Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Za ljubitelje sporta, i one koji se bave sportom...

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By Myto
Južnoafrička tinejdžerka Kaster Semenija, oko koje se podiglo puno prašine zbog zahteva IAAF za proveru pola, želi da posle zlata u trci na 800 metara na Svetskom prvenstvu u Berlinu osvoji i najsvetlije odličje na sledećim Olimpijskim igrama, javlja "Skaj".

Slika

Semenija je postigla peto najbrže vreme u istoriji u trci na 800 metara 1:55,45 i postala svetski šampion sa samo osamnaest godina, čime je krunisala sjajnu sezonu. Sve bi bilo normalno da se, zbog neverovatnog napretka i izuzetnih rezultata u poslednjih godinu dana, atletičarka nije našla u centru pažnje i zbog kontroverze oko toga da li je ona zaista žena ili muškarac.

Otkako je Kaster Semenija doputovala u Berlin, postala je predmet brojnih rasprava zbog svoje muškobanjaste građe i crta lica.
U Međunarodnoj atletskoj federaciji su priznali da su zabrinuti zbog glasina da bi Semenija trebalo da se takmiči u muškoj konkurenciji, pa su zatražili od Atletske federacije Južne Afrike da pruži dokaze o polu atletičarke.

Majkl Seme, trener atletičarke je odlučno negirao glasine:
"Razumem da ljudi postavljaju takva pitanja, zato što liči na muškarca", rekao je trener, dodajući da su Semenijuu Kejptaunu jednom zaustavili kada je pokušala da uđe u ženski toalet, jer su mislili da je muškarac.
"Međutim, ja znam da treniram devojku i to devojku koja postiže sjajne rezultate. Ona je hrabar sportista i voljna je da sasluša i nauči. Naš cilj je zlatna medalja na OI2012 godine, to je trogodišnji plan, a ovo je njegov početak", rekao je Seme i dodao da je nacionalna federacija saopštila da ne bi dozvolila Semeniji takmičenje da postoje bilo kakve sumnje oko njenog pola.

Komplikovani testovi uvedeni još pre 40 godina

Međutim, Nik Dejvis iz IAAF kaže da će sve morati da se proveri i da se testovi ne svode samo na fizička ispitivanja, jer postoje i mnogi drugi faktori koji ne utiču na spoljašnji izgled.
Komplikovanim proverama za čije rezultate su potrebne nedelje biće ustanovljeno da li Semenija poseduje Y hromozom karakterističan za muškarce. Njegovo prisustvo u jezgru ćelija ne mora uvek da dovede do razvitka muških genitalija, ali zbog hormona može da utiče na fizičku snagu i razvijenost tela, što može pružiti veliku prednost u odnosu na ostale takmičarke.
"Moramo biti veoma pažljivi, jer se ovde radi o delikatnom problemu. Ona je ljudsko biće koje celog života živi kao žena, a sada se nalazi u poziciji da se preispituje njena polna pripadnost", rekao je Nik Dejvis.

Inače, kontroverzni testovi su uvedeni još pre 40 godina, na Olimpijskim igrama u Meksiko Sitiju 1968. godine. Od tada do danas, rezultati su pokazali abnormalnosti u jednom od 500-600 slučajeva. MOK je suspendovao ove testove 2000. godine za OI u Sidneju, ali Olimpijski komitet Azije ih i dalje sprovodi.
Rojters danas kao primer navodi da je osam atleta palo na testu 1996. godine na OI u Atlanti, ali im je dozvoljeno da se takmiče nakon dodatnih analiza.

Slika

"Semenija mora na proveru pola zato što je iz Afrike"
Predsednik Atletskog saveza Južne Afrike izjavio je danas da se od svetske prvakinje na 800 metara Kaster Semenije traži provera pola samo zato što je iz Afrike. Leonard Čuene je istakao da se to ne bi tražilo da je u pitanju neka mlada devojka iz Evrope.
"Belo dete bi sedelo negde sa psihologom, ali ona je afričko dete", rekao je Čuene.
Prema njegovim rečima, Semeniji je smešno što se pravi tolika gužva oko njenog pola.
"Ona ne može da bude drugačija od bilo kojeg deteta i njena reakcija je takva", rekao je predsednik Atletskog saveza.
Korisnikov avatar
By ROYAL
Čitao ja o ovome na yahoo. Ne znam šta da kažem... Ponižavajuće po nju jeste, ali ako je stvarno rođena kao muškarac onda nije fer da se takmiči u konkurenciji u kojoj se takmiči. I ne bih ja od toga pravio rasno pitanje...
Korisnikov avatar
By Azdaja
ej, pa sta?! :)

postoji jedna tajlandska bokserka, koja je pre bila muskarac...iha haj takmici se sve uz 16, svi to znaju - mislim da je nedavno bila i emisija o njoj na exploreru, tako nesto... :)

btw nadam se da kasterka nece imati problema...

:)
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Podele na mušku i žensku konkurenciju je glupost. Neka se svi takmiče u jednoj konkurenciji. Nije ni čudo što su drevne OI bile rezervisane samo za muškarce. Od genetike JOŠ se nije u stanju pobeći.
Korisnikov avatar
By Myto
Semenija nije htela da uzme medalju

Svetska šampionka na 800 metara Kaster Semenija, poznatija po tome što je od nje iz IAAF zatraženo da obavi proveru pola, bila je razočarana posle medijske buke i nije htela da primi zlatnu medalju na SP u Berlinu, navodi BBC.

Semenija je tek na nagovor predsednika Atletske federacije Južne Afrike Leonarda Čuenea pristala da se popne na pobedničko postolje.
"Kaster Semenija je bila jako tužna zbog priče o njenom polu i pitala me je zašto je uopšte poslata u Berlin. Nije htela da se popne na podijum, ali sam joj rekao da mora to da uradi. Ona nije uopšte srećna, ne slavi svoju pobedu i ne želi da nosi to zlato", rekao je Čuene.

On je dodao da je javnost u Južnoj Africi besna zbog poslednjih događaja i da je u lokalnim listovima objavljen i njen list iz knjige rođenih koji jasno pokazuje da je ona žensko. Kako je naveo, Afrički nacionalni kongres i još nekoliko zvaničnih tela su se pridružili u osudama ophođenja Međunarodne atletske federacije prema Semeniji.
"Ponizili su je. Ophode se prema njoj kao prema da je leprozna. Na kraju me je upitala me zašto sam je doveo na SP, rekla je da je trebalo da je ostavimo u njenom selu i dodala da je ovo prvi put da neko sumnja u njen pol", rekao je predsednik južnoafričke federacije.

Slika

Zvaničnici IAAF su u novom saopštenju istakli da ne sumnjaju da je Semenija htela da vara, već da je razlog testova samo da se utvrdi da li "postoji retko medicinsko stanje, koji takmičarki daje nefer prednost u odnosu na ostale".
Korisnikov avatar
By KiWi
Sramota. Možda izgleda kao NBA igrač, ali to ne znač i da je muško ... Uprapastiše joj SP!
Korisnikov avatar
By horus.
kakva provera, izgleda kao evnuh... :iskolacen:
Korisnikov avatar
By Clockwork Orange
Originally posted by horus.
kakva provera, izgleda kao evnuh... :iskolacen:
hahah znas li uopste kako evnusi izgledaju?
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Ruzno je proveravati bilo sta u tom pravcu. Ako se prijavila kao zensko,
onda je zensko...

Istina da hormoni deluju na misicnu masu i snagu, ali ako neko ko je
i imao "musko telo" koristi duze vreme estrogen, gubi na snazi, kao
i suprotno, neko ko je imao "zensko telo" dobija na snazi...

To gubljenje i dobijanje je individualno... Provera hromozoma je ponizavanje....

Sto se tice kik boksera sa Tajlanda, imam film koji je bas o njoj,
i zove se "Beautiful boxer"... super je filmic..
Korisnikov avatar
By 4ndr01d
Meni je je zao.

Ona od rodjenja zivi u uverenju da je zena i odjednom se citava njena egzistencija kao takve dovodi u pitanje.

Dodajte na to i javno ponizenje i nije ni cudo sto nije zelela da prihvati nagradu.

Na njenom mmestu ne bih ni ja, s tim sto ne bih pristao ni na nagovor predsednika AF.

Mozda ona zaista i jeste hemafrodid, a da toga niko nije svestan. Ne znam.

Nije to nesto s cime bih se salio jer je pitanje kako bi ona podnela to saznanje, ako se ispostavi da je zaista muskarac. U svakom slucaju, bila bi to teska trauma.

@ Azdaja:

jao znam, meni bas bilo super kada sam to cuo pre par godina.
By жњ
Originally posted by V I V I S E C T
Nije ni čudo što su drevne OI bile rezervisane samo za muškarce. Od genetike JOŠ se nije u stanju pobeći.

sport nije za zene, jel tako? :roll:
Korisnikov avatar
By Dzelajza Rouz
Bogme, i to ime Semenija je sumnjivo...

A sad ozbiljno - gnusno je to što su joj uradili.

Što reče Anđelika - ako se prijavila kao žensko, onda je žensko.
Korisnikov avatar
By Combo
Ni pravo glasa, ne zaboravi.
By Storm
Vrlo ružna priča.
Ako je neko iz međ.atl.fed. hteo nešto da proveri, trebalo je to u tišini da proveri i da posle saopšti šta ima, a ove priče "proverićemo mi..." su fuj.
Mada moram reći da ni komentatori tokom prenosa nisu bili mnogo bolji.
Korisnikov avatar
By Combo
Da trči za američku reprezentaciju, niko ne bi smeo da pisne.
Korisnikov avatar
By Combo
I ne idu na doping testove.
By Kragi
Originally posted by Storm
Vrlo ružna priča.
Ako je neko iz međ.atl.fed. hteo nešto da proveri, trebalo je to u tišini da proveri i da posle saopšti šta ima, a ove priče "proverićemo mi..." su fuj.
Mada moram reći da ni komentatori tokom prenosa nisu bili mnogo bolji.
:up:
Originally posted by жњ
Originally posted by V I V I S E C T
Nije ni čudo što su drevne OI bile rezervisane samo za muškarce. Od genetike JOŠ se nije u stanju pobeći.

sport nije za zene, jel tako? :roll:
Kada se pojavi pripadnica lepseg pola, koja ume da se bije, skace, ili ima trbusnjake na kojima joj zavidi 95% muske populacije odmah se posumnja u hromozomski sastav njenog tela :)
Ne znam samo cime ce uspeti da kompenzuju ponizenja kroz koja prolazi, nazalost ....
Korisnikov avatar
By Insorcer
...potpuno je bezvezno vijanje SRY regiona po genomu. Ne bih davio objashnjenjem svega, no osoba nema mushke polne organe,rodno se identifikuje kao zhena i mislim da time zadovoljava svaki kriterijum da se takmichi u kategoriji u kojoj se takmichila!
O genetskom polu kao prirodnom , i vrlo slozhenom fenomenu svakako ne bi trebalo da raspravljaju nestruchni ......apsolutno sam ubedjen da svi koji su zinuli na tu devojku nemaju blage veze o humanoj genetici, determinaciji pola, etc.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Ah, forum i forumashki liberalizam...
Na stranu sada atleticarku, ali zasto ja moram lekarskim uverenjem da dokazujem da mogu da radim posao za koji sam se skolovala? Zasto ja ili bilo ko od vas mora da potencijalnom poslodavcu donese dokument iz suda da nije osudjivan na kaznu zatvora duzu od 6 meseci i da trenutno nije pod istragom?

Iz istih razloga je ona duzna da dokaze da nije muskarac! Ne radi se ovde ni o rasizmu, ni o rodnoj neravnopravnosti, nego o jednostavnoj cinjenici da su muskarci bioloski drugacije gradje od zena, imaju drugaciju hormonsku regulaciju i samim tim postizu, necu reci bolje, ali svakako drugacije rezultate u sportovima. I ako postoji mogucnost da je Semenija na bilo koji nacin bila u prednosti u odnosu na ostale takmicarke, zahtev je potpuno legitiman i opravdan. I ne, nece je odrati zivu, dovoljan je uzorak krvi.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by Andjelika
Odavno se u sportu koristi testosteron, ali se smatra za doping (npr. Shipka je zivi primer bilderke koja se testosteronom unistila, ona zvuci i izgleda kao mutant).
To gubljenje i dobijanje je individualno... Provera hromozoma je ponizavanje....
Pa i nije, efekat testosterona se jako razlikuje od zenskih hormona, pa kao sto rekoh, uzimanje istog je doping.
Korisnikov avatar
By Combo
Ovde je ljudima zasmetao medijski cirkus koji se oko toga napravio.
Naravno da neće da seda na stolicu sa rupom i da je ispipavaju kao kardinale preferite za papu.
By RACABG
Originally posted by Wilhelmina
Ah, forum i forumashki liberalizam...
Na stranu sada atleticarku, ali zasto ja moram lekarskim uverenjem da dokazujem da mogu da radim posao za koji sam se skolovala? Zasto ja ili bilo ko od vas mora da potencijalnom poslodavcu donese dokument iz suda da nije osudjivan na kaznu zatvora duzu od 6 meseci i da trenutno nije pod istragom?

Iz istih razloga je ona duzna da dokaze da nije muskarac! Ne radi se ovde ni o rasizmu, ni o rodnoj neravnopravnosti, nego o jednostavnoj cinjenici da su muskarci bioloski drugacije gradje od zena, imaju drugaciju hormonsku regulaciju i samim tim postizu, necu reci bolje, ali svakako drugacije rezultate u sportovima. I ako postoji mogucnost da je Semenija na bilo koji nacin bila u prednosti u odnosu na ostale takmicarke, zahtev je potpuno legitiman i opravdan. I ne, nece je odrati zivu, dovoljan je uzorak krvi.
dodajte na ovo i cinjenicu da je veliki novac u pitanju kao nagrada za dobar rezultat
By biotherm
Armande, dobro receno... nije determinacija pola tako jednostavna, npr. XY - musko si, XX - zensko si... Ima i XY zena i XX muskaraca, zahvaljujuci SRY (TDF)...
necemo vise o biologiji :D
Korisnikov avatar
By Combo
Pa kako onda?
Skini gaće?
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Originally posted by Wilhelmina
Originally posted by Andjelika
Odavno se u sportu koristi testosteron, ali se smatra za doping (npr. Shipka je zivi primer bilderke koja se testosteronom unistila, ona zvuci i izgleda kao mutant).
Pa i nije, efekat testosterona se jako razlikuje od zenskih hormona, pa kao sto rekoh, uzimanje istog je doping.
U poptunosti slazem da je delovanje testosterona i estrogena potpuno
drugacije, ali kad sam rekla individualno, mislila sam, da se i deca
drgacije razviju u pubertetu, neko ima vise malja, neko manje, neko
ima vece grudi, neko manje... dakle taj deo price...

A iz licnog primera znam, posto sa 30 godina trovana testosteronom,
i sada ga srecom vise nemam, znam koliku mi je dramu napravio,
i od kako sam uskladila hormonsku sliku, menstrualni ciklus i sve ostalo,
osecam se mnogo zdravije.. a necu ni da govorim o promenama na telu.

Istina je da je testosteron mnogo agresivniji hormon, i da se promene
od njega desavaju daleko brze..
Korisnikov avatar
By hlaefdige
razumem da ona mozda ima neki sindrom koji je stavlja u prednost nad ostalim zenama....ali...i to je ONA. i to samo znaci da je genetski sposobnija......ukoliko to nije rezultat dopinga, ne vidim zasto je to problem...to je njeno telo i njena genetika...ako je superiornija, pa jbt! pobedice! legitimno!

mislim, ako to znaci da ona mora manje da trenira da bi postigla bolji rezultat, e pa lucky her! ali ne treba je zbog toga "kaznjavati"

slazem se, takodje, da je takav test legitiman, ali se ne slazem da oko njega treba dizati frku kao sto su uradili....njoj zlato sa SP vise nije drago...nema niceg sto moze da nadomesti tako nesto...trcala je i zasluzila! mislim....ona ima samo 18...
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
ti testovi postoje vec 40-ak godine i ne moze se od ovoga praviti haos kao da je ona prva atleticarka koja mora da se testira. s druge strane, krajnje je neodgovorno od federacije sto je uopste objavila da je ona pod istragom. kad je neki atleticar pod istragom za doping, to se drzi u tajnosti sve dok ne bude poznat rezultat i drugog uzorka. ne razumem zasto je onda u ovom slucaju napravljen izuzetak.
Korisnikov avatar
By aIRbORNE
1. devojka nije dosla na izbor za miss da bi trebalo da izgleda kao mozda ona
plavusica pored nje (tada verovatno niko ne bi dovodio u pitanje njen
rezultat)
2. da nije bila prva ili da je bila medju poslednjima, niko ne bi ni obratio paznju
na nju...mozda bi se eventualno sprdali malo na racun izgleda i to je to...
3. i na kraju, sta da zaista ima hormonalni disbalans...sta? treba da se ubije ili
ide nazad u selo i trci sa lavovima

ma stoka i bas mi je tuzno, mogu da zamislim samo kako je njoj bilo kada su krenule sve te spekulacije
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!