Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Diskusija o HIV-u, podrska, iskustva...

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By *STATUS*
Na jednom domacem sajtu sam nasao ovu temu i cini mi se da je jako korisno da se ovaj tekst nadje ovde i da svi koji zele da se informisu o onome sto ih zanima, mogu to ovde da procitaju... text je kopiran sa tog sajta ....

tema i informacija o HIV-u nikad previse....

Rizik od infekcije HIV-om kod oralnog seksa

Pitanje:

Pročitala sam odgovor na pitanje koliki je rizik od infekcije HIV-om kod oralnog seksa! Ja često zadovoljavam svoje partnere oralno, i uglavnom ne koristim kondom, jedini razlog što to radim je jer nemam osećaj, a i oni se bune kad pomenem kondom za oralni seks! Rekli ste da se može preneti samo ukoliko postoji otvorena rana u ustima koja krvari! Mene zanima koliko je rizično ukoliko u ustima imam neku malu aftu, ako znate sta je to, to je mala ranica žućkaste boje koja bolucka na dodir ali nikad ne krvari?! Ako možete da mi odgovorite bila bi vam zahvalna!

Odgovor:

Da bi se osoba zarazila u toku seksualnog odnosa potrebno je da virus nađe 'otvorena vrata'. Ako uzmemo da se virus nalazi u spermi i krvi, onda zaražena sperma ili krv moraju da dođu do tih 'otvorenih vrata', tj. rane unutar usta, na desnima... Rana ne mora da bude vidljiva ili da krvari, dovoljna je i mikropovreda sluzokože ili desnih... i ostalih površina unutar usta u ždrela. Na kraju da dodamo da gutanje sperme ili krvi ne može da dovede do zaražavanja, jer se u želudcu sve neutrališe kiselinom, opet pod uslovom da na putu do želudca nema sitnih povreda i rania nastalih hranom ili nekom infekcijom.
U konkretnom slučaju, iako su šanse za zaražavanje prilično male, predlažemo testiranje na HIV. :avion:

Da li se u običnom testu krvi može pojaviti neka "anomalija" ili sl. koja bi ukazala na prisustvo HIV-a u krvi?

Običan test krvi ne može ni na koji način da ukaže na prisustvo HIV-a. Neke specifične infekcije, sa druge strane teraju lekare koji su intuitivniji da posumnjaju na HIV. Sa druge strane, test na HIV jeste isključivo test na HIV i ni zašta drugo se ne upotrebljava.
Korisnikov avatar
By *deni*
Aha, ovo si zamislio da bude kao neko savetovalište....

:psiholog:

Korisnici ti postavljaju pitanja, a ti sediš i daješ odgovore. Je l` tako ?

:vatroslava:
Korisnikov avatar
By *STATUS*
Deni, ja nisam dovoljno strucan da dajem odgovore na ta pitanja... zato je bolje da se ovde lepo objave pitanja koja su drugi ljudi postavljaji i odgovori na njih koje su dali strucnjaci iz te oblasti ...

Imao sam rizičan seksualni odnos 1 oktobra. Rizičan, jer uopšte ne mogu da se setim da li je kondom bio korišćen. Zbog inkubacije, da li trebam da sačekam 6 meseci, pa da se onda testiram ili možda pre?

Savetujemo ti da prođe barem dva meseca, pa da onda ideš na testiranje. Nemoj ranije. Studentska poliklinika, Krunska 57. I u buduće nemoj zaboravljati tako bitne detalje kao što je kondom...

Pre više meseci imala sam nezaštićen seks i išla sam u Gradski zavod za zaštitu zdravlja i radila test u 6-oj nedelji nakon rizičnog kontakta. Dakle, ja sam nereaktivna, ali bih volela da uradim još jedan test, pa me interesuje da li opet moram da idem kod lekarke na razgovor, pa onda da uradim test ili mogu samo da izvadim krv i vidim još jednom sama rezultate... Iako me je ona ubedila da nema potrebe ponovo da ga radim, ja posle 6 meseci želim da se proverim ponovo pa ma koliko bolelo...

Test koji si radila zaista jeste dobar i mi smo istog mišljenja da ne treba da ideš na retestiranje. Ipak, ako će ti to omogućiti duševni mir, onda idi i uradi ga. Moraćeš ponovo da ideš na razgovor, jer oni moraju da vide razlog tvog testiranja, odnosno retestiranja. Postoji šansa da ti neće dozvoliti retest, jer testovi nisu jevtini, a ti si sigurno nereaktivna. Ništa te ne košta da probaš, a imaš i soluciju Studentske poliklinike u Krunskoj 57.

Šta se dešava ako muškarac ispusti svoju tečnost u ženu dan-dva pre nego što ona dobije menstruaciju?

Ako muškarac ejakulira (svrši) u devojku i u unutrašnjost vagine unese semenu tečnost (spermu) postoji mogućnost oplodnje odnosno trudnoće, bez obzira što je par dana pre menstruacije.

U drugom smislu, svaki odnos bez kondoma je rizičan kontakt i tako se može dobiti HIV i ostale polno prenosive infekcije.

Kako je najsigurnije imati odnos, a da se ne koristi kondom? Da li je dovoljno da se muškarac i žena dobro istushiraju?

Bez kondoma nema sigurnog odnosa. Nikakvo tuširanje ne može pomoći. Ako se ne koristi kondom, opcije su jako, jako slabe: apstinencija ili vernost. U svakom slučaju, svaki odnos bez kondoma predstavlja rizičan kontakt i tada preporučujemo testiranje na HIV

Šta je to belo pranje i kako to izgleda?

Belo pranje je pojačano lučenje sekreta iz vagine, nastalo najčešće usled upale, može biti neprijatnog mirisa i beličaste je boje. Čim se ustanovi, potrebno je javiti se ginekologu, radi direktnije dijagnoze i eventualnog lečenja.

Da li moram piti pilule”Logest" i narednog meseca tačno u onoliko sati kao i prethodnog? Da li moram početi sa uzimanjem pilula odmah nakon početka ciklusa, ili ih mogu uzeti nakon nekoliko sati, tokom istog dana?

Ako želiš da koristiš kontraceptivne pilule potrebno je da odeš kod svog ginekologa koji će nakon dobijenih analiza krvi odrediti koja vrsta tableta odgovara baš tebi! Nemoj nikako samoinicijativno uzimati kontraceptivne pilule!
Kutija Logesta ima 21 tabletu i svaki dan se pije po jedna, ako je moguće u isto vreme. Kada popiješ poslednju tabletu sledi pauza od sedam dana kada ne počinješ da piješ novu tablu, ali za vreme te pauze si takođe zaštićena od moguće trudnoće tako da ne postoji mogućnost da dođe do oplodnje i trudnoće.
Novi ciklus uzimanja tableta, nosi i novi raspored kojeg moraš da se pridržavaš.

Da li postoje neke vaginalne tečnosti, koje mogu biti opasne po zdravlje pri oralnom seksu?

Postoji samo jedna redovna vaginalna tečnost, a to je vaginalni sekret. Kada devojka ima menstruaciju onda dolazi do izlivanja krvi. Vaginalni sekret može biti opasan pri oralnom seksu, jer se preko njega mogu preneti razne polno prenosive infekcije.

Da li AIDS može da se dobije, ukoliko se pri odnosu ne koristi kondom, ali dečko ne svrši u devojku?

Ejakulacija (svršavanje) u devojku samo povećava rizik od dobijanja HIV-a. I bez toga odnos bez kondoma je dovoljno rizičan, pa mi preporučujemo obavezno testiranje na HIV u ovlašćenim državnim ustanovama. Dovoljan je dodir glavića penisa ili sluzokože sa presemenom, semenom tečnošću ili vaginalnim sekretom pa da ođe do zaražavanja.

Nedavno sam upoznao jednu devojku sa kojom sam imao seksualne kontakte, koristivši zaštitu, ali prilikom poslednjeg susreta nisam. Devojka je inače seksualno veoma aktivna, pretpostavljam da je imala dosta partnera do sada. Iz tih razloga bih hteo da se informišem gde bih mogao obaviti pouzdane laboratorijske preglede vezano za polno prenosive infekcije u Beogradu.

Na HIV, test se može uraditi u Studentskoj poliklinici, Krunska 57 ili Gradskom zavodu za zaštitu zdravlja, Despota Stefana 54a, a druge polno prenosive infekcije se mogu proveriti u Gradskom zavodu za kožne i venerične bolesti, Džordža Vašingtona 17

Interesuje me da li virus side može da opstane u nekim vantelesnim tečnostima kao što je na primer: alkohol, voda, mleko? Koliko je pouzdan Elisa test ako se pravilno uradi? Kao i da li može doći do zaražavanja HIV-om prilikom testiranja na isti? I da li se u periodu od 5-6 godina mogu javiti prvi simptomi?

HIV van organizma na vazduhu opstaje vrlo kratko, manje od minut. U pomenutim tečnostima ne može da opstane. Elisa test, urađen u ovlašćenim državnim ustanovama jeste pouzdana. Prilikom testiranja ne može doći do zaražavanja jer je sav pribor sterilan i za jednokratnu upotrebu. Simptomi se mogu javiti u tom periodu, ali je svaki slučaj individualan, pa samim tim i pojava prvih simptoma može doći i posle 15-tak godina.

Da li devojka može da testira sekret i ako je nevina?

Ako si mislila na testiranje na HIV, ono se vrši uzimanjem uzorka krvi iz vene. Ostali ginekološki pregledi mogu da se rade i ako je devojka nevina, uključujući i proveru na druge polno prenosive infekcije.

Imao sam oralni seks sa prostitutkom i to je bilo moje prvo seksualno iskustvo ali to je trajao mnogo kratko. Ja sam svršio i zanima me kolike su šanse da se zarazim HIV-om i koji su početni simptomi? Imam 23 godine.

Ovo jeste rizičan kontakt koji treba proveriti testiranjem na HIV. Bez obzira što je bio kratak i prvi, bio je sa prostitutkom, pa samim tim nosi veći rizik od zaražavanja. Preporučujemo testiranje na HIV u ovlašćenim državnim ustanovama.

Sa unutrašnje strane usmina imam žive ranice koje me peku dok piškim i veoma su postale bolne posle trećeg dana njihove pojave .Nemam nikakve ranice na klitorisu niti na ulazu u vaginu, znači potpuno nigde nego samo sa unutrašnje strane usmina. Partner nema nikakve simptome ničega u predelu genitalija. Pre nego što mi se to pojavilo obrijala sam se brijačem koji je bio star i posle toga sam imala menstruaciju.

Vrlo je moguće da je to neka od polno prenosivih infekcija, koje su izlečive. Odmah se javite najbližem ginekologu kako bi se sa sigurnošću utvrdilo da li je u pitanju neka PPI, i ako jeste da se odmah počne sa terapijom.

Sa druge strane brijanje korišćenim brijačem predstavlja rizičan kontakt za dobijanje HIV-a, pa ne bi bilo loše da se testiraš na HIV, ako želiš.
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Shto se tiche prenosa HIV-a oralom, shanse su extremno male...tipa ako si izvadio dva zuba koja krvare kao ludi, i popushish tipu...a tip je pozitivan onda imash shansu da zakachish neshto. U suprotnom opusti se.
By zabrinut
da li je moguce da sam zarazen hiv-om ukoliko sam oralno zadovoljavao decka za koga ne znam da li ima ili nema hiv,a pri oralnom sexu nije svrsio u usnoj duplji,vec van...?nije koristio kondom i nemam vidljive rane koje krvare.
Korisnikov avatar
By Paki
Šanse su u domenu teorije.
Bolje igraj loto :)
Korisnikov avatar
By L-Only
Sanse za dobijanje hiva uvek postoje, ma koliko neko mislio da ume i da zna da se cuva. Najbolje cuvanje je ne imati seks uopste, a te fore imam ranice, nemam ranice, jeste svrsio, nije svrsio, to je sve nepouzdano.
Korisnikov avatar
By KiWi

zar ne postoji već ovakva tema?? deja vu?
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!