Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Diskusija o HIV-u, podrska, iskustva...

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
sida i SIDA nije isto, velika i mala slova prave razliku. a gore su nabrojani pojmovi koji su prihvatiljivi ili neprihvatljivi, tako da tu spadaju i žargonizmi i drugi kolokvijalni oblici.
Korisnikov avatar
By Kiborg
Originally posted by Nbegi
U pitanju je samo kompleks da nešto lepše zvuči ako se koristi strana reč. Stučna literatura je prepuna takvih primera i onda se pitamo otkud negativne predstave o nekim rečima...

Kompleks poznat među lekarima, NVO, medijima, skorojevićima i drugima...

I na kraju samo da naglasim da nisam protiv korišćenja reči "infekcija". Samo sam protiv nekritičkog prihvatanja izraza "zdravo za gotovo", odnosno, što se popularno kaže, za afirmaciju višeglasja :)
Potpuno si u pravu. Infekcija i zaraza su sasvim prihvatljivi i legitimni sinonimi. Mi lekari generalno bolujemo od upotrebe stranih reči i izraza, što naše, srpske reči, ni najmanje ne čini manje pravilnim, ili ne daj bože, pežorativnim.
To je sve samo nepoznavanje sopstvenog jezika i poneki kompleks. Ja lično umesto glagola inficirati obično koristim srpsku zamenu zaraziti, ali umesto reči zaraza obično kažem infekcija. Jednostavno, reč je o navici, a pravilno je i jedno i drugo.
Korisnikov avatar
By Nbegi
Originally posted by 2Q2Bstr8
sida i SIDA nije isto, velika i mala slova prave razliku. a gore su nabrojani pojmovi koji su prihvatiljivi ili neprihvatljivi, tako da tu spadaju i žargonizmi i drugi kolokvijalni oblici.

Heh zašto me nije iznenadilo da sve "aminuješ" što neko na brzinu i bez dovoljno promišljanja "propiše" u maniru ekstremne, ponavljam EKSTREMNE, političke korektnosti...

Sida i SIDA nisu isto? Zanimljivo i smešno.

Prihvatljiv pojam / Neprihvatljiv pojam
------------------------------------------------
intravenski korisnik droga / narkoman

Od kada je narkoman uvredljivo? Ovo me podseća na period samoupravnog socijalizma kada je u sistematizaciji radnih mesta đubretar nazvan "rukovodiocem kontejnera" :)

istopolne zajednice / homoseksualni brakovi
---------------------------------------------------------
Od kada su homoseksualni brakovi neprihvatljivi kao izraz? :wtf: Nonsens!

muškarac koji ima sexualne odnose sa muškarcima (ako se odnosi samo na sexualni čin) / homoseksualac
------------------------------------------
Ovo je neko bukvalno preveo sa engleskog. Od kada je homoseksualac neprihvatljivo? A, da, kapiram to su oni što sebe ne doživljavaju kao homoseksualci, ali onda ne vidim što se takvi ne bi nazvali "muškarci koji imaju homoseksualne odnose"... Glupost...

lezbejka / homoseksualka
----------------------------------
I ovo je smešno... U najmanju ruku, to su sinonimi. Znam da žene preferiraju L-reč, ali nije pogrešna ni druga...

osoba sa invaliditetom / osoba sa posebnim potrebama
-----------------------------------------------------------------------

Ako se već izbegavala reč "invalid", otkud je sada to prihvatljivo u obliku "invaliditet"?

osobe koje su u većem riziku / rizične grupe
--------------------------------------------------------

Ovde su pomešane osobe i grupe koje se rizično ponašaju...

seksualni radnik / muška prostitutka
-----------------------------------------------

Ovo će biti u redu kad budu legalizovani ti radnici. Kakav crni radnik kad to ova bajna država ne priznaje ni kao delatnost, ni za socijalno, penzijsko i zdravstveno? (Jesam za legalizaciju)

rizično ponašanje / promiskuitet
------------------------------------------
Ovo je veštački spojeno. Promiskuitetno ponašanje ne mora biti i rizično.

svodnik, podvodnik, podvodač / makro
-------------------------------------------------

Donekle u redu, ali opet su sinonimi. Važnije pitanje ovde je zašto bi se na jeziku "štitio" neko ko eksploatiše?

zloupotreba droga / drogiranje
----------------------------------------

Ma idi! Stvarno smešno...
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!