinika(koji su svi mahom radili pre toga u navedenim drzavnim)znaju najbolje jer su infektolozi i rade sa pacijentima zarazenim HIV-om ili obolelim od AIDS-a...Isto tako,kada bi pricali o pr.bolestima oka,pre bih verovala ocnom lekaru nego infktologu...Kapishi?
Znas,koliko i ja,da ovo nije neka bezveze tema,naprotiv,vrlo je ozbiljna...Nemojmo se sad prepucavati i skretati u licnu raspravu(meni do toga vala nije)...Daj da se nekako uskladimo i ne zbunjujemo ljude...Ljudi se ne udubljuju u ovo sto nas dvoje pisemo,vecina njih prelece pogledom...Neki ce doci do onog zakljucka na koji je Mars ukazao-nema upalih obraza,atrofije=nema HIV-a...To ne zelimo ni ti ni ja-pogresno zakljucivanje...Ok? :shake:
Korisnikov avatar
By DIONIS
ne,naravno da je bezveze doci do zakljucka tipa"nema upalih obraza-nema infekcije" ali ako cemo tom logikom onaj ko se vec cuva svega on ce da se cuva i toga a onja ko resio da ne koristi kondom on nece da ga iskoristi pa ce i svom ponasanju naci opravdanje u smislu"nema...nema..."

Sto se doticnog doktora tice on je kardiolog al je cesto neke pacijente slao "direktno cim ih pregleda" na HIV test i u 95% slucajeva nije se prevario a ljudi nisu godinama bili inficirani vec najvise godinu dana a javili su mu se zbog "srcanih smetnji" ne sluteci razlog....

E,sad moc "opazanja" je individulano razlicito razvijena pa neko neke stvari moze da opazi a nekome ni 10 diploma,ni 10 pacijenta dnevno nisu za to dovoljni....

Naravno,postoji jedno 20% HIV+ osoba na kojima se nista ne primecuje ni posle vise godina
Korisnikov avatar
By Gothrose
Sto se doticnog doktora tice on je kardiolog al je cesto neke pacijente slao "direktno cim ih pregleda" na HIV test i u 95% slucajeva nije se prevario a ljudi nisu godinama bili inficirani vec najvise godinu dana a javili su mu se zbog "srcanih smetnji" ne sluteci razlog....

E,sad moc "opazanja" je individulano razlicito razvijena pa neko neke stvari moze da opazi a nekome ni 10 diploma,ni 10 pacijenta dnevno nisu za to dovoljni....

Naravno,postoji jedno 20% HIV+ osoba na kojima se nista ne primecuje ni posle vise godina
Ufff,sta sada reci tj napisati...
Tema je vrlo diskutabilna,odjavih se ja sa foruma ali ti i tema me zadrzavate... :)
No,napokon neka diskusija ,u pravom smislu te reci...

Elem,da ne ispadne da Jelena sve zna,vec par dana citam sve moguce knjige(i domace i strane na temu HIV/AIDS)..I nigde ja ne nadjoh(kao sto i u praxi ne videh )ikakvu direktnu povezanost HIV virusa i srcanih smetnji...Cak nisam htela ni da se konsultujem sa bilo kojim doktorom,'ajde da vidimo sta sad imas da da dodas/ispravis...

Ovako,doktor o kome pricas je ,predpostavljam iz Francuske?Posto je sa 'trulog zapada' njegov pogled na hiv/aids je sigurno drugaciji nego pogled svih drugih lekara osim imunologa i infektologa u SCG na hiv te je i normalno da se svaka osoba koja ima bilo kakav zdrastveni problem,koji je pomalo 'sumnjiv' salje na hiv test...Tako bi trebalo i ovde ali ,sta ces,ovde se i opsta praksa trese pri spomenu hiva...

Opet moram da upeljam i narkomaniju u celu storiju jer predpostavljam da su osobe koje je dr.slao na hiv test,mladji ljudi jer kod starijih srcane smetnje nisu bas i neko cudo.Konzumiranje bilo kog narkotika(govorim i o tezim i o lakim drogama)uvek dovode do ubrzanja ili usporavanja pulsa tj uticu na srce...cak i marihuana(srce brze kuca u pocetku efekta trave,puls se usporava nakon nekog vremena-da se izrazavam 'obicnim' recnikom),ectasy ubrzava rad srca...Cak i kada osoba nije fizicki zavisna od nekog narkotika posledice oko ubrzanog/usporenog rada srca ostaju(i disanja bdw).Takodje,osoba koja povremeno konzumira neki narkotik i nije fizicki zavisna u vecini slucajeva je psihicki zavisna sto znaci da je stalno nervozna,anksiozna i naravno ima ubrzan rad srca,moguce i neki oblik tahikardije.Znaci,imamo pacijenta koji ima smetnje u radu srca a da nije klasicni srcani bolesnik..Cisto logicnim zakljuckom,dr.moze zakljuciti da pred sobom ima ili povremenog uzivaoca bilo kog narkotka maybe i alkohola.Takodje,osoba pod stresom(recimo od posla),vikendom se 'opusta' konzumirajuci npr travu ili ectasy.Skoro normalna pojava na Zapadu...Konzumirnje istih u kombinaciji sa alkoholom ili kozumiranje samo alkohola,dovode do izmenjenog stanja svesti i neretko takva osoba moze biti promiskuitetna(nevezano za sexualno opredeljenje)a pritom joj je zastita poslednja stvar na koju misli...Kako god pogledas,osoba koja se ovako ponasa je neko ko je idealna "zrtva' hiv virusa tj osobe koja ce joj taj virus namerno(sida osvetnik-ko smisli taj izraz?)ili nenamerno(jer i sama ne zna)preneti virus...Samim tim,lekar koji ovako sklopi kockice,neveideci konkretni razlog za srcane smetnje logicno je i da posalje pacijenta na hiv test,koji je sasvim normalna svar na zapadu(mislim na radjenje testa na hiv)narocito gledajuci na sve veci broj i progresiju broja zarazenih osoba...
Znaci,ne radi se toliko o diplomama ili ko zna cemu vec o logicnom zakljucivanju informisanog lekara.Nasi lekari(opet govorim o infektolozima) jesu profesionalci(ne zalazim u broj diploma)-problem je samo sto ljudi do testa dodju samo ako vec hiv pocinje da uzima maha pa se neko 'pametan' nadje da ih posalje na infektivnu ili ljudi ,sami,rekonstrukcijom svog ponasanja i kontakata dodju do zalkljucka da postoji mogucnost zaraze...Evo,jedan primer...Rekoh vec da je test poceo ovde da se radi prvi put medju iv narkomanima...Tako,imamo coveka koji zna da je pozitivan od '87 ali je uspeo da datira(uslovno receno)kada je inficiran-par godina pre toga kada su u zatvoru(delo-narkomanija,dilovanje,tako nesto)njih 10 konzumirali heroin sa 1 spricem!!!Covek je poceo tek pre par meseci da pije lekove jer mu je tek tada broj CD4 tj broj t4 limfocita spao ispod granice-tj dosao je do cifre kada se pocinje sa terapijom.Govorim o osobi koja je jos uvek samo HIV pozitivna,A od AIDS-a nema na vidiku...Pozitivan oko 20 godina a ima oko 50 godina!Veruj mi,na njemu se da videti da je matori junky ali hiv+ ne...

U sposobnost odokativnog prepoznavanja HIV+ ljudi necu da zalazim,vidim da smo kao dva ovna na mostu pa cemo da se guramo do besvesti... :)

Naravno da ima ljudi na kojima se virus ne da videti,ne samo 20% vec i mnogo mnogo vise!!!Eto,rekoh da necu o tome ali moram...Ti na kojima se vidi su sigurno osobe kod kojih se HIV vec razvio u AIDS,iako je proslo toliko malo godina...Sve je individualno i zavisi od odbrambene mogucnosti organizma.Hocu reci-neki mogu biti HIV+ godinama(kao covek koga pomenuh),neko ode za godinu dana nakon inficiranja...Na to utice i ta,da je nazovem,nova generacija virusa...Evo sada su nam ovde,na VMA doveli neku silnu decu iz Libije(zarazene ,navodno,od strane nekih bugarskih med.sestara)koja su za 2 god prosli fazu od inficiranja do krajnjeg stadijuma AIDS-a...Horror...

Mozes li,kontaktirati sa tvojim dr. i pitati ga koji je taj njegov sistem za prepoznavanje HIV+ osoba?Malo me cudi,da ako je tako,da se o tome ne govori jer bi to,u svakom slucaju smanjilo prenosenje HIV virusa...To je ipak konkretnija stvar nego clanci u novinama kako neko u Dzambutiju trazi i na granici je otkrica leka za AIDS...Ja cu bas prokomentarisati pricu sa lekarima ovde,pa da vidimo-bez prepucavanja naravno :)

Korisnikov avatar
By DIONIS
nema razloga za prepucavanje

o tom nacinu "prepoznavanja" se ne govori iz vise razloga,prvi je zato sto nije 100% verodostojan i pouzdan a drugo to sto bi recimo jedno objavljivanje knjige na tu temu (prepoznati aids na osnovu face) u francuskoj bilo shvaceno kao anticivilizacijski cin a i izazvalo bi nepotrebnu paranoju a i ovde kao i kod nas ljudi i dalje upiru prstom u HIV+ ljude...
Sto se srcanih smetnji tice,cestitam na iscrpnoj i kvalitetnoj analizi,obicno se radi o osobama koje su anksiozna i zato i idu kod kardiologa i nikakve veze nema sa sidom,nije rekao da idu kod njega jer su HIV+ vec upravo da te ljude,dok jos i nije pregledao,nije "oslusnuo" vec prepoznaje okom" tj sasvim slucajno smo zapoceli temu i slozili se u mnogim stvarima,on na osnovu nekog njegovog klinickog i ja na osnovu mog iskustvenog posmatranja o stvarima o kojim asam pisao....
kasnije mi je on nekim medicinskim recnikom koji ja nisam bas mnogo razumeo objasnjavao sta se to dogadja sa misicima oko vilica(valjda tu negde,obrazi,sta li je) i oko guze i gornjih delu nogu,dal je u pitanju salo koje se topi ili misici,veruj mi da ne dopustam sebi da sa sigurnoscu tvrdim(kad razmislim pre ce biti da se to salo istopi nego da su to misici) ali je manjak volumena ocigledan u puno slucajeva....

sa druge strane malo sam i sam posle toga obratio paznju pa bih ivde stavio par slika nepoznatih ljudi sa francuskog chata za koje ne znam da su HIV+ ali sumnjam na osnovu slika pa da vidis samo ne znam kako se to radi a znamda time ne narusavam njihovu "diskreciju" jer su to ljudi koje i ne znam niti znam njihovo ime i prezime itd...."
pa cisto da mozes da vids o cemu pricam....
Korisnikov avatar
By Gothrose
@ DIONIS

Ne citiram tvoj text,da ne razvlacim,i tako se direktno nadovezujem...

Kapiram za knjigu ili neki drugi vid obavestavanja-uneo bi veliku pomentnju medju ljudima pa bi i zdravi ljudi,sa prirodno 'ostrim' crtama lica-npr.pomalo uvucenim obrazima bili nepravedno zigosani-izraz je odvratan ali nekako najverodostojniji onom kojim bi se mogao opisati pogled mnogih zdravih ljudi na hiv+ osobe-nazalost.

Pa,pogodih ja da se radi o nervozi i anksioznosti-verovatno iz gore navedenih razloga...Vidis da nisam bas tolika neznalica :) .Moguce je i da covek(dr.) poprica malo sa pacijentima te i tu dobije neku sliku o njima te ih salje na hiv test...Ovo zaista nagadjam ali predpostavljam da je zdravstvo,tamo gde ti zivis,na visem nivou nego ovde-zdravstveni radnici zapravo-ne svodi se sve samo na:ime,godine,zadigni majcu,disi duboko,marsh kuci,pij aspirne...

Misici na licu???Mislim,mislim,mislim...i opet se vracam na nesretnu narkomaniju povezanu sa HIV-om...Skoro svi narkomani-sad mislim na opiomane(narkomane koji koriste herion,opijum,morfijum)non stop su "stoned"-u nekom,da kazem 'uspavanom' stanju...Samim tim lice im je skoro uvek opusteno,vilica 'visi'(hocu reci da su im usta uvek pomalo otvorena)-zapravo celo lice im je nekako opusteno na dole(nadam se da mozes da me shvatis,imam sliku u glavi ali tesko je za opisati)te vremenom svi misici na licu postaju opusteni,'otromboljeni' na dole,javljaju se podocnjaci ali ne normalni kao kod nas kad smo neispavani vec konstantno postojani u nekoliko nivoa(kao par kesica ispod ociju).To bi moglo da ucini da oci izgledaju upale...Plus svega oci imaju cudan sjaj...Ovo se nekako uklapa u tvoju pricu o licu i ocima,ali opet samo u junky slucajevima...

Sto se sala i misica tice,opet isto(kod istih ljudi)-malo se krecu jer vise sede ili leze ,dok nisu u 'akciji' jureci za drogom(sto obicno rade taxijem pa opet sede).Mozda otuda atrofiranost?No,za to je ipak potreban duzi vremenski period...Gubitak apetita utice na kilazu te si u pravu da je logicno da se topi...salo.

Do svega ovoga-ne kretanje,atrofija,neuskladjenost "kolicine"misica na telu moze da se javi i zbog neuropatije(bolest nervnih zavrsetaka pogotovu na nogama,jako bolna situacija)te se pacijenti jedva i krecu.Nekada je i podkolenicni deo noge mrsaviji nego ostali delovi tela..Uistinu neuropatija je vise posledica koriscenja leka "zerit" (1 od ona 3 iz AZT koktel terapije)nego sto se javlja pre lecenja tj ustanovljavanja hiv pozitivnosti..Ali,ume da se javi i neovisno od leka ali u jako malo slucajeva,skoro nebitno pomena(ako izuzmemo ljude kod kojih se hiv siri,bolest uzima maha a oni,iz ko zna kojih glupih razloga,ne idu kod lekara)...Ta kolicina misica/sala opet se javlja kao nus pojava jednog od lekova-"viracept"-ne mogu da se setim medicinskog naziva(mrzi me da trazim po knjigama,a mozda i boje da objasnim 'normalnim'recnikom)-dolazi do nagomilavanja masnog tkiva u stomaku ili iza vrata,sto ce reci da i mrsava osoba moze imati "stomacic"...Hmm,udaljih se ja malo od teme jer su ovo vec posledice lekova za HIV+ osobe ali,ako cemo o toj tvojoj odokativnosti-a zamo da i osoba koja je HIV+ i pije lekove zivi normalan zivot(osim sto pije iste i stalno ide na neke lab.analize)mozda bi i ovo moglo da se stavi na listu...

Razumem te za slike sto si spomenuo...Cak i imenovanje hiv+ osobe ili govorenje za negog da je HIV+,bez odobrenja pacijenta je cak i zakonski zabranjeno...Naravno,treba postovati i diskreciju ljudi,narocito ako nagadjamo i predpostavljamo da je neko HIV +(bio to ili ne).Da mozemo da stavljamo slike u ovu nasu diskusiju bilo bi lakse i nama a i drugima koji nisu toliko upuceni pa jedino sto imaju-to su nasi postovi...

Elem,nadjoh ja jednu sliku-nije nikakva grozota ovaj put-radi se o preminuloj devojci Gia Marie Carrangi,bila je top model '80 u USA,pojavljivala se na naslovnim stranama VOGUE-a i sl magazina ali bila i narkomanka i HIV+...Njeno sexualno opredeljenje je "bi" ali sam vise nego sigurna da na taj nacin nije dobila HIV,mozda koriscenjem pribora svoje devojke koja je isto bila narkoman...Mislim da je ona bila prvi javni "slucaj" HIV+ osobe u USA,umrla je krajem '80 ako se ne varam,njena devoja sredinom '90-tih-nesto u vezi AIDSa.
Prica o GIa-i je ekranizovana,igra je Angelina Jolie,film vredi pogledati iz vise razloga ocito no stavicu sliku prave...
Gia-top model,iv narkoman,HIV+

Slika

Prilicno drugacija slika od onih koje videsmo na HIV topicu,zar ne?

Korisnikov avatar
By DIONIS
jooooj,
napisao sam toliko opsiran odgovor i detaljan i kad sam trebao da kliknem za post ono se izbrisalo....
da se ubijes
Korisnikov avatar
By Gothrose
@ DIONIS

Sorry DI,znam kako se osecas,desavalo mi se... :drama:

Ali budi ljubazan pa napisi ponovo :) ...cekacu :cekam:

ps.pogledacu,ako stignem,neke AIDS site-ove,mislim da ima i fotografija-znaci nije problem staviti ih ovde...
Korisnikov avatar
By operativni kadar
Ovo sto Dionis pise nije tacno. Apsolutno nije tacno. Nemoguce je prepoznati HIV+ osobu dok se nalazi u asimptomatskom periodu. Lakse cete da zakljucite da li je neko iz Juzne ili Severne koreje. Nista na telu HIV+ osobe ne ukazuje na to da je osoba zarazena. Nemoguce je "uvezbati" se, ni po saunama ni po klinikama, nigde. Dioniseve tvrdnje su 100% netacne. Nikakvi upali obrazi, nista tome slicno. Ovaj asimptomatski period (period bez simptoma)moze potrajati 10-20 godina, tako da se nemojte zezati. Iz stadijuma HIV+ se prelazi u stadijum AIDS-a, i tek tada, odnosno kada nastupe bolesti, kada se simptomi tih bolesti pojave (bolesti koje su karakteristicne i ceste kod zarazenih AIDS-om) moze se golim oko videti i zakljuciti o cemu se radi. Pre toga NIKAKO.

Kad kupujete kondome, obavezno moraju imati oznaku "elektronski testirani", jer to znaci da ne propustaju elektrone (cestice velicine elektrona, najmanje moguce velicine na planeti, a iste velicine je i HIV, bravo, pogodili ste). Bez te oznake kondomi samo stite od trudnoce, a to ti dodje kao ni luk jeo ni luk mirisao, dzabe si ga nosio.

Zao mi je Dionise, ako ti je ovo izgledalo kao napad na tebe, jer to nije. Nemam nista protiv tebe. Radi se o tome da je ovo jako ozbiljna tema i jako opasna stvar. Ovde se pisuci polu-istine i neistine (iz nehata, ne znanja, slucajno) ugrozavamo zivote. Zato sam burno reagovao.

Ni u jednoj drugoj diskusiji, osim u ovoj, ne moramo da prihvatimo da smo pogresili. Ovde smo to obavezni. I zbog sebe i zbog drugih. Ja sam prvi spreman da naucim vise. Sto vise znamo, sigurniji smo.

Zamolio bih vas sve koji ovo citate, da o HIV-u pisete iskljucivo cinjenice koje ste culi ili nabavili iz PROVERENIH izvora, sa strucnih sajtova, sa konvencija i medicinskih ustanova. Dnevne novine i rekla-kazala, cuo sam za sankom u klubu, nisu ti izvori. Ponavljam, igramo se zivotima.

Uzivajte zmajevi.

JAZAS
Korisnikov avatar
By Gothrose
DI,videla sam Sashinu sliku...
Meni covek deluje samo umorno i iscrpljeno...H od HIV-a nisam ja tu videla...(a i kako bih?)
Sem toga,izvini,ali postavljanje tudjih slika kao primer kako izgleda HIV + osoba je po meni nedopustljivo,zakonski je i zabranjeno-milim da sam to vec napisala...Svaka HIV+ osoba ima pravo na diskreciju i njeno ime se NE SME iznositi u javnost!Plus svega,ovo je samo tvoja predpostavka sto stvar cini jos gorom...
Ako cemo vec da se petljamo sa slikama evo par slika sa http://www.aidsmeds.com/index.html
Ovo su slike ljudi koji su ucesnici foruma sa tog sajta- "HIV blogs".Tu su ove iste fotografije(i njihove price)..Posto su se ljudi sami izjasnili da su HIV+ i stavili svoje slike,mislim da nije problem da ih ja "prebacim"ovde...da se vidi kako su "odokativno prepoznatljivi"...

Slika
Ann
Slika
Elizabeth
Slika
Joe
Slika
Jonathan
Slika
Rasheen
Slika
Ron
Originally posted by operativni kadar
Ovo sto Dionis pise nije tacno. Apsolutno nije tacno. Nemoguce je prepoznati HIV+ osobu dok se nalazi u asimptomatskom periodu. Lakse cete da zakljucite da li je neko iz Juzne ili Severne koreje. Nista na telu HIV+ osobe ne ukazuje na to da je osoba zarazena. Nemoguce je "uvezbati" se, ni po saunama ni po klinikama, nigde. Dioniseve tvrdnje su 100% netacne. Nikakvi upali obrazi, nista tome slicno. Ovaj asimptomatski period (period bez simptoma)moze potrajati 10-20 godina, tako da se nemojte zezati. Iz stadijuma HIV+ se prelazi u stadijum AIDS-a, i tek tada, odnosno kada nastupe bolesti, kada se simptomi tih bolesti pojave (bolesti koje su karakteristicne i ceste kod zarazenih AIDS-om) moze se golim oko videti i zakljuciti o cemu se radi. Pre toga NIKAKO

Zamolio bih vas sve koji ovo citate, da o HIV-u pisete iskljucivo cinjenice koje ste culi ili nabavili iz PROVERENIH izvora, sa strucnih sajtova, sa konvencija i medicinskih ustanova. Dnevne novine i rekla-kazala, cuo sam za sankom u klubu, nisu ti izvori. Ponavljam, igramo se zivotima.
Sta da dodam sad ja posle ovog...
Slazem se apsolutno sa Operativnim kadrom...
A propos "strucnih sajtova" jedna adresa je navedena na pocetku ovog posta,ne bi bilo zgoreg posetiti je...
Sto se prica HIV+ osoba tice(da mi se ne bi sad prebacilo sto linkujem USA site gde je situacija drugacija-u pogledu HIV+ osoba i obavestenosti) evo jedne nase adrese http://www.jazas.org.yu/ pa levo pod "aktuelnostima"nadjite "kolumne...Ili jednostavno kliknite levo na sliku mladica sa kacketom(cije ime ocito niko ne zeli ni da cuje)gde pise"KOLUMNA-Ja i moj virus"...pa vidite kako se ovde zivi sa HIV-om...
Evo jos jedne nase adrese http://www.crvena-linija.co.yu

Gothrose
/ GOD /
Korisnikov avatar
By DIONIS
Ovo sto Dionis pise nije tacno. Apsolutno nije tacno. Nemoguce je prepoznati HIV+ osobu dok se nalazi u asimptomatskom periodu. Lakse cete da zakljucite da li je neko iz Juzne ili Severne koreje. Nista na telu HIV+ osobe ne ukazuje na to da je osoba zarazena. Nemoguce je "uvezbati" se, ni po saunama ni po klinikama, nigde. Dioniseve tvrdnje su 100% netacne. Nikakvi upali obrazi, nista tome slicno. Ovaj asimptomatski period (period bez simptoma)moze potrajati 10-20 godina, tako da se nemojte zezati. Iz stadijuma HIV+ se prelazi u stadijum AIDS-a, i tek tada, odnosno kada nastupe bolesti, kada se simptomi tih bolesti pojave (bolesti koje su karakteristicne i ceste kod zarazenih AIDS-om) moze se golim oko videti i zakljuciti o cemu se radi. Pre toga NIKAKO.

Kad kupujete kondome, obavezno moraju imati oznaku "elektronski testirani", jer to znaci da ne propustaju elektrone (cestice velicine elektrona, najmanje moguce velicine na planeti, a iste velicine je i HIV, bravo, pogodili ste). Bez te oznake kondomi samo stite od trudnoce, a to ti dodje kao ni luk jeo ni luk mirisao, dzabe si ga nosio.

Zao mi je Dionise, ako ti je ovo izgledalo kao napad na tebe, jer to nije. Nemam nista protiv tebe. Radi se o tome da je ovo jako ozbiljna tema i jako opasna stvar. Ovde se pisuci polu-istine i neistine (iz nehata, ne znanja, slucajno) ugrozavamo zivote. Zato sam burno reagovao.

Ni u jednoj drugoj diskusiji, osim u ovoj, ne moramo da prihvatimo da smo pogresili. Ovde smo to obavezni. I zbog sebe i zbog drugih. Ja sam prvi spreman da naucim vise. Sto vise znamo, sigurniji smo.

Uzivajte zmajevi.

JAZAS

zasto napad na mene,m ani slucajno,samo polemisamo ale me cudi da si toliko EKSKLUZIVAN u svojim tvrdnjama,ja bih ipak vise verovao nekim Francuskim lekarima a mozda oni nesto znaju sto vi ne zznate i sto cete saznati kad ,kao i uvek,to dodje "sa zapada kod nas" za desetak godina...

Vise puta sam rekao da se ne treba rukovoditi spoljasnjim izgledom jer moze da zavara al ipet i da moze i da pokaze neke stvari a ko ima oko nek gleda bez obzira sto je bolje imati prezervativ uz sebe nego se oslanjati na svoje "oko" jer mnogi i nemaju dobru moc zapazanja...

A ja inace i dalje ostajem pri svojoj tvrdnji d amogu da prepoznam u 70% slucajeva na ulici covek akoji je HIV+,svidelo se to nekome ili ne...
Korisnikov avatar
By operativni kadar
Ql, samo se ti drži tog kondoma, i sve je ok.
I brate, Dionise, nisam ja ni ekskluzivan, ni senzacionalan, ni frapantan.... moji postovi nisu takvi. To me ne interesuje. Zato nemoj da me peckas sa "francuskim doktorima". ?ak i ako znamo manje, uputi nas na ljude, sajtove, literaturu. Budi konstruktivan, od prepucavanja nemamo ništa. Ok? Uživaj.
Korisnikov avatar
By DIONIS
Ql, samo se ti drži tog kondoma, i sve je ok.
I brate, Dionise, nisam ja ni ekskluzivan, ni senzacionalan, ni frapantan.... moji postovi nisu takvi. To me ne interesuje. Zato nemoj da me peckas sa "francuskim doktorima". ?ak i ako znamo manje, uputi nas na ljude, sajtove, literaturu. Budi konstruktivan, od prepucavanja nemamo ništa. Ok? Uživaj.
ovo o cemu pisem je tabu tema i u FR jer se jos uvek tacno ne zna zbog cega dolazi do tog "isusivanja",najverovatnije da je triterapija koja je vrlo jaka odgovorna za to,ne mora da znaci da ga sam HIV virus prouzrokuje a i opet ponavljam,ovo sto pisem NIJE pravilo vec jedno ZAPAZANJE i ne odnosi se na sve,cak je interesantnije da se dodje do nekog zakljucka medicniski gledano zasto se to dogadja i zasto se nekima dogadja a nekim a ne...
kapiras?
Korisnikov avatar
By operativni kadar
Kapiram, zato sam ti i napisao da ljudima ne pricas kako je moguce "izvezbati se". Sta si ti sad meni rekao?: Mozda je zbog lekova, mozda i nije, mozda se "isusivanje" pojavi a mozda i ne, mozda nesto znaci a mozda i nista ne znaci i niko jos nije siguran. Interesantno ako je tacno. Problem je u tonu tvog prvog posta koji iskljucivo tvrdi da je moguce i da je tacno, pa ce to neko da procita i poveruje. Ljudi ce poverovati u svasta. Nadam se da ces se sloziti sa mnom da je veoma opasno kao jedini oblik zastite koristiti "prepoznavanje". To mu dodje kao koriscenje molitve kao kontraceptivnog sredstva. :ledeni:
Korisnikov avatar
By DIONIS
mislim da treba opet da procitas moj prvi post i kome nikad nisam sa apsolutnom sigurnoscu tvrdio neke stvari ali ih ipak tvrdim,procitaj ako te ne mrzi
Korisnikov avatar
By Gothrose
@ DIONIS

Videla sam slike...Koliko vidim skinute su sa francuskih gay sajtova sto vala nista ne govori...
Prvu osobu verovatno sumnjicis po izgledu ali ja citajuci njegov "profil" nigde nisam primetila da je napisao da je HIV+ ,te njegov izgled tumacim po njegova dva odgovora..Prvi je sto je napisao sto 'radije ne bi o drogama' a 2. sto spominje N/A -narco anonimus...

Molim te,ako stavljas slike nemoj da to budu predpostavke po "odokativnom kriterijumu"...

Slike koje sam ja stavila skinute su sa HIV/AIDS site-a ciju sam adresu i navela i te osobe su se deklarisale kao HIV+ sto znaci da sigurno jesu HIV+ i da tu nema mesta mojim predpostavkama...
Sem toga meni ljudi deluju (ako cemo o "odokativnom")normalno-ljudi kao ljudi-kao sto i izgledaju HIV+ osobe...normalno...

Korisnikov avatar
By DIONIS
Originally posted by gothrose
@ DIONIS

Videla sam slike...Koliko vidim skinute su sa francuskih gay sajtova sto vala nista ne govori...
Prvu osobu verovatno sumnjicis po izgledu ali ja citajuci njegov "profil" nigde nisam primetila da je napisao da je HIV+ ,te njegov izgled tumacim po njegova dva odgovora..Prvi je sto je napisao sto 'radije ne bi o drogama' a 2. sto spominje N/A -narco anonimus...

Molim te,ako stavljas slike nemoj da to budu predpostavke po "odokativnom kriterijumu"...

Slike koje sam ja stavila skinute su sa HIV/AIDS site-a ciju sam adresu i navela i te osobe su se deklarisale kao HIV+ sto znaci da sigurno jesu HIV+ i da tu nema mesta mojim predpostavkama...
Sem toga meni ljudi deluju (ako cemo o "odokativnom")normalno-ljudi kao ljudi-kao sto i izgledaju HIV+ osobe...normalno...

doticne osobe su HIV+ i to nije samo moja pretpostavka vec su mi rekli dok smo chatovali,ne znam zasto unapred tako reagujes,limit agresivno
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!